Pekka Haapala (Postipekka)

Tenopäiväkirja

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Paluu

Paluu

Viestit ennen 1.8.2005

Näytetään viestit 10 - 20 uusimmasta vanhimpaan.

Uudemmat viestit | Aiemmat viestit

Päivämäärä: 11.02.2018 19:26
Viesti:

Päivämäärä: 11.02.2018 19:22
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet, hellittiväthän ne pakkaset viimeinkin. Maanantaiyönä lämpötila laski vielä -35 asteeseen ja oli aamupäivällä -32,3 astetta. Iltapäivällä alkoi hiljalleen lämpenemään ja ilalla oli enää -8,9 astetta. Tiistaiyönä lämpötila laski vain -9,4 asteeseen ja oli päivällä -9 astetta. Tiistaina illalla alkoi jälleen kylmenemään ja lämpötila laski keskiviikkoyönä -25,2 asteeseen. Torstaiyönä oli -20,5 astetta ja päivällä -14,1 astetta. Perjantaiyönä oli -17,7 astetta ja päivällä -3 astetta. Lauantaiyönä lämpötila laski vain -4,8 asteeseen ja oli päivällä -2,8 astetta. Viimeyönä oli -4,2 astetta ja tänään päivällä -2,5 astetta.
Tällä hetkellä klo 19.00 lämpötila on -5,1 astetta, kylmempää ovat lupailleet ennustuksissaan alkavalle viikolle. Kolmena viimeisempänä päivänä on tuuleskellut niin, että tunturi on kohissut. Kun tuuli on puhallellut etelän ja kaakon puolelta, niin meillä ei ole lumi lentänyt. Eilen iltapäivällä vähän hiutaloi hyvin ohutta lunta.
Luonnnossa ei tapahdu mitään ihmeempää, hirvistä ei ole havaintoja. Kettu käy lenkillään melko säännöllisesti öisin pihallamme, tarkastaa lintulautaa. Kärppä kävi perjantaina syömässä lintulaudalla poronkuuta. Kuun pala oli jäätynyt kiinni, niin ei saanut matkaansa. Urpiaisia oli kahtena päivänä ruokailemassa. Poimivat auringonkukan siementen joukosta jotain pienempää. Puiden alla kiertelivät katselemassa mitä tiasilta oli pudonnut. Useana päivänä on ollut peippoa, kooltaan ja muodoiltaan muistuttavia lintuja, mutta väri oudon tumma.
Päivät pitenevät hyvää vauhtia ja jos on selkeää, niin klo 9.00 ja 15.00 väli on aika valoisaa. Vajaan kahden viikon päästä aurinko paistaa keittiön ikkunasta sisälle.
Hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 04.02.2018 19:56
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Helmikuu heläyttää, on eräs vanhan ajan toteamus. Ensimmäiset neljä päivää näyttää ennustavan toteamuksen oikeaksi. Kuluneesta viikosta voi lyhyesti lausua, pakkasia on pidellyt. Viikon lämpimin päivä oli keskiviikko, jolloin lämpötila oli lämpimillään -9,2 astetta ja kylmimmillään -19,2 astetta. Kaikkina muina päivinä on ollut huomattavasuti kylmempää.

Tiistaina, toiseksi lämpimämpänä päivänä lämpötila oli kylmimmillään -23,9 astetta. Kaikkina muina päivinä oli yli -31 astetta. Kylmimmäksi näyttää jäävän tämä sunnuntai. Lämpötila käväisi lämpimillään -29,1 asteessa ja oli tähän mennessä kylmimmillään -34,9 astetta aamupäivällä. Ulkoilua pystyin harrastamaan vain maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona. Tänään en ole käynyt edes ulko-oven ulkopuolella.

Torstaina matkustin Rovaniemelle yhdeksi yöksi ja tulin takaisin kotiin perjantaina illan suussa. Niin meno- kuin tulomatkallakin sain ihailla harvinaisen komeaa luontoa. Auringon paisteessa erinomaisen luminen ja kuurainen luonto oli todella upeaa katseltavaa. En yhtään ihmettele vaikka aasialaiset ja muut vähälumisten tai lumettomien maiden ihmiset ovat onnesta lääpällään, kun näkevät Lapin tällaisessa asussa.

Lintulaudalla on käynyt kuhina, kun yrittävät popsia auringonkukan siemeniä vikkelään tahtiin. Tiaiset nokkivat välillä kuuta, saattaa olla aikaa kovaa näillä säillä.

Oikein hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 28.01.2018 17:54
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Tämän vuoden ensimmäinen kuukausi alkaa olla lopuillaan, joten hyvää vauhtia kuluvat tämänkin vuoden kuukaudet. Aivan kunnon talvisäissä on tämä kuukausi kulunut ja varsinkin tämä kulunut viikko. Torstai oli ensimmäinen päivä, jolloin lämpötila nousi päivällä -13,3 asteeseen. Perjantaina lämpötila uhkasi jo plussarajaa, jäi kuitenkin -1,5 asteeseen. Lauantaina aamulla oli -17 astetta, mutta koko päivän lämpötila vain laski ja oli illalla -27,2 astetta.

Viimeyönä lämpötila laski -31 asteeseen ja oli päivällä lämpimillään -24,4 astetta. Maanantaina lämpötila oli kylmimmillään -33 astetta, tiistaina -33,2 astetta ja keskiviikkona -34,3 astetta. Keskiviikkona ja torstaina satoi lunta, joten lumitöitäkin piti tehdä.

Luonto on ollut hyvin kaunis lumisine puineen. Perjantaina oli hieman tuulta, joka vähän varisteli enimpiä lumia puista. Hirvet ovat edelleen pysytelleet pois meidän läheisyydestä. Perjantaina en nähnyt tuoreita ketun enkä kärpänjälkiä. Eilen käväisin ulkona sen verran, että hain takkapuita, tänään en senkään vertaa. Perjantaina puuhastelinkin ulkona 4 tuntia, joten en ole aivan sisälle pesiytynyt.

Oikein hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 21.01.2018 19:47
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Olemme saaneet elää ja viettää elämää aivan normaalissa talvisäässä. Maanantai ja tiistai olivat viikon lämpimimmät, kylmimmillään maanantaina -4,7 astetta ja tiistaina -12,4 astetta. Molemmat päivät olivat pilvisiä, maanantaina satoi heikosti lunta. Keskiviikkona sitten kylmeni ja lämpötila laski -22,9 asteeseen. Torstaina oli -25,7 astetta, perjantaina -20,9 astetta, lauantaina -26,3 astetta ja tänään -21,8 astetta. Loppuviikon päivinä on vähän hiutaloinut pakkaslunta.

Mitään ihmeenpää ei näillä main ole tapahtunut. Nelijalkaisista pihallamme liikkuneista on kettu suurin. Kärppä on kilpaillut myyristä ketun kanssa ja on päässyt ahtaampiin paikkoihin myyriä tavoittelemaan. Kaikkien rakennusten alla on liikkunut, paitsi ei asuinrakennuksen alla, koska siinä on umpisokkeli. Tenolla en ole vielä havainnut moottorikelkkailijoita. Kyllä varmaan kohtapuolin joku ajelee jäljen sinnekin. Jos säät ovat helmikuussa ulkoilun sallivia, niin kyllä sinne hiihtolatua varten pitää jälki ajaa.

Ulkoilu on jäänyt pihallamme liikkumiseen, lumikolaa työnnellen on tullut sopivasti liikuntaa ulkoilmassa. Päivittäiset sisällä suoritettavat jalka- ja käsijumpat ovat sitten asia erikseen.

Hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 14.01.2018 19:37
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Olemme saaneet viettää normaalia talvisäistä viikkoa. Kylmin oli tiistai, jolloin lämpötila laski -23,8 asteeseen. Muina päivinä lämpötila kylmimmilläänkin oli -15 asteen tuntumassa. Päivälämpötila lämpimillään oli perjantaina, jolloin lämpötila kohosi hetkeksi +1,8 asteeseen. Perjantaina lämpötilassa oli nopeita lyhytaikaisia vaihteluja. Tuuli toi Jäämereltä ihmeellisiä lämpöaaltoja.

Pilvisyys on ollut vaihtelevaa, on ollut selkeää, melkein selkeää ja pilvistä. Lumikuuroja saimme maanantaina ja keskiviikkona, joten ulkoilua sai harrastaa lumikolan kanssa. Muina päivinä ulkoilun olen suorittanut kävellen. Tenolla ei ole vielä kukaan ajellut moottorikelkalla. On tuo päivänvalo vielä aika lyhyt, ettei vielä hiihtäminen ole mielessä. Alkavalla viikolla kylällä pääsevät katselemaan aurinkoa, mikäli on selkeää.

Hirviä on ollut kuluneella viikolla liikkeellä ja pieni kolarin sattui Kordsamin lammen ja Ylitalon mäen välisellä alueella. Meidän kohdalla ei ole hirviä vielä näkynyt, onneksi. Lintulaudalla käy hyörinä, punatulkkuja on ollut näinä päivinä ahkerasti liikkeellä. Tänä päivänä tilhiparvi ruokaili meidän pihan pihlajissa. Myyrät ovat alkaneet lisääntymää, uudessa lumessa näkyy yksinäisen myyrän jälkiä pihallamme eri paikoissa. Onneksi siellä näkyy myös kärpän jälkiä.

Hyvää vointia ja talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 07.01.2018 18:09
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Nyt on enää 51 viikkoa jäljellä tätä vuotta 2018. Hyvää ja siunattua vuoden jatkoa kaikille. Aivan kunnollisissa talvisäissä saimme aloittaa tämän vuoden. Pilvisyyden suhteen alkuviikko oli vaihteleva. Kuu pääsi loistamaan öisin ja mahdollisuus revontulien ja tähtien lentämisten näkemiseen oli useana yönä. Tiistaina oli ensimmäinen täysikuu tammikuulle, toinen on viimeinen eli 31 päivä. Ensimmäinen täysikuuhan oli niin sanottu superkuu. Toinen täysikuu on sitten mustakuu, koska silloin on kuunpimennys.

Päivisin lämpötila oli keskiviikosta alkaen -15 asteen ja perjantain -22,8 asteen välillä kylmimmillään. Lämpimillään oli päivällä torstaina -1,2 astetta, perjantaina oli -16,7 astetta. Keskiviikkona illalla satoi noin 3 sm lunta, eilinen lauantai oli lumisateinen koko päivän. Lunta kertyi lähes 10 sm. Joten ulkoilun suoritin lumitöissä. Lumisateettomina päivinä kävelin ulkoilun merkeissä pihallamme.

Luonnossa ei eläinrintamalla tapahdu mitään erikoista. Maastossa en ole kulkenut, pihallamme on nelijalkaisia ollut liikkeellä kettu ja kärppä. Hirvet eivät ole onneksi vielä meidän pihallemme saapuneet. Lintulaudalla ovat tällä viikolla punatulkut olleet ahkeraan liikkeellä. Vähän ovat hätyytelleet tiaisia, mutta tiaisetkin puolensa pitävät, kun ovat nopeita liikkeissään.

Toivon kaikille hyvää vointia ja talven jatkoa terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 31.12.2017 19:44
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin loppuu tämäkin armonvuosi ja aloitamme uuden, joka on vielä meille tapahtumineen tuntematon. Joulu meni vanhan ajan pakkasineen. Jouluaatto ja joulupäivä olivat kylmimmät, aattona lämpötila oli lämpimillään -26,6 astetta ja kylmimmillään -29,4 astetta. Joulupäivänä vastaavat lukemat olivat -23,4 astetta ja -29,1 astetta. Tapanina ja keskiviikkona lämpötila käväisi lämpimillään -16, 2 asteessa. Torstaina tuntui siltä, että nyt pakkaset hellittävät lopullisesti, kun lämpötila nousi -9 asteeseen ja oli kylmimmilläänkin vain -18,3 astetta. Perjantaina lämpötila oli sitten koko päivän -20 asteen kylmemmällä puolen.

Lauantai yönä oli satanut noin 3 sm lunta, joten eilen suoritin ulkoiluni lumikolan kanssa. Tänään oli lämpötila kohonnut jo -5 asteen seudulle. Oli täysin pilvistä ja tuulikin heikkoa, joten ulkoilusää oli aivan hyvä. Luonnossa ei tapahdu mitään ihmeenpää, hirvet ovat siirtyneet ylittämään valtakunnan rajan Kaavan seudulle. Tänään ehtivät kävelijän edestä livahtaa tunturiin vähän Kaavan alapuolelta.

Lintulaudalla ovat punatulkutkin viihtyneet pakkaskelin tultua. Kun tänään tarkastin siemen tilanteen, niin havaitsin, että paljon oli siemeniä nakattu maahan. Ovat valikoivia siementen osalta. Poronkuuta en ole nyt lasittanut, kun kärppä ja aluksi kettukin kävi sen “ryöstämässä”.

Kiitän kaikkia lukijoitani vuodesta 2017 ja toivotan siunausta ja kaikkea hyvää alkavalle vuodelle 2018! Terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 29.12.2017 16:05
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Toivotan Aslak Pieskille onnea ja siunausta hänen täyttäessään tänään 60 vuotta. Samalla toivon hänelle siunausta ja kaikkea hyvää alkavalle uudelle vuosikymmenelle.

Päivämäärä: 24.12.2017 11:32
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Saimme oikein kunnollisen joulusään, yöllä mittarissa -28,3 astetta ja aamupäivällä -27,5 astetta.

Nyt käymme joulun viettottohon ja toivotan kaikille

SIUNATTUA JA RAUHALLISTA JOULUA

Uudemmat viestit | Aiemmat viestit

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Perhoboxi.com sivuja

 Kirjoita päiväkirjaa