Pekka Haapala (Postipekka)

Tenopäiväkirja

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Paluu

Paluu

Viestit ennen 1.8.2005

Näytetään viestit 1 - 10 uusimmasta vanhimpaan.

Aiemmat viestit

Päivämäärä: 18.03.2018 20:08
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Maanantai aamun lumisateen jälkeen oli sopivan leuto päivä ja tiistain vastainen yö. Tiistaina illalla alkoi taas kylmenemään ja keskiviikkoyönä lämpötila laski -24,3 asteeseen. Keskiviikkona päivällä oli lämpimillään -7,1 astetta ja laski jo illalla -22 asteeseen. Torstaiyönä lämpötila laski -27,2 asteeseen ja nousi päivällä -11,3 asteeseen. Vielä perjantaiyönä lämpötila laski -26,4 asteeseen.

Perjantaina klo 16 tienoilla alkanut lumisade piti lämpötilan yölläkin vain -4,6 asteessa. Lunta satoi illan ja yön aikana noin 8 sm. Lauantaina aamulla lämpötila oli noussut jo -0,5 asteeseen. Päivällä sitten plussan puolelle +1,8 asteeseen. Lauantaina illalla lämpötila laski jälleen vähän miinukselle -3,4 asteeseen. Tänään aamulla oli -5,6 astetta, päivällä lämpimillään -1,7 astetta ja tällä hetkellä -7,5 astetta.

Täysin selkeitä aurinkoisia päiviä olivat keskiviikko ja torstai. Torstaina illalla oli komeat revontulet nähtävänä. Lunta on satanut maanantaina, tiistaina, perjantaina ja lauantaina. Lauantaina ja tänään sade on ollut heikkoja lumikuuroja. Minulle tämä lumimäärä, vähän yli 70 sm alkaa riittämään. Lumi on pehmeää ja tänäänkin tuulella Tenolla lumi juoksi ja peitteli moottorikelkkojen jälkiä. Joten umpivessa on saanut hiihtää kelkan jäljelläkin. Eikä muualle tee mieli lähteä kahlaamaan.

Saukko etsii sulia vesiä, oli laskeutunut Norjan törmää alas ja palannut Suomen puolelle. Lintujen syöttöpaikalla käy vilske, punatulkut näyttävät välillä hätistelevän muita pois. Onneksi punatulkutkin ovat alkaneet käyttämään vieressä olevaan kuusta syömäpaikkana. Pääsevät muutkin noutamaan siementä suuhunsa. Hirvet ovat edelleen pysyneet meidän lähistöltä poissa, joka on sangen mieluisa asia.

Oikein hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 11.03.2018 19:19
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Toinen pakkasviikko on maaliskuuta vierähtänyt. Kylmimmät päivät olivat keskiviikko ja torstai. Silloin lämpötilat olivat päivällä lämpimillään -21,9 astetta ja kylmimmillään -35,5 astetta. Kylmin yö oli torstaiyö, jolloin lämpötila laski -35,9 asteeseen. Eivät maanantai ja tiistaikaan mitään lämpimiä päiviä olleet. Niinä päivinäkin lämpötilat olivat kylmimmillä -28,7 ja -28,8 astetta. Lämpimillään kahtapuolen - 15 astetta.

Perjantaiyönäkin oli vielä -35,2 astetta ja päivällä lämpimillään -17,9 astetta. Joten aivan pakkaspäivä. Perjantaina illalla alkoi satamaan lunta ja lämpötila laski lauantaiyönä enää -18,2 asteeseen. Lauantaipäivä ja tämä sunnuntai ovat olleet hyvin heikkoa lumisadetta. Tänään lämpötila on kohonnut -5 asteen tuntumaan lämpimillään. Pakkaspäivät olivat luonnollisesti selkeitä, vähäisiä pilviharsoja leijaili jossain välissä.

Jorma ajoi eilen jäljen Tenolle, joten huomenna täytyy ottaa sukset esille ja voidella. Huomiseksi Norja ennustaa vielä heikkoa lumisadetta, mutta siedettäviä lämpötiloja. Toivossa on hyvä elää, että pääsemme aloittamaan hiihtämisen tälle talvelle.

Uusi nelijalkainen eläinkin vieraili eilen aamulla pihallamme. Saukko oli laskeutunut Päsnjarapuroa alas tunturista. Oli alittanut maantien rumpua pitkin. Kylän puoleisessa haarassa on vielä sen verran aukkoa, että oli päässyt siitä. Pihalla oli pystynyt kävelemään, mennyt Jorman auton alta ja laskenut mäkeä alatasanteelle. Tenolle oli mennyt ja löytänyt Junttijoen suusta jäästä aukon, että pääsi jään alle. Ensimmäisen kerran tuli pihallemme, yleensä on mennyt puroa pitkin rantaan saakka.

Oudot linnut lintulaudallamme ovat todennäköisesti vihervarpusia. Lintukirjojen mukaan niitä ei pitäisi täällä olla, mutta niin ne ovat muutkin linnut levittäytyneet lintukirjoista välittämättä. Eivät käy päivittäin, ovat useitakin päiviä välillä pois. Noina pakkaspäivinä yritin kameran kanssa kytätä, mutta eivät ilmestyneet. Tänään sitten on ollut useita kerralla.

Hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 04.03.2018 19:54
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Kulunut viikko oli yöpakkasten viikko. Öisin lämpötila laski jopa -28,3 asteeseen kylmimpänä yönä. Päivisin lämpötila oli vain muutaman asteen miinuksella, keskiviikkona jopa +2 astetta plussalla. Lämpöisimmät astelukemat olivat yleensä iltapäivällä. Aamupäivisin oli aika vilpoista yön pakkasen jälkeen. Meidän kohdalla aurinko pääsee lämmittämään hyvin lyhyen ajan iltapäivällä. Torstai päivän hiutaloi lunta hiljalleen koko päivän niin, että perjantaina sai ulkoilla lumikolan kanssa.

Maanantaina ja perjantaina kävimme sauvakävelyllä Kordsamissa päin. Sää oli suosiollinen, jokseenkin tyyntä ja aurinkokin paistoi, tosion Norjan puoleiselle osalle Tenoa. Eipä siellä luonnossa näkynyt muita nelijalkaisten jälkiä kuin kettujen.

Jorma lupasi ajaa alkavalla viikolla meille ladunpohjaa Tenolle. Sääennustukset lupailevat kyllä aika vilpoisia lämpötiloja, joten hiihtäminen voi siirtyä edemmäs. Katsotaan mitä tuleman pitää. Kun ei ole oikein mitään ihmeellistä tapahtunut, niin toivotan

Kaikille hyvää vointia ja talven jatkoa terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 25.02.2018 18:55
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Kuluneesta viikosta voi sanoa lyhykäisyydessään, että oli pakkasviikko. Poikeuksen yli -20 asteen pakkasiin teki vain torstaipäivä. Torstaiyönä lämpötila oli kyllä käynyt -22,9 asteessa, mutta oli päivällä lämpimillään -4,4 astetta ja kylmillään -10,6 astetta. Kylmin päivä oli lauantai, jolloin lämpötila yöllä oli ollut -34,7 astetta ja päivällä lämpimillään -22,1 astetta ja kylmimmillään -33,8 astetta.

Aurinko on paistanut kaikkina muina päivinä paitsi torstaina, silloin oli pilvistä ja lumikuuroja oli liikkeellä pitkin päivää. Auringon olisi pitänyt paistaa meidän keittiön ikkunasta sisälle, ensimmäisen kerran tälle talvelle perjantaina. Mutta ratkaisevalla hetkellä pieni pilvi sattui auringon eteen. Eilen ja tänään se sitten paistoi. Täytyy sanoa, että oikein mukavalta tuntui. Nyt on päivänvaloa jo klo 8.00 klo 17.00, kun on selkeä sää.

Maanantaina auringon paisteessa havaitsin moottorikelkan jäljen Tenolla. Jälki johti tuohon naapurin pihalle. Hirvet pysyttelevät vielä tuolla Kaavan seudulla, siitä olemme kiitollisia. Saavat pihlajamme olla rauhassa ja pääsevät kesällä vankistumaan. Lintulaudalla käy kuhina näinä pakkaspäivinä aamuhämärästä alkaen.

Hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 18.02.2018 18:56
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin on helmikuustakin jo puoliväli ohitettu. Mistähän tuo ajan kulu on saanut nopean vauhdin päälle? Kulunut viikko oli säiden osalta aivan normaalin talvisäinen. Pakkasta aivan sopivasti ulkoilua ajatellen. Päivälämpötilat olivat vain -1,5 ja -8,4 asteen välillä. Eivät yötkään olleet kuin -10 asteen tuntumassa lukuun ottamatta kolmea viimeisintä yötä. Niinä öinä lämpötila laski -20 asteen tuntumaan, viime yönä -21,1 asteeseen. Tänään päivälämpötilakin oli vähän kylmempi -16,1 astetta. Päivät ovat olleet hyvin heikkotuulisia, joka on tehnyt säistä kaikin puolin miellyttäviä. Lunta ei ole satanut kuluneella viikolla.

Tenolla lumenpinta on rikkoutumat ainakin meidän kohdalla. Ei ole moottorikelkkailijoita ollut liikkeellä, eikä myöskään hirviä. Kaikin puolin on hiljaista, pehmeä paksu lumi vaimentaa maantiellä liikkuvien isojenkin autojen äänet. Norjan puolelta kantautuu isompien autojen äänet silloin, kun ovat menossa Karasjoelle päin. Vastamäkeen pitää polkea kaasua vähän raskaammalla jalalla. Rinteestä ääni kantautuu paremmin tai pahemmin.

Lintulaudalla ovat lintumme saaneet ruokailla rauhassa, ei ole tällä viikolla näkynyt kärppää eikä ketun tuoreita jälkiä. Myyräkanta on vielä sen verran heikko, että pöllötkään eivät ole ilmestyneet maisemiin. Joten laskeudumme tässä hiljalleen kevättä kohden. Päivätkin pitenevät aivan hyvää vauhtia.

Toivon kaikille hyvää vointia ja talven jatkoa terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 11.02.2018 19:26
Viesti:

Päivämäärä: 11.02.2018 19:22
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet, hellittiväthän ne pakkaset viimeinkin. Maanantaiyönä lämpötila laski vielä -35 asteeseen ja oli aamupäivällä -32,3 astetta. Iltapäivällä alkoi hiljalleen lämpenemään ja ilalla oli enää -8,9 astetta. Tiistaiyönä lämpötila laski vain -9,4 asteeseen ja oli päivällä -9 astetta. Tiistaina illalla alkoi jälleen kylmenemään ja lämpötila laski keskiviikkoyönä -25,2 asteeseen. Torstaiyönä oli -20,5 astetta ja päivällä -14,1 astetta. Perjantaiyönä oli -17,7 astetta ja päivällä -3 astetta. Lauantaiyönä lämpötila laski vain -4,8 asteeseen ja oli päivällä -2,8 astetta. Viimeyönä oli -4,2 astetta ja tänään päivällä -2,5 astetta.
Tällä hetkellä klo 19.00 lämpötila on -5,1 astetta, kylmempää ovat lupailleet ennustuksissaan alkavalle viikolle. Kolmena viimeisempänä päivänä on tuuleskellut niin, että tunturi on kohissut. Kun tuuli on puhallellut etelän ja kaakon puolelta, niin meillä ei ole lumi lentänyt. Eilen iltapäivällä vähän hiutaloi hyvin ohutta lunta.
Luonnnossa ei tapahdu mitään ihmeempää, hirvistä ei ole havaintoja. Kettu käy lenkillään melko säännöllisesti öisin pihallamme, tarkastaa lintulautaa. Kärppä kävi perjantaina syömässä lintulaudalla poronkuuta. Kuun pala oli jäätynyt kiinni, niin ei saanut matkaansa. Urpiaisia oli kahtena päivänä ruokailemassa. Poimivat auringonkukan siementen joukosta jotain pienempää. Puiden alla kiertelivät katselemassa mitä tiasilta oli pudonnut. Useana päivänä on ollut peippoa, kooltaan ja muodoiltaan muistuttavia lintuja, mutta väri oudon tumma.
Päivät pitenevät hyvää vauhtia ja jos on selkeää, niin klo 9.00 ja 15.00 väli on aika valoisaa. Vajaan kahden viikon päästä aurinko paistaa keittiön ikkunasta sisälle.
Hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 04.02.2018 19:56
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Helmikuu heläyttää, on eräs vanhan ajan toteamus. Ensimmäiset neljä päivää näyttää ennustavan toteamuksen oikeaksi. Kuluneesta viikosta voi lyhyesti lausua, pakkasia on pidellyt. Viikon lämpimin päivä oli keskiviikko, jolloin lämpötila oli lämpimillään -9,2 astetta ja kylmimmillään -19,2 astetta. Kaikkina muina päivinä on ollut huomattavasuti kylmempää.

Tiistaina, toiseksi lämpimämpänä päivänä lämpötila oli kylmimmillään -23,9 astetta. Kaikkina muina päivinä oli yli -31 astetta. Kylmimmäksi näyttää jäävän tämä sunnuntai. Lämpötila käväisi lämpimillään -29,1 asteessa ja oli tähän mennessä kylmimmillään -34,9 astetta aamupäivällä. Ulkoilua pystyin harrastamaan vain maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona. Tänään en ole käynyt edes ulko-oven ulkopuolella.

Torstaina matkustin Rovaniemelle yhdeksi yöksi ja tulin takaisin kotiin perjantaina illan suussa. Niin meno- kuin tulomatkallakin sain ihailla harvinaisen komeaa luontoa. Auringon paisteessa erinomaisen luminen ja kuurainen luonto oli todella upeaa katseltavaa. En yhtään ihmettele vaikka aasialaiset ja muut vähälumisten tai lumettomien maiden ihmiset ovat onnesta lääpällään, kun näkevät Lapin tällaisessa asussa.

Lintulaudalla on käynyt kuhina, kun yrittävät popsia auringonkukan siemeniä vikkelään tahtiin. Tiaiset nokkivat välillä kuuta, saattaa olla aikaa kovaa näillä säillä.

Oikein hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 28.01.2018 17:54
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Tämän vuoden ensimmäinen kuukausi alkaa olla lopuillaan, joten hyvää vauhtia kuluvat tämänkin vuoden kuukaudet. Aivan kunnon talvisäissä on tämä kuukausi kulunut ja varsinkin tämä kulunut viikko. Torstai oli ensimmäinen päivä, jolloin lämpötila nousi päivällä -13,3 asteeseen. Perjantaina lämpötila uhkasi jo plussarajaa, jäi kuitenkin -1,5 asteeseen. Lauantaina aamulla oli -17 astetta, mutta koko päivän lämpötila vain laski ja oli illalla -27,2 astetta.

Viimeyönä lämpötila laski -31 asteeseen ja oli päivällä lämpimillään -24,4 astetta. Maanantaina lämpötila oli kylmimmillään -33 astetta, tiistaina -33,2 astetta ja keskiviikkona -34,3 astetta. Keskiviikkona ja torstaina satoi lunta, joten lumitöitäkin piti tehdä.

Luonto on ollut hyvin kaunis lumisine puineen. Perjantaina oli hieman tuulta, joka vähän varisteli enimpiä lumia puista. Hirvet ovat edelleen pysytelleet pois meidän läheisyydestä. Perjantaina en nähnyt tuoreita ketun enkä kärpänjälkiä. Eilen käväisin ulkona sen verran, että hain takkapuita, tänään en senkään vertaa. Perjantaina puuhastelinkin ulkona 4 tuntia, joten en ole aivan sisälle pesiytynyt.

Oikein hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 21.01.2018 19:47
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Olemme saaneet elää ja viettää elämää aivan normaalissa talvisäässä. Maanantai ja tiistai olivat viikon lämpimimmät, kylmimmillään maanantaina -4,7 astetta ja tiistaina -12,4 astetta. Molemmat päivät olivat pilvisiä, maanantaina satoi heikosti lunta. Keskiviikkona sitten kylmeni ja lämpötila laski -22,9 asteeseen. Torstaina oli -25,7 astetta, perjantaina -20,9 astetta, lauantaina -26,3 astetta ja tänään -21,8 astetta. Loppuviikon päivinä on vähän hiutaloinut pakkaslunta.

Mitään ihmeenpää ei näillä main ole tapahtunut. Nelijalkaisista pihallamme liikkuneista on kettu suurin. Kärppä on kilpaillut myyristä ketun kanssa ja on päässyt ahtaampiin paikkoihin myyriä tavoittelemaan. Kaikkien rakennusten alla on liikkunut, paitsi ei asuinrakennuksen alla, koska siinä on umpisokkeli. Tenolla en ole vielä havainnut moottorikelkkailijoita. Kyllä varmaan kohtapuolin joku ajelee jäljen sinnekin. Jos säät ovat helmikuussa ulkoilun sallivia, niin kyllä sinne hiihtolatua varten pitää jälki ajaa.

Ulkoilu on jäänyt pihallamme liikkumiseen, lumikolaa työnnellen on tullut sopivasti liikuntaa ulkoilmassa. Päivittäiset sisällä suoritettavat jalka- ja käsijumpat ovat sitten asia erikseen.

Hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Aiemmat viestit

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Perhoboxi.com sivuja

 Kirjoita päiväkirjaa