Pekka Haapala (Postipekka)

Tenopäiväkirja

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Paluu

Paluu

Viestit ennen 1.8.2005

Näytetään viestit 1 - 10 uusimmasta vanhimpaan.

Aiemmat viestit

Päivämäärä: 13.05.2018 20:00
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin ne lähtivät jäät tänäkin keväänä, tosin aika poikkeuksellisesti. Jäät olivat heikot, sanoisinko lahot ja ne hajosivat poikkeuksellisesti useista kohdin jokea. Keskiviikkona jäät alkoivat liikkumaan meidän kohdalla, Junttikarin molemmin puolin valuivat Kylmäkaltioon. Torstaina liikkuminen lisääntyi, mutta Nollamin jäät pysyivät paikoillaan. Kävimme Torstaina ajelemassa Norjan puolella Levajoella asti. Pitkin matkaa jäät olivat liikkuneet ja kasaantuneen suvantojen niskoille.

Perjantaiyön aikana jäät olivat siirtyneet Kylmäkaltiosta alaspäin. Perjantaina puolenpäivän tienoilla lähtivät Nollamin jäät ylhäältä tulleiden jäiden johdosta liikkeelle. Jäät menivät ainakin Sirmaan asti, jossa oli lauantaina aamulla ollut jääpato. Eilinen päivä oli jäiden menoa melkein koko päivän. Eilen tulivat Ylä-Tenon jäät. Vesi nousi voimakkaasti ja vei mennessään täällä rannoille jääneet jäät. Tänään kävimme ajelulla Suomen puolta Outakosken entisen koulun lähellä. Joki oli vapaa jäistä, rannoilta irtoilevia jäitä oli liikkeellä jonkin verran.

Kuluneella viikolla lämpötila laski miinukselle keskiviikkoyönä -0,2 astetta ja viimeyönä -0,7 astetta. Kaikkina muina öinä lämpötila pysyi plussalla. Päivälämpötila jäi maanantaina ja tiistaina vähän alle +10 astetta. Muina päivinä lämpötila kohosi +11,2 asteen ja tämän päivän +15,4 asteen välille. Maanantaina illalla satoi vähän vettä ja lauantaiyönä myös. Maanantai oli pilvisyydeltään jokseenkin pilvinen. Kaikkina muina päivinä aurinko paistanut jokseenkin selkeältä taivaalta. Johonkin aikaan päivästä on saattanut muutamapilvi purjehtia taivaalla. Oli veneiden tervausviikko.

Muuttolintuja on saapunut kuluneella viikolla. Järripeipot, västäräkit ovat näkyvimpinä lennelleet pihapiirissämme. Telkät olivat keskiviikkoaamuna rannassamme, 2 naarasta ja 3 urosta olivat kisailemassa. Naaraat ovat käyneet jo tutustumassa pönttöihin, eilen ei ollut vielä munia ilmestynyt. Nyt veden ollessa korkealla, on mukava seurata niiden soidinmenoja. Koskikarathan ilmestyivät heti rantasulien auettua.

Hyvää vointia ja kevättä kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 06.05.2018 19:42
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin on sitten tämän talven hiihdot hiihdetty. Keskiviikkona haimme rinteestä moottorikelkan ja lullan, jossa olivat suksemme odottamassa hiihtoretkiä tunturiin. Nyt ne ovat laitettu kesäteloille odottamaan ensitalvea. Jäi mukavat muistot viimeisistä retkistä, kun saimme hiihtää uuden pehmeän lumen peittämällä hangella. Vielä keskiviikkona olisi ollut hieno sää hiihtää, mutta kelkkaura meni huonoon kuntoon. Jäinen, kuoppainen ja urainen kelkanjälki tuotti lullassa istujalle vaikeuksia. Oli vaikea pysyä suksien kanssa pahasti keikkuvassa lullassa. Katsoimme terveellisemmäksi lopettaa hiihtäminen tältä keväältä.

Jorma kävin keskiviikkoiltana pilkillä. Aurinkoisilla rinteillä oli vanha moottorikelkan jälki upottanut pohjia myöten. Päivälämpötilat nousivat keskiviikkona ja torstaina yli +7 asteen, perjantaina yli +8 asteen. Lauantaina oli +6,9 astetta. Tänään oli lämpimillään jo +9,4 astetta. Öisin on ollut pakkasia, keskiviikkoyönä -8,5 astetta, torstaiyönä -6,1 astetta, perjantaiyönä oli +2,1 astetta. Lauantaiyönä -0,2 astetta ja viimeyönä -0,8 astetta.

Tenon jää on harmaa ja reikäinen, rannoilla olevat sulat suurenevat. Samaa tekee Junttikarin takana Kylmäkaltion saakka ulottuva sula. Kordsamin koski on myös osittain auennut. Tänään ehdimme tehdä kävelylenkin ennen lyhytaikaista vesisadetta. Puroista kuului vedenlorina voimakkaampana kuin aikaisemmin. Vesi puroissa virtaa vielä jään alla.

Västäräkki keikutteli itseään perjantaina pihallamme, tänään emme ole havainneet. Telkkiä ei ole vielä näkynyt, vaikka rantasulat kohdallamme ovat sen kokoisia, että telkät voisivat niissä uiskennella. Piekanasta ja pöllöistä ei ole mitään havaintoja meidän seudulla. Lumet näyttävät häipyvän taivaan tuuliin, ojissa on hyvin vähän vettä paikoitellen. Mutta yksi on varmaa, kevättä vietämme ja kesä tulee aikanaan.

Oikein hyvää vointia ja kevättä kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 01.05.2018 18:24
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin olemme siirtyneet jo toukokuuhun. Koska Vappu päivästä on vielä jäljellä noin 6 tuntia, niin toivotan kaikille Hyvää Vappua!

Edellisen kirjoitukseni jälkeen on ollut vähän kunnolliseen ja nautinnolliseen hiihtoon sopivia säitä. Oli päiviä, jolloin lämpötila oli öisinkin plussan puolella. Silloin keli tunturissa oli huono, aikaisemmin kovana ollut hanki upotti niin kelkkailijoita kuin hiihtäjiä. Nouseminen meidän kohdalta tunturiin oli todella vaikeaa. Koko talven ajettu moottorikelkan jälki upotti melkein pohjia myöten. Jäljestä tuli kuoppainen ja sunnuntaiyön -5,5 astetta jäädytti jäljen vaikeasti kuljettavan. Lauantai päivän lumisade hidasti märän lumen jäätymistä. Joka paikassa oli moottorikelkalla ajettava lauantain jälkeä, ettei uponnut syvälle lumeen.

Uusi lumi sai aikaan kunnolla nautittavan hiihtokelin. Maanantaiyön -11,2 asteen pakkanen jäädytti uuden lumen alla olevan hangen hiihtäjän kantavaksi. Moottorikelkkailijallekin keli parani ja hanki kantoi, kun ei erehtynyt ajamaan notkelmiin. Minä erehdyin eilen ja sain kaivaa kelkkaa ylös puoli tuntia. Onneksi oli pieni lapio mukana. Sunnuntaina ja eilen saimme nauttia lämmittävästä auringosta.

Tänäänkin on aurinko paistanut siniseltä taivaalta. Olisi ollut hieno hiihtosää, mutta nautimme kauniista säästä alhaalla. Tänään ei lumi sulanut kuin katoilla, pihalla on vieläkin lauantaina satanutta lunta. Lämpötila oli tänään lämpimillään +3,7 astetta. Eilen oli lämpimillään +3,3 astetta.

Tenon jää riutuu hiljalleen kovien yöpakkasten johdosta. Junttikarin takana on pitkä kapea sula yläpäästä karia alas Kylmäkaltioon. Rannoilla on sulia, varsinkin purojen suiden kohdalta alaspäin. En kyllä enää lähtisi jäälle hiihtämäänkään. Piekana on lennellyt Kordsamin seudulla. Norjan rinteet alkavat olemaan aika mustina, joten siellä ainakin voi kytätä myyriä ja sopuleita.

Parin edessä olevan yön jälkeen ennustavat pakkasten loppuvan ja päivälämpötilojen nousevan useilla plus asteilla. Kyllä lumi alkaa sulamaan kunnolla ja vedet pääsevät virtaamaan. Tulee kevät.

Hyvää vointia ja kevättä kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 24.04.2018 13:47
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Kirjoitan tätä poikkeuksellisesti keskellä päivää. Ulkona sataa vettä maahan saakka, joten ulkoilu ei tällä hetkellä ole houkutteleva. Eilen saimme hiihtää tunturissa aurinkoisessa säässä, heikko kylmä lounaistuuli hieman häiritsi eväiden syömistä.

Viime viikon lopulla ei ollut oikein mieluisia hiihtosäitä. Perjantai oli täysin pilvinen ja pitkin päivää hiutaloi heikosti lunta tuulen mukana. Lämpötila oli koko päivän hieman miinuksella yön -9,9 asteen jälkeen. Lauantai alkoi pilvisenä, jo ennen puoltapäivää pilvisyys alkoi rakoilemaan ja selkeni melkein selkeäksi. Tuuli vain puhalsi 6 m/s voimalla ja puuskissa vielä voimakkaammin. Siksi emme nousseet tunturiin. Lämpötila täällä alhaallakin kohosi vain +1,1 asteeseen.

Sunnuntai oli pilvinen, iltapäivällä alkoi rakoilla ja illalla oli melkein selkeää. Sää oli taas tuulinen, lämpötila kohosi täällä alhaalla +4,4 asteeseen yön -7 asteen jälkeen. Eilen sää alkoi jo aamulla selkenemään ja oli iltapäivällä selkeä. Klo 14 näimme pilvirintaman nousevan lounaan suunnalla. Ehdimme juuri laskeutua kotiin, kun taivas pilvistyi kokonaan.

Tämä kevättalvi ei ole oikein hyvä hiihtäjän kannalta. Säät ovat kovin vaihtelevia ja aurinko ei paista niin kuin hiihtäjä haluaisi. Lisäksi lumen pinta on aivan liian kova ja epätasainen. Sukset tahtovat lipsahdella vähän joka suuntaan. Iltapäivisin ei lumenpinta ole ehtinyt pehmetä, kun on pitänyt jo muiden syiden johdosta laskeuta alas tunturista.

Nyt sade on ainakin tauonnut, joten lähden ulos ja aloitan maantiellä kävelemisen.
Toivon kaikille hyvää vointia ja kevättä terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 19.04.2018 19:04
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Huhtikuu on jo kääntynyt loppupuoliskolle ja minulla on kirjoittaminen jäänyt hoitamatta. Ei kysymyksessä ole suoranaisesti laiskuus, vaan olemme aloittaneet tunturissa hiihtämisen. Kun hiihtää tunturituulissa vaihtelevissa säissä, niin iltaisin on kirjoituspuhti hakusessa. Tunturissa on nyt kovanlainen keli, lumepinta on kova ja tuulten juoksuttama lumi on ikävästi epätasainen. Iltapäivisin on lumepinta hieman pehmennyt, jos aurinko on päässyt paistamaan, eikä kylmätuuli ole jäähdyttänyt säätä.

Kun olemme jo useina talvina nauttineet ikähyvitystä tunturiin nousemisessa, käyttämällä moottorikelkkaa. Sillä olemme nousseet ylös tunturiin ja laskeutuneet jyrkähkön ja vaikean rinteen alas. Nyt olemme lisäksi hakeneet tunturissa paikkoja, joissa lumi on tasaisempaa. Siellä olemme sitten hiihtäneet ja välillä nauttineet eväitämme. Auringostakin olemme saanet nauttia. Kovasti odottelemme säätieteilijöiden lupaamia lumisateita. Uutta pehmeää lunta kaipailemme tunturin koville hangille.

Viime viikolla oli jo liiankin keväisiä säitä, lumet pehmenivät myös tuntureilla. Yöpakkaset ovat sitten jäädyttäneet märät lumet koviksi. Viimeviikon tiistain jälkeen lämpötilat ovat olleet öisin vain muutamassa miinusasteessa. Päivisin on sitten olut yli +6 asteen lämpötiloja. Tenolla vesi on tullut lumen läpi hyvin monessa paikassa. Sinne ei ole oikein mielekästä mennä päivällä kelkkailemaan.

Kovin ovat sääennusteet olleet vaihtelevia ja muutoksia ennustuksiin tulee useita päivän aikana. Eivätkä ennustukset ole osuneet oikein kohdalleen. Varminta on katsella taivaalle ja tunnustella tuulen suuntaa. Hiljaista on tunturissa, ei ole muita hiihtäjiä näkynyt. Tyttömme oli tänään tavannut yhden hiihtäjän ahkion kanssa laskeutumassa alas tuntureilta. Pitokarvat olivat kuluneet suksista, joten vaikeaa oli ollut hiihtäminen.

Hyvää vointia ja ehkä vähän kevään alkuakin kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 09.04.2018 19:49
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Viime viikon saimme viettää varsin leppoisissa säissä. Öisin oli muutama aste miinuksella ja päivisin muutama aste plussalla. Keskiviikkona ja torstaina oli hyvin heikkoa lumisadetta ajoittain ja aurinko pääsi paistamaan ajoittain. Perjantai oli pilvinen poutapäivä. Lauantai oli aurinkoinen aamun pilvisyyden jälkeen. Ajoittain kyllä leijaili pilviä auringon ohitse. Eilinen sunnuntai oli aurinkoisin ja ainoa päivä, jolloin lämpötila oli vähän miinuksella koko päivän. Yöllä oli jopa -15,1 astetta pakkasta.

Keskiviikkona ja lauantaina kävimme hiihtämässä. Lauantaina saimmekin nauttia aurinkoisesta säästä. Tuuli kyllä puhalsi ajoittain, mutta ei häiritsevästi. Junttikarin Norjan puolelle rannalle ovat talvisulat avautuneet noin 2 viikkoa sitten. Norjan rantaan on avautunut talvisulia useisiin paikkoihin Vitosen mutkaan ja siitä alaspäin. Hannu-väylään oli ilmestynyt hirvien jälkiä, olivat käyneet syömässä Suomen puolella.

Eilen olimme saattelemassa ystäväperheen jäsentä viimeiselle matkalle. Perheeseen tutustuin jo 1955 syksyllä, jolloin vanhimmat lapset olivat vielä pieniä. Taisipa olla kaksi vanhinta vasta syntyneinä. Isän ja äidin kuolemankin jälkeen ystävyys lasten (10) kanssa on säilynyt harvinaisen hyvänä. Sen totesimme eilen yhdessä.

Hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 03.04.2018 19:03
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Olemme saaneet siirtyä huhtikuulle, joka yleensä on kevättalven kuukausista paras. Valoisuus lisääntyy nopeaa vauhtia, hanget hohtavat vielä valkoisina ja on sopivan leutoa. Maaliskuun yöpakkaset ovat pääasiallisesti ohi ja päivälämpötilat pysyvät enimmäkseen vähän miinuksen puolella. Näin on ainakin kuun alkupuolella. Kun päivälämpötilat kohoavat plussan puolelle, niin tunturissa on parhaat hiihtokelit. Sielläkin on mukava pysähtyä ihailemaan maisemia ja nauttimaan välipalaa.

Emme ole Liisan kanssa vielä nousseet tunturiin, mutta Seija kävi 2 kertaa ollessaan pääsiäislomalla. Sai nauttia useita tunteja aurinkoisista säistä. Liisan kanssa hiihtelimme vielä Tenon jäällä. Kulunut viime viikko oli maanantaista torstaihin pilvinen ja lumikuuroja oli päivittäin liikkeellä. Pitkäperjantain sää oli iltapäivällä jonkin verran aurinkoinen. Lauantaina aurinko paistoi jo runsaammin. 1.Pääsiäispäivä oli iltapäivällä todella aurinkoinen ja jokseenkin tuuleton. 2.Pääsiäispäivän yö oli viikon kylmin -19,4 astetta. Aamupäivä oli pilvinen, mutta iltapäivällä oli pitkään selkeää.

Luonnossa on nelijalkaisten osalta aika hiljaista, Tenon jäällä ei ole näkynyt kuin yhden jäniksen ja ketun tuoreet jäljet. Hirvien ja porojen jälkiä, ei edes vanhoja, ole näkynyt. Lintulaudalla on kyllä syöjiä aivan tunnokseen saakka. Aivan näyttää kilpailua ja toisten hätistelyä olevan touhussa mukana. Nyt linnuillakin on pitkät päivät ruokailla. Ei mene montakaan päivää, kun pitää useita litroja vetävä säiliö täyttää auringonkukansiemenillä.

Oikein hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 25.03.2018 19:51
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Aivan normaalin pakkasviikon olemme saaneet viettää. Normaalin siinä mielessä, että maaliskuussa yleensä on yöpakkasia. Niin kuluneellakin viikolla, ainoastaan maanantaiyönä oli vain -10,2 astetta. Tiistaiyönä -26,5 astetta, keskiviikkoyönä -28,6 astetta, torstaiyönä -25,6 astetta, perjantaiyönä -18,5 astetta, lauantaiyönä -21,7 astetta ja viimeyönä -26,3 astetta. Päivälämpötilat ovat liikkuneet -2,6 asteen ja -8,9 asteen välillä.

Tiistaina oli koko päivä täysin selkeä, ei edes taivaanrannoilla näkynyt merkkiä pilvistä. Keskiviikko ja perjantai olivat pilvisiä ja niinä päivinä sateli ajoittain heikosti lunta. Muina päivinä aurinko on paistellut aivan mukavasti ajoittaisen pilvisyyden välillä. Joten neljänä päivänä olemme hiihdelleet Tenon jäällä nauttien auringon paisteesta.

Hiljainen on Tenon jää, ei ole ollut vastaantulijoita eikä ohi pyrkijöitä. Laturaivo on täällä tuntematon asia. Kun meillä ei ole niitä höylättyjä latuja, niin ei ole aina ummessa olevalle ladullemme pyrkijöitäkään. Miksikö latumme on aina ummessa? Siksi, että Tenolla on paljon pehmyttä lunta ja siellä melkein aina tuulee sen verran, että lumi juoksee hangella. Mihinkäs se muualle pysähtyy kuin latu uraan. Usein menomatkalla auki jäänyt latu on paluumatkalla loppupäästä juoksettunut osittain umpeen. Toivottavasti pääsiäisen jälkeen lämpötilat sen verran nousevat, että voimme nousta tunturiin hiihtämään.

Lintulaudallamme näyttää kuhina lisääntyvän. Nyt siinä käy 7 lajia lintuja syömässä. Tänä talvena ei ole vielä näkynyt oravaa, yleensä on joka talvi käynyt muutamana päivänä. Myös närhi on pysytellyt poissa. Vähän on Tenollakin näkynyt nelijalkaisten jälkiä. Viimeyönä oli pupujussi kahdessa kohdassa loikkinut.

Hyvää vointia, hiljaista viikkoa ja pääsiäistä kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 18.03.2018 20:08
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Maanantai aamun lumisateen jälkeen oli sopivan leuto päivä ja tiistain vastainen yö. Tiistaina illalla alkoi taas kylmenemään ja keskiviikkoyönä lämpötila laski -24,3 asteeseen. Keskiviikkona päivällä oli lämpimillään -7,1 astetta ja laski jo illalla -22 asteeseen. Torstaiyönä lämpötila laski -27,2 asteeseen ja nousi päivällä -11,3 asteeseen. Vielä perjantaiyönä lämpötila laski -26,4 asteeseen.

Perjantaina klo 16 tienoilla alkanut lumisade piti lämpötilan yölläkin vain -4,6 asteessa. Lunta satoi illan ja yön aikana noin 8 sm. Lauantaina aamulla lämpötila oli noussut jo -0,5 asteeseen. Päivällä sitten plussan puolelle +1,8 asteeseen. Lauantaina illalla lämpötila laski jälleen vähän miinukselle -3,4 asteeseen. Tänään aamulla oli -5,6 astetta, päivällä lämpimillään -1,7 astetta ja tällä hetkellä -7,5 astetta.

Täysin selkeitä aurinkoisia päiviä olivat keskiviikko ja torstai. Torstaina illalla oli komeat revontulet nähtävänä. Lunta on satanut maanantaina, tiistaina, perjantaina ja lauantaina. Lauantaina ja tänään sade on ollut heikkoja lumikuuroja. Minulle tämä lumimäärä, vähän yli 70 sm alkaa riittämään. Lumi on pehmeää ja tänäänkin tuulella Tenolla lumi juoksi ja peitteli moottorikelkkojen jälkiä. Joten umpivessa on saanut hiihtää kelkan jäljelläkin. Eikä muualle tee mieli lähteä kahlaamaan.

Saukko etsii sulia vesiä, oli laskeutunut Norjan törmää alas ja palannut Suomen puolelle. Lintujen syöttöpaikalla käy vilske, punatulkut näyttävät välillä hätistelevän muita pois. Onneksi punatulkutkin ovat alkaneet käyttämään vieressä olevaan kuusta syömäpaikkana. Pääsevät muutkin noutamaan siementä suuhunsa. Hirvet ovat edelleen pysyneet meidän lähistöltä poissa, joka on sangen mieluisa asia.

Oikein hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 11.03.2018 19:19
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Toinen pakkasviikko on maaliskuuta vierähtänyt. Kylmimmät päivät olivat keskiviikko ja torstai. Silloin lämpötilat olivat päivällä lämpimillään -21,9 astetta ja kylmimmillään -35,5 astetta. Kylmin yö oli torstaiyö, jolloin lämpötila laski -35,9 asteeseen. Eivät maanantai ja tiistaikaan mitään lämpimiä päiviä olleet. Niinä päivinäkin lämpötilat olivat kylmimmillä -28,7 ja -28,8 astetta. Lämpimillään kahtapuolen - 15 astetta.

Perjantaiyönäkin oli vielä -35,2 astetta ja päivällä lämpimillään -17,9 astetta. Joten aivan pakkaspäivä. Perjantaina illalla alkoi satamaan lunta ja lämpötila laski lauantaiyönä enää -18,2 asteeseen. Lauantaipäivä ja tämä sunnuntai ovat olleet hyvin heikkoa lumisadetta. Tänään lämpötila on kohonnut -5 asteen tuntumaan lämpimillään. Pakkaspäivät olivat luonnollisesti selkeitä, vähäisiä pilviharsoja leijaili jossain välissä.

Jorma ajoi eilen jäljen Tenolle, joten huomenna täytyy ottaa sukset esille ja voidella. Huomiseksi Norja ennustaa vielä heikkoa lumisadetta, mutta siedettäviä lämpötiloja. Toivossa on hyvä elää, että pääsemme aloittamaan hiihtämisen tälle talvelle.

Uusi nelijalkainen eläinkin vieraili eilen aamulla pihallamme. Saukko oli laskeutunut Päsnjarapuroa alas tunturista. Oli alittanut maantien rumpua pitkin. Kylän puoleisessa haarassa on vielä sen verran aukkoa, että oli päässyt siitä. Pihalla oli pystynyt kävelemään, mennyt Jorman auton alta ja laskenut mäkeä alatasanteelle. Tenolle oli mennyt ja löytänyt Junttijoen suusta jäästä aukon, että pääsi jään alle. Ensimmäisen kerran tuli pihallemme, yleensä on mennyt puroa pitkin rantaan saakka.

Oudot linnut lintulaudallamme ovat todennäköisesti vihervarpusia. Lintukirjojen mukaan niitä ei pitäisi täällä olla, mutta niin ne ovat muutkin linnut levittäytyneet lintukirjoista välittämättä. Eivät käy päivittäin, ovat useitakin päiviä välillä pois. Noina pakkaspäivinä yritin kameran kanssa kytätä, mutta eivät ilmestyneet. Tänään sitten on ollut useita kerralla.

Hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Aiemmat viestit

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Perhoboxi.com sivuja

 Kirjoita päiväkirjaa