Pekka Haapala (Postipekka)

Tenopäiväkirja

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Paluu

Paluu

Viestit ennen 1.8.2005

Näytetään viestit 1 - 10 uusimmasta vanhimpaan.

Aiemmat viestit

Päivämäärä: 17.03.2019 18:39
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Normaali maaliskuu yöpakkasineen on jatkunut sopivine päivälämpötiloineen. Torstai- ja perjantaiyö tekivät poikkeuksen, silloin yölämpötila oli -15,5 ja -5,7 astetta. Päivälämpötilat ovat olleet vajaat -9 astetta. Poikkeuksen tekivät perjantai ja lauantai, jolloin lämpötila kävi +1 ja +0 asteessa. Viimeyönä oli vielä -24,8 astetta ja päivällä -3,4 astetta. Torstai ja perjantai olivat täysin pilvisiä päiviä, perjantaina oli heikkoa lumisadetta suurimman osan päivästä. Muina päivinä on aurinko paistanut mukavasti.

Hiihtokausikin on aloitettu ja on päästy katselemaan luontoa Tenon jäältä. Hirvien, kettujen ja jänisten jälkiä siellä on. Lunta on paksulti, useita kymmeniä sm. Meidän rannassa vesi alkaa tulemaan kuljetulle jäljelle. Eilen jälki kastui suksien alla, viimeyön pakkanen oli jäädyttänyt jäljen.

Lintulaudalla käy kuhina, viherpeipot ja urospunatulkut kinastelevat vuoroista. Tiaiset näyttävät nakkelevan auringonkukan siemeniä kaukalosta alas. Valikoivat siemeniä, sitä varten olen laittanut peltilevyn kaukalon alle, niin siemenet jäävät sille. Punatulkut sitten istuvat peltilevyllä ja syövät siinä.

Turisteja ei pitäisi päästää moottorikelkalla ajamaan. Jos ei ole puuta lähettyvillä, niin ajavat reittiviittaan. Avoin järjenjää olisi ainoa paikka, siellä ei saisi olla reittiviitoitusta, korkeintaan risu. Netistä luin eilen reittiviittaan törmäämisestä.

Toivon kaikille hyvää vointia ja hyvää talven jatkoa terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 12.03.2019 20:45
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Normaalista poiketen kirjoitukseni on pari päivää myöhemmin. Niinhän ne maaliskuun pakkasyöt saapuivat, kun on ollut selkeää, varsinkin öisin. Alkuviikosta pakkaslukemat olivat öisin tuossa -20 asteen molemmin puolin. Päivisin lämpötila kohosi -6 ja -9 asteen välille. Perjantain lämpötilat olivat -17,7 ja -27,5 asteen välillä. Lauantai oli leppoisa lämpötiloiltaan, mutta heikko lumisade teki päivästä ulkoilun kannalta heikon. Lämpötila oli yöllä -18.7 astetta ja päivällä -4,2 astetta.

Ei sunnuntaikaan ollut liian kylmä, yöllä -17,4 astetta ja päivällä -5,9 astetta. Maanantaiyönä lämpötila laski jo -28,3 asteeseen ja kiristyi auringonnousun alkaessa -28,9 asteeseen, päivällä oli lämpimillään -8,2 astetta ja selkeää. Viimeyönä lämpötila laski enää -24,7 asteeseen ja oli päivällä lämpimillään -8,3 astetta. Tänään oli ajoittain vähän pilvisyyttä liikkeellä. Tyyntä ja oikein hyvä ulkoilusää.

Hirvet ovat olleet liikkeellä, mutta eivät ole tulleet pihallemme. Meidän yläpuolella ja alapuolella ovat liikkuneet syömässä rantapajukoita. alapuolella oli emä vasan kanssa. Lintulaudalla on ollut taas vilskettä, viherpeipot ovat myös tulleet laudallemme. Punatulkut ovat hätistelleet peippoja pois, varsinkin urospunatulkut näyttävät olevan äkäisiä peipolle. Pöllöt saisivat vähitellen saapua maisemiimme, myyräkanta on kasvanut aivan tarpeeksi.

Toivon kaikille hyvää vointia ja hyvää talven jatkoa terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 03.03.2019 19:08
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin on päästy maaliskuulle, joka normaalisti on ollut yöpakkasten kuukausi. Mutta nykyään ei voi luottaa siihenkään, sillä niin nopeasti lämpötila ovat vaihdelleet. Jos tänään on pakkasta -30 asteen kieppeillä, niin huomenna on saattanut olla + asteita.

Maanantaiyöllä oli -4,8 astetta, aamulla klo 5.30 +1,1 astetta, päivällä +2,9 astetta ja illalla -3,5 astetta. Tiistaiyöllä oli -6,1 astetta, päivällä +1,2 astetta ja illalla -5,8 astetta. Keskiviikko oli kokonaan muutaman asteen pakkasella. Lähdin keskiviikkona Rovaniemelle ja tulin lauantaina illalla kotiin. Poissa ollessani oli torstaina satanut noin 20 sm lunta. Poissaolo aikana oli lämpötila käynyt lämpimillään -2 asteessa ja kylmimmillään -34,9 asteessa. Kylmin vuorokausi oli lauantaiyö ja päivä. Viimeyönä lämpötila laski vielä -28,7 asteeseen, oli päivällä lämpimillään -12,6 astetta. Nyt lämpötila on taas laskemassa ja on tätä kirjoittaessani -17,5 astetta.

Alkavalle viikolle lupailevat pakkaskelejä, mutta vain alle -20 astetta, ja ainakin Norja lupaa vähän lumisadetta, Suomi poutaa. Odotetaan ja katsotaan mitä sieltä tulee. Luonnosta on muuten vähän havaintoja, pikkulinnut ovat ainakin tänään olleet ahkerasti syömässä. 3 litran syöttöastia oli kestänyt viikon, ei ollut siemenet loppuneet.

Toivotan kaikille hyvää vointia ja talven jatkoa terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 24.02.2019 19:11
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Nopeasti aika rientää, helmikuukin on lopuillaan ja toi tullessaan aivan vesikelit. Lumi on painunut kahdessa päivässä tiiviimmäksi yli 10 sm. Hyvää tekin pehmoiselle paksulle lumikerrokselle. Pakkasten tullessa lumenpinnasta tulee kantavampi, ei uppoa suksilla liikkuja eikä kelkkailija pohjia myöten. Lauantaina lämpötila nousi +5,5 asteeseen ja oli kylmilläänkin aamupäivällä vain -1,2 astetta. Tänään lämpötila oli lämpimillään +3,4 astetta ja kylmillään tällä hetkellä +1,3 astetta.

Eilen illalla satoi jonkin aikaa vettä ja tänään on satanut heikosti pitkälle iltapäivää. Pihalla kolatulla ja kuljetulla osalla lumi pehmeni niin, että pinta upottaa kengän alla. Alkuviikosta oli pakkasta, torstai oli kylmin päivä, jolloin yöllä oli -28,7 astetta ja aamupäivällä -29 astetta. Perjantaiyönä oli vielä -24,8 astetta ja aamulla -22,9 astetta. Siitä alkoi hiljalleen lämpenemään ja päivällä lämpimillään -6,3 astetta. Pilvisyys on ollut vaihtelevaa, keskiviikko ja torstai oli selkeimpiä päiviä. Kyllä eilenkin pilvisyys rakoili niin, että aurinko paistoi ensi kerran tänä vuonna meidän keittiön ikkunasta sisälle.

Hirvet olivat kuluneella viikolla liikkeellä ja vierailivat jälleen pihallamme. Nyt alkaa villiviinimarjapensaat olla syötynä, samoin nuoremmat pihlajat ovat menettäneet oksansa. Kyllä siellä meni myös vadelmapensaat. Katajat ja syreenin olen suojannut verkoilla, joten ne ovat säilyneet. Havupuumme ovatkin sitä lajia, että ne eivät kelpaa hirville. Eilinen päivä oli pikkulintujen osalta hiljainen, emme havainneet niiden käyntiä lainkaan. Tänään ovat sitten käyneet ja punatulkut ovat viipyneet pitempiäkin aikoja. Oliko eilisen hiljaisen päivän syynä saapunut maltapaine?

Oikein hyvää vointia ja talvenjatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 17.02.2019 19:25
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Aivan normaalin talvisen viikon olemme saaneet viettää, sopivat lämpötilat ovat olleet niin öisin kuin päivinkin. Lunta satoi torstaina ja lauantaina sitten oikein reippaasti. Nyt lumen syvyys on Kevolla 63 sm, aika lailla samoissa lukemissa lienee meidänkin seudulla. Ei ole oikein sopivaa paikkaa missä mitata. Alapihalla, jossa olisi puustossa sopiva aukio, ovat hirvet talloneet. Joen jäällä viimeöinen tuuli juoksutti lunta.

Perjantaina päivällä lämpötila kohosi hetkeksi +0,1 asteeseen. Muina päivinä lämpötila on ollut lämpimillään -1,7 asteen ja -10,3 välillä. Öisin lämpötila on ollut -6,3 asteen ja -15,1 asteen välillä. Olen alkanut epäilemään, että kovat pakkaset verottivat pikkulintukantaa. Vaikka nyt on ollut aivan normaaleja lämpötiloja, niin harvaksi on lintumäärä jäänyt. Hirviä ei ole kuluneella viikolla pihallemme tullut. Kylmäkaltion kohdalla ovat maantiellä ja sen läheisyydessä eilen lumipyryssä liikkuneet.

Alkavalle viikolle meteorologit ennustavat aivan sopivia lämpötiloja, loppuviikolle jopa plus asteita. Sopivasti vielä väliin lumisateitakin, joten aivan hyvästä talvesta saamme nauttia. Joten niissä merkeissä toivotan kaikille hyvää vointia ja talven jatkoa. Terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 10.02.2019 20:02
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Helmikuu alkoi aivan kunnollisena talvena. Pakkasia vähän yli omien tarpeiden ja luntakin on saatu vähän, enimmäkseen tänä päivänä 3-4 sm pakkasvitiä. Viikon kylmin päivä oli maanantai, lämpötila lämpimillään -33,9 astetta ja kylmimmillään -38,3 astetta. Tuo -38,3 astetta oli päivällä ei yöllä. Kylmin yö oli tiistaiyö, jolloin oli -37,4 astetta. Lämpimin yö oli keskiviikkoyö, jolloin oli -22,8 astetta. Toiseksi lämpimin yö oli torstaiyö, jolloin oli -26,6 astetta. Kaikkina muina öinä lämpötila oli -31 asteen kylmemmällä puolella. Viimeyönä oli -31,6 astetta ja lämpimillään iltapäivällä -14,8 astetta. Tänään on sadellut hiljalleen lunta aamupäivästä alkaen.

Luonto on vielä kaunis, kun puihin on kertynyt harvinaisen paljon lunta. Säät ovat olleet jokseenkin tyyniä ja heikot etelän puoleiset tuulet eivät ole, meidän seudulla, päässeet pudottamaan lunta puista. Hirvet ovat kuluneella viikollakin vierailleet meidän joen puoleisella pihalla. Pikkulinnut olivat kylmimpinä päivinä harvakseen liikkeellä. Tiaiset ovat ahkeroineen poronkuun kimpussa. Kettujen jälkiä ei ole pihallamme näkynyt pitkään aikaan. Lunta lienee noin 45 sm vahvuisesti.

Alkaville viikoille on ennustettu jopa vain muutamia pakkasasteita, joten pääsemme ulkoilemaankin.

Hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka


Päivämäärä: 03.02.2019 20:15
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin on tammikuu selätetty ja siirrytty helmikuulle. Aivan hyvissä pakkaslukemissa tammikuu päättyi ja helmikuu alkoi. Todellisuudessa pakkanen vain kiristyi, kun siirryttiin helmikuulle. Torstai oli viikon lauhin päivä, aamulla oli -16,6 astetta, päivällä lämpimillään -13 astetta ja illalla -19 astetta. Muina päivinä on lämpimilläänkin ollut -20 asteen kylmemmällä puolella. Viime yö oli kylmin -35,8 astetta ja lämpimillään nyt illalla klo 19.00 -29,3 astetta. Vasta klo 18.00 jälkeen lämpötila alkoi hiljalleen nousemaan. Pitkälle iltapäivää oli -33 astetta. Kevolla on ollut eilen ja tänään lauhempaa kuin meillä. Siellä oli eilenkin pilvistä, kun meillä oli selkeää koko päivän.

Päivä on pidentynyt oikein piristävästi klo 9.00 - 15.00 välinen aika on jo aivan valoisa. Olisi jo mukava ulkoilla, mutta pakkasen ollessa -20 asteen kylmemmällä puolella, on meikäläisen pysyttävä sisällä. Takkapuita olen kyllä hakenut päivittäin. Kylmä on tainnut alkaa vaivaamaan pikkulintujakin, kun ruokintapaikalla on ollut vähän hiljaisempaa. Hirvetkin ovat alkaneet käyskentelemään Suomen rantamaastossa. Olivat jo vierailleet meidän pihan joen puoleisella osalla. Pihlajat, villiviinimarjapensaat ja katajat olivat kelvanneet.

Luntakin olemme välillä saaneet ja sen syvyys lienee noin 40 sm. Kevolla, jossa mitataan tarkasti, taisi viimeinen lukema olla 44 sm. Eteläinen osa Suomessa on saanut nyt nauttia lumesta. Tuntuu kyllä siltä, että eivät nauti. Aamutv:n toimittajat eivät ainakaan nauti. Osa oli jo kyllästynyt lumitöihin ja osa ei omistanut edes suksia.

Oikein hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille, nautitaan talvesta, terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 27.01.2019 19:32
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Aivan kunnollisesta talvisäästä olemme saaneet nauttia. No nauttimisen suhteen voi olla vähän eriäviäkin mielipiteitä. Maanantai oli viikon lauhin päivä, silloin lämpötila oli päivällä lämpimillään -7,5 astetta. Jonkinlainen ihmeellinen lämpöaalto nosti lämpötilan aamun -23,8 asteesta noinkin lauhaksi. Illalla oli jo -17,5 astetta. Tiistaina oli päivällä lämpimillään -15,4 astetta ja illalla -23,7 astetta. Myös perjantaina lämpötila kohosi päivällä -18,1 asteeseen. Kaikkina muina päivinä on ollut niin päivällä kuin yöllä -20 asteen kylmemmällä puolella. Tämä päivä on ollut tähän mennessä viikon kylmin päivä. Viime yönä -36,5 astetta ja päivällä lämpimillään -30,7 astetta ja kylmimmillään -36,1 astetta.

Linnutkin ovat olleet tänään vähän liikkeellä. Harvakseen ovat käyneet syömässä ei ole ollut tungosta. Vain pari punatulkkua muutaman tiaisen lisäksi. Muina päivinä punatulkkuja on useita samanaikaisesti. Osaavatkohan pikkusiivekkäät kaivautua kovalla pakkasella lumeen? Kovin on ollut hiljaista tänään maantielläkin, ei ole montaakaan autoa sattunut näkökenttään. Ei ole ulkoilustakaan tullut mitään, takkapuita ole pikaisesti käynyt hakemassa. Vaikka puut ovat kuivuneet 2 vuotta, niin silti niiden pitää olla huoneen lämmössä yhden vuorokauden ennen takkaan laittoa. Silloin antavan parhaan lämmön palaessaan.

Nähtäväksi jää onko elokuvan tekijöillä pakkasraja, kun alkavat huomenna filmailemaan. Hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka.

Päivämäärä: 20.01.2019 19:56
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Talvinen pakkasviikko alkaa olla takanapäin. Torstai oli viikon lämpimin päivä, vain -15,1 astetta kylmimmillään. Maanantai oli toinen päivä, jolloin lämpötila laski vain -19,6 asteeseen. Kaikkina muin päivinä pakkasta oli enempi kuin-20 astetta. Eilen lauantain lämpötila oli lämpimillään -17,8 astetta ja kylmimmillään -24,5 astetta. Tämä sunnuntai oli sitten kylmin, lämpimillään tällä hetkellä -23,4 astetta ja kylmimmillään päivällä -29,3 astetta.

Pilvisyys on vähän vaihdellut, alkuviikosta oli vähän pilvisempää, silloinkin pilvisyys rakoili päivittäin. Tällä hetkellä on selkeää, täysikuu loistaa kirkkaana. Jos sää pysyy tällaisena, on aamulla kuun pimennys nähtävissä. Jos uni loppuu, niin katselen sitä ikkunasta. Ei tarvitse lähteä pakkaseen katselemaan.

En ole käynyt kylällä loppuviikosta, niin en myöskään tiedä miten hirvet ovat nyt liikkuneet. Alkuviikosta meidän alapuolelle Kylmäkaltion ja Kordsamin pahdan kohdalle ilmestyi paljon jälkiä. Maantien ja poroaidan välisessä maastossa jälkiä oli useissa kohdassa. Siitä ei voi päätellä hirvien lukumäärää, koska kulkevat edestakaisin aidan ja tien väliä. Etsivät aidasta sopivaa ylityspaikkaa.

Lintulaudalla käy vilske, kun tiaiset ja punatulkut ruokailevat. Punatulkut ovat enimmäkseen sellaisia, että ne jäävät ruokailupöydälle syömään ottamaansa auringonkukan siementä. Tiaiset käyvät nopeasti sieppaamassa siemenen ja menevät läheisiin kuusiin niitä syömään. Käyvät välillä nokkimassa kuusen oksilla riippuvia poronkuita, jotka ketut ovat ainakin toistaiseksi vielä jättäneet rauhaan. Ei ole myöskään närhiä ja kuukkeleita vielä näkynyt.

Kaamosaika on sitten ollutta ja mennyttä aikaa, sen veran oli tänään etelän taivaanrannassa pilviä, ettei aurinko päässyt paistamaan Norjan puolen tuntureihin. Kovin alhaallahan se vielä on.

Hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 13.01.2019 18:46
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Vaihtelevissa säissä on viikko vierähtänyt. Maanantaina, tiistaina, perjantaina, lauantaina ja tänään sunnuntaina on ollut sopivaa pikkupakkasta. Keskiviikkona ja torstaina oli pakkasta jo lähempänä -20 astetta ainakin lyhyemmän ajan. Torstaina, perjantaina ja lauantaina satoi lunta, ajoittain sakeastikin. Torstaina pimeän aikana piti ajaa sateessa lyhyillä valoilla, että näki ajaa. Niin oli sakeaa tuulisessa säässä lumisade. Tällä viikolla lunta satoi lähes 20 sm. Meidän seudulla lunta on 30 - 40 sm välillä. Kevolla näkyy virallinen mittaus osoittavan 40 sm.

Destian miehet ovat hyvin auranneet tiet, joten tiellä ei ole ollut ongelmia. Torstaina saattoi jossain paikoin ehtiä kinostamaan ennen aurausta. Luonto oli kaunista tänään, kun oli jokseenkin tyyntä ja viimeksi satanut lumi oli jäänyt puihin ja pensaisiin. Hirvet ovat lähteneet liikkeelle Norjasta Suomeen. Eilen oli meidän alapuolella Kylmäkaltion kohdalla tullut yksi hirvi. Tänään oli Äimäjoen seutuvilla myös tullut hirvi. Joten vielä lyhyen päivänvalon johdosta joutuu ajelemaan paljon pimeällä, varovainen on syytä olla.

Tänään ulkoillessani havaitsin, että tiaiset kävivät ahkerasti naputtamassa poronkuuta. Näinkö ne varautuvat jo ennustettuihin pakkasiin. Pakkanen on alkanut jo kiristymään meidän seudulla, nyt on mittarissa -14,7 astetta. Aivan ennustavat tämän kuun lopulla ja helmikuun alussa -30 - 35 asteen pakkasia. Niinhän se yleensä on täällä joka talvi johonkin aikaan, ei se mitään uutta ole.

Oikein hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Aiemmat viestit

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Perhoboxi.com sivuja

 Kirjoita päiväkirjaa