Pekka Haapala (Postipekka)

Tenopäiväkirja

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Paluu

Paluu

Viestit ennen 1.8.2005

Näytetään viestit 1 - 10 uusimmasta vanhimpaan.

Aiemmat viestit

Päivämäärä: 15.10.2017 20:35
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Tasaisen harmaana ja sumuisena ovat päivät jatkuneet loppuviikolla. Eilen ja tänään ei ole enää ollut sumuista, tänään jopa aurinkokin vähän pilkisteli. Joutsenetkin ovat päässeet jatkamaan matkaa, kun sumu ei ollut kiusana. Hirvimiehetkin ovat päässeet haeskelemaan hirviä, joten nyt ei enää viitsi nousta tunturiin. Niinpä kävimmekin tänään kävelemässä Ellin polun. Ei ollut montakaan kävijää ollut tässä kuussa. Ollessamme lähdössä kodalta paluumatkalle, tuli 3 aasialaista nuorta naista kodalle. Eivät kyllä jääneet sinne lepäilemään, kun ohittivat meidät portaiden yläpäässä.

Kävin perjantaina Nuorgamissa parturissa ja sain kuulla vähän harmittavia uutisia. Tukka Matti muuttaa liikkeensä 1.12 lukien Tanaan. Taas pitenee parturimatka, lähin tulee siten olemaan Tanassa, sitten Karigasniemi ja sitten Ivalo. Olen muistellut niitä aikoja, kun tulin Utsjoelle. Ei ollut varsinaista parturia kuin Ivalossa. Mutta oli Rajavartioasema ja siellä oli aina vartiomies, joka osasi leikata miehiltä tukan. Mikkolan Pentti oli aina avulias ja tuli kotiin leikkaamaan. Monesti pyysivät saunaan vartiolle ja samalla lyhennettiin tukkaa. Oi niitä aikoja!

Muutaman vuoden sisällä taitaa Utsjoen elämä muuttua melkein käsin kosketeltavasti. Suuria suunnitelmia on turistipyydysten osalta ja sitten norjalaisten tuulivoimaloiden pystytys Rastigaisan taakse. Sen johdosta suunnitellaan voimalinjaa Suomen puolelle. Voi sanoa, että tulee elämänsykettä Utsjoen hiljaisuuteen.

Toivotan kaikille terveyttä ja hyvää syksyä terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 11.10.2017 13:13
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Tämä uusi Windows 10 ohjelma aiheuttaa toisinaan vähän ylimääräistä työtä. Kirjoitin eilen illalla juttuni, mutta siirtäessäni sitä Tenojoki sivulle se häipyi bittiavaruuteen. Minusta Works tekstinkäsittelyohjelma oli paljon selkeämpi ja helpompi näissä kirjoitusasioissa.

Viime viikko oli säiden osalta enimmäkseen pilvinen ja vettä sateli useana päivänä. Sateettomia päiviä olivat vain keskiviikko ja perjantai. Kyllä se pilvisyys välillä rakoili niin, että näimme auringon olevan vielä taivaalla. Lämpötila oli päivisin +6 asteen paremmalla puolella. Eikä lämpötila öisinkään laskenut miinukselle kuin maanantaiyönä -2,7 asteeseen. Tällä alkaneella viikolla molemmat päivät olivat poutaisia ja aurinkokin paisteli välillä. Päivälämpötilat jäivät kyllä +5,2 ja eilen vain +4 asteeseen. Eilen illalla lämpötila ehti laskea -1,2 asteeseen, mutta klo 22 tienoilla lämpötila nousin jo plussalle. Eikä käynyt yön aikana miinuksella.

Viime viikolla kaksi joutsenta uiskenteli Tenossa Kaavan ja Kordsamin välillä muutamina päivinä. Kolme kotkaa levähteli syöntiensä välillä Junttikarilla. Kaksi oli merikotkaa ja yksi maakotka. Ruokailivat välillä Norjan puolella, kun hirvimiehet jättivät ampumansa hirven sisälmykset maastoon. Pihlajissa olisi paljon marjoja, mutta syöjiä ei näy lentelevän. On tietenkin sitä syötävää muuallakin.

Puolukat on poimittu ja pakastettu. Piha on melkein valmis odottamaan pakkasia ja lunta. Vielä kukkapenkeissä on kukkivia kukkia. Kehäkukat, asterit ja sinikukkainen, olikohan se sinitähti, kukkivat kauniisti. Tuo sinikukkainen kukka tuntuu vain innostuvan, kun säät ovat viilentyneet. On kukkinut istutuksesta lähtien koko kesän ja on kaikista kiitollisin ja vähätöisin kukka.

Toivotan kaikille hyvää vointia ja syksyä terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 01.10.2017 19:34
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin se mennä hurahti syyskuun viimeinen viikko ja lokakuu alkoi. Kylmänä alkoikin, lauantaiyönä lämpötila laski -2,1 asteeseen ja viime yönä laski jo -3,3 asteeseen. Eilen aamulla oli maa kuurassa, mutta tänä aamuna sää kylmeni vasta aamulla ja maa ei ehtinyt kuurottua.

Viikolla sää oli poutainen ja aurinkokin paistoi useana päivänä, useana aamuna oli sumua. Puolukoita on poimittu perjantaina ja eilen, vielä pitäisi alkavalla viikolla käydä katselemassa, missä olisi poimittavaksi saakka. Nyt olemme pysyneet täällä alamaissa emmekä ole nousseet tunturiin.

Norjan puolella hirvimiehet ovat pystyttäneet leirinsä Kivikosken rannalle. Eivät kuitenkaan ole onnistuneet ampumaan kaikkia hirviä, sillä useana aamuna on maantiellä ollut märät hirven jäljet. Maantielle päästyään ovat puistelleet enimmät vedet turkistaan. Kaippa ovat päässeet aidan yli, kun eivät ole seikkailleet maantiellä.

Pihlajissa on paljon marjoja, en nyt aivan heti muista milloin on viimeksi ollut näin paljon. Räkättirastaat ovat olleet meidän pihanpihlajissa ainoat syöjät. Kyllä tilhet ovat yleensä olleet liikkeellä, mutta ehkä tulevat vasta myöhemmin. 2 västäräkkiä näkyi vielä perjantai aamuna pihallamme, kovin oli jäänyt myöhään muuttomatkan aloittaminen.

Tenossa vesi jatkaa laskuaan, Junttikari kasvaa ja normaalisti näkyvät kivet ovat tulleet esille. Kun alkaa syksyn pakkaset, niin veden lasku vain voimistuu. Lohet saavat kutea aivan turvallisesti. Taitavat kutuajat olla jo käsillä.

Toivon kaikille hyvää vointia ja syksyä terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 24.09.2017 19:38
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Varsin mukavan syyskuisen viikon olemme saaneet viettää. Vain kahtena päivänä on vähän satanut. Pakkasöitäkin on ollut yksi, torstaiyönä lämpötila laski -1,5 asteeseen ja aamulla oli vielä -1,6 astetta. Torstai oli aurinkoinen päivä, tämä päivä on ollut viikon aurinkoisin ja lämpimin päivä +12,3 astetta. Muina päivinä pilvisyys on jonkin verran rakoillut, keskiviikkona oli täysin pilvistä.

Tenossakin vesi on päässyt laskemaan ja Junttikari kasvaa mukavan näköisesti. Eiköhän lohetkin pääse kutemaan aivan sopivan veden korkeuden aikana. Hirviäkin on tullut vaihteeksi tälle puolen jokea ja häipyneet tunturiin. Osasivat valita meneillään olevan rauhoitusajan. Meidän marjastajat ovat nähneet vain yhden riekon Suomen puolella tämän suven aikana. Liisan kanssa kävimme keskiviikkona, jolloin emme nähneet minkään laista siivekästä. On jo toinen kesä peräkkäin, että puolukat saa poimia avotunturista.

Puut ovat pääasiassa varistaneet lehtensä. Meidän pihapuut ovat paljaana ja huomenna saan haravoida loput lehdet kompostiin. Sen jälkeen piha on valmis odottamaan pakkasia ja lumisateita. Kukkia täytynee vielä useina öinä peitellä hallaharsoilla, kun kaikki eivät ole vielä ehtineet kukkimaan. Linjat eivät varmasti ehdikään, harvoina kesinä ehtivät.

Toivon kaikille hyvää vointia ja kaunista syksyä terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 18.09.2017 13:55
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Varsin sateinen viikko on takanapäin ja alkaneellekin viikolle on luvattu jonkin verran sadetta. Kuluneella viikolla ainoastaan lauantai oli poutapäivä. Vettä tuli sen verran runsaasti, että Tenon vesi nousi 42 sm Onnelan suvannossa. Tuulistakin oli joinakin päivinä ja meidän seudulla lehtipuut alkavat olla aika paljaita. Pihalla olisi paljon haravoitavaa, mutta eilisen sateen jäljiltä ovat märkiä ja raskasta haravoitavaa.

Eilen illalla kävimme mutkan Utsjoki laaksossa. Siellä oli puissa huomattavasti enempi lehtiä jäljellä ja paikoin värikkäitäkin, varsinkin Kenesharjun seutuvilla. Tunturissa, ainakin meidän kohdalla, on hyvin kaunis maaruska. Puolukat alkavat olla tunturissa kypsiä, täällä alempana ovat vielä valkoposkisia. Nyt on hirvimiehillä pakollinen tauko metsästyksessä, joten sen vuoksi voi ”turvallisesti” liikkua maastossa. Riekkoja on kuulemma niin vähän, että riekon metsästäjät häipyvät maisemista nopeasti.

Muuten alkaa elämä laskeutua normaaliin syksyn hiljaisuuteen. Mitä nyt puhetta on aiheuttanut ja taitaa jatkua uuden matkailuyrittäjän suuret suunnitelmat. Siinähän se sitten syksy sopevasti kuluukin.

Toivon kaikille hyvää vointia ja syksyn alkua terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 11.09.2017 18:36
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Syyskuun ensimmäinen ja poutainen viikko on saatu viettää kauniina ja aurinkoisina päivinä. Lämpötila oli päivittäin yli +16 asteen torstaihin saakka, perjantaina alkoi viilenemään. Eilen sunnuntaina oli kylmintä vain +10,1 astetta. Ainoa pakkasyö oli perjantaiyö, jolloin lämpötila laski -0,8 asteeseen 1,6 metrin korkeudella seinällä olevassa mittarissa. Edellisellä viikolla olleet pakkaset palelluttivat mustikat, pääasiassa. Nyt odotellaan puolukoiden kypsymistä.

Kuivien säiden johdosta vesi Tenossa on päässyt laskemaan niin, että Junttikarikin näkyy kunnolla. Noin paljon siitä on näkynyt keväällä jäiden lähdön jälkeen jonkin aikaa kevät tulvan jälkeen. Viime yönä alkanut ja koko päivän jatkunut sade alkaa taas nostamaan vettä. Purotkin kuohuvat valkoisena ja lisää vesisateita on luvassa keskiviikkona.

Aurinkoisina päivinä tuuli on puhaltanut aika voimakkaasti. Se on sitten varistanut lehtiä puista runsaanlaisesti. Maisemat ovat avartuneet ja maanpinta peittyy varsin keltaisista lehdistä. Vähän yrittivät ruskavärit voimistua aurinkoisina päivinä, mutta ruostesienitauti oli ehtinyt tehdä tuhoa.

Minä oli kuluneella viikolla tietokone motissa, sillä 6 vuotta vanha kone alkoi oikuttelemaan niin paljon, että oli tilattava uusi kone. Perjantaina päivällä tilasin Verkkokauppa comista, maanantai aamuna tuli tekstiviesti Matkahuollosta koneen saapumisesta. Maanantaina illalla saapuivat tyttäremme pojat, joista vanhempi oli lupautunut siirtämään vanhan koneet ohjelmia ja tiedot uuteen koneeseen.

Ongelmaksi muodostui vanhan näytön liitäntäkaapeli, sen liitin ei sopinutkaan uuteen koneeseen. Tiistain iltapäivä kului, kun yritimme löytää sopivaa kaapelia lähimaisemista. Illansuussa täytyi turvautua Verkkokauppa comiin. Perjantaina aamulla sain hakea uuden kaapelipaketin Matkahuollosta. Matkahuollolla paketin kulkevat nopeasti. Perjantain illasta asti olen opetellut Windows 10 käyttöä. Siinä on hyviä puolia, mutta huonojakin 7 verrattuna. Worksin puute on minusta suurin.

Oikein hyvää vointia ja syksyä kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 09.09.2017 12:24
Viesti:
Sain nousta uuteen päivään klo 6.00 lämpötilan ollessa +2 astetta. Sää oli sumuinen ja yöllä oli ollut +1,8 astetta.

Päivämäärä: 03.09.2017 19:46
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Olemme siirtyneet syyskuulle ja ensimmäinen yöpakkanenkin on saatu kokea. Viimeyönä lämpömittarimme laski -1,8 asteeseen. Mittarimme anturi on ulkoseinällä 1,6 metrin korkeudella maanpinnasta. Joten maanpinnassa lämpötila on tainnut olla -2 astetta. Peittämättömät kukat olivat aamulla aika nuupollaan, mutta auringon lämmössä virkistyivät vielä. Mustikat taisivat paleltua, ainakin täällä alhaalla. Kevolla näkyi olleen vain -0,3 astetta kylmimmillään.

Kulunut viikko oli vähäsateinen, tiistaina illalla satoi ja eilen iltapäivällä oli pieniä sadekuuroja. Viikolla on jonain yönä saattanut vähän sadella. Tenon vesi on kuitenkin nyt laskun puolella ja Junttikarikin on tuullut taas vähän näkyviin. Tällaista tulvakesää ei muistanut yli 90 vuotias Lapin mieskään. Onhan niitä tulvia kesäisin ollut vuosikymmenten aikana, mutta ei näin koko kesän kestäneitä. Tulvasta ei pelastanut yhden viikon kestänyt lämpöinen sääkään. No saimme ainakin Suomen tämän kesän lämpöennätyksen. Onhan se mukava olla keulilla hyvässä asiassa.

Luonto on jo muuttanut väriään aika voimakkaasti, tosin aika ruskeasävyinen on tällä hetkellä. Ruostesienitauti tuli asiantuntijoiden ennustuksista huolimatta. Tänä aamuna pakkasyön jälkeen keltaisia lehtiä varisi aika runsaasti. Päivälämpötilat ovat olleet jokaisena päivänä yli +10 asteen. Keskiviikko ja tämä päivä olivat lämpimimmät +15,4 astetta ja tänään +16 astetta.

Nyt pitää luonnossa liikkua hyvin värikkäissä vaatteissa, kun hirven metsästys on alkanut. On pysyttävä paremmin tunnetuilla kulkureiteillä. Sillä lailla ei häiritse hirvimiesten pyyntityötä.

Toivon kaikille hyvää vointia ja syksyä terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 27.08.2017 19:53
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin on kesä mennyt, kun elokuu alkaa olla lopuillaan. Myös luonto on sen huomioinut, lehtipuut alkavat laskeutua syksyn väreihin. Vielä ei voi olla varma millainen väriloisto ruskasta tulee. Ainakin jonkin verran ruostesienitauti koivuja vaivaa, sillä autojen päälle on ilmestynyt “ruostetta”. Valkoisessa autossani se näkyy selvästi.

Kuluneella viikolla olemme saaneet sadetta neljänä päivänä ainakin jonkin verran. Perjantai oli sateisin, sadetta oli lyhyitä taukoja lukuun ottamatta koko päivän. Vesi on kohissut puroissa ja Junttikarista näkyy hyvin vähän. Jängät ovat vetiset ja on ollut hillastajien haittana. Päivälämpötilat ovat olleet kolmena päivänä vähän yli +10 astetta. Muina päivinä vähän alle +10 astetta. Yölämpötilat ovat olleet keskiviikkoyön +2,6 astetta lukuun ottamatta +5 asteen paremmalla puolella.

Tenontien liikenne on hiljentynyt, varsinkin isojen autojen osalta. Saivat päällystystyöt (korjaustyöt) valmiiksi, niin kuoma-autoliikenne melkein loppui. Siitä huolimatta kuntolenkit maantiellä eivät oikein houkuttele. Kovalla kävely saa jalkalihakset kipeiksi. Tiistaina teimme lenkin tunturiin ja eilen kävin kävelemässä Ellin polun. Se on varsin mukava kävellä sopivien nousujen johdosta ja tuulelta suojaisena.

Toivon kaikille hyvää vointia ja alkavaa syksyä terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 20.08.2017 18:31
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Kalastus Tenojoessa päättyy vajaan tunnin kuluttua. Vesi saa nyt rauhassa nousta ja laskea. Tällä hetkellä taitaa olla taas nousun vuoro, sillä eilen aamupäivällä satoi ja tänään koko päivän klo 17 saakka. Lähipurot kohisevat voimakkaasti ja se tietää veden nousua Tenossa. Ehti sen verran laskea, että Junttikarikin pääsi vähän näkyviin. Tällä viikolla kalastajat saivat kuulemma kirkkaita tinttejä.

Päivien lämpötilat olivat aivan mukavantuntuisia. Lämpötilat olivat lämpimillään +12,9 ja +18,2 asteen välillä. Yölämpötilat olivat enimmäkseen +6 ja +10 asteen välillä. Kylmin yö oli keskiviikkoyö, jolloin oli +2,7 astetta. Joten hillat eivät ole kylmästä kärsineet. Sateiden johdosta ne kylläkin ovat aika vetisiä ja maku on vähän heikentynyt. Meidän osalta hillastus on todennäköisesti tältä kesältä ohi. Hillastuksessa pätee sama sääntö kuin lohestuksessa. Totuutta ei pidä kertoa, mutta valehdella ei saa. Joten olemme tyytyväisiä.

Luonto on laskeutumassa syksyyn. Lehtipuut ovat alkaneet haalistumaan, keltaisuutta ja osin ruostetta on ilmestynyt niihin. Pihallamme isojen koivujen latvat ovat ruskeina, joka juoruaa ruostesienen tuloa. On ollut niin kosteaa, että mitään hienoa ruskaa ei voi tästä seurata.

Nyt odotellaan mustikoiden ja puolukoiden kypsymistä, sekä niiden sadon runsautta. Minä lopetin kalastuksen 09.08 ja venekin on nostettu pukeille. Tyytyväinen olen saaliiseen. Meidän entinen kirkkoherra oli kerran kokemassa verkkoaan, josta oli tullut jo yksi lohi veneeseen. Näki jonkun lähestyvän veneellä, käski pojan laittaa lohen piiloon teljon alle. Vene saapui viereen ja kysyi miten saalista on tullut? No enempikin voisi tulla, oli vastaus. Voisitko rehellisempää vastausta antaa?

Toivon kaikille hyvää vointia ja kesän jatkoa terveisin Posti-Pekka

Aiemmat viestit

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Perhoboxi.com sivuja

 Kirjoita päiväkirjaa