Pekka Haapala (Postipekka)

Tenopäiväkirja

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Paluu

Paluu

Viestit ennen 1.8.2005

Näytetään viestit 1 - 10 uusimmasta vanhimpaan.

Aiemmat viestit

Päivämäärä: 15.07.2018 20:51
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Aivan ihanan ja lämpimän viikon olemme saaneet viettää. Kaksi hellepäivääkin viikkoon mahtui, eikä muutkaan päivät olleet edes viileitä. Eilinen lauantai oli viilein +19,8 asteen lämpötilallaan. Päivät ovat olleet hyvin aurinkoisia, eilen aurinko paistoi vähiten ja heikkoa sadetta oli alkuillasta. Tänään iltapäivällä jyrisi ukkonen useaan otteeseen ja toi sadetta tullessaan. Sähkötkin olivat poikki kaksi kertaa. Ehdimme lämmittää ruokamme grillissä ensimmäisen ja pitemmän katkoksen aikana.

Tenolla on ollut hyvin hiljaista niin soutajien määrän kuin saaliiden kohdalla. Tinttejä ovat muutamat saaneet, mitä minun tietooni on tullut. Itse kävin soutamassa maanantai-iltana yhden laskun ja tiistai aamulla yhden. Liian oli kirkkaita säät ja vesi alhaalla sekä erittäin kirkasta. Sain aikani ja kuntoni hoidettua maallakin. Usein istuin rannalla ja ihailin hiljaa virtaavaa Teno ja siellä näkyviä muutamia ajoittain lipuvia veneitä.

Ainakin meidän pihalla ja rannassa on saanut istua t-paita päällä, ei ole pikkuystävät häirinneet. Muutamia sääskiä ja mäkäräisiä on alkuillasta lennellyt, kun olen kastellut kukkapenkkejä ja salaatti-istutuksia avopäin t-paidassa. Alkavalle viikolle lupailevat aivan trooppisia lämpötiloja öisinkin. Kovin usein vain muuttelevat noita ennusteita, joten katsotaan mitä sieltä tulee. Jos vettä ei sada reippaasti, niin Teno kuivuu liikaa lohen liikkumiselle. Kyllähän se mahtuu uimaan, mutta halut taitavat olla heikot.

Oikein hyvää vointia ja kesää kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 08.07.2018 20:14
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Aivan mukavan kesäisestä heinäkuun ensimmäisestä viikosta olemme saaneet nauttia. Maanantaina ja tiistaina olimme Suomen lämpimin pakkakunta hellelukemineen. Keskiviikosta alkaen olemme sitten olleet paremminkin meidän normaaleissa lämpötiloissa. Eilinen lauantai oli sateinen päivä, kyllä keskiviikkonakin jonkinlainen sadekuuro oli liikkeellä. Yöt ovat olleet varsin lämpimiä, kylmin yö oli torstaiyö, jolloin lämpötila laski +9,4 asteeseen. Keskiviikko oli tuulisin päivä, silloin ainakin tuulen puuskat haittasivat soutamista.

Eilinen Lohiriehapäivä sitten osoitti, että heikko lohikesä jatkuu. Yksi komea lohi ei pelastanut tilannetta. Saalis 12 lohikalaa, joista 11 kpl tinttejä. Onhan se hyvä, että tinttejä on liikkeellä ja niitä onkijatkin saavat. Tänään kävi rannassamme 2 miestä, olivat soutamassa toista lupaa. Olikohan se neljän miehet porukka ja olivat jo saaneet 3 tinttiä, joista yksi yli 2 kg. Onnittelin.

Itse soudin tiistain helteessä yhteensä noin 5 tuntia (ei yhteen menoon). Näimme yhden tintin hypyn lähellä rantaa. Ensimmäisellä laskulla pieni tärppi, ei muuta. Nautimme kauniista lämpimästä säästä. Telkänpöntöistä poistin 27 munaa, joista kokonaan hautomatta jääneitä oli 26 kpl. Kovin jäi heikoksi tämän kesän tuotto telkillä.

Eilen oli surullinen päivä. Olimme saattamassa entisen naapurimme kolmatta ja viimeistä lasta viimeiselle matkalle. Kaksi ensimmäistä kutsuttiin pois jo vauvaiässä. Nyt vaikeaan sairauteen uupunut ehti jo 50 vuoden ikään. Menetys oli raskas niin puolisolle ja varsinkin äidille ja isälle. Kun vierailimme äidin ja isän luona aikaisemmin. Isä kysyi miksi meille kävi näin? Jouduin sanomaan, että valitettavasti en pysty antamaan vastausta. Toivottavasti eilisen siunaustilaisuuden yhden virren sanat valaisivat asiaa. Omaiset eivät ole yksin surunsa keskellä, heillä on paljon muistajia. Sen osoitti kukkalaitteiden ja adressien suuri lukumäärä.

Toivon kaikille hyvää vointia ja kesää terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 01.07.2018 21:16
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Olemme siirtyneet heinäkuulle ja puolet vuodesta 2018 on kulunut. Kulunut viikko alkoi lämpötiloilla, jotka olivat lähes +18 astetta. Ne päivät olivat maanantai ja tiistai. Niinä päivinä tuuli oli vielä siedettävä. Keskiviikkona lämpötila laski +13 asteen tuntumaan ja perjantaina +10 asteen tuntumaan. Keskiviikkona oli liikkeellä sadekuuroja ja luoteen puoleinen tuuli puhalsi puuskissa 10 m/s voimalla. Soutaminen oli näin vaikeaa, vieheitä ei saanut kunnolla uimaan. Puuskien aikana perhot tahtoivat painua pohjaan ja vaaput nousta pintaa. Tänään oli +20 astetta meidän mittarissa.

Soudin sukulaismiehen kanssa 3 lupaa ja saalis oli yksi jalan väsytys, joka päätyi irtipääsyyn. Ei pysynyt vaikka otti vaappuun. Yksi tärppi oli vielä perhoon. Hiljaista oli joelle, soutajia vähän ja kenenkään emme nähneet kalaa väsyttävän. Ei ole näkynyt montakaan kalaa Matkailuyrittäjien saalistilastoissa, nekin enimmäkseen pieniä kaloja. Vaikea lohikesä näytti tulevan. Yksi 21 kg lohi ei vielä paljoa kohenna saalistilastoa.

Vesi on alkanut laskemaan ja lupailevat vielä hellettä, niin tilanne ei taida parantua. Voi olla, että olen väärässä. Telkkärintamalla kävi sitten niin, että vain yhdestä pöntöstä kuoriutui poikue. Siihen pönttöön jäi yksi muna kuoriutumatta. Kahdesta pöntöstä en ole vielä ottanut hautomattomia munia pois. Pitänee huomenna tyhjentää, kun lupasivat hellettä, alkavat pian hajoamaan.

Hyvää vointia ja kesää kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 24.06.2018 20:15
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Tämä päivä on vanha Juhannuspäivä, joka työmarkkinajärjestöjen toimesta siirrettiin vietettäväksi aina lauantaisin. Siirto ei kyllä vaikuttanut säihin mitään, ei ainakaan mainittavasti. Päivät alkavat lyhenemään ja etelässä kasvillisuus lakastumaan. Meillä kasvua on vielä edessä ja varsinkin marjojen kohdalla. Kyllä heinäkin on vielä varsin alussa kasvun osalta. Sateinen ja kylmä oli meidän Juhannus. Viikon kolme ensimmäistä päivää olivat mukavan lämpimiä ja heikkotuulisia. Sade oli alkuviikosta lyhyitä ja heikkoja kuuroja.

Sadetta saatiin torstaista alkaen, torstaina satoi koko päivän. Perjantaina ja lauantaina sateessa oli jo vähän taikoja. Tämä päivä on ollut jo poutainen, vain muutamia pisaroita on tullut. Aurinko on päässyt nyt illalla vähän näyttäytymään. Tänään on kylmätuuli vähän häirinnyt sään lämpenemistä.

Vesisateet saivat Tenon veden voimakkaaseen nousuun. Minulla ei ole vielä asteikkoa vedessä, mutta arvelen veden nousseen noin 40 sm. Jospa vedennousu saisi vähäiset lohet nousuun. Kovin on ollut hiljaista ja varsinaiset lohet näyttävän olevan vain muutamassa kappaleessa saalistilastoa pitävien sivuilla. Alkavalla viikolla pitäisi alkaa lohia näkymään, mikäli niitä tänä kesänä nähdään.

Telkkien kohdalla tilanne on se, että vain yhdessä pöntössä oli alkuviikosta haudonta käynnissä. En ole nyt käynyt kurkkimassa, jotta eivät häiriintyisi. Kovin näyttävät olevan arkoja verrattuna aikaisempien vuosien telkkiin.

Toivon kaikille hyvää vointia ja hyvää kesän jatkoa terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 17.06.2018 20:00
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Juhannus lähestyy ja säät lämpenevät hiljalleen. Alkuviikko oli vielä +7-8 asteen lämpötiloissa. Torstaina päästiin +17 asteeseen ja eilen jo +20,5 asteeseen. Tuntui aivan mukavalta ja toivorikkaalta päästä kesäisiin lämpötiloihin. Alkavalle viikolle ja Juhannukseksi lupailevat sitten huomattavasuti viileämpää ja sateista säätä.

Kuluneella viikolla tiistaina oli pieniä sadekuuroja, jotka eivät kyllä kastelleet juuri mitään. Perjantai-iltana meni vähän vetisempi sadekuuro ja tänään pieni kuuro. Vettä kyllä kaipaa luonto ja joki, jotka molemmat ovat kärsineet sateen puutetta. Joessa vesi on aivan kesäkorkeudessa ja vesi on vielä kirkasta. Eilen soudin Kylmäkaltion ja pohja näkyi joka paikassa polaroiduilla laseilla.

Soutu oli ensimmäinen tälle kesälle ja jäi kesken. Jo lähteissä oli tuulen puuskat voimakkaita, mutta yltyivät Kylmäkaltion alapäässä todella navakoiksi ja pitkäkestoiseksi. En jaksanut soutaa vastatuuleen ja virtaan tarpeeksi voimakkaasti. Vaaput kelluivat veden pinnalla ja alkoivat jäämään veneen sivulle. Katsoin viisaammaksi kelat siimat sisään ja ajaa kotirantaan.

Ei ole näkynyt kuin muutama vene liikenteessä ja yksi rantakalastaja tänään Junttikarilla. Kulkuttajien saaliista en tietä muuta kuin puheita. Toiset kertovat, että ovat saaneet hyvin ja toiset, että heikosti. Itse kulkuttajia en ole puhutellut enkä oikeastaan nähnytkään. Joten en voi kehua enkä moittia.

Toivon kaikille hyvää vointia ja kesän alkua terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 10.06.2018 19:15
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Edellisestä kirjoituksestani on vierähtänyt vähän pitempi aika. Kävimme Riitan luona viettämässä perhetapahtumia. Pääjuhla oli Riitan esikoispojan lakkiaiset. Samalla matkalla vietimme Liisan, Jorman ja vävypojan syntymäpäiviä sekä Liisan ja minun 62 hääpäivää. Olimme koolla koko meidän perhe. Saimme samalla matkalla nauttia hellepäivistä, joita täällä Utsjoella ei ole edes joka kesä. Aivan oli soma istua ulkona auringossa minkään ötökän häiritsemättä.

Kun 5.6 lensimme Ivaloon, niin vastassa oli rae- ja räntäsade. Vähän tuntui vilpoiselta kesävaatteissa. No palasimme normaaliin päiväjärjestykseen, kun ajomatkalla tuli vesi- ja räntäkuuroja vuorotellen. Viikko on hyvin kulunut muutaman plusasteen päivälämpötiloissa, eikä öisinkään ole ollut miinusasteita. Vesisateita on kovasti kaivattu, mutta muutamia hyvin heikkoja sadekuuroja on ollut liikkeellä. Tällä hetkellä sataa heikosti ja sateen on ennustettu jatkuvan maanantai iltaan saakka.

Kuivuus näkyy myös Tenossa, jossa vesi on melkein kesävedessä. Junttikaria näkyy pitkä pätkä ja melkein kaikki kesäkivet näyttävät jo itsensä pyörteillä Tenossa. Eilen vedin veneeni ja venetelineen rantaan. Ehkä torstaina tai perjantaina lähden soutelemaan kalastusmielessä. Vielä on töitä täällä maalla tehtävä pois onkimisen tieltä. Eikä joelta ole kuulunut mistään ihmeellisistä saaliista, syömäkaloista puhuvat. Ennustukseni on, heikko lohikesä, no elokuun lopussa kuulemme lähes totuuden.

Telkkien kohdalla näyttää käyneen niin, että kahdessa pöntössä hautoo ja kolmannessa on suuri määrä kylmiä munia. Naarastelkkiä lentelee öisin useita, käyden jopa pöllön pöntössä viettämässä aikaansa. Urokset ovat jo häipyneet. Eilen kuulimme ensimmäisen kerran käen kukuntaa, tänään jo useasti ja aivan lähelläkin.

Lehtipuissa lehdet kasvavat hitaasti, kaipaavat vettä ja lämpöä niin kuin ruohokin. Tunturissa on hilla aloittanut kukkimisen, joten lämpöä ja pölyttäjiä kaivataan. Toivottavasti kulunut kylmäviikko oli se kylmäviikko, joka normaalisti on juhannusviikko.

Toivon kaikille hyvää vointia ja alkavaa kesää terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 27.05.2018 19:31
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Olemme saaneet viettää hyvän viikon ulkotöiden osalta. Sää on ollut sopivat lämpöinen tehdä töitä ulkona, ei ole helle vaikeuttanut työntekoa. Päivälämpötilat olivat enimmäkseen +12 asteen lämpimällä puolella, vain keskiviikkona oli vain +9,2 astetta. Perjantai oli viikon lämpimin päivä +18,9 astetta. Yhtenä yönä, torstaiyönä lämpötila laski -0,6 asteeseen. Hyvin pieniä ja lyhyt kestoisia sadekuuroja saatiin maanantaina - keskiviikkona. Eilen lauantaina oli viikon tuulisin päivä. Lännestä alkanut tuuli kääntyi luoteeseen ja puhalsi puuskissa lähes 20 m,/s, Kevon ilmoituksen mukaan. Minä laitoin vielä pukeilla olleen veneeni köydellä kiinni pukkeihin.

Kävimme eilen ajelulla Ylä-könkäällä, mäen päällä yritin ulos autosta. Piti heti astua takaisin autoon, hiekka lensi niin ettei pystynyt katsomaan tuulen suuntaan. Heti kotiin tultua piti mennä huuhtelemaan hiekkaa silmistä.

Vene on valmis kesän soutuja varten, niin on taas kuin uusi vene. Vesi olisi ollut nyt sellaisella korkeudella, että olisi ollut lyhyt matka vetää vene vesille. Mutta vesi laskee sellaisella vauhdilla, että olisi pitänyt päivittäin olla siirtämässä venettä vesirajaan. Enkä ole aloittamassa soutamista kovin aikaisin, vasta lähempänä juhannusta.

Telkkärintamalla näyttää sellaiselta, että vain yksi telkkä hautoo tosissaan. Kolmessa pöntössä on munia, mutta kahdessa munat ovat peittämättä. Yhden pöntön läheisyydessä rannan lähellä uiskentelee usein uros telkkä. Siinä pöntössä munat ovat peitettynä untuvilla, kun olen kurkistanut sinne. Pikkulintujen ruokkimisen lopetimme tällä viikolla, kun siemenet loppuivat syöttösäiliöstä. Eivät käyneet monena päivänä katsomassa onko syötävää tullut.

Sadetta kaipaa kuiva maa ja kaikki kukkapenkit. Eikä se pahaa tekisi joellekaan saada vettä lisää, kun lumet ovat häipyneet.

Hyvää vointia ja alkavaa kesää kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 20.05.2018 18:31
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Varsin kesäistä viikkoa olemme saaneet viettää vaikka olemme vielä toukokuun puolivälissä olleet. Päivälämpötilat ovat olleet +10,4 ja +19,7 välillä. Lämpimin päivä oli keskiviikko ja aurinko on päässyt paistamaan päivittäin. Tämä sunnuntai on ollut pilvisin, aamupäivällä aurinko paistoi jonkin verran. Tällä hetkellä sataa vettä aivan maahan saakka. Lumet ovat häipyneet nopeasti, lumi oli “hötyä” eikä kestänyt näitä lämpötiloja. Lämpötilat ovat öisinkin olleet plussan puolella perjantaiyötä lukuun ottamatta, jolloin oli -0,9 astetta.

Tulva on ollut jatkuvasti korkealla, joka on lohennousua ajatellen hyvä asia. Ei kuitenkaan noussut aivan korkeimmille lukemille. Arvioni mukaan jäi noin 30 cm korkeimmasta lukemasta 25 vuoden aikana, jonka olemme tässä asuneet. Hitaasti on nyt laskemassa, sadetta kaipaisi Norjan tuntureiden lumet kuin kuivan puoleinen maakin. Puiden silmut ovat hyvin turvoksissa ja nuoremmat puut jo vähän vihertävät.

Telkkiä on ollut normaalia vähempi näkyvissä, mikä on oikeastaan hyvä asia. Kolmessa pöntössämme on asukkaat, yhdessä on jo hautomassa, kun eilen pönttöjä tarkastelin. Munat oli peitetty untuvilla, yhdessä pöntössä oli tarkastushetkellä telkkä. Kolmannessa pöntössä oli peittelemättömät munat, munat olivat vielä lämpimät, kun niitä kosketin. Toivottavasti ylimääräisiä naaraita ei ilmesty maisemiin.

Saunomisen olemme aloittaneet kesäsaunassa perjantaina. Onhan ne löylyt puulämmitteisestä kiukaasta aivan omaa luokkaansa sähkökiukaaseen verrattuna. Alkavalla viikolla siirrämme tomaatintaimenet kasvihuoneeseen, pääsevät oikeaan kasvukauteen. Joten kesää kohden mennään vähän etuajassa viime vuoteen verrattuna. Toivotaan parasta ja pelätään tietenkin jälkikylmiä.

Hyvää vointia ja kevättä kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 13.05.2018 20:00
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin ne lähtivät jäät tänäkin keväänä, tosin aika poikkeuksellisesti. Jäät olivat heikot, sanoisinko lahot ja ne hajosivat poikkeuksellisesti useista kohdin jokea. Keskiviikkona jäät alkoivat liikkumaan meidän kohdalla, Junttikarin molemmin puolin valuivat Kylmäkaltioon. Torstaina liikkuminen lisääntyi, mutta Nollamin jäät pysyivät paikoillaan. Kävimme Torstaina ajelemassa Norjan puolella Levajoella asti. Pitkin matkaa jäät olivat liikkuneet ja kasaantuneen suvantojen niskoille.

Perjantaiyön aikana jäät olivat siirtyneet Kylmäkaltiosta alaspäin. Perjantaina puolenpäivän tienoilla lähtivät Nollamin jäät ylhäältä tulleiden jäiden johdosta liikkeelle. Jäät menivät ainakin Sirmaan asti, jossa oli lauantaina aamulla ollut jääpato. Eilinen päivä oli jäiden menoa melkein koko päivän. Eilen tulivat Ylä-Tenon jäät. Vesi nousi voimakkaasti ja vei mennessään täällä rannoille jääneet jäät. Tänään kävimme ajelulla Suomen puolta Outakosken entisen koulun lähellä. Joki oli vapaa jäistä, rannoilta irtoilevia jäitä oli liikkeellä jonkin verran.

Kuluneella viikolla lämpötila laski miinukselle keskiviikkoyönä -0,2 astetta ja viimeyönä -0,7 astetta. Kaikkina muina öinä lämpötila pysyi plussalla. Päivälämpötila jäi maanantaina ja tiistaina vähän alle +10 astetta. Muina päivinä lämpötila kohosi +11,2 asteen ja tämän päivän +15,4 asteen välille. Maanantaina illalla satoi vähän vettä ja lauantaiyönä myös. Maanantai oli pilvisyydeltään jokseenkin pilvinen. Kaikkina muina päivinä aurinko paistanut jokseenkin selkeältä taivaalta. Johonkin aikaan päivästä on saattanut muutamapilvi purjehtia taivaalla. Oli veneiden tervausviikko.

Muuttolintuja on saapunut kuluneella viikolla. Järripeipot, västäräkit ovat näkyvimpinä lennelleet pihapiirissämme. Telkät olivat keskiviikkoaamuna rannassamme, 2 naarasta ja 3 urosta olivat kisailemassa. Naaraat ovat käyneet jo tutustumassa pönttöihin, eilen ei ollut vielä munia ilmestynyt. Nyt veden ollessa korkealla, on mukava seurata niiden soidinmenoja. Koskikarathan ilmestyivät heti rantasulien auettua.

Hyvää vointia ja kevättä kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 06.05.2018 19:42
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin on sitten tämän talven hiihdot hiihdetty. Keskiviikkona haimme rinteestä moottorikelkan ja lullan, jossa olivat suksemme odottamassa hiihtoretkiä tunturiin. Nyt ne ovat laitettu kesäteloille odottamaan ensitalvea. Jäi mukavat muistot viimeisistä retkistä, kun saimme hiihtää uuden pehmeän lumen peittämällä hangella. Vielä keskiviikkona olisi ollut hieno sää hiihtää, mutta kelkkaura meni huonoon kuntoon. Jäinen, kuoppainen ja urainen kelkanjälki tuotti lullassa istujalle vaikeuksia. Oli vaikea pysyä suksien kanssa pahasti keikkuvassa lullassa. Katsoimme terveellisemmäksi lopettaa hiihtäminen tältä keväältä.

Jorma kävin keskiviikkoiltana pilkillä. Aurinkoisilla rinteillä oli vanha moottorikelkan jälki upottanut pohjia myöten. Päivälämpötilat nousivat keskiviikkona ja torstaina yli +7 asteen, perjantaina yli +8 asteen. Lauantaina oli +6,9 astetta. Tänään oli lämpimillään jo +9,4 astetta. Öisin on ollut pakkasia, keskiviikkoyönä -8,5 astetta, torstaiyönä -6,1 astetta, perjantaiyönä oli +2,1 astetta. Lauantaiyönä -0,2 astetta ja viimeyönä -0,8 astetta.

Tenon jää on harmaa ja reikäinen, rannoilla olevat sulat suurenevat. Samaa tekee Junttikarin takana Kylmäkaltion saakka ulottuva sula. Kordsamin koski on myös osittain auennut. Tänään ehdimme tehdä kävelylenkin ennen lyhytaikaista vesisadetta. Puroista kuului vedenlorina voimakkaampana kuin aikaisemmin. Vesi puroissa virtaa vielä jään alla.

Västäräkki keikutteli itseään perjantaina pihallamme, tänään emme ole havainneet. Telkkiä ei ole vielä näkynyt, vaikka rantasulat kohdallamme ovat sen kokoisia, että telkät voisivat niissä uiskennella. Piekanasta ja pöllöistä ei ole mitään havaintoja meidän seudulla. Lumet näyttävät häipyvän taivaan tuuliin, ojissa on hyvin vähän vettä paikoitellen. Mutta yksi on varmaa, kevättä vietämme ja kesä tulee aikanaan.

Oikein hyvää vointia ja kevättä kaikille terveisin Posti-Pekka

Aiemmat viestit

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Perhoboxi.com sivuja

 Kirjoita päiväkirjaa