Pekka Haapala (Postipekka)

Tenopäiväkirja

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Paluu

Paluu

Viestit ennen 1.8.2005

Näytetään viestit 1 - 10 uusimmasta vanhimpaan.

Aiemmat viestit

Päivämäärä: 18.06.2017 19:47
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Kolmen päivän päästä on jo kesäpäivän seisaus ja päivät alkavat lyhenemään. Kesä ei ole vielä kunnolla päässyt alkamaan, mutta sehän on meillä normaalia. Kesä meillä alkaa vasta Juhannukselta, onko se yhden vai kahden villapaidan kesä, jää nähtäväksi. Aivan hyvillä mielin ja hyvässä uskossa elämme, että tulee hyvä kesä.

Kuluneella viikolla on kuutena päivänä lämpötila kohonnut yli +10 asteen. Torstai oli lämpimin +17,6 astetta ja oli pitkään aikaan ainoa päivä, jolloin hieman satoi. Tänään lämpötila kohosi +16,9 asteeseen ja on vielä tällä hetkelläkin +14,5 astetta. Jokaisena päivänä on aurinko päässyt ainakin jonkin verran paistamaan. Aivan on ollut hyvä viikko tehdä ulkotöitä. Liisa sai eilen istutettua melkein kaikki sadoista kukantaimista, mitä on itse kasvattanut.

Tenon vesi nousi säiden lämmettyä melkein 2 metriä, nyt on kovassa laskuvauhdissa. Jos luvatut sateet saapuvat, niin lasku ainakin hidastuu, jos ei jo pysähdy. Mikäli Norjan tuntureilla olevat lumet pääsevät sulamisvauhtiin, niin silloin vesi alkaa nousemaan. Lohestajille nousu ei ole toivottu tilanne. Sillä vettä on vielä runsaasti liikaa.

Lohirintamalla on oudon hiljaista, saalistiedot tuntuvat olevan paremmat Ylätenolla, kuin täällä alhaalla. Kolme eri venettä olen nähnyt liikkeellä (soutamassa) meidän seudulla. Saaliista en tiedä mitään. Itse aloitan soutamisen keskiviikkona, kun tulee sukulaismies kaveriksi.

Toivotan kaikille hyvää vointia ja Juhannusta terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 11.06.2017 19:49
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Kaksi viikkoa on vierähtänyt edellisestä kirjoituksestani. Mitään mullistavaa ei kuluneina viikkoina tapahtunut. Olemme saaneet puuhailla aika viileissä säissä, kuivaa ja tuulista ovat säät olleet. Kuluneella viikolla saimme nauttia muutamasta lämpimästä päivästä. Luonto heräsi heti eloon, kun oli lämmintä ja aurinkoa. Nyt puut selvästi vihertävät, ehkä osaksi puut ovat jo hiirenkorvalla.

Kylmänä aikana vesi Tenossa laski melkein kesälukemille, Junttikarikin tuli jo näkyville. Viime sunnuntaina ja vielä maanantainakin sateli jonkin verran vettä. Sitten alkoi sää lämpenemään ja lumen sulaminen tuntureilla pääsi vauhtiin. Eilen oli vesi Tenossa korkeimmillaan tälle keväälle. Nousua oli lähes 2 metriä. Viime yönä vesi lähti laskun puolelle, kun sää jälleen kylmeni, niin tuntureilla lumen sulaminen hidastui. Kun sää lämpenee ja lumien sulaminen reipastuu, niin vedenkin lasku hidastuu.

Ylä-Tenolla ainakin lohestajat ovat olleet tyytyväisiä, kun ovat saaneet lohia. Täältä en ole kuullut lohisaaliista mitään. Alakönkäällä kuulemma saivat joitakin lohia ennen veden nousua. Tämän kuulin perjantaina nuorgamilaiselta mieheltä. Eilen pääsivät vieraspaikkakuntalaiset ensimmäistä kertaa kalastamaan tälle kesälle. Yhden veneen näimme illalla ajelevan ylöspäin.

Kaksi telkkää hautoo pöntöissä, yhdessä pöntössä on paljon kylmiä munia. Urostelkät ovat kai lähteneet muuttomatkalle, ei ole näkynyt moneen päivään. Västäräkki on lennellyt pihapuissa etsien syötävää. Kirjosieppo on myös lennellyt, ei ole havaintoa onko pesinyt pönttöönsä. Rastas on tehnyt pesän Sembramännyn ylimmille oksille. Siinäpä ne ovat havainnot linnuista.

Ulko- ja osin sisätyöt ovat vieneet ajan päivistä niin, että iltaisin ollut vähän intoa kirjoittamaan tätä sivua. Oman päiväkirjanikin kirjoittaminen oli useita päiviä rästissä. Vene pitäisi vielä voidella sisäpuolelta ja aloittaa soutaminen juhannusviikolla. Toivon mukaan vesi laskee mielekkäälle soutukorkeudelle.

Oikein hyvää vointia ja kesää kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 28.05.2017 19:38
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Joka keväinen tapahtuma, että jäät lähtevät, lähtevät vielä aina omalla tavallaan. Tälle keväälle odotettiin oikein kunnollista jäiden lähtöä, mutta haaveeksi jäi. Pitkä oikullinen kevät tuulisine päivineen ja pakkasöineen haihduttivat vedet taivaalle. Lumi on häipynyt täältä alhaalta, ojiin ja puroihin ei vain ilmesty vettä. Kaikki pienet purot ja joet ovat kuivempia kuin kesällä. Ei ole tarvinnut Destian miesten sulatella tierumpuja meidän seudulla, niin kuin muina keväinä.

Jäät menivät siten, että ne liikkuivat siellä sun täällä. Onnelansuvannon jäät menivät Lohisuvantoon maanantaina. Täällä meidän seudulla liikkuivat eripäivinä vähän kerrallaan. Tiistaina päivällä tuli ylhäältä jäitä ja pysähtyivät meidän kohdalle. Illalla alkoi tulla ylhäältä lisää jäitä ja veivät mennessä meidän kohdalta. Menivät ainakin Lohisuvantoon. Torstaina ja perjantaina illalla tuli runsaasti jäitä. Oletin niiden jo olevan Ylä-Tenon jäitä, kun perjantaina illalla klo 21 alkanut jäiden tulo jatkui vielä klo 23, katsoessani joelle. Katson Tenon luoneen jäät lopullisesti 26.5 eikä 23.5 niin kuin Lapin Kansa ilmoitti.

Lumikuuroja on ollut liikkeellä melkein päivittäin. Tänään ei ollut, mittarissamme oli iltapäivällä +8,9 astetta. Tuulikin oli tänään kaakon ja etelän puolella ja heikko. Oli oikein lämmin kävellä melkein 2 tuntia kestäneellä kävelylenkillä. Siivosimme tiensivuilta 7 tyhjää oluttölkkiä, joten saamme samalla vähän “tossurahaa”. Muita roskia emme enää ala noukkimaan.

Telkkiä on harvinaisen vähän liikkeellä. Kolmessa pöntössämme on kaikissa kyllä munia. Lähinnä taloa olevassa jo 8 munaa. Se pönttö näyttää olevan halutuin joka vuosi. Yhdessä pöntössä oli 3 munaa ja yhdessä 2 munaa. Harakat yrittivät tehdä pesän aivan etupihan koivuun. Häädin ne pois, poikasvaiheessa niistä on niin suuri häiriö, ettei sitä viitsi kuunnella. Lintulaudalla käy vielä kova kuhina, viherpeipot ja järripeipot ruokailevat parvissa. Punatulkut niitä sitten hätyyttelevät pois siemenkaukalon läheltä.

Nyt odotellaan, että milloin säät alkavat lämpenemään ja tuntureilla olevat lumet alkavat sulamaan. Alkavalle viikolle ennustavat vielä kylmiä säitä. Nyt vesi on todella vähissä, mutta tulvaa kyllä varmasti tulee. Siitä voi tulla pitkäaikainenkin. Odotellaan ja katsotaan mitä tuleman pitää.
Hyvää vointia ja kevättä kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 22.05.2017 19:53
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Lumi häipyy, mutta vettä ei juuri näy missään. Hyvin vähän on tienvarren ojiin ilmestynyt vettä. Purot ja pienet sivujoet ovat melkein talvivedessä. Meidän piha ei ole ollut näin kuiva lumien sulamisen aikaan 25 vuoteen, jonka ajan olemme tässä asuneet. Tenossa rannat ovat olleet sulana pitkän aikaa, osa rantasulista on ollut sulana koko talven.

Tenossa vesi on noussut jonkin verran. Onnelan suvannon mittauspisteessä veden nousua ei voinut todeta, kun suvannon jäät menivät tänään. Vesi laski jäiden menon johdosta. Jäät ovat liikkuneet tänään monissa paikoissa, meidän kohdalla useaan otteeseen. Jääpatoja on muodostunut Kuoppilassuvantoon, Pässinivaan ja Nollamin yläpäähän. Vesi on alhaalla ja jäät heikot, menevät jälleen vähäisin elein.

Järripeippo ilmestyi eilen aamulla lintujen syöttöpaikalle. Urostelkkiä on näkynyt muutamana päivänä lentelevän. Eilen illalla ilmestyi naarastelkkä ja meni saman tien pönttöä tutkimaan. Tänään aamulla oli jo lisää telkkiä rantasulassa, urokset ajoivat toisiaan pois naaraan kimpusta.
Koskelo pari uiskenteli viimeviikolla rantasulassamme. Elämää on ja mukavaa seurattavaa jäiden lisäksi. Joten kevät on tullut.

Hyvää vointia ja kevättä kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 16.05.2017 19:06
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin on toukokuukin jo puolivälissä, Teno on vielä valkoisena muutamia sulia lukuun ottamatta. Meidän seudulla Kordsamin koski on osittain auennut. Junttikarin alapäässä on kapea pitkä sula. Ylempänä Hannu-väylässä on myös pitkälti sulaa. Rannat ovat aukeilleet molemmin puolin jokea pitkiä matkoja. Öisin on ollut jopa -6,7 asteen pakkasia ja viimeviikolla melkein päivittäiset lumikuurot piti jään lumen peitossa.

Viimeviikko oli tuulinen ja luoteen ja pohjoisen puoleiset tuulet olivat lisäksi kylmiä. Päivisin lämpötila kävi juuri ja juuri plussan puolella. Lumi täällä alhaalla häipyy hiljalleen, mutta ojiin ei vain ilmesty vettä. Sunnuntaina lämpötila oli lämpimillään +7,2 ja eilen +6,1 astetta. Maa näyttää imevän kaiken veden mitä lumesta sulaa. Taitaa lupeissa ollut kunnollinen jäiden lähtö kutistua viimevuosien tapaiseksi sohjon menoksi.

Muutama urostelkkä on näkynyt lentelevän ja yksi uiskenteli sunnuntai-iltana meidän rantasulassa. Piekanoista ei ole havaintoja täällä jokilaaksossa, tunturissa Jorma oli nähnyt huhtikuun viimeisenä päivänä. Pöllöistä ei mitään havaintoja, heikko myyräkanta ja paksut kinokset, ovat pitäneet pöllöt etelämpänä.

Pikkulintujen ruokintapaikallakin ovat lintumäärät vähentyneet. Kyllä siinä aina joku käy ruokailemassa, tiaisia ja viherpeippoja pääasiassa. Punatulkkuja ei näy päivittäin. Nyt sitten odotellaan tuleeko niitä lämpimiä säitä tänne saakka ja alkavatko vedet virtaaman. Kyllä siinä saisi välillä vettäkin sadella.

Hyvää vointia ja kevättä kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 07.05.2017 19:50
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin on toukokuustakin ensimmäinen viikko vierähtänyt vaihtelevien säiden merkeissä. Lämpötila on ollut hieman plussan puolella öisinkin perjantaihin saakka. Päivisin on lämpötila ollut lämpimillään +3,6 asteesta +7 asteeseen. Päivät ovat olleet tuulisia ja lumikuuroja, tosin heikkoja, on ollut liikkeellä useina päivinä. Perjantaina aamupäivällä alkoi Tenon jää mennä vesille, eli lumi sulasi ja jäällä lainehti vettä. Perjantaina illalla sää kylmeni ja lämpötila laski miinukselle. Lauantaiyönä satoi lunta ja nyt jää on jälleen kuiva ja valkoinen.

Lämpötila oli eilen päivällä vain +0,9 astetta ja tänään on ollut miinuksen puolella koko päivän. Viimeyönä oli -5 astetta pakkasta. Päivällä klo 13 tienoilla näkyi moottorikelkka tulevan ylhäältä päin. Nousi meidän kohdalta maalle ja nousi tunturiin. Rannat alkavat olla sulana kaikkien purojen ja sivujokien alapuolelta, joten jäälle meno ja sieltä pois tulo on vaikeutunut.

Lintulaidallamme pyörii tiaisia, viherpeippoja, punatulkkuja ja joinakin päivinä on ollut parvi urpiaisia. Yhtenä päivänä oravakin oli syömässä ja linnut saivat katsella sivusta oravan syödessä. Harakatkin ovat saapuneet ja veivät heti tiaisten poronkuupalan. Risuja kantelevat nokassaan, ovat pesäntekopuuhissa.

Tämän talven hiihdot on sitten hiihdetty. Kuluneelle viikolle lupasivat huonoja hiihtosäitä, lähinnä liian tuulisia, lisäksi lumikuuroisia. Niin teimme päätöksen, että ei aleta enää kyttäilemään sopivaa hiihtosäätä tunturiin. Laitoin moottorikelkan kesäteloille ja osan suksistakin olen puhdistanut voiteista ja laittanut kesäteloille. Loput laitan huomenna. Alkavalle viikolle ennustavat jonkin verran aurinkoisempia säitä. Pakkasta öisin ja hyvin vähän plussaa päivisinkin. Ainakin alkuviikolla vielä tuulta näyttäisi olevat yli oman tarpeen.

Nyt liikuntana on kävely tuossa maantiellä siihen saakka, kun lumet rinteestä loppuu ja polku kuivuu. Hyötyliikuntaa tulee sitten pihatöissä maan sulamisen jälkeen. Veneiden kunnostus on myös niitä kevättöitä.

Oikein hyvää vointia ja kevättä kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 30.04.2017 18:44
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Hyvää Vappua kaikille!

Viikko on kulunut talvisten säiden vallitessa. Öisin on ollut pakkasta yli -10 astetta torstaiyötä lukuun ottamatta. Kylmin yö oli tiistaiyö, jolloin mittari laski -17,5 asteeseen. Tiistaina päivälämpötilakin oli vähän pakkasen puolella. Muina päivinä lämpötila käynyt vähän plussan puolella, eilen +5,1 astetta ja tänään +6 astetta. Tällä hetkellä on +1,5 astetta ja sataa räntää.

Tällä viikolla on ollut kauniita ja aurinkoisia päiviä. Aurinko on paistanut useana päivänä selkeältä taivaalta. Kahtena päivänä pääsimme hiihtämään tunturiin, saimme hiihtää 4 ja 5 tuntia hienossa säässä. Oli muitakin menoja, joten useammin emme päässeet. Tällä hetkellä sää ennusteet ovat huononlaisia, joten nähtäväksi jää vieläkö pääsemme tunturiin hiihtämään.

Pulmuset ovat lopullisesti jättäneet lintulautamme. Yksi pulmunen kävi vielä alkuviikosta aamuisin ruokailemassa. Hiihtoretkillämme tunturissa emme ole niitä havainneet. Jorma oli tänään niitä nähnyt, myös Piekanan oli tänään nähnyt ensimmäisen kerran. Porot ovat jutaamassa vasomispaikoilleen Kevon vuomaan.

Hirvi ei selvinnyt tästä talvesta ruokinnasta huolimatta. Erämiehet ovat tuoneet sille heiniä ja nuolukiven, mutta ne eivät pelastaneet. Radnukuopan kohdalla makaili ja söi, vuorotellen Norjan ja Suomen rannassa. Jorma kävi päivittäin sitä katsomassa, tänään havaitsi sen kuolleena.

Hyvää vointia kaikille ja ehkä voi toivottaa hyvää kevättäkin Posti-Pekka

Päivämäärä: 24.04.2017 21:32
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Hirvellä ei ole hätää, tänään illalla Jorma näki, että joku vei hirvelle heiniä. Laittoi useampaan paikkaan. Tänään aurinko paistoi ennusteista huolimatta pilvettömältä taivaalta aamusta iltaan. Nytkin on selkeää ja pakkasta -7 astetta.

Hyvää vointia kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 23.04.2017 19:21
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Viikko vielä huhtikuuta jäljellä ja sitten alkaa kuukausi, jonka aikana yleensä keväässä tapahtuu paljon. Sataa lunta, räntää ja vettä. Aluksi on vielä pakkasia ainakin öisin. Tänä keväänä saattaa olla pakkasia vielä päivälläkin, on sen verran pitkän talven merkit ilmassa.

Tämäkin viikko on ollut talvinen, pakkasta öisin ja lumikuuroja melkein päivittäin. Ei ole ollut oikein tunturisäitä, tuulista ja lumikuurot ovat vieneet näkyvyyden heikoksi. Perjantaina pilvisyys rakoili ja Norjan ennustuksen mukaan olisi pitänyt olla kohtalainen sää. Niihin mekin luotimme ja nousimme puoliltapäivin tunturiin.

Vähän matkaa hiihdettyämme, pilvet laskeutuivat alas ja niin saimme hiihtää pilvessä. Tuli varjokatosää, jolloin et erota mitään epätasaisuuksia, kaikki on yhtä valkoista. Sain näkyvistä lumettomista kivistä sen verran kiintopisteitä, että pystyimme hiihtämään haluttuun suuntaan. Virkistynyt tuuli puhalsi välillä pilviä vähemmäksi niin että pysyimme “kartalla”.

Juomatauolla jopa aurinkokin vähän kuulsi ohuemman pilven läpi. Rohkaistuimme jatkamaan hiihtoa Njalahtoaivin selänteelle. Sitten taas maisemat alkoivat häipymään ja kylmätuuli kääntyi luoteeseen. Koska hiihtämisen tunturissakin pitää olla nautinnollista, päätimme kääntyä paluumatkalle. Ajoittain menolatumme erottui juuri suksien kärjen edessä. Se varjokato on sellainen veijari.

Kun saavuimme kelkalle, jolla nousemme puurajan yläpuolelle, taivas alkoi seljetä. Aurinko pääsi paistamaan houkuttelevasti. Mutta kello lähestyi jo 16:sta, emme enää lähteneet uudelleen hiihtämään. Eilen sitten hiihdimme Tenon jäällä koillistuulessa ja räntäkuurojen saattelemana. Alkavalle viikolle ovat lupailleet parempia, aurinkoisia ja heikkotuulisia säitä. Noustaan sitten tunturiin.

Lintulaudallamme on ollut yli 2 viikkoa pulmusia. Ensin yksi, sitten 8 kpl. Perjantaina kaikki häipyivät, eilen ja tänään on yksi pulmunen ollut muiden lintujen joukossa. Jokohan muut lähtivät etsimään pälviä tunturista. Perjantaina ei kyllä ollut yhtään pälveä näkyvissä.

Torstaina meidän Seija huomasi hirven makaamassa Norjan rannassa meidän kohdalla. Seija oli hiihtämässä Kaavaan päin, hirvi oli vain vähän nostanut päätään. Kun Seija palasi 2 tunnin hiihtämisen jälkeen, nousi hirvi ylös. Pahasti ontuen se käveli ja osittain hyppi moottorikelkan jäljelle. Pysähtyi välillä katsomaan hiihtäjää ja vasenta etujalkaa pahasti ontuen käveli Kordsamia kohden. Ilmoitin asiasta erämiehille. Hirvi makaili vielä tänäänkin lähellä Kordsamia Norjan rannassa. Toivottavasti erämiehet hoitavat asian.

Oikein hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 18.04.2017 17:51
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Huhtikuu on kääntynyt loppupuoliskolleen ja talvi vain jatkuu entisenlaisena. Kuluneen viikon aikana lämpötila päivällä on ollut lämpimillään viime keskiviikkona +2,4 astetta. Muina päivinä lämpötila on ollut enimmäkseen vähän miinuksella. Useina päivinä sää on ollut lumikuurojen sävyttämä, joten lumi ei ole päässyt vähenemään. Varsinkin tunturissa maisemat ovat valkoiset, vain kivikkoisista kohdin tuuli on paljastanut kiviä.

Tunturissa ei vielä ole pälviä ja pihallemme ilmestyneet 8 pulmusta ruokailevat pitkin päivää lintujen syöttöpaikalla. Aluksi juoksivat pitkin lumenpintaa, mutta nyt ovat alkaneet syömään lintulaudalla. Auringonkukan siementen joukossa on jotain pieniä jyviä, nähtävästi niitä syövät. Näyttävät vähän hätistelevän muita lintuja pois, jopa punatulkkuja.

Tunturihiihtomme kahden ensimmäisen hienon, aurinkoisen ja tyynen sään jälkeen, ovat kylmät tuulet puhallelleet. Eilen oli tarkoitus hiihtää vähän pitempi lenkki, mutta iltapäivällä voimistuneen kylmän luoteistuulen johdosta, lenkki oli lyhennettävä. Hiihdimme kuitenkin sisulla 4 tuntia. Tuulisella säällä menolatu on ehtinyt jo umpeutua paluumatkalle. Joten aina edellä hiihtäjä hiihtää umpista.

Poromiehet olivat keränneet poronsa merkintää varten puurajassa olevaan aitaukseen. Vain 3 poroa näimme eilen Njalahtoaivin länsipuolella. Lähtivät niitä hakemaan, kun kerroimme niistä. Tutuimmat poromiehet tulevat juttelemaan nähdessään meidät vielä tunturissa. Hiihtäjiä emme juuri näe tunturissa. Kaksi naista hiihteli 9.4 vastaamme. Olivat menossa katsomaan täyttäkuuta Loktajärvelle.

Vähän ovat epämääräisiä tämän viikon säistä ennustaneet. Katsotaan nyt miksi ne kehittyvät, tuulisella säällä ei ole oikein mielekästä lähteä tunturiin hiihtämään.

Hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Aiemmat viestit

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Perhoboxi.com sivuja

 Kirjoita päiväkirjaa