Pekka Haapala (Postipekka)

Tenopäiväkirja

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Paluu

Paluu

Viestit ennen 1.8.2005

Näytetään viestit 10 - 20 uusimmasta vanhimpaan.

Uudemmat viestit | Aiemmat viestit

Päivämäärä: 11.11.2018 19:16
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Lauhana etenee marraskuukin, talvesta ei ole tietoakaan. Keskiviikkona ja torstaina yritti vähän kylmätä, mutta lyhyeen loppui nekin pakkaset. Lämpötila ehti laskeutua -11,4 asteeseen yhtenä yönä ja sitten alkoi säät lämpenemään. Keskiviikkona, torstaina ja perjantaina lämpötila oli koko päivän miinuksella, perjantaina vain -0,7 astetta. Maanantaina, lauantaina ja tänään lämpötila on ollut koko vuorokauden plussalla, lämpimillään +4,1 astetta.

Välillä on satanut vettä ja välillä vähän lunta. Nyt lämpötila alkaa viemään jo ne vähäisetkin lumet. Keskiviikon ja torstain pakkasen aiheuttama suppo on jo loppunut. Rantajäistä nähtävästi irronneita pieniä jäätelejä näkyy joessa uiskentelevan. Vesi jatkaa laskuaan ja kivet ilmestyvät jäisinä näkyviin. Hirvistä ei meidän seudulla ole havaintoja. Lintulaudalla käy kuhina ja siemeniä pitää laitta 2 kertaa viikossa, vaikka kerralla säiliöön menee ainakin 3 litraa.

Ennustusten mukaan sään pitäisi laskeutua vähän miinuksille keskiviikosta alkaen muutamaksi päiväksi. Ensi viikon lopulla sitten taas nousee plussalle.

Toivon kaikille hyvää vointia ja talven odotusta terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 04.11.2018 19:44
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Lokakuu päättyi pienissä pakkaspäivissä ja marraskuu alkoi varsin lauhassa säässä ja pilvisinä päivinä. Maanantaina lämpötila oli yöllä -11,6 astetta ja päivällä kylmimmillään -9,1 astetta. Lämpimillään kävi -2,5 asteessa. Tiistaina yöllä oli -8 astetta ja päivällä kylmimmillään -13,3 astetta. Lämpimillään lämpötila oli -9 astetta. Keskiviikkona yöllä lämpötila oli -9,5 astetta ja päivällä kylmimmillään -5,3 astetta. Lämpimillään lämpötila oli -1 aste. Näinä päivinä pilvisyys rakoili niin paljon, että ajoittain oli melkein selkeää. Keskiviikko oli täysin pilvinen.

Torstaina sää lämpeni ja oli yöllä vain -1,1 aste ja päivällä lämpimillään +2,2 astetta. Perjantai oli vähän viileämpi päivä, yöllä -7,6 astetta ja päivällä kylmimmillään -8,1 astetta. Lämpimillään lämpötila oli -2 astetta. Lauantai oli sateinen päivä, yöllä oli -2,8 astetta ja päivällä lämpötila oli plussan puolella lämpimillään +0,3 astetta. Märkää lunta satoi koko päivän, illalla vettä. Lunta kertyi useita senttejä, kyllä sitä oli ainakin 5 sm kunnes vesisade sitä sitten tiivisti. Viimeyönä lämpötila laski -1,6 asteeseen ja on ollut iltapäivällä plussalla, lämpimillään +1,5 astetta. Nyt sataa vettä aivan reippaasti.

Tenon vesi laski reippaasti lokakuun lopun pakkasten johdosta. Junttikari kasvoi ja näkyville tulleet kivet alkoivat keräämään jäätä. Myös rantajäitä alkoi muodostumaan. Eilen vielä oli suppoa runsaasti, lähinnä lumisateen johdosta, tänään vain muutamia pieniä jää telejä harvakseltaan. Purot ehtivät jäätyä niin, että niiden kohina on vaiennut.

Lintulaudalla käy kuhina, tiaiset ja punatulkku ovat pääasialliset ruokailijat. Uros punatulkku on käynyt yksinään, naarasta ei ole näkynyt, mitä ihmettelemme. Ne ovat kulkeneet muina talvina yleensä pareittain. Närheä ei ole tällä viikolla näkynyt.

Netissä seuraamme päivittäin Norjan Tana brun siltatyön edistymistä. Pylonit alkavat olla kohta valmiit ja kansikin on edennyt vesirajan kohdalle. Kannatin vaijereitakin on 3 kpl saatu paikoilleen. Mielenkiinnolla odotamme miten sillan kannen jatkoelementit siirretään kannen jatkeeksi. Googlen kautta löytyy linkkejä, jos haluaa rakennustyötä katsella.

Hyvää vointia ja syksyä kaikille terveisin Posti-Pekka


Päivämäärä: 28.10.2018 19:47
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Kohta saa sanoa, sinne jäi lokakuukin. Enää on jäljellä 2 kuukautta vuotta 2018. Nykyinen elämä on täynnä kaikkea toimintaa niin paljon, että aika kuluu nopeasti. Monella on tunne, että aika ei riitä kaikkeen toimintaan. Vapaa-aika kuluu sitten kaikenlaisten härpäkkeiden parissa, varsinkin nuorilla.

Kulunut viikko on ollut aivan kaunis syksyinen viikko säiden osalta. Pilvisiä päiviä on ollut, mutta aurinko on päässyt ainakin pilvien raoista, jos ei aivan selkeältä taivaalta. Selkeitä hetkiäkin on väliin mahtunut. Revontulia ja kuutakin on saanut ihailla ken on halunnut. Vähän on luntakin hiutaloinut, enimmäkseen yön aikana tai illalla myöhään. Lunta on sen verran, että maa on valkoinen ja on valoisampaa.

Maanantaina ja torstaina päivälämpötila käväisi vajaan asteen plussan puolella. Kylmimmillään päivälämpötila on ollut eilen lauantaina -6,3 astetta. Öisin lämpötila on laskenut miinukselle -3,8 asteesta viime yön -8,1 asteeseen. Maa on kunnolla jäässä, Tenossa suppo alkaa lauttaantumaan ja purot hiljenevät, kun jäätyvät kapeiksi liruiksi. Tenossa on alkanut syntymään rantajäätä.

Pikkulintujen syöttöpaikalla käy vilske, ensimmäinen säiliöllinen meni vajaassa viikossa. Syöjinä on tiaiset, punatulkut ja närhikin oli kahtena päivänä peräkkäin. Enimmäkseen hyppeli kuusen alla ja sieltä näkyi nokkivat toisten pudottamia siemeniä tai niiden osia. Rasvaahan se närhi varmasti tuli etsimään, mutta en ole vielä rasvaa laittanut. Myyrien jälkiä ilmestyi heti lumeen, joten niitäkin tuholaisia on taas lisääntymässä. Nyt saisivat pöllöt ilmestyä maisemiin. Kärppiä on todennäköisesti niin vähän, etteivät ehdi vähentämään myyriä tarpeeksi.

Oikein hyvää vointia ja syksyä kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 21.10.2018 19:37
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Varsin leppoisissa säissä olemme lokakuun kolmannen viikonkin saaneet viettää. Maa on edelleen musta, muutamana aamuna on kuura tehnyt siitä valkoiseen vivahtavan. Viimeyön sade oli tuntureilla tullut lumena tai räntänä, sillä lähituntureiden huiput olivat valkoisena aamupäivällä. Kaikkina viikonpäivinä, eilistä lukuun ottamatta, lämpötila on käynyt plussan puolella. Maanantaina aamulla oli peräti +11,4 astetta, se on lokakuun lämpötilaksi tosi harvinainen Utsjoella.

Maanantaiyö oli ainoa yö kuluneella viikolla, jolloin lämpötila oli plussalla. Kaikkina muina öinä oli pakkasta, perjantaiyönä -5,1 astetta. Viime yönä oli -2,5 ja nyt päivällä on ollut +3,4 astetta. Aamupäivällä satoi reippaasti vettä ja pientä tihkua oli vielä puolen päivän tienoilla. Tiet ovat ammuisin olleet kuurasta ja pakkasesta johtuen paikoitellen aika liukkaat. Destian huoltomiehet ovat kyllä levitelleet hiekkaa aikaisten aamuisin.

Linnuille pystytin eilen ruokintapaikan, ahkerasti ovat tänään aamusta alkaen siemeniä hakeneet. Lähellä ruokintapaikkaa on kuusia ja sembramäntyjä, joiden oksilla niitä sitten kuorivat ja syövät. Ulkotyöt alkavat olla tehtynä, vielä on syreenin ympärille verkko laittamatta. Hirvet sen muuten talvella syövät. Eilen saunoimme viimeisen kerran tälle suvelle ulkosaunassa. Ei ole oikein mielekästä kantaa sinne vettä saunomista varten. Lupailevat alkavalle viikolle pakkasta tiistaista alkaen päivisinkin.

Tiistaina kävimme katsastamassa auton. Katsastusnainen kehui, että auto on hyvässä kunnossa. No kyllähän minä sen vahapesin ulkopuolelta, imuroin sisältä ja pesin lasit. aina kannattaa viedä näytille puhdas auto. Olimme oikein yökuntissa, sillä yövyimme tyttäremme luona. Sai ajella päivänvalossa ja hoidella muitakin asioita. Paluumatkalla kävimme kahvilla Neljän Tuulen tuvalla ja seurasimme samalla heidän runsasta lintu- ja oravakantaa lintulaudoilla. Kyllä siinä eräskin säkillinen auringonkukan siemeniä talven aikana kuluu. Perjantai tuli 63 vuotta täyteen, kun saavuin Utsjoelle.

Oikein hyvää vointia ja syksyä kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 14.10.2018 19:54
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Aika kuluu, ollaan jo lokakuun puolivälissä, ei sentään päivälleen, mutta ei ole paljosta kiinni. Syksyistä ja varsin kaunista viikkoa olemme saaneet viettää. Lauantai ja tämä päivä ovat olleet vähän sumuisia ja pimeänlaisia. Selkein päivä oli perjantai, kyllä muinakin päivinä on aurinko paistanut osan päivästä. Öisin on ollut pakkasta viime yötä lukuun ottamatta. Kylmin yö oli perjantaiyö, jolloin lämpötila laski -6,8 asteeseen. Viime yönä lämpötila oli ollut +3,4 asteen ja +6 asteen lukemissa. Päivälämpötilat ovat olleet -1,1 ja +3,8 asteen välillä. Eilinen ja tämä päivä ovat tehneet täydellisen poikkeuksen. Eilen lämpötila oli lämpimillään +6,7 astetta ja tänään lämpötila on noussut iltaa kohden ja on tällä hetkellä +7,4 astetta.

Västäräkki on kuluneella viikolla häipynyt eikä muitakaan muuttolintuja ole enää näkynyt meidän seudulla. Torstaina ollessani kylällä, näkyi 4 joutsenta lentävän Utsjoen yllä. Talvilinnut eivät ole vielä ilmestyneet pihapiiriimme. Mistähän tilhet ja taviokuurnat löytävät pihlajanmarjoja? Meidän seudulla pihlajat eivät tuottaneet marjoja.

Kuluneella viikolla oli selkeitä öitä ja komeita revontulia sai seurata kuka vain halusi. Keskiviikko iltana, kun hain postia laatikosta, revontulet loistivat yli taivaan voimakkaan värikkäinä.

Toivon kaikille hyvää vointia ja syksyä terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 07.10.2018 19:47
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Kaunis syksyinen viikko on ollut lokakuun ensimmäinen viikko. Aurinko on päässyt paistamaan ainakin vähän pilvien välistä, aurinkoisimmat päivät olivat eilen ja tänään. Perjantai oli pilvisin päivä ja vähän hiutaloi lumihiutaleita. Viime talvena eräs meteorologi sanoi tuon hiutaloi sanan hyvin heikolle lumisateelle. Päivälämpötilat ovat olleet hieman plussalla perjantaita lukuun ottamatta. Perjantain lämpötila jäi -0,3 astetta pakkaselle.

Viikon kolme ensimmäistä yötä lämpötila oli vajaat 2 astetta plussalla. Torstaista alkaen öisin on ollut hieman pakkasasteita. Kylmimmät yöt olivat perjantaiyö, jolloin oli -8,7 astetta ja viimeyö, jolloin oli -8,6 astetta. Tänään aurinkoisen sään johdosta päivälämpötila nousi +2,3 asteeseen. Tänä aamuna Tenossa oli ensimmäisen kerran tälle syksyä vähän suppoa. Vesikin on alkanut laskemaan pakkasten johdosta.

Joutsenia oli torstaina uimassa alavirtaan. Kaksi emolintua yhden harmaan poikasen kanssa viipyi jonkin aikaa Junttikarin alavirran puoleisessa päässä. Koskeloita oli vielä kaksi tänä aamuna uiskentelemassa myötävirtaan. Yhtään märkää hirvenjälkeä ei ole vielä näkynyt maantiellä aamuisin. Västäräkki lenteli vielä eilen pihallamme. Talvilintuja ei ole vielä käynyt norkoilemassa siemeniä. Pitänee vaikka huomenna laittaa syöttöpöytä paikoilleen. Kun lunta alkaa satamaan, niin niillä on ruoka hakusalla.

Kun ulkotyöt alkaa olla tehtynä, olen siirtynyt askartelemaan sisällä. Kuluneella viikolla tein itselleni vähän korkeamman jalkarahin (jalkajakkaran). Jakkara nimi ei mielestäni ole sopiva, koska siinä ei ole puuta lainkaan. 50 mm tyroksi levystä sahasin 40 sm halkaisijaltaan olevia kiekkoja 9 kpl, jotka liimasin yhteen. Rahin päällystin kankaalla, jonka ompelin kokoon ompelukoneella. Pääty on paksua huonekalukangasta ja sivu paksuhkoa pellavaa. Terenauhoja käytin saumoissa, kun oli eripaksuisia kankaita. Olihan se oikein mukavaa puuhaan surruutella ompelukoneella.

Oikein hyvää vointia ja syksyä kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 30.09.2018 18:57
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Jonkinlaista Mikkelin talvea on pidellyt, öisin vähän pakkasella ja päivisin muutama plusaste. Rännästä ja lumesta ei ole ollut merkkiäkään. Tiistai, keskiviikko, perjantai ja lauantai öinä lämpötila laski pakkaselle. Kylmin oli lauantaiyö, jolloin lämpötila laski -6,7 asteeseen. Lauantaina päivällä oli lämpimillään +3,2 astetta. Kylmin päivälämpötila oli perjantaina, jolloin oli +3,1 astetta. Säät ovat olleet pilvisyydeltään vaihtelevia, aurinko on päässyt paistamaan ainakin jonkin verran. Perjantai oli aurinkoisin, jolloin sää oli koko päivän melkein selkeä ja välillä aivan selkeä. Maanantaina ja tänään on sadellut lyhyitä taukoja lukuun ottamatta.

Alkavalle viikolle Norja lupailee pakkasia, ensiyötä lukuun ottamatta. Norjan ennusteiden mukaan pakkasta riittäisi jonain yönä aamupäivälläkin. Norjan ennusteet ovat kylmempiä kuin Ilmatieteellisen ennustukset. No ensi sunnuntaina sitten tiedämme kumpi ennusti paremmin. Tiistaina, kun oli hyvä sää vaihdoin talvirenkaat autooni. Ei tarvitse jännittää, jos pitää lähteä kuuraiselle tielle ajelemaan.

Sateita on kuluneella viikolla ollut sen verran vähän, että Tenon vesi on päässyt laskemaan. Junttikarikin on taas ilmestynyt näkyviin. Maisemat ovat alastomat, vain haavat vielä pitävät kiinni kellastuneista lehdistä. Ei niissäkään ole kovin paljoa lehtiä jäljellä, mutta näkyvät harmaissa rinteissä. Lauantaiyön -6,7 astetta palellutti muut kukat paitsi kehäkukat. Ne vielä kukkivat kukkalaatikoissa ja -penkeissä. Asterit eivät enää kestäneet -6,7 astetta.. Niitä Liisa leikkeli jo perjantaina päivällä vaasiin sisälle.

Huomenna alamme tekemään viimeiset syystyöt pihallamme. Läjiin haravoidut puiden lehdet kärrään kompostoitumaan. Kasvihuoneestakin täytyy loput tomaatit tuoda alkavalla viikolla sisälle kypsymään. Olemme taas saaneet syödä kunnon tomaatteja, joissa on oikea tomaatin maku.

Hyvää vointia ja syksyn jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 23.09.2018 19:09
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Syksy on tullut, puut ovat varistaneet lehtensä, haavat, pihlajat ja pajut yrittävät vielä pyristellä luovuttamista vastaan. Maurimyrskyn vähäiset rippeet on riipinyt edellä mainituistakin puista suurimman osan lehdistä. Eilisen päivän sade sai vedet nousemaan. Purot kuohuvat valkoisena ja vesi Tenossa on noussut niin, että Junttikari häipyi taas näkyvistä.

Lämpötilat ovat olleet korkeimmillaan +10 asteen tuntumassa, perjantaina poikkeuksellisesti +13,5 astetta. Yölämpötilat ovat olleet plussan puolella, kylmin oli lauantaiyö, jolloin oli +2,7 astetta. Alkavasta viikosta ennustavat kylmää, öisin olisi jo miinusasteita ja päivisinkin vain muutama plusaste. Tulisiko se Mikkelin-talvi, joka ennustaisi pitkää syksyä?

Puolukatkin on jo poimittu, joten sen puoleen saa pakkasia tullakin. Mutta muuten toivon vielä lauhaa ja pitkää syksyä. Kyllä sitä talviaikaa siltikin jää aivan tarpeeksi. Pitkässä syksyssä on vain se varjopuoli, että liukkaita kelejä on mahdollisesti enempi. Autokin pitäisi taas käydä esittelemässä katsastusviranomaisille Ivalossa. Joten hyviä kelejä sille matkalle toivoisi.

Toivon kaikille hyvää vointia ja syksyä terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 16.09.2018 18:57
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin on syyskuukin jo ohi puolivälin. Viikko on kulunut syyssateita pidellen. Maanantai oli aurinkoinen ja lämmin +19,4 astetta, voi sanoa oli kesäinen päivä. Tiistai oli myös aivan hyvä päivä. Keskiviikkona sää alkoi viilenemään ja sade alkoi ropisemaan. Sen jälkeen sadetta on ollut jokaisena päivänä, eilen aivan aamusta satoi vähän. Loppupäivä oli sitten kaunis ja aurinkoinen. Tänään on satanut aivan hetkellisiä taukoja lukuun ottamatta. Viimeyönä satoi, että kohina kuului sisälle ja purot kuohuivat aamulla valkoisena. Vesi Tenossa nousee hyvää vauhtia ja Junttikari pienenee.

Olin neljän päivän matkalla ja sinä aikana vaatimaton ruska oli laskeutunut puista maahan. Petsikolla näkyi olevan jonkin verran maaruskaa paikoitelle. Juolukka siellä loisti aniliininpunaisena. Pihlajat alkavat olla kohta punaisina ja haavatkin ovat jo menettämässä vihreytensä. Hirvimiesten saaliista en tiedä. Eilen aamupäivällä näkyi olevan useita autoja Eränkävijäin teurastamon edessä. Kahden viikon päästä on Mikkelinpäivä. Nyt odotellaan tuleeko syyskuun viimeisellä viikolla Mikkelin-talvea.

Toivon kaikille hyvää vointia ja syksyä terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 09.09.2018 20:50
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Kolme ensimmäistä viikonpäivää saimme nousta ylös pilvisellä säällä. Loppuina neljänä aamuna on sumu peittänyt maisemat. Päivien sää on ollut pilvisyydeltään vaihteleva, aurinko on päässyt paistamaan melkein selkeältäkin taivaalta, tänään on ollut maanantain jälkeen selkein ja aurinkoisin päivä. Maanantai oli viikon lämpimin päivä +22,9 astetta, tänäänkin lämpötila nousi +17,3 asteeseen. Muina päivinä lämpötila liikkui +12,5 asteen ja +14,8 asteen välillä. Yölämpötilat olivat alkuviikosta vielä +5,1 asteen ja +10,2 asteen välillä. Torstaiyönä lämpötila laski jo +2,2 asteeseen lauantaiyönä -0,1 asteeseen.

Ruska alkaa olemaan loppupuolella. Likaisen keltaiset ja ruskeahkot lehdet varisevat lehtikuuroina alas. Olen tähyillyt rinteitä, että löytyikö sieltä punaista väriä, ei löydy. Pihlajat täällä alhaalla ovat vielä vihreitä, aavistuksen verran on kellahtaneita lehtiä. Paljon on jo aivan lehdettömiä koivuja. Maaruskakin on aika vaatimaton, onkohan se kuivan ja kuuman kesän syytä. En ole käynyt tunturissa, joten en tiedä siellä olevasta maaruskasta. Keskiviikkona kävimme Inarissa, sillä matkalla ei kyllä maaruska hurmannut.

Tenossa vesi laskee hiljalleen ja alkaa lähestymään normaalia kesäkorkeutta. Limnien hoito siirtyi alkuvuodesta keskitetysti jonkun muun hoidettavaksi. Sen johdosta en voi sanoa mitään lukemia laskemisesta. Tuosta vain rantakivistä seuraamalla ja Junttikarin kasvamisesta voi päätellä veden laskua ja nousua.

Oikein hyvää vointia ja syksyä kaikille terveisin Posti-Pekka

Uudemmat viestit | Aiemmat viestit

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Perhoboxi.com sivuja

 Kirjoita päiväkirjaa