Pekka Haapala (Postipekka)

Tenopäiväkirja

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Paluu

Paluu

Viestit ennen 1.8.2005

Näytetään viestit 10 - 20 uusimmasta vanhimpaan.

Uudemmat viestit | Aiemmat viestit

Päivämäärä: 23.07.2017 18:03
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin on kesäinen viikko taas vierähtänyt ja alamme viettämään heinäkuun viimeistä viikkoa. Sen viettäminen tulee ennusteiden mukaan olemaan ehkä kesän lämpimin. Tänään on ollut oikein aurinkoinen ja lämpötilakin kohosi varjossa +19,6 asteeseen. Ei kulunut viikkokaan huono ollut. Tiistain sateen jälkeen on ollut poutaa. Vesi Tenossa nousi sateen johdosta yli 20 sm. Perjantaina alkoi laskemaan ja nyt laskee nopeaa vauhtia.

Kuluneella viikolla kalastajat olivat tyytyväisiä, lohia saatiin hyvin ja joukossa isojakin. Minä soutelin kuopuksemme pojan kanssa 2 lupaa. Tiistai meni sateen johdosta enimmäkseen sisällä olopäiväksi. En ole koskaan pitänyt sateella soutamisesta ja näin vanhempana vielä vähempi. Keskiviikkona iltapäivällä Mikael pääsi väsyttämään kunnon kojamotintin. Torstaina ja eilen soutelin sitten yksin, perjantaina en käynyt joella lainkaan. Eilen iltapäivällä lähdin klo 14.45 soutamaan kotirannasta ja tulin takasin kotirantaan klo 15.15 lohen kanssa. Oma sitomani perho petti naaraslohen.

Hyvä on ollut soudella, eipä ole tarvinnut juuri vuoroa odotella. Joskus Nollamista lähteneet soutajat ovat jatkaneet soutua meidän ohi. Niiden olen antanut soudella rauhassa ja kysäissyt kuulumiset heidän ohi soudellessa. Eilen aamupäivällä taisi olla yksi muu soutaja minun lisäkseni joella. Tänään aamupäivällä kävimme kävelemässä Kordsamissa päin ja näimme 2 venettä soutelemassa.

Kävellessä ihailimme harvinaisen runsasta luonnonkukkien määrää. Luonnolle kulumassa oleva kesä on ollut hyvä. Luonto on saanut kastetta ja sopivasti lämmintä, ei ole helle vaivannut kuivuudellaan kasvillisuutta.

Hyvää vointia ja kesänjatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 17.07.2017 13:25
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Tulvakesä jatkuu Tenolla, tällaista tulvaksää ei ole minun aikana Tenolla ollut. Kun jäiden lähdön jälkeen ollut tulva laski niin, että Junttikari näkyi. Sen jälkeen sateiden ja Norjan tuntureiden lumien sulamisvedet ovat aiheuttanut tulvan, joka näyttää vain jatkuvan. Junttikaria ei ole näkynyt ja meidänkin rannassa normaali kivikkoinen ranta on pysynyt veden alla. Edellinen vedennousu oli peräti 78 sm. Nyt hiljalleen taas laskee.

Vettä on nyt hyvin riittänyt soutajille samoin kuin lohta. Lohen tavoittaminen on vaan ollut normaalia vaikeampaa. Väljässä vedessä ja kovassa nousuinnossa olevat lohet eivät ole olleet oikein innokkaita nappaamaan. Kiireissään otit ovat olleet sellaisia, että karkuutuksia on ollut usealla soutajalla.

Kuluneella viikolla lohta nousi veneisiin niin hyvin, että onnellisia lohestajia oli aika hyvin. Aivan kunnon lohia nousi veneisiin. Lapinmieskin oli tartuttanut samanaikaisesti 2 lohta ja saanut 10 ja 13 kg lohet samalla soudulla. Näin kerrotaan, lapinmies ei kyllä ole itse asiaa kommentoinut. Hän ei ole sellainen, että huutelisi kaikki asiansa.

Minullakin pysyi lohi kiinni lauantaina niin, että sain sen koukata veneeseen. Oli juhlaa yksin soudella, väsytellä kunnon lohta ja vielä koukata veneeseen. Tiukalla pitelin, vähän oli koukkujen haarat levenneet. Jo se, että olen saanut lähteä omasta rannasta suoraan onkimaan, on ollut minulle erinomainen etu. Kotirannan ja Kordsamin välinen osa joesta on minun soutuvettä.

Muita soutajia on käynyt rannassamme juttelemassa. Osa on keskustellut soutaessaan lähellä rantaa, kun olen ollut laittamassa vieheitä siimoihin. Oikein on ollut mukava tavata Herrasmiehiä joella. Kaikille heille kiitoksia juttuhetkistä, joista osa on ollut vain muutamia ystävällisiä sanoja.

Säät ovat aivan hyviä kesäisiä säitä, kun yölämpötilatkin olivat kuluneella viikolla vähän alle tai yli +10 asteen. Eilen Norjan retkellä oli harvinaisen aurinkoinen ja lämmin sää. Konsgfjurdissakin oli +18 astetta.

Oikein hyvää vointia ja kesää kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 09.07.2017 20:36
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Kulunut viikko alkoi lämpöisenä +24 asteen lämmöllä. Viikolla on sitten ollut vähän viileämpää, kahtena päivänä alle +10 astetta ja kolmena vähän yli +13 astetta. Eilen alkoi taas lämpenemään ollen +17,3 astetta ja tänään +22,4 astetta. Sadetta on saatu ainakin kuuroina jokaisena päivänä, Keskiviikkona aamupäivällä alkanut sade taukosi vasta torstai-iltana.

Tiistaina oli ensimmäinen ukonilma ja sen rankkasade aloitti veden nousun. Latvavesillä oli satanut huomattavasti runsaammin kuin täällä. Myös keskiviikon ja torstain sateet olivat runsaampia kuin täällä. Vesi Tenossa nousi useita kymmeniä senttejä ja toi luonnollisesti paljon roskia. Ei auttanut roskankerääjät siimassa, roskia ja varsinkin heiniä riitti vieheisiinkin. Se oli yksin soutajalle hankala juttu.

Vesi kääntyi laskulle viime yön aikana ja todennäköisesti laskeminen vain kiivastuu alkavalla viikolla. Ensimmäisenä alkavat roskat vähentymään ja lopuksi vesi pääsee kirkastumaan, kun jänkien veden tulo loppuu. Lohta näyttää tulvaisen kesän johdosta nousevan ainakin kohtalaisesti, jos ei jo hyvin. Lohen tavoittaminen on vain tuottanut vaikeuksia. On täytynyt soutaa pääasiassa matalia paikkoja.

Lohiluokan lohet ovat lisäksi ottaneet hyvin varovasti vieheisiin. Karkuutuksia on ollut paljon, ei ole oikein auttanut, että on laittanut rullan heikolle jarrulle. Yksin soutajalla on ollut ehkä enempi vaikeuksia kuin kaverin kanssa soutaessa. Minulla on päässyt perhosta ja viimeksi eilen vaapusta aivan lähellä venettä. Ykskaks lohi vain irtoaa vaikka siima on tiukalla. Olen kyllä lohijalkoja saanut veneeseen saakka, joten en ole ilman saalista jäänyt.

Kahdesta pöntöstä telkät saivat poikaset Tenoon. Torstaina aamulla klo 8.05 huomasimme, kun yhdestä pöntöstä alkoi untuvikkoja tippumaan heinikkoon. Laskimme 7 hyppyä ja emotelkkä vielä pyöri pöntön alapuolella. Jonkin aikaa pyörittyään lähti viemään untuvikkoja jokeen. Lähdin käymään rannassa ja samalla kävin pöntöllä katsomassa montako munaa jäi kuoriutumatta. Siellähän oli vielä yksi untuvikko, nostin ulos ja mietin mitä tälle pitäisi tehdä. Emotelkkä oli poikasineen häipynyt, vein sitten untuvikon rantaan ja jätin luonnon tehtäväksi hoitaa luontokappaleensa. Onneksi lokkeja ei ollut näköpiirissä.

Toisessa pöntössä oli yksi kuoriutumaton muna ja poikaset olivat lähteneet meidän tietämättä. Kolmannessa pöntössä oli 15 munaa, joita kukaan ei alkanut hautomaan.

Alkavalla viikolla toivomme lämpimien säiden jatkuvat, vaikka ei nuo ennustukset kovin hyviltä näytä. Onneksi ovat aika monesti ennustaneet pieleen, joten toivottavasti nytkin. Ainakin kukat ovat tykänneet sateista ja vähän viileämmästä säästä. Hyvin terhakkaina kasvavat ja osa istutetuista jo kukkii. Luonnon kukat kukkivat oikein hyvin.

Oikein hyvää vointia ja kesän jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 02.07.2017 20:52
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Kun päästiin heinäkuulle, niin meillekin saapui kesäiset lämpötilat. Eilen ylitimme hellerajan ja tänäänkin oli lähellä, meillä +23,8 astetta. Lämpimän mikana saimme myös kiukkuisia pieniä sääskiä. Eivät inise, istahtavat iholle ja pistävät heti.

Kuluneella viikolla oli joitakin soutajia ja muutamia lohiakin on saatu. Vesi laski viikolla reippaasti, mutta tänään alkoi nousemaan. Norjan tuntureiden lumet alkoivat todella sulamaan, siitä veden nousu. Luvattuja sateita ei tullut ja toivottavasti Ilmatieteellisen ennustukset alkavan viikon sateista ei myöskään pidä paikkaansa. Jos sen ennustamat sateet saapuvat, niin vesi nousee taas reippaasti. Nytkin lohet uivat jo väljässä vedessä ja on vaikeasti tavoitettavissa. Uusi Tenon sääntö ja tulviva joki yhdessä säästävät varmasti kutulohia.

Hyvää vointia ja kesänjatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 25.06.2017 19:40
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Varsin viileä juhannusviikko on takana ja nyt odotellaan säiden lämpenemistä. Kulunut viikko oli lisäksi aika sateinen, sillä sadekuuroja oli melkein päivittäin. Vesi Tenossa nousi reippaasti, mutta alkoi jo keskiviikkona laskemaan ja laskee aika reipasta vauhtia. Alkavalla viikolla löytyy jo enempi hyviä soutupaikkoja. Kuluneella viikolla soutajia oli todella vähän. Itse aloin soutamaan sukulaismiehen kanssa keskiviikkona. Saimme tehdä laskuja niin, että muita soutajia ei näkynyt lainkaan tai oli korkeintaan 2 muuta näköpiirissä.

Kyllä siellä lohiakin oli saatu, mekin saimme juhannuslohen aattona iltapäivällä. Aikaisemmin olimme saaneet meritaimenen ja tintin. Varsin vähän näkyy ilmestyvän lohia kahden saalistilastoa pitävän sivuille. Enimmäkseen näyttävät olevan alle lohiluokan kaloja. Joki on tulvassa ja kunnolliset soutupaikat ovat vähissä, lohet uivat väljässä vedessä. Eivät malta ottaa, kun nousuvauhti on nopea.

Kaksi telkkää hautoo ahkerasti ja kaksi muuta naarasta lentelevät iltaisin levottomana pönttöjen läheisyydessä. Pyrkivät samaan pönttöön hautovien luokse. Äkäisen lähdön näyttävän saavan. Yhdessä pöntössä on toistakymmentä munaa ja siihen ei jäänyt hautovaa naarasta. Urokset ovat häipyneet jo aikoja sitten. Yhden piekanan olemme nähneet liitelevän Kordsamin pahdan yläpuolella, kun olemme olleet soutamassa.

Hyvää vointia ja kesää toivon kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 18.06.2017 19:47
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Kolmen päivän päästä on jo kesäpäivän seisaus ja päivät alkavat lyhenemään. Kesä ei ole vielä kunnolla päässyt alkamaan, mutta sehän on meillä normaalia. Kesä meillä alkaa vasta Juhannukselta, onko se yhden vai kahden villapaidan kesä, jää nähtäväksi. Aivan hyvillä mielin ja hyvässä uskossa elämme, että tulee hyvä kesä.

Kuluneella viikolla on kuutena päivänä lämpötila kohonnut yli +10 asteen. Torstai oli lämpimin +17,6 astetta ja oli pitkään aikaan ainoa päivä, jolloin hieman satoi. Tänään lämpötila kohosi +16,9 asteeseen ja on vielä tällä hetkelläkin +14,5 astetta. Jokaisena päivänä on aurinko päässyt ainakin jonkin verran paistamaan. Aivan on ollut hyvä viikko tehdä ulkotöitä. Liisa sai eilen istutettua melkein kaikki sadoista kukantaimista, mitä on itse kasvattanut.

Tenon vesi nousi säiden lämmettyä melkein 2 metriä, nyt on kovassa laskuvauhdissa. Jos luvatut sateet saapuvat, niin lasku ainakin hidastuu, jos ei jo pysähdy. Mikäli Norjan tuntureilla olevat lumet pääsevät sulamisvauhtiin, niin silloin vesi alkaa nousemaan. Lohestajille nousu ei ole toivottu tilanne. Sillä vettä on vielä runsaasti liikaa.

Lohirintamalla on oudon hiljaista, saalistiedot tuntuvat olevan paremmat Ylätenolla, kuin täällä alhaalla. Kolme eri venettä olen nähnyt liikkeellä (soutamassa) meidän seudulla. Saaliista en tiedä mitään. Itse aloitan soutamisen keskiviikkona, kun tulee sukulaismies kaveriksi.

Toivotan kaikille hyvää vointia ja Juhannusta terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 11.06.2017 19:49
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Kaksi viikkoa on vierähtänyt edellisestä kirjoituksestani. Mitään mullistavaa ei kuluneina viikkoina tapahtunut. Olemme saaneet puuhailla aika viileissä säissä, kuivaa ja tuulista ovat säät olleet. Kuluneella viikolla saimme nauttia muutamasta lämpimästä päivästä. Luonto heräsi heti eloon, kun oli lämmintä ja aurinkoa. Nyt puut selvästi vihertävät, ehkä osaksi puut ovat jo hiirenkorvalla.

Kylmänä aikana vesi Tenossa laski melkein kesälukemille, Junttikarikin tuli jo näkyville. Viime sunnuntaina ja vielä maanantainakin sateli jonkin verran vettä. Sitten alkoi sää lämpenemään ja lumen sulaminen tuntureilla pääsi vauhtiin. Eilen oli vesi Tenossa korkeimmillaan tälle keväälle. Nousua oli lähes 2 metriä. Viime yönä vesi lähti laskun puolelle, kun sää jälleen kylmeni, niin tuntureilla lumen sulaminen hidastui. Kun sää lämpenee ja lumien sulaminen reipastuu, niin vedenkin lasku hidastuu.

Ylä-Tenolla ainakin lohestajat ovat olleet tyytyväisiä, kun ovat saaneet lohia. Täältä en ole kuullut lohisaaliista mitään. Alakönkäällä kuulemma saivat joitakin lohia ennen veden nousua. Tämän kuulin perjantaina nuorgamilaiselta mieheltä. Eilen pääsivät vieraspaikkakuntalaiset ensimmäistä kertaa kalastamaan tälle kesälle. Yhden veneen näimme illalla ajelevan ylöspäin.

Kaksi telkkää hautoo pöntöissä, yhdessä pöntössä on paljon kylmiä munia. Urostelkät ovat kai lähteneet muuttomatkalle, ei ole näkynyt moneen päivään. Västäräkki on lennellyt pihapuissa etsien syötävää. Kirjosieppo on myös lennellyt, ei ole havaintoa onko pesinyt pönttöönsä. Rastas on tehnyt pesän Sembramännyn ylimmille oksille. Siinäpä ne ovat havainnot linnuista.

Ulko- ja osin sisätyöt ovat vieneet ajan päivistä niin, että iltaisin ollut vähän intoa kirjoittamaan tätä sivua. Oman päiväkirjanikin kirjoittaminen oli useita päiviä rästissä. Vene pitäisi vielä voidella sisäpuolelta ja aloittaa soutaminen juhannusviikolla. Toivon mukaan vesi laskee mielekkäälle soutukorkeudelle.

Oikein hyvää vointia ja kesää kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 28.05.2017 19:38
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Joka keväinen tapahtuma, että jäät lähtevät, lähtevät vielä aina omalla tavallaan. Tälle keväälle odotettiin oikein kunnollista jäiden lähtöä, mutta haaveeksi jäi. Pitkä oikullinen kevät tuulisine päivineen ja pakkasöineen haihduttivat vedet taivaalle. Lumi on häipynyt täältä alhaalta, ojiin ja puroihin ei vain ilmesty vettä. Kaikki pienet purot ja joet ovat kuivempia kuin kesällä. Ei ole tarvinnut Destian miesten sulatella tierumpuja meidän seudulla, niin kuin muina keväinä.

Jäät menivät siten, että ne liikkuivat siellä sun täällä. Onnelansuvannon jäät menivät Lohisuvantoon maanantaina. Täällä meidän seudulla liikkuivat eripäivinä vähän kerrallaan. Tiistaina päivällä tuli ylhäältä jäitä ja pysähtyivät meidän kohdalle. Illalla alkoi tulla ylhäältä lisää jäitä ja veivät mennessä meidän kohdalta. Menivät ainakin Lohisuvantoon. Torstaina ja perjantaina illalla tuli runsaasti jäitä. Oletin niiden jo olevan Ylä-Tenon jäitä, kun perjantaina illalla klo 21 alkanut jäiden tulo jatkui vielä klo 23, katsoessani joelle. Katson Tenon luoneen jäät lopullisesti 26.5 eikä 23.5 niin kuin Lapin Kansa ilmoitti.

Lumikuuroja on ollut liikkeellä melkein päivittäin. Tänään ei ollut, mittarissamme oli iltapäivällä +8,9 astetta. Tuulikin oli tänään kaakon ja etelän puolella ja heikko. Oli oikein lämmin kävellä melkein 2 tuntia kestäneellä kävelylenkillä. Siivosimme tiensivuilta 7 tyhjää oluttölkkiä, joten saamme samalla vähän “tossurahaa”. Muita roskia emme enää ala noukkimaan.

Telkkiä on harvinaisen vähän liikkeellä. Kolmessa pöntössämme on kaikissa kyllä munia. Lähinnä taloa olevassa jo 8 munaa. Se pönttö näyttää olevan halutuin joka vuosi. Yhdessä pöntössä oli 3 munaa ja yhdessä 2 munaa. Harakat yrittivät tehdä pesän aivan etupihan koivuun. Häädin ne pois, poikasvaiheessa niistä on niin suuri häiriö, ettei sitä viitsi kuunnella. Lintulaudalla käy vielä kova kuhina, viherpeipot ja järripeipot ruokailevat parvissa. Punatulkut niitä sitten hätyyttelevät pois siemenkaukalon läheltä.

Nyt odotellaan, että milloin säät alkavat lämpenemään ja tuntureilla olevat lumet alkavat sulamaan. Alkavalle viikolle ennustavat vielä kylmiä säitä. Nyt vesi on todella vähissä, mutta tulvaa kyllä varmasti tulee. Siitä voi tulla pitkäaikainenkin. Odotellaan ja katsotaan mitä tuleman pitää.
Hyvää vointia ja kevättä kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 22.05.2017 19:53
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Lumi häipyy, mutta vettä ei juuri näy missään. Hyvin vähän on tienvarren ojiin ilmestynyt vettä. Purot ja pienet sivujoet ovat melkein talvivedessä. Meidän piha ei ole ollut näin kuiva lumien sulamisen aikaan 25 vuoteen, jonka ajan olemme tässä asuneet. Tenossa rannat ovat olleet sulana pitkän aikaa, osa rantasulista on ollut sulana koko talven.

Tenossa vesi on noussut jonkin verran. Onnelan suvannon mittauspisteessä veden nousua ei voinut todeta, kun suvannon jäät menivät tänään. Vesi laski jäiden menon johdosta. Jäät ovat liikkuneet tänään monissa paikoissa, meidän kohdalla useaan otteeseen. Jääpatoja on muodostunut Kuoppilassuvantoon, Pässinivaan ja Nollamin yläpäähän. Vesi on alhaalla ja jäät heikot, menevät jälleen vähäisin elein.

Järripeippo ilmestyi eilen aamulla lintujen syöttöpaikalle. Urostelkkiä on näkynyt muutamana päivänä lentelevän. Eilen illalla ilmestyi naarastelkkä ja meni saman tien pönttöä tutkimaan. Tänään aamulla oli jo lisää telkkiä rantasulassa, urokset ajoivat toisiaan pois naaraan kimpusta.
Koskelo pari uiskenteli viimeviikolla rantasulassamme. Elämää on ja mukavaa seurattavaa jäiden lisäksi. Joten kevät on tullut.

Hyvää vointia ja kevättä kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 16.05.2017 19:06
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin on toukokuukin jo puolivälissä, Teno on vielä valkoisena muutamia sulia lukuun ottamatta. Meidän seudulla Kordsamin koski on osittain auennut. Junttikarin alapäässä on kapea pitkä sula. Ylempänä Hannu-väylässä on myös pitkälti sulaa. Rannat ovat aukeilleet molemmin puolin jokea pitkiä matkoja. Öisin on ollut jopa -6,7 asteen pakkasia ja viimeviikolla melkein päivittäiset lumikuurot piti jään lumen peitossa.

Viimeviikko oli tuulinen ja luoteen ja pohjoisen puoleiset tuulet olivat lisäksi kylmiä. Päivisin lämpötila kävi juuri ja juuri plussan puolella. Lumi täällä alhaalla häipyy hiljalleen, mutta ojiin ei vain ilmesty vettä. Sunnuntaina lämpötila oli lämpimillään +7,2 ja eilen +6,1 astetta. Maa näyttää imevän kaiken veden mitä lumesta sulaa. Taitaa lupeissa ollut kunnollinen jäiden lähtö kutistua viimevuosien tapaiseksi sohjon menoksi.

Muutama urostelkkä on näkynyt lentelevän ja yksi uiskenteli sunnuntai-iltana meidän rantasulassa. Piekanoista ei ole havaintoja täällä jokilaaksossa, tunturissa Jorma oli nähnyt huhtikuun viimeisenä päivänä. Pöllöistä ei mitään havaintoja, heikko myyräkanta ja paksut kinokset, ovat pitäneet pöllöt etelämpänä.

Pikkulintujen ruokintapaikallakin ovat lintumäärät vähentyneet. Kyllä siinä aina joku käy ruokailemassa, tiaisia ja viherpeippoja pääasiassa. Punatulkkuja ei näy päivittäin. Nyt sitten odotellaan tuleeko niitä lämpimiä säitä tänne saakka ja alkavatko vedet virtaaman. Kyllä siinä saisi välillä vettäkin sadella.

Hyvää vointia ja kevättä kaikille terveisin Posti-Pekka

Uudemmat viestit | Aiemmat viestit

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Perhoboxi.com sivuja

 Kirjoita päiväkirjaa