Pekka Haapala (Postipekka)

Tenopäiväkirja

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Paluu

Paluu

Viestit ennen 1.8.2005

Näytetään viestit 1 - 10 uusimmasta vanhimpaan.

Aiemmat viestit

Päivämäärä: 20.01.2019 19:56
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Talvinen pakkasviikko alkaa olla takanapäin. Torstai oli viikon lämpimin päivä, vain -15,1 astetta kylmimmillään. Maanantai oli toinen päivä, jolloin lämpötila laski vain -19,6 asteeseen. Kaikkina muin päivinä pakkasta oli enempi kuin-20 astetta. Eilen lauantain lämpötila oli lämpimillään -17,8 astetta ja kylmimmillään -24,5 astetta. Tämä sunnuntai oli sitten kylmin, lämpimillään tällä hetkellä -23,4 astetta ja kylmimmillään päivällä -29,3 astetta.

Pilvisyys on vähän vaihdellut, alkuviikosta oli vähän pilvisempää, silloinkin pilvisyys rakoili päivittäin. Tällä hetkellä on selkeää, täysikuu loistaa kirkkaana. Jos sää pysyy tällaisena, on aamulla kuun pimennys nähtävissä. Jos uni loppuu, niin katselen sitä ikkunasta. Ei tarvitse lähteä pakkaseen katselemaan.

En ole käynyt kylällä loppuviikosta, niin en myöskään tiedä miten hirvet ovat nyt liikkuneet. Alkuviikosta meidän alapuolelle Kylmäkaltion ja Kordsamin pahdan kohdalle ilmestyi paljon jälkiä. Maantien ja poroaidan välisessä maastossa jälkiä oli useissa kohdassa. Siitä ei voi päätellä hirvien lukumäärää, koska kulkevat edestakaisin aidan ja tien väliä. Etsivät aidasta sopivaa ylityspaikkaa.

Lintulaudalla käy vilske, kun tiaiset ja punatulkut ruokailevat. Punatulkut ovat enimmäkseen sellaisia, että ne jäävät ruokailupöydälle syömään ottamaansa auringonkukan siementä. Tiaiset käyvät nopeasti sieppaamassa siemenen ja menevät läheisiin kuusiin niitä syömään. Käyvät välillä nokkimassa kuusen oksilla riippuvia poronkuita, jotka ketut ovat ainakin toistaiseksi vielä jättäneet rauhaan. Ei ole myöskään närhiä ja kuukkeleita vielä näkynyt.

Kaamosaika on sitten ollutta ja mennyttä aikaa, sen veran oli tänään etelän taivaanrannassa pilviä, ettei aurinko päässyt paistamaan Norjan puolen tuntureihin. Kovin alhaallahan se vielä on.

Hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 13.01.2019 18:46
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Vaihtelevissa säissä on viikko vierähtänyt. Maanantaina, tiistaina, perjantaina, lauantaina ja tänään sunnuntaina on ollut sopivaa pikkupakkasta. Keskiviikkona ja torstaina oli pakkasta jo lähempänä -20 astetta ainakin lyhyemmän ajan. Torstaina, perjantaina ja lauantaina satoi lunta, ajoittain sakeastikin. Torstaina pimeän aikana piti ajaa sateessa lyhyillä valoilla, että näki ajaa. Niin oli sakeaa tuulisessa säässä lumisade. Tällä viikolla lunta satoi lähes 20 sm. Meidän seudulla lunta on 30 - 40 sm välillä. Kevolla näkyy virallinen mittaus osoittavan 40 sm.

Destian miehet ovat hyvin auranneet tiet, joten tiellä ei ole ollut ongelmia. Torstaina saattoi jossain paikoin ehtiä kinostamaan ennen aurausta. Luonto oli kaunista tänään, kun oli jokseenkin tyyntä ja viimeksi satanut lumi oli jäänyt puihin ja pensaisiin. Hirvet ovat lähteneet liikkeelle Norjasta Suomeen. Eilen oli meidän alapuolella Kylmäkaltion kohdalla tullut yksi hirvi. Tänään oli Äimäjoen seutuvilla myös tullut hirvi. Joten vielä lyhyen päivänvalon johdosta joutuu ajelemaan paljon pimeällä, varovainen on syytä olla.

Tänään ulkoillessani havaitsin, että tiaiset kävivät ahkerasti naputtamassa poronkuuta. Näinkö ne varautuvat jo ennustettuihin pakkasiin. Pakkanen on alkanut jo kiristymään meidän seudulla, nyt on mittarissa -14,7 astetta. Aivan ennustavat tämän kuun lopulla ja helmikuun alussa -30 - 35 asteen pakkasia. Niinhän se yleensä on täällä joka talvi johonkin aikaan, ei se mitään uutta ole.

Oikein hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 06.01.2019 20:31
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Hyvää uutta vuotta!

Kirjoitin sen niin kuin suomen kielestä tarkasti kiinni pitävät vaativat. Lauhana alkoi uusi vuosi, keskiviikkona ja torstai yritti vähän pitää pakkasta. Keskiviikkona kylmimmillään -19,9 astetta, torstaiyönä -22,5 ja päivällä -21,7 astetta. Perjantaina lämpötila kävi jo +0,7 asteessa ja eilen lauantaina oli vähän miinus asteita. Viimeyönä lämpötila nousi jo reippaasti plussalla eli + 4,8 asteeseen. Päivällä lämpötila on ollut plussalla ja lämpimillään +5 astetta. Ennustettua vesi- ja räntäsadetta ei ole ainakaan vielä tullut.

Maanantaina, viime vuoden viimeisenä päivänä, satoi noin 4 sm lunta. Myös torstaina satoi vähän, joten lumikolan kanssa on saanut vähän ulkoilla. Taivas on ollut enimmäkseen pilvinen, eilen etelän taivas ruskotti aika voimakkaasti, joten aurinko on olemassa horisontin takana. Perjantaina pilvisyys vähän rakoili ja selvästi huomasimme, että päivä on hieman pidentynyt. Vai olisiko se kuvittelua, kun päivän pidentymistä niin kovasti kaipaa.

Luonto on hiljainen, varsinkin säiden ollessa heikko tuulisia. Teno on valkoinen, tänään meni lumi harmaaksi siinä kohdassa, missä viimeinen sula oli pisimpään. Taisi lumen alla olla vielä jäässä vähän sulaa, josta vettä nousi jäälle. Ei ole vielä isompia nelijalkaisia näkynyt jäällä. Ketut kyllä hipsivät ohuemmallakin jäällä. Lintulaudalla viihtyvät tiaiset ja punatulkut, tiaisille näyttää maistuvan poronkuukin.

Nautitaan nyt näistä lauhoista säistä ja nähtäväksi jää tuleeko niitä ennustettuja ankariakin pakkasia.

Toivon kaikille hyvää vointia ja talven jatkoa kohti kevättä terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 30.12.2018 21:27
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Joulu on takanapäin ja uusi edessäpäin. Vuosi vaihtuu yhden yön jälkeen ja tulevista päivistä emme voi olla muuta kuin arvailujen varassa.

Jouluaatto ja joulupäivät menivät normaaliin tapaan, syöden ja lepäillen, mutta ei ylensyöden. Säät olivat enimmäkseen pilvisiä ja pakkasta aivan sopivasti. Aattoyönä kylmimmillään -18,3 astetta. Joulu- ja tapaninpäivän yönä -15,5 astetta, päivisin -13,6 ja -15 astetta. Torstaina -16,5 ja perjantaina -18,8 astetta. Lauantai oli sitten lauha ja lumisateinen, lämpötila käväisi +1,2 asteessa. Tänään pakkanen on kiristynyt hiljalleen koko päivän ja on tällä hetkellä -19,7 astetta, sää on ollut selkeä.

Selkeän sään johdosta päivä tuntui jo valoisammalta. Teno on hiljalleen jäätynyt ja aivan kapea suikale on enää sulaa Junttikarin sivustalla. Eilen satanut lumi on valkaissut joenjään ja on varmaankin vielä petollinen liikkumisen kannalta. Lisää lunta lupailevat huomen illasta alkaen uuden vuoden ensimmäisille päiville. Eivät meille niin paljoa, kuin muualle Suomeen.

Toivon kaikille hyvää vointia, kiitän lukijoitani kuluneesta vuodesta!
Toivon kaikille terveyttä ja kaikkea hyvää alkavalle vuodelle 2019.

Terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 23.12.2018 19:46
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Vähän empien kirjoitan tätä juttua, sillä tuolla Tenojoki.fi sivulla kirjoituksistamme ä kirjaimet ovat muuttuneet ? kysymysmerkeiksi. Kulunut viikko on kulunut pikkutalvea pidellen, muutama aste pakkasta eikä lunta ole satanut. Tenossa jäänpää ohitti meidät tiistaina illalla, jäi vain isohko sula Junttikarin ja meidän rannan väliin. Viimeyön -18,8 astetta ja tämän päivän -16 astetta on alkanut pienentämään sulaa aika nopeasti. Sen verran tulee suppoa jään alta ja pysähtyy sulan alapäähän, edistää sulan jäätymistä.

Luonto on muuttunut hiljaiseksi, kun joki ja kaikki purot ovat jäätyneet. Pieniä reikiä on jääkenttään jäänyt pitkin jokea, mutta ne sulat ovat hiljaisia. Jäälle ei ole vielä hyvä mennä ei 2 jalkaisten eikä 4 jalkaisten. Varsinkaan pimeällä. Sen verran päivä vaalottaa, että keskellä päivää sulat huomaa. Eilen oli se vuoden lyhyin päivä ja nyt päivä pitenee kukonaskeleen verran viikossa. Niin ne vanhemmat ihmiset sanoivat aikoinaan.

Talvesta ennustettiin lauhaa ja runsas lumista. Nyt ennustetaan tammi- helmikuusta ankaraakin pakkastalvea ja lunta vähän. Eiköhän se ole parasta, kun odotetaan rauhassa ja katsotaan mitä tuleman pitää.

Toivon kaikille hyvää vointia,

RAUHALLISTA JOULUA JA SIUNATTUA UUTTA VUOTTA 2019

Terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 16.12.2018 20:45
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Vaihtelevien säiden merkeissä on viikko kulunut, ei ole voinut kyllästyä samanlaisiin säihin. Paremminkin tässä voisi kyllästyä aina vaihtuviin säihin. Maanantaista keskiviikkoon oli pakkasta lämpimillään -0,4 asteesta -16,3 asteeseen. Torstaina oli jo yölläkin +1,3 astetta ja perjantaina päivällä +4,9 astetta. Eilen lauantaina oli lämpimillään -11,1 astetta. Tänään oli lämpimillään -11,3 astetta ja kylmimmillään -15,5 astetta.

Tenossa virtaa vielä suppoa ja rannoille on kertynyt rantajäätä. Jäänpää on tulossa jossain Aittisuvannon ja Kordsamin välillä. Aittikoski hidastaa jäätymistä pituuden ja voimakkaan virtauksen johdosta. eiköhän jäänpää ohita meidät ennen joulua? sitten saapuu hiljaisuus, kun joki ei kohise.

Viikon päästä päivät alkavat jo pitenemään, tosin aika hiljaisella vauhdilla. Lauha syksy on kulunut ihmeen nopeasti ja kaamosta ei ole vielä ehtinyt oikein kunnolla aistimaankaan.

Hyvää vointia ja ostohysteriasta vapaata joulun edusviikkoa kaikille terveisin Posti-Pekka
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Vaihtelevien säiden merkeissä on viikko kulunut, ei ole voinut kyllästyä samanlaisiin säihin. Paremminkin tässä voisi kyllästyä aina vaihtuviin säihin. Maanantaista keskiviikkoon oli pakkasta lämpimillään -0,4 asteesta -16,3 asteeseen. Torstaina oli jo yölläkin +1,3 astetta ja perjantaina päivällä +4,9 astetta. Eilen lauantaina oli lämpimillään -11,1 astetta. Tänään oli lämpimillään -11,3 astetta ja kylmimmillään -15,5 astetta.

Tenossa virtaa vielä suppoa ja rannoille on kertynyt rantajäätä. Jäänpää on tulossa jossain Aittisuvannon ja Kordsamin välillä. Aittikoski hidastaa jäätymistä pituuden ja voimakkaan virtauksen johdosta. eiköhän jäänpää ohita meidät ennen joulua? sitten saapuu hiljaisuus, kun joki ei kohise.

Viikon päästä päivät alkavat jo pitenemään, tosin aika hiljaisella vauhdilla. Lauha syksy on kulunut ihmeen nopeasti ja kaamosta ei ole vielä ehtinyt oikein kunnolla aistimaankaan.

Hyvää vointia ja ostohysteriasta vapaata joulun edusviikkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 09.12.2018 18:46
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Talven pohja on saatu, keskiviikkona ja itsenäisyyspäivänä satoi lunta lähes 10 sm. tänään lumisade alkoi iltapäivällä ja sade jatkuu vielä. Pakkastakin saatiin, perjantaina illalla alkoi kiristymään ja eilen oli jo meillä -22,2 astetta. Kevolla näkyi käyneen -27 asteessa. Tällä hetkellä meillä on vain -6,3 astetta.

Tenossa on ollut suppoa pakkasesta ja lumisateesta riippuen vaihtelevia määriä. Nyt näkyy lumisuppoa olevan aika paljon, lumisuppo on hyvin kiviin ja rantajäihin tarttuvaa. Joten ne jäät kasvavat nyt nopeasti, jos ei taas tule plus lämpötiloja.

Luonnossa on hiljaista, alkavat olemaan vuoden lyhyimmät ja pimeimmät päivät käsillä. Yleensä näin joulun edellä ja läheisyydessä sattuvat lumisateet tekevät lyhyistä päivänvalon hetkistä aika hämäriä. Eipä se näin sähkövalojen aikaan paljoa haittaa.

Toivon hyvää vointia ja adventinaikaa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 02.12.2018 19:23
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin olemme siirtyneet joulukuulle ja kunnollinen talvi antaa odottaa itseään. Vähäluminen on maisema vielä ja pakkasetkin ovat olleet vuoden aikaan nähden pienissä lukemissa. Lunta on alle 10 sm ja pakkaslukemat olivat alkuviikosta -10 asteen kahtapuolen. Lauantaina lämpötila nousi plussalle, viime oli plussalla ja tämä päivä oli vähän plussalla. Nyt illan suussa lämpötila laski vähän miinukselle. Ennusteiden mukaa alkavalla viikolla lämpötila olisi ympäri vuorokauden muutamia asteita pakkasella.

Alkuviikon pakkasten johdosta Tenon rannat alkoivat jälleen jäätymään. Veden laskemisen johdosta esille tulleet isommat kivet ovat alkaneet keräämään jäätä. Nyt joen pinta on paikoitellen valkoisen kirjava valkoisten kivien johdosta. Muuten luonnossa ei tapahdu mitään ihmeellistä. Kettujen ja kärppien jälkiä ilmestyy melkein päivittäin pihallemme. Myyrien jälkien lisäksi. Lintulaudallamme on kuluneella viikolla näkynyt myös punatulkkuja.

Itsestä riippumattomista syistä, myöhäiseksi jäänyt takkapuiden teko on saatu suoritettua. Tulevien talvien varalta takkapuut ovat nyt pilkottuna puusuojassa. Niillä on aikaa 2 kesää kuivua, ja kyllä se pakkanenkin puristaa koivusta kosteutta pois.

Eilen, kun lämpötila oli plussalla, oli hyvä asentaa jouluvaloja pihakuusiin. Loppuja asennamme alkavalla viikolla. Nuo jouluvalot joita kaupat melkein tyrkyttämällä myyvät, ovat kestoltaan heikonlaisia. Johdot ovat monissa niin ohuita, että varsinkin pakkasella katkeilevat hyvin helposti. Muuntajia ei kannata nostella johdosta, silloin johdot katkeaa hyvin herkästi. Eilenkin korjasin kolmen valosarjan johtoja.

HYVÄÄ ITSENÄISSYYSPÄIVÄÄ KAIKILLE!

Hyvää adventin aikaa ja vointia kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 25.11.2018 19:33
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Tämä on todennäköisesti viimeinen kirjotukseni tälle marraskuulle, viikon päästä ollaan jo joulukuussa. Mitenkähän tässä lyhyesti kuvailisi kulunutta viikkoa. Varsin lauhaa ja vähälumista on ollut, vasta torstai-iltana ja yöllä satoi lunta lähes 10 sm. Viimeyönä satoi vähän lisää ja täällä on lunta jokseenkin saman verran kuin Kevolla 12 sm. Norja lupailee lisää lunta ensiyönä ja huomenna. Tuuli puhaltaa huomenna luoteesta toistakymmentä metriä sekunnissa. Siinä lumi tulee jo vaakatasossa tuiskuna. Katsotaan sanoi lääkäri.

Lämpötilat ovat olleet aika lähellä nollaa. Maanantaina ja tiistaina kylmillään -6 ja -7 asteen tuntumassa. Viimeyönä lämpötila laski -6,2 asteeseen ja aamupäivällä -7,5 asteeseen. Tällä hetkellä on mittarissa -4,5 astetta ja on kirkas kuutamo sää. Joinakin päivinä tuuli on tehnyt säästä kylmemmän tuntuisen kuin mittarin näyttämät lukemat. Tiet ovat olleet ennen hiekoitusta liukkaita, mutta Destian miehet ovat hiekoittaneet kiitettävästi.

Lintulaudalla käy kuhina, 2 kertaa viikossa täytyy 3 litran säiliö täyttää. Tiaisia ovat ruokailija olleet tällä viikolla, punatulkkuja ei ole näkynyt. Kärpän ja ketunjälkiä on lumen tulon jälkeen näkynyt pihallamme. Joen puoleisella tasanteella on kettu näyttänyt metsästävän myyriä, se on hyvä asia. Myyriä kai se kärppäkin on käynyt etsimässä. Hirvimiehillä on hirvet näillä seuduilla hukassa, joki virtaa sulana ja nyt alkaa taas rantajäitä muodostamaan. Silloin eivät hirvet lähde ylittämään jokea kovin helpolla.

Oikein hyvää vointia ja talven alkua kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 18.11.2018 19:47
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin on marraskuustakin jo puoliväli ohitettu ja vajaan kahden viikon päästä ollaan joulukuussa. Virallinen kaamos lähestyy, meillä kaamos alkaa muutaman päivän päästä. Aamutv:n toimittajat ovat jo viikon puhuneet kaamoksesta, jota Helsingissä ei ole olemassakaan. Kaamoksen raja kulkenee napapiirin korkeudella. Meillä aurinko paistoi tänään vähän aikaa Norjan tuntureille klo 12 jälkeen. Eihän se kaamosaika ole mikään uusi ilmiö, se tulee, joka vuosi niin kuin kevät, kesä, syksy ja talvi. Jokainen vuodenaika pitää ottaa omanaan vastaan eikä pidä alkaa sitä voivottelemaan. Eihän se kaamos kestä kuin vajaat 2 kuukautta.

Varsin lauhaa on kulunutkin viikko ollut, plussan puolella on lämpötila ollut kaikkina päivinä. Lämpimillään oli eilen +6 astetta. Plussan puolella olivat yölämpötilatkin paitsi torstaiyönä, jolloin oli -5,4 astetta. Viime yönä oli -2,8 astetta ja nyt illalla -4,4 astetta. Päivällä kävi +1 asteessa. Torstaiyönä satoi lunta noin 2-3 sm. Lumi suli perjantain rankan vesisateen johdosta ja nyt maa on kaikkialla mustana. Eilenkin satoi vettä ja häiritsi lämmityspuiden sahausta ja pilkkomista.

Puroissakin on jäät sulaneet niin, että kesäinen kohina on tullut takaisin. Tenossa melkein kaikki rantajäät ovat sulaneet ja tänä aamuna oli hyvin vähän suppoa liikkeellä. Kaikkiaan vesi on hiljalleen laskenut, Junttikarikin on kasvanut. Ei ole hirviä näkynyt edes Norjan rannalla katselemassa mahdollista joen ylitystä.

Tana brun silta on edennyt siihen vaiheeseen, että pyloni on saavuttanut lakikorkeutensa, muutamaa senttiä vaille 103 metriä. Punainen lentovalokin on jo asennettu huipulle.

Toivon kaikille hyvää vointia ja syksyä terveisin Posti-Pekka

Aiemmat viestit

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Perhoboxi.com sivuja

 Kirjoita päiväkirjaa