Pekka Haapala (Postipekka)

Tenopäiväkirja

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Paluu

Paluu

Viestit ennen 1.8.2005

Näytetään viestit 1 - 10 uusimmasta vanhimpaan.

Aiemmat viestit

Päivämäärä: 24.04.2017 21:32
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Hirvellä ei ole hätää, tänään illalla Jorma näki, että joku vei hirvelle heiniä. Laittoi useampaan paikkaan. Tänään aurinko paistoi ennusteista huolimatta pilvettömältä taivaalta aamusta iltaan. Nytkin on selkeää ja pakkasta -7 astetta.

Hyvää vointia kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 23.04.2017 19:21
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Viikko vielä huhtikuuta jäljellä ja sitten alkaa kuukausi, jonka aikana yleensä keväässä tapahtuu paljon. Sataa lunta, räntää ja vettä. Aluksi on vielä pakkasia ainakin öisin. Tänä keväänä saattaa olla pakkasia vielä päivälläkin, on sen verran pitkän talven merkit ilmassa.

Tämäkin viikko on ollut talvinen, pakkasta öisin ja lumikuuroja melkein päivittäin. Ei ole ollut oikein tunturisäitä, tuulista ja lumikuurot ovat vieneet näkyvyyden heikoksi. Perjantaina pilvisyys rakoili ja Norjan ennustuksen mukaan olisi pitänyt olla kohtalainen sää. Niihin mekin luotimme ja nousimme puoliltapäivin tunturiin.

Vähän matkaa hiihdettyämme, pilvet laskeutuivat alas ja niin saimme hiihtää pilvessä. Tuli varjokatosää, jolloin et erota mitään epätasaisuuksia, kaikki on yhtä valkoista. Sain näkyvistä lumettomista kivistä sen verran kiintopisteitä, että pystyimme hiihtämään haluttuun suuntaan. Virkistynyt tuuli puhalsi välillä pilviä vähemmäksi niin että pysyimme “kartalla”.

Juomatauolla jopa aurinkokin vähän kuulsi ohuemman pilven läpi. Rohkaistuimme jatkamaan hiihtoa Njalahtoaivin selänteelle. Sitten taas maisemat alkoivat häipymään ja kylmätuuli kääntyi luoteeseen. Koska hiihtämisen tunturissakin pitää olla nautinnollista, päätimme kääntyä paluumatkalle. Ajoittain menolatumme erottui juuri suksien kärjen edessä. Se varjokato on sellainen veijari.

Kun saavuimme kelkalle, jolla nousemme puurajan yläpuolelle, taivas alkoi seljetä. Aurinko pääsi paistamaan houkuttelevasti. Mutta kello lähestyi jo 16:sta, emme enää lähteneet uudelleen hiihtämään. Eilen sitten hiihdimme Tenon jäällä koillistuulessa ja räntäkuurojen saattelemana. Alkavalle viikolle ovat lupailleet parempia, aurinkoisia ja heikkotuulisia säitä. Noustaan sitten tunturiin.

Lintulaudallamme on ollut yli 2 viikkoa pulmusia. Ensin yksi, sitten 8 kpl. Perjantaina kaikki häipyivät, eilen ja tänään on yksi pulmunen ollut muiden lintujen joukossa. Jokohan muut lähtivät etsimään pälviä tunturista. Perjantaina ei kyllä ollut yhtään pälveä näkyvissä.

Torstaina meidän Seija huomasi hirven makaamassa Norjan rannassa meidän kohdalla. Seija oli hiihtämässä Kaavaan päin, hirvi oli vain vähän nostanut päätään. Kun Seija palasi 2 tunnin hiihtämisen jälkeen, nousi hirvi ylös. Pahasti ontuen se käveli ja osittain hyppi moottorikelkan jäljelle. Pysähtyi välillä katsomaan hiihtäjää ja vasenta etujalkaa pahasti ontuen käveli Kordsamia kohden. Ilmoitin asiasta erämiehille. Hirvi makaili vielä tänäänkin lähellä Kordsamia Norjan rannassa. Toivottavasti erämiehet hoitavat asian.

Oikein hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 18.04.2017 17:51
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Huhtikuu on kääntynyt loppupuoliskolleen ja talvi vain jatkuu entisenlaisena. Kuluneen viikon aikana lämpötila päivällä on ollut lämpimillään viime keskiviikkona +2,4 astetta. Muina päivinä lämpötila on ollut enimmäkseen vähän miinuksella. Useina päivinä sää on ollut lumikuurojen sävyttämä, joten lumi ei ole päässyt vähenemään. Varsinkin tunturissa maisemat ovat valkoiset, vain kivikkoisista kohdin tuuli on paljastanut kiviä.

Tunturissa ei vielä ole pälviä ja pihallemme ilmestyneet 8 pulmusta ruokailevat pitkin päivää lintujen syöttöpaikalla. Aluksi juoksivat pitkin lumenpintaa, mutta nyt ovat alkaneet syömään lintulaudalla. Auringonkukan siementen joukossa on jotain pieniä jyviä, nähtävästi niitä syövät. Näyttävät vähän hätistelevän muita lintuja pois, jopa punatulkkuja.

Tunturihiihtomme kahden ensimmäisen hienon, aurinkoisen ja tyynen sään jälkeen, ovat kylmät tuulet puhallelleet. Eilen oli tarkoitus hiihtää vähän pitempi lenkki, mutta iltapäivällä voimistuneen kylmän luoteistuulen johdosta, lenkki oli lyhennettävä. Hiihdimme kuitenkin sisulla 4 tuntia. Tuulisella säällä menolatu on ehtinyt jo umpeutua paluumatkalle. Joten aina edellä hiihtäjä hiihtää umpista.

Poromiehet olivat keränneet poronsa merkintää varten puurajassa olevaan aitaukseen. Vain 3 poroa näimme eilen Njalahtoaivin länsipuolella. Lähtivät niitä hakemaan, kun kerroimme niistä. Tutuimmat poromiehet tulevat juttelemaan nähdessään meidät vielä tunturissa. Hiihtäjiä emme juuri näe tunturissa. Kaksi naista hiihteli 9.4 vastaamme. Olivat menossa katsomaan täyttäkuuta Loktajärvelle.

Vähän ovat epämääräisiä tämän viikon säistä ennustaneet. Katsotaan nyt miksi ne kehittyvät, tuulisella säällä ei ole oikein mielekästä lähteä tunturiin hiihtämään.

Hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 10.04.2017 19:37
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Huhtikuun ensimmäinen viikko on sitten takanapäin ja varsin mukavissa lämpötiloissa se vierähti. Päivälämpötilat kävivät plussan puollella lauantaita ja eilistä päivää lukuun ottamatta. Tiistaina +3,8 astetta ja keskiviikkona jopa +5,9 astetta. Tiistaiyönä oli koko yön vähän plussalla.
Loppuviikolla säät kylmeni niin, että lauantaiyönä oli -16,6 astetta ja päivällä -4,1 astetta. Sunnuntaiyönä -24,6 astetta ja päivällä -4,6 astetta. Viimeyönäkin oli vielä -20,6 astetta, päivällä kävi jo +0,2 astetta plussalla.

Kuluneella viikolla alkuviikosta säät olivat tuulisia ja lumikuuroja oli liikkeellä päivittäin. Lauantai ja eilinen päivä olivat sitten huippuhienoja, aurinkoisia ja jokseenkin tyyniä. Lauantaina nousimme sitten ensimmäisen kerran tälle talvelle tunturiin hiihtämään. 5 tuntia hiihdimme auringonpaisteessa nauttien todella hienosta säästä ja hienoista tunturimaisemista. Keli, uutta pehmeää lunta hangella ja luistavakeli.

Eilen oli vielä hienompi sää, sillä aurinko lämmitti ja oli niin tyyntä, että tulitikku olisi palanut pystyssä niin, että liekkipää olisi ollut ylöspäin. Avopäin hiihtelimme, jotta liika kuumuus olisi päässyt kehosta haihtumaan. Mukava oli istua kivellä ja syödä vähän evästä, auringon lämmittäessä. 5 tuntia hiihtelimme eilenkin. Lunta on tunturissa niin kuin täällä alhaallakin normaalia enempi. Pälviä ei ollut muualla kuin siellä, missä poromiehet olivat jättäneet poroille heiniä.

Toissa viikolla ilmestyi pihallemme yksi pulmunen, nyt se on saanut seurakseen jo useita pulmusia lisää. Parvena juoksevat pihalla hangella ja nokkivat koivujen siemeniä (nähtävästi). Urpiaisia on myös parvi pihallamme lintulaudalla ruokailemassa. Kova kuhina on lintulaudalla, kun kolme lajia tiaisia, punatulkkuja, viherpeippoja ja pulmusia suihkii kilvan ruokintapaikalla. Pulmuset eivät nouse lintulaudalle, hangella juoksevat, aivan lintulaudan allakin.

Tunturissa emme ole tavanneet muita eläimiä kuin poroja, jotka ovat nykyään niin kesyjä, että tulevat aika lähelle katsomaan, kun istumme kivellä syömässä. Jaa, onhan siellä tietenkin kettujen jälkiä näkynyt. Riekkojen jälkiä on näkynyt vain tuossa kotirinteen koivikossa. Hyvien hiihtokelien jatkumista toivoen, toivotan kaikille.

Hyvää vointia ja sopevia säitä terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 02.04.2017 20:00
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Olemme siirtyneet jo huhtikuulle, jolloin auringon pitäisi lämmittää säätä päivällä. No alkavalle viikolle lupailevat ainakin alkuviikolla plussan lämpötiloja jopa öisinkin. Öisin kyllä saisi vielä pidellä kunnon pakkasia etteivät kelit loppuisi liian aikaisin.

Kuluneella viikolla oli kolmena loppuviikon yönä pakkasta -20,8 ja -23 asteen välillä. Päivisin lämpötila pysyi pakkasen puolella eilistä päivää lukuun ottama. Eilen lämpötila kävi +0,1 asteessa. Tuuli on häirinnyt hiihtämistä joka päivä tätä päivää lukuun ottamatta. Aurinko on päässyt paistamaan aika mukavasti, jonkin lumikuuron luoteistuuli on kyllä päivittäin tuonut.

Neljänä päivänä olemme kuluneella viikolla hiihtäneet. Käsivoimia on saanut käyttää, kun on vastatuuleen ja tuulen ilmaan nostamia lumipyörteitä vastaan ponnistellut. Joten hiihtäminen on ollut kuntohiihtona tehokasta. Meidän rantapusikossa on ollut välillä tuoreita riekonjälkiä. Kärpänjälkiä ja tänään tuoreita ketunjälkiä. Jäällä ei ole näkynyt kuin yhtenä päivänä tuoreita ketunjälkiä useammassa paikassa. En tutkinut kumpaan maahan repolaiset olivat juosseet.

Lintulaudalla on ollut vilkasta ja eilen pihallemme ilmestyi yksinäinen pulmunen. Miten lienee harhautunut yksin tänne, yleensä niitä on useampi liikkeellä samanaikaisesti. Vielä pitää käydä ostamassa pieni säkki auringonkukansiemeniä, jos vaikka tulee pitkä kevät. Jotkut ennustavat pitkää kevättä. Minulle se kyllä sopii, saataisiin pitkästä aikaa kunnon tulvakevät kunnollisin jäiden lähtöineen.

Hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 26.03.2017 19:50
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Maaliskuun viimeistä edellinen viikko on ollut säiden suhteen varsin leppoisa. Maanantai- ja tiistaiyönä lämpötila laski jonkin verran pakkasen puolelle, -14,2 ja -8,3 astetta. Niiden öiden jälkeen yölämpötilat ovat olleet -1,8 ja -6,3 asteen välillä. Päivälämpötilat ovat olleet maanantaita lukuun ottamatta vähän plussan puolella. Aurinko on päässyt paistamaan keskiviikkona ja eilen eli lauantaina. Muut päivät ovat olleet pilvisiä, tiistai ja torstai olivat tuulisia.

Tämä maaliskuun viimeinen sunnuntai on ollut tuulinen ja lumikuuroinen. Aamupäivällä aurinko paistoi ajoittain aika mukavasti tuulesta huolimatta. Iltapäivää ovat sitten sakeatkin lumikuurot olleet yleisenä säänä. Joten ei ollut meidän hiihtosää. Neljänä päivänä saimme nauttia hiihtämisestä, maanantai, tiistai, keskiviikko ja eilinen päivä olivat hiihtopäivämme. Keskiviikkona ja eilen saimme hiihtää auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta.

Lunta on myös Tenon jäällä paljon ja lumen alla vettä monissa paikoissa. Rantasulia on Junttijoen suusta Kylmäkaltioon. Meidän rannassa piti aivan jäädyttämällä jäädyttää sulaa, että pääsemme suksilla jäälle. Kaavan rannassa on pienet sulat, voimakkaat tuulet niitä kyllä peitteli jonkin verran. Vitosessa on Norjan rannassa sulaa ylemmän puron suusta alemman puron alapuolelle.

Eilen kävimme lähellä Osmaa ja vain kettujen ja parin jäniksen jäljet olivat saukon jälkien lisäksi nähtävillä. Tuoreet saukonjäljet olivat Kuninkaankiven juuresta muutaman kymmenen metrin matkalla jääröykkiössä olevaan reikään. Siitä oli mennyt jään alle, paluujälkiä ei ollut. Hirvistä ei ole edes vanhoja jälkiä näkyvissä.

Alkavalle viikolle lupailevat pakkasia päivisinkin, joten hiihtokelit jatkuvat täällä alhaallakin. Ensikuussa on sitten tarkoitus aloittaa tunturihiihto. Toivottavasti nämä tuuliset säät loppuvat, näillä tuulilla ei tunturiin viitsi nousta.

Toivon kaikille hyvää vointia ja talven jatkoa terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 19.03.2017 19:46
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin on maaliskuukin kulunut jo loppupuolelle. Kuluneella viikolla hiihtäminen jäi vain yhdelle päivälle, tiistaille. Viikko on kulut köhiessä ja ulkoilu on jäänyt lumitöiden varaan. Vain lauantaina lumisade oli niin heikkoa, että en vaivautunut lumitöihin. Lunta on nyt harvinaisen paljon, Kevo ilmoittaa lumen syvyydeksi 93 sm. Tänään oli tarkoitus hiihtää iltapäivällä, jolloin päivälämpötila on korkeimmillaan.

Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja Jorma kelkkaili niin tunturissa kuin Tenon jäällä. Sanoi syömään tultua, että jos meinaatte parantua yskästä ja nuhasta, niin pysykää sisällä. Aurinko jaksoi lämmittää yön -21,7 asteen pakkasen -9 asteeseen. Tuuli oli kuulemma kylmä ja niin voimakas, että puut heiluivat. Otimme neuvosta vaarin ja pysyimme sisällä juoden kuumaa mustaherukkamehua kahvin lisäksi.

Jorma oli ajanut jälkeä hiihtämistä varten Haloseen asti. Kivikoskella oli ollut tuoreet saukonjäljet. Muita nelijalkaisten jälkiä ei ollut näkynyt. Hirvetkään eivät näin lumisena talvena vaeltele kovin mielellään. Ainakaan vasojensa kanssa. Lintulaudallemme on ilmestynyt viherpeipot ja kova kuhina käy toisinaan, kun sattuvat yhtä aikaa ruokailemaan.

Lämpötilat ovat pysyneet aivan mukavissa lukemissa. Viimeyötä lukuun ottamatta, öisin on ollut vähän yli kymmenen pakkasastetta. Kolmena päivänä päivälämpötila kävi vähän plussan puolella. Viime viikolla kävi palteiden kaataja madaltamassa palteita. Se aiheutti monelle autoilijalle ongelmia näkyvyyden suhteen. Maantie ja palteet olivat valkoiset ja palletta ei aina erottanut kunnolla. Varsinkaan päivällä, kun oli varjokatosää. Useita autoja oli luiskahtanut palteeseen. Eilen kaupassa käydessä piti olla tarkkana, kun satoi vielä lunta.

Hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 12.03.2017 19:12
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Aivan kelvollisia hiihtosäitä on pidellyt, tätä sunnuntaita lukuun ottamatta. Neljänä päivänä kävimme hiihtämässä, oikeastaan kahtena yhdessä ja minä hiihdin kahtena päivänä yksin. Sen verran on sadellut lunta ja tuullut, että latumme Tenojoen jäällä oli yhden kerran auki seuraavana päivänä. No se on meille normaalia, että aikaisemme aina oman latumme. Niin se on tunturissakin kunhan sinne nousemme. Se on tuuli vaikka heikkokin, sellainen lumen juoksuttaja.

Kovin on lumenpinta ollut rikkomaton eläinten osalta. Yhden kerran oli tuoreet ketunjäljet ja eilen menomatkalla oli vielä näkyvissä kolmessa paikassa tuoreet kärpänjäljet. Tulomatkalla ne olivat jo häipyneet. Hirvistä ei ole näkynyt edes vanhoja jälkiä meidän ja Vitosen välillä. Pöllöistä ei myöskään ole vielä mitään havaintoa.

Päivä pitenee nopeaa tahtia ja aivan ihmetellä saa jatkumisen nopeutta. Kevätpäiväntasauksen jälkeen tahti vain nopeutuu. Vähemmän tuulisia päiviä ja päivälämpötilojen nousua odotellessa tämäkin maaliskuu kuluu nopeasti. Tunturiin pääsyä myös odottelemme, siellä se hiihtäminen on aivan eri luokkaa kuin Tenon jäällä hiihtäminen.

Hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 07.03.2017 19:12
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Talvisia, kunnon säitä on pidellyt, helmikuun viimeisenä päivänä lämpötila oli lämpimillään -9,3 astetta ja kylmimmillään -22,6 astetta. Maaliskuu alkoi vielä kylmempänä, keskiviikkona lämpötila oli lämpimillään -16 astetta ja kylmimmillään -29,1 astetta. Torstaiyönä lämpötila laski vielä -18,6 asteeseen ja oli päivällä lämpimillään -4,8 astetta. Pilvisyys oli näinä päivinä vaihteleva, keskiviikkona oli selkein sää.

Perjantain aamupäivä oli lumisateinen, iltapäivällä pilvisyys vähän rakoili ja lämpötila oli lämpimillään -1,5 astetta ja kylmimmillään -10,2 astetta. Lauantaina sää oli jokseenkin selkeä, välillä aivan selkeä. Lämpötila silti lämpimillään -4,5 astetta ja kylmimmillään -15,6 astetta. Sunnuntai oli lumisateinen, vasta klo 16 tienoilla lumisade alkoi hellittämään. Pehmeää lunta satoi noin 8 sm. Lämpötila oli lämpimillään -4,7 astetta ja kylmimmillään -15,1 astetta.

Eilen oli aamupäivällä lumitöiden vuoro, lingon ja kolan kanssa tein töitä 1,4 tuntia. Iltapäivällä lähdimme vielä hiihtämään Tenon jäälle. Viikon vanhalla moottorikelkan jäljellä oli uutta lunta niin, että suksien kärjet oli menomatkalla kokonaan lumen sisällä näkymättömissä. Kyllä siinä vaatteet tulivat hiestä märiksi. Paluumatka oli sitten jo paljon helpompi. Tänään oli hieno aurinkoinen sää. Saimme hiihtää valmista eilistä latua, keli tosin oli -20 asteen pakkasen jälkeen nihkeä. Paluumatkalla keli oli jo luistavampi auringon lämmittäessä sään -9 asteeseen.

Eilen ei ollut näkyvissä kuin kahdessa kohdassa vanhat ketunjäljet. Tänään oli sitten tuoreet ketunjäljet yhdessä kohdassa. Viimeöiset ketunjäljet olivat aivan meidän rantapusikossa. Ei ollut näkyvissä vanhoja eikä tuoreita hirvien jälkiä. Tällä viikolla on lintulaudalla näkynyt päivittäin punatulkkuja tiaisten lisäksi.

Hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 27.02.2017 19:40
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Talvinen ja jokseenkin normaali helmikuun viikko on takanapäin ja kohta olemmekin maaliskuussa. Etelässä sitä nimitetään jo kevätkuukaudeksi. Voihan se nykyisin meilläkin sellaiseksi lipsahtaa. Kuluneella viikolla lämpötila oli maanantaina, tiistaina, keskiviikkona ja eilen kylmimmillään -20,2 - 25,1 asteen välillä. Sunnuntaiyönä lämpötila kävi -27,3 asteessa. Keskiviikkonakin lämpötila laski -19,5 asteeseen. Lämpimillään lämpötila oli päivisin -10 asteen seutuvilla, perjantaina -1,3 astetta.

Lunta on sadellut useana yönä ja päivisin maanantaina ja lauantaina, jolloin satoi koko päivän aivan lyhyitä taukoja lukuun ottamatta. Joten kuntoilu on mennyt lumitöiden merkeissä. Hiihtäminen aloitettiin tänään Tenon jäällä. Jorma ajeli kelkalla lauantaina ja eilen jäljen välille Kordsam - Kivikoski. Aurinko paistoi vielä klo 12.30, kun aloimme valmistautumaan hiihtämään. Kun klo 13.15 laskeuduimme jäälle, Kaavasta näkyi lumisade lähestyvän.

Hiihdimme ensin Kordsamiin päin ja käännyimme sieltä takaisin. Lumisade taukosi, kun olimme paluumatkalla. Niinpä jatkoimmekin sitten hiihtämistä Kaavaan päin. Nollamin alapäässä saapui uusi lumisade kuuro. Käännyimme kotia kohden, kun pääsimme pihalle lumisade loppui. Emme viitsinyt enää lähteä hiihtämään. Puhdistin postilaatikon seudun lumesta ja hain takkapuita, joten ulkoilua tuli tällekin päivälle sopevasti.

Hirvistä ei ole mitään havaintoja, jäällä oli kahdessa paikassa viimeöiset ketunjäljet. Pihalla on kärppä käynyt ruokaa etsimässä. Lintulaudalla pääasiassa tiaiset pyörivät syömässä. Punatulkkuja käy harvemmin. Ovatkohan löytäneet syöttöpaikan läppänä Vitosen mäntymetsää, jossa ne pääasiassa asustavat. Pöllöistä ei myöskään ole havaintoja, niitä odottavat pöntöt pihallamme. Myyriä kyllä on vähän ja lunta noin 80 sm, joten niillä on ruoka tiukassa.

Hyviä hiihtokelejä lupailivat tälle viikolle, joten jätetään muut hommelit vähemmälle ja hiihdellään, kun Lahdessakin hiihtävät.

Hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Aiemmat viestit

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Perhoboxi.com sivuja

 Kirjoita päiväkirjaa