Pekka Haapala (Postipekka)

Tenopäiväkirja

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Paluu

Paluu

Viestit ennen 1.8.2005

Näytetään viestit 1 - 10 uusimmasta vanhimpaan.

Aiemmat viestit

Päivämäärä: 13.08.2017 19:07
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Varsin sateinen viikko on saatu viettää ja tämä päivä on ollut viikon sateisin. Melkein koko päivän on satanut ja aika vetistä on sade ollut. Toisen kerran tälle viikolle Junttikari alkaa taas häipymään näkökentästä. Onneksi eilen iltapäivällä tuli tehtyä kuntolenkki tunturiin. Tänään ei ollut ulkoilusäätä.

Lämpötilat ovat päivisin olleet aivan kelvollisia, kylmin oli perjantai, silloinkin lämpötila oli lämpimillään +15 astetta. Eikä yölämpötilatkaan mitään kylmiä ole olleet, kaksi viimeisintä yötä olivat kylmimpiä +5,7 asteisia.

Tällä viikolla en ole paljon lohia häirinnyt. Keskiviikkona iltapäivällä soudin 2 kertaa Kylmäkaltion. Ensimmäisellä laskulla perhovavan kärki vähän heilahti. Sen johdosta laskin vielä toisen kerran ja silloin vapa taipui paremmin ja meritaimenhan sieltä nousi veneeseen. Olin kiitollinen ettei muita kiusanneet rysänlohi ollut haukannut perhoani. Muiden saaliista minulla ei ole tietoa. Tyhjähän tuo joki on ollut päivisin soutajista. Silloin, kun olen sinne vilkaissut.

Säihin on kyllä tullut jo syksyinen sävy ja tuntu. Kävimme alkuviikosta Rovaniemellä ja matkalla huomasimme kellastumaan alkaneita koivuja aivan Rovaniemen lähelläkin. Kuuset olivat kuusensuopursusienen johdosta aivan ruskeita, jopa Rovaniemen kaupungissa kuusiaidat olivat ruskeita. Jotkut tutkijat ehtivät jo ennustamaan, että Lappiin tulee kaunis ruska. Alkaa kyllä tämä sateista johtuva kosteus epäilyttämään ruskan kauneudesta.

Siitä huolimatta toivon kaikille hyvää vointia ja kesän jatkoa terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 06.08.2017 13:32
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin on elokuustakin jo viikko kulunut ja säät ovat ainakin tällä hetkellä muuttuneet syksyn tuntuisiksi. Pilvisten säiden johdosta yöt ja osin illatkin ovat alkaneet hämärtymään. Valoja pitää sisällä sytytellä, jos lukee tai tekee muuta tarkempaa työtä. No tämähän on sitä normaalia vuodenaikojen kiertoa.

Kulunut viikko oli enimmäkseen pilvinen. Kolmena päivänä pilvisyys vähän rakoili, että nähtiin auringonkin vielä olevan taivaalla. Kolmena päivänä sateli vähän vettä, latvavesillä ehkä vähän runsaammin, kun vesi viikolla nousi ja lopuksi pysyi melkein tasassa. Nyt näkyy taas laskevan, mutta Junttikari on edelleen piilossa.

Lämpötilat ovat pysytelleet lämpimillään enimmäkseen +15 asteen alapuolella. Lämpimintä oli torstaina, jolloin oli +16,5 astetta. Yölämpötilat ovat olleet kylmimmillään tiistaiyönä jolloin oli +6,9 astetta, muina öinä +10 asteen seutuvilla.

Maanantai-illan yhden laskun lisäksi soudin kolmena päivänä. Saaliiksi sain isohkoja harjuksia maanantai-illan karkeutuksen lisäksi. Joitakin soutajia on ollut yhtaikaa liikkeellä. Kenenkään en ole nähnyt taluttelevan tai saavan edes tinttiä. Muualla ovat näkyneet saaneen kirkkaitakin lohia. Vieraspaikkakuntalaisilla lohestus päättyy torstaina 10.8 klo 19.00, jos ei ole paikkakuntaista soutamassa.

Meillä oli aikoinaan kirkkoherra, joka alkoi harrastamaan lohen pyyntiä verkolla Mantojärvessä. Sai myös lohia ja kysyi sitten paikkakunnan mieheltä. Miten minun pitäisi saaliista kertoa? Sai neuvon, totuutta ei pidä kertoa, mutta valehdella ei saa.

Toivon kaikille hyvää vointia ja kesän jatkoa terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 30.07.2017 18:52
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin on tämän kesän todennäköisesti ainoa helleviikko takanapäin. Olemme palanneet normaaleihin kesäsäihin tänään +11 astetta saavutettiin sateisen päivän johdosta. Viimeyönä alkanut sade on jatkunut heikompana koko päivän. Kävin äsken siirtämässä venettä jo toisen kerran tämän päivän aikana. Sade oli tauonnut, mutta vesi nousee reipasta vauhtia. Muutamana päivänä tällä viikolla näkynyt Junttikari oli taas häipymässä näkökentästä.

Olihan sen lämmin viikko, vain eilen lauantaina lämpötila jäi alle +20 asteen. Lämpimien päivien johdosta minäkin vietin kesälomaa soutamisesta. Maanantai-iltana tein yhden laskun ja tiistaina aamupäivällä yhden ja iltapäivällä yhden. Sen jälkeen kävin vain siirtämässä venettä ensin vesille ja tänään maalle päin. Välillä olemme nauttineet auringosta istuen ja välillä kävellen. Sauna on lämmennyt jokaisena iltana, ei enää tänään.

Lämpimästä vai mistä johtuen, joella on ollut hiljaista soutajista. Päivisin on ollut 1 - 2 kahteen venettä näkyvissä. Kaksi oli klo 18.00, kun kävin venettä siirtämässä. Päivällä sumuisen sateen seassa näkyi 2 heittelijää Kylmäkaltion rannalla. Lohisaaliista en tiedä mitään muuta, kuin mitä olen Tunturitupien ja Tenon Lohitupien pitämästä tilastosta lukenut. Alkavalla viikolla on tarkoitus vielä soudella, tiedossa on taas roskainen vesi.

Tenontien päällystysvaurioiden korjaus on käynnissä Osman ja Nuorbiniemen välillä. Myös Utsjoen koulukeskuksen kohdalla on tien levennys meneillä. Näiden molempien johdosta tiellä on melkoinen “autoralli” työpäivinä käynnissä. Siihen lisäksi matkailijoiden ja paikallisten autot, niin ei oikein voi tiellä kävellä. Jo pakokaasukäryt ovat haittana. No ohimenevää se onneksi on.

Toivon kaikille hyvää vointia ja kesän jatkoa terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 23.07.2017 18:03
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin on kesäinen viikko taas vierähtänyt ja alamme viettämään heinäkuun viimeistä viikkoa. Sen viettäminen tulee ennusteiden mukaan olemaan ehkä kesän lämpimin. Tänään on ollut oikein aurinkoinen ja lämpötilakin kohosi varjossa +19,6 asteeseen. Ei kulunut viikkokaan huono ollut. Tiistain sateen jälkeen on ollut poutaa. Vesi Tenossa nousi sateen johdosta yli 20 sm. Perjantaina alkoi laskemaan ja nyt laskee nopeaa vauhtia.

Kuluneella viikolla kalastajat olivat tyytyväisiä, lohia saatiin hyvin ja joukossa isojakin. Minä soutelin kuopuksemme pojan kanssa 2 lupaa. Tiistai meni sateen johdosta enimmäkseen sisällä olopäiväksi. En ole koskaan pitänyt sateella soutamisesta ja näin vanhempana vielä vähempi. Keskiviikkona iltapäivällä Mikael pääsi väsyttämään kunnon kojamotintin. Torstaina ja eilen soutelin sitten yksin, perjantaina en käynyt joella lainkaan. Eilen iltapäivällä lähdin klo 14.45 soutamaan kotirannasta ja tulin takasin kotirantaan klo 15.15 lohen kanssa. Oma sitomani perho petti naaraslohen.

Hyvä on ollut soudella, eipä ole tarvinnut juuri vuoroa odotella. Joskus Nollamista lähteneet soutajat ovat jatkaneet soutua meidän ohi. Niiden olen antanut soudella rauhassa ja kysäissyt kuulumiset heidän ohi soudellessa. Eilen aamupäivällä taisi olla yksi muu soutaja minun lisäkseni joella. Tänään aamupäivällä kävimme kävelemässä Kordsamissa päin ja näimme 2 venettä soutelemassa.

Kävellessä ihailimme harvinaisen runsasta luonnonkukkien määrää. Luonnolle kulumassa oleva kesä on ollut hyvä. Luonto on saanut kastetta ja sopivasti lämmintä, ei ole helle vaivannut kuivuudellaan kasvillisuutta.

Hyvää vointia ja kesänjatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 17.07.2017 13:25
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Tulvakesä jatkuu Tenolla, tällaista tulvaksää ei ole minun aikana Tenolla ollut. Kun jäiden lähdön jälkeen ollut tulva laski niin, että Junttikari näkyi. Sen jälkeen sateiden ja Norjan tuntureiden lumien sulamisvedet ovat aiheuttanut tulvan, joka näyttää vain jatkuvan. Junttikaria ei ole näkynyt ja meidänkin rannassa normaali kivikkoinen ranta on pysynyt veden alla. Edellinen vedennousu oli peräti 78 sm. Nyt hiljalleen taas laskee.

Vettä on nyt hyvin riittänyt soutajille samoin kuin lohta. Lohen tavoittaminen on vaan ollut normaalia vaikeampaa. Väljässä vedessä ja kovassa nousuinnossa olevat lohet eivät ole olleet oikein innokkaita nappaamaan. Kiireissään otit ovat olleet sellaisia, että karkuutuksia on ollut usealla soutajalla.

Kuluneella viikolla lohta nousi veneisiin niin hyvin, että onnellisia lohestajia oli aika hyvin. Aivan kunnon lohia nousi veneisiin. Lapinmieskin oli tartuttanut samanaikaisesti 2 lohta ja saanut 10 ja 13 kg lohet samalla soudulla. Näin kerrotaan, lapinmies ei kyllä ole itse asiaa kommentoinut. Hän ei ole sellainen, että huutelisi kaikki asiansa.

Minullakin pysyi lohi kiinni lauantaina niin, että sain sen koukata veneeseen. Oli juhlaa yksin soudella, väsytellä kunnon lohta ja vielä koukata veneeseen. Tiukalla pitelin, vähän oli koukkujen haarat levenneet. Jo se, että olen saanut lähteä omasta rannasta suoraan onkimaan, on ollut minulle erinomainen etu. Kotirannan ja Kordsamin välinen osa joesta on minun soutuvettä.

Muita soutajia on käynyt rannassamme juttelemassa. Osa on keskustellut soutaessaan lähellä rantaa, kun olen ollut laittamassa vieheitä siimoihin. Oikein on ollut mukava tavata Herrasmiehiä joella. Kaikille heille kiitoksia juttuhetkistä, joista osa on ollut vain muutamia ystävällisiä sanoja.

Säät ovat aivan hyviä kesäisiä säitä, kun yölämpötilatkin olivat kuluneella viikolla vähän alle tai yli +10 asteen. Eilen Norjan retkellä oli harvinaisen aurinkoinen ja lämmin sää. Konsgfjurdissakin oli +18 astetta.

Oikein hyvää vointia ja kesää kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 09.07.2017 20:36
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Kulunut viikko alkoi lämpöisenä +24 asteen lämmöllä. Viikolla on sitten ollut vähän viileämpää, kahtena päivänä alle +10 astetta ja kolmena vähän yli +13 astetta. Eilen alkoi taas lämpenemään ollen +17,3 astetta ja tänään +22,4 astetta. Sadetta on saatu ainakin kuuroina jokaisena päivänä, Keskiviikkona aamupäivällä alkanut sade taukosi vasta torstai-iltana.

Tiistaina oli ensimmäinen ukonilma ja sen rankkasade aloitti veden nousun. Latvavesillä oli satanut huomattavasti runsaammin kuin täällä. Myös keskiviikon ja torstain sateet olivat runsaampia kuin täällä. Vesi Tenossa nousi useita kymmeniä senttejä ja toi luonnollisesti paljon roskia. Ei auttanut roskankerääjät siimassa, roskia ja varsinkin heiniä riitti vieheisiinkin. Se oli yksin soutajalle hankala juttu.

Vesi kääntyi laskulle viime yön aikana ja todennäköisesti laskeminen vain kiivastuu alkavalla viikolla. Ensimmäisenä alkavat roskat vähentymään ja lopuksi vesi pääsee kirkastumaan, kun jänkien veden tulo loppuu. Lohta näyttää tulvaisen kesän johdosta nousevan ainakin kohtalaisesti, jos ei jo hyvin. Lohen tavoittaminen on vain tuottanut vaikeuksia. On täytynyt soutaa pääasiassa matalia paikkoja.

Lohiluokan lohet ovat lisäksi ottaneet hyvin varovasti vieheisiin. Karkuutuksia on ollut paljon, ei ole oikein auttanut, että on laittanut rullan heikolle jarrulle. Yksin soutajalla on ollut ehkä enempi vaikeuksia kuin kaverin kanssa soutaessa. Minulla on päässyt perhosta ja viimeksi eilen vaapusta aivan lähellä venettä. Ykskaks lohi vain irtoaa vaikka siima on tiukalla. Olen kyllä lohijalkoja saanut veneeseen saakka, joten en ole ilman saalista jäänyt.

Kahdesta pöntöstä telkät saivat poikaset Tenoon. Torstaina aamulla klo 8.05 huomasimme, kun yhdestä pöntöstä alkoi untuvikkoja tippumaan heinikkoon. Laskimme 7 hyppyä ja emotelkkä vielä pyöri pöntön alapuolella. Jonkin aikaa pyörittyään lähti viemään untuvikkoja jokeen. Lähdin käymään rannassa ja samalla kävin pöntöllä katsomassa montako munaa jäi kuoriutumatta. Siellähän oli vielä yksi untuvikko, nostin ulos ja mietin mitä tälle pitäisi tehdä. Emotelkkä oli poikasineen häipynyt, vein sitten untuvikon rantaan ja jätin luonnon tehtäväksi hoitaa luontokappaleensa. Onneksi lokkeja ei ollut näköpiirissä.

Toisessa pöntössä oli yksi kuoriutumaton muna ja poikaset olivat lähteneet meidän tietämättä. Kolmannessa pöntössä oli 15 munaa, joita kukaan ei alkanut hautomaan.

Alkavalla viikolla toivomme lämpimien säiden jatkuvat, vaikka ei nuo ennustukset kovin hyviltä näytä. Onneksi ovat aika monesti ennustaneet pieleen, joten toivottavasti nytkin. Ainakin kukat ovat tykänneet sateista ja vähän viileämmästä säästä. Hyvin terhakkaina kasvavat ja osa istutetuista jo kukkii. Luonnon kukat kukkivat oikein hyvin.

Oikein hyvää vointia ja kesän jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 02.07.2017 20:52
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Kun päästiin heinäkuulle, niin meillekin saapui kesäiset lämpötilat. Eilen ylitimme hellerajan ja tänäänkin oli lähellä, meillä +23,8 astetta. Lämpimän mikana saimme myös kiukkuisia pieniä sääskiä. Eivät inise, istahtavat iholle ja pistävät heti.

Kuluneella viikolla oli joitakin soutajia ja muutamia lohiakin on saatu. Vesi laski viikolla reippaasti, mutta tänään alkoi nousemaan. Norjan tuntureiden lumet alkoivat todella sulamaan, siitä veden nousu. Luvattuja sateita ei tullut ja toivottavasti Ilmatieteellisen ennustukset alkavan viikon sateista ei myöskään pidä paikkaansa. Jos sen ennustamat sateet saapuvat, niin vesi nousee taas reippaasti. Nytkin lohet uivat jo väljässä vedessä ja on vaikeasti tavoitettavissa. Uusi Tenon sääntö ja tulviva joki yhdessä säästävät varmasti kutulohia.

Hyvää vointia ja kesänjatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 25.06.2017 19:40
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Varsin viileä juhannusviikko on takana ja nyt odotellaan säiden lämpenemistä. Kulunut viikko oli lisäksi aika sateinen, sillä sadekuuroja oli melkein päivittäin. Vesi Tenossa nousi reippaasti, mutta alkoi jo keskiviikkona laskemaan ja laskee aika reipasta vauhtia. Alkavalla viikolla löytyy jo enempi hyviä soutupaikkoja. Kuluneella viikolla soutajia oli todella vähän. Itse aloin soutamaan sukulaismiehen kanssa keskiviikkona. Saimme tehdä laskuja niin, että muita soutajia ei näkynyt lainkaan tai oli korkeintaan 2 muuta näköpiirissä.

Kyllä siellä lohiakin oli saatu, mekin saimme juhannuslohen aattona iltapäivällä. Aikaisemmin olimme saaneet meritaimenen ja tintin. Varsin vähän näkyy ilmestyvän lohia kahden saalistilastoa pitävän sivuille. Enimmäkseen näyttävät olevan alle lohiluokan kaloja. Joki on tulvassa ja kunnolliset soutupaikat ovat vähissä, lohet uivat väljässä vedessä. Eivät malta ottaa, kun nousuvauhti on nopea.

Kaksi telkkää hautoo ahkerasti ja kaksi muuta naarasta lentelevät iltaisin levottomana pönttöjen läheisyydessä. Pyrkivät samaan pönttöön hautovien luokse. Äkäisen lähdön näyttävän saavan. Yhdessä pöntössä on toistakymmentä munaa ja siihen ei jäänyt hautovaa naarasta. Urokset ovat häipyneet jo aikoja sitten. Yhden piekanan olemme nähneet liitelevän Kordsamin pahdan yläpuolella, kun olemme olleet soutamassa.

Hyvää vointia ja kesää toivon kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 18.06.2017 19:47
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Kolmen päivän päästä on jo kesäpäivän seisaus ja päivät alkavat lyhenemään. Kesä ei ole vielä kunnolla päässyt alkamaan, mutta sehän on meillä normaalia. Kesä meillä alkaa vasta Juhannukselta, onko se yhden vai kahden villapaidan kesä, jää nähtäväksi. Aivan hyvillä mielin ja hyvässä uskossa elämme, että tulee hyvä kesä.

Kuluneella viikolla on kuutena päivänä lämpötila kohonnut yli +10 asteen. Torstai oli lämpimin +17,6 astetta ja oli pitkään aikaan ainoa päivä, jolloin hieman satoi. Tänään lämpötila kohosi +16,9 asteeseen ja on vielä tällä hetkelläkin +14,5 astetta. Jokaisena päivänä on aurinko päässyt ainakin jonkin verran paistamaan. Aivan on ollut hyvä viikko tehdä ulkotöitä. Liisa sai eilen istutettua melkein kaikki sadoista kukantaimista, mitä on itse kasvattanut.

Tenon vesi nousi säiden lämmettyä melkein 2 metriä, nyt on kovassa laskuvauhdissa. Jos luvatut sateet saapuvat, niin lasku ainakin hidastuu, jos ei jo pysähdy. Mikäli Norjan tuntureilla olevat lumet pääsevät sulamisvauhtiin, niin silloin vesi alkaa nousemaan. Lohestajille nousu ei ole toivottu tilanne. Sillä vettä on vielä runsaasti liikaa.

Lohirintamalla on oudon hiljaista, saalistiedot tuntuvat olevan paremmat Ylätenolla, kuin täällä alhaalla. Kolme eri venettä olen nähnyt liikkeellä (soutamassa) meidän seudulla. Saaliista en tiedä mitään. Itse aloitan soutamisen keskiviikkona, kun tulee sukulaismies kaveriksi.

Toivotan kaikille hyvää vointia ja Juhannusta terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 11.06.2017 19:49
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Kaksi viikkoa on vierähtänyt edellisestä kirjoituksestani. Mitään mullistavaa ei kuluneina viikkoina tapahtunut. Olemme saaneet puuhailla aika viileissä säissä, kuivaa ja tuulista ovat säät olleet. Kuluneella viikolla saimme nauttia muutamasta lämpimästä päivästä. Luonto heräsi heti eloon, kun oli lämmintä ja aurinkoa. Nyt puut selvästi vihertävät, ehkä osaksi puut ovat jo hiirenkorvalla.

Kylmänä aikana vesi Tenossa laski melkein kesälukemille, Junttikarikin tuli jo näkyville. Viime sunnuntaina ja vielä maanantainakin sateli jonkin verran vettä. Sitten alkoi sää lämpenemään ja lumen sulaminen tuntureilla pääsi vauhtiin. Eilen oli vesi Tenossa korkeimmillaan tälle keväälle. Nousua oli lähes 2 metriä. Viime yönä vesi lähti laskun puolelle, kun sää jälleen kylmeni, niin tuntureilla lumen sulaminen hidastui. Kun sää lämpenee ja lumien sulaminen reipastuu, niin vedenkin lasku hidastuu.

Ylä-Tenolla ainakin lohestajat ovat olleet tyytyväisiä, kun ovat saaneet lohia. Täältä en ole kuullut lohisaaliista mitään. Alakönkäällä kuulemma saivat joitakin lohia ennen veden nousua. Tämän kuulin perjantaina nuorgamilaiselta mieheltä. Eilen pääsivät vieraspaikkakuntalaiset ensimmäistä kertaa kalastamaan tälle kesälle. Yhden veneen näimme illalla ajelevan ylöspäin.

Kaksi telkkää hautoo pöntöissä, yhdessä pöntössä on paljon kylmiä munia. Urostelkät ovat kai lähteneet muuttomatkalle, ei ole näkynyt moneen päivään. Västäräkki on lennellyt pihapuissa etsien syötävää. Kirjosieppo on myös lennellyt, ei ole havaintoa onko pesinyt pönttöönsä. Rastas on tehnyt pesän Sembramännyn ylimmille oksille. Siinäpä ne ovat havainnot linnuista.

Ulko- ja osin sisätyöt ovat vieneet ajan päivistä niin, että iltaisin ollut vähän intoa kirjoittamaan tätä sivua. Oman päiväkirjanikin kirjoittaminen oli useita päiviä rästissä. Vene pitäisi vielä voidella sisäpuolelta ja aloittaa soutaminen juhannusviikolla. Toivon mukaan vesi laskee mielekkäälle soutukorkeudelle.

Oikein hyvää vointia ja kesää kaikille terveisin Posti-Pekka

Aiemmat viestit

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Perhoboxi.com sivuja

 Kirjoita päiväkirjaa