Pekka Haapala (Postipekka)

Tenopäiväkirja

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Paluu

Paluu

Viestit ennen 1.8.2005

Näytetään viestit 10 - 20 uusimmasta vanhimpaan.

Uudemmat viestit | Aiemmat viestit

Päivämäärä: 11.09.2017 18:36
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Syyskuun ensimmäinen ja poutainen viikko on saatu viettää kauniina ja aurinkoisina päivinä. Lämpötila oli päivittäin yli +16 asteen torstaihin saakka, perjantaina alkoi viilenemään. Eilen sunnuntaina oli kylmintä vain +10,1 astetta. Ainoa pakkasyö oli perjantaiyö, jolloin lämpötila laski -0,8 asteeseen 1,6 metrin korkeudella seinällä olevassa mittarissa. Edellisellä viikolla olleet pakkaset palelluttivat mustikat, pääasiassa. Nyt odotellaan puolukoiden kypsymistä.

Kuivien säiden johdosta vesi Tenossa on päässyt laskemaan niin, että Junttikarikin näkyy kunnolla. Noin paljon siitä on näkynyt keväällä jäiden lähdön jälkeen jonkin aikaa kevät tulvan jälkeen. Viime yönä alkanut ja koko päivän jatkunut sade alkaa taas nostamaan vettä. Purotkin kuohuvat valkoisena ja lisää vesisateita on luvassa keskiviikkona.

Aurinkoisina päivinä tuuli on puhaltanut aika voimakkaasti. Se on sitten varistanut lehtiä puista runsaanlaisesti. Maisemat ovat avartuneet ja maanpinta peittyy varsin keltaisista lehdistä. Vähän yrittivät ruskavärit voimistua aurinkoisina päivinä, mutta ruostesienitauti oli ehtinyt tehdä tuhoa.

Minä oli kuluneella viikolla tietokone motissa, sillä 6 vuotta vanha kone alkoi oikuttelemaan niin paljon, että oli tilattava uusi kone. Perjantaina päivällä tilasin Verkkokauppa comista, maanantai aamuna tuli tekstiviesti Matkahuollosta koneen saapumisesta. Maanantaina illalla saapuivat tyttäremme pojat, joista vanhempi oli lupautunut siirtämään vanhan koneet ohjelmia ja tiedot uuteen koneeseen.

Ongelmaksi muodostui vanhan näytön liitäntäkaapeli, sen liitin ei sopinutkaan uuteen koneeseen. Tiistain iltapäivä kului, kun yritimme löytää sopivaa kaapelia lähimaisemista. Illansuussa täytyi turvautua Verkkokauppa comiin. Perjantaina aamulla sain hakea uuden kaapelipaketin Matkahuollosta. Matkahuollolla paketin kulkevat nopeasti. Perjantain illasta asti olen opetellut Windows 10 käyttöä. Siinä on hyviä puolia, mutta huonojakin 7 verrattuna. Worksin puute on minusta suurin.

Oikein hyvää vointia ja syksyä kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 09.09.2017 12:24
Viesti:
Sain nousta uuteen päivään klo 6.00 lämpötilan ollessa +2 astetta. Sää oli sumuinen ja yöllä oli ollut +1,8 astetta.

Päivämäärä: 03.09.2017 19:46
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Olemme siirtyneet syyskuulle ja ensimmäinen yöpakkanenkin on saatu kokea. Viimeyönä lämpömittarimme laski -1,8 asteeseen. Mittarimme anturi on ulkoseinällä 1,6 metrin korkeudella maanpinnasta. Joten maanpinnassa lämpötila on tainnut olla -2 astetta. Peittämättömät kukat olivat aamulla aika nuupollaan, mutta auringon lämmössä virkistyivät vielä. Mustikat taisivat paleltua, ainakin täällä alhaalla. Kevolla näkyi olleen vain -0,3 astetta kylmimmillään.

Kulunut viikko oli vähäsateinen, tiistaina illalla satoi ja eilen iltapäivällä oli pieniä sadekuuroja. Viikolla on jonain yönä saattanut vähän sadella. Tenon vesi on kuitenkin nyt laskun puolella ja Junttikarikin on tuullut taas vähän näkyviin. Tällaista tulvakesää ei muistanut yli 90 vuotias Lapin mieskään. Onhan niitä tulvia kesäisin ollut vuosikymmenten aikana, mutta ei näin koko kesän kestäneitä. Tulvasta ei pelastanut yhden viikon kestänyt lämpöinen sääkään. No saimme ainakin Suomen tämän kesän lämpöennätyksen. Onhan se mukava olla keulilla hyvässä asiassa.

Luonto on jo muuttanut väriään aika voimakkaasti, tosin aika ruskeasävyinen on tällä hetkellä. Ruostesienitauti tuli asiantuntijoiden ennustuksista huolimatta. Tänä aamuna pakkasyön jälkeen keltaisia lehtiä varisi aika runsaasti. Päivälämpötilat ovat olleet jokaisena päivänä yli +10 asteen. Keskiviikko ja tämä päivä olivat lämpimimmät +15,4 astetta ja tänään +16 astetta.

Nyt pitää luonnossa liikkua hyvin värikkäissä vaatteissa, kun hirven metsästys on alkanut. On pysyttävä paremmin tunnetuilla kulkureiteillä. Sillä lailla ei häiritse hirvimiesten pyyntityötä.

Toivon kaikille hyvää vointia ja syksyä terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 27.08.2017 19:53
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin on kesä mennyt, kun elokuu alkaa olla lopuillaan. Myös luonto on sen huomioinut, lehtipuut alkavat laskeutua syksyn väreihin. Vielä ei voi olla varma millainen väriloisto ruskasta tulee. Ainakin jonkin verran ruostesienitauti koivuja vaivaa, sillä autojen päälle on ilmestynyt “ruostetta”. Valkoisessa autossani se näkyy selvästi.

Kuluneella viikolla olemme saaneet sadetta neljänä päivänä ainakin jonkin verran. Perjantai oli sateisin, sadetta oli lyhyitä taukoja lukuun ottamatta koko päivän. Vesi on kohissut puroissa ja Junttikarista näkyy hyvin vähän. Jängät ovat vetiset ja on ollut hillastajien haittana. Päivälämpötilat ovat olleet kolmena päivänä vähän yli +10 astetta. Muina päivinä vähän alle +10 astetta. Yölämpötilat ovat olleet keskiviikkoyön +2,6 astetta lukuun ottamatta +5 asteen paremmalla puolella.

Tenontien liikenne on hiljentynyt, varsinkin isojen autojen osalta. Saivat päällystystyöt (korjaustyöt) valmiiksi, niin kuoma-autoliikenne melkein loppui. Siitä huolimatta kuntolenkit maantiellä eivät oikein houkuttele. Kovalla kävely saa jalkalihakset kipeiksi. Tiistaina teimme lenkin tunturiin ja eilen kävin kävelemässä Ellin polun. Se on varsin mukava kävellä sopivien nousujen johdosta ja tuulelta suojaisena.

Toivon kaikille hyvää vointia ja alkavaa syksyä terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 20.08.2017 18:31
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Kalastus Tenojoessa päättyy vajaan tunnin kuluttua. Vesi saa nyt rauhassa nousta ja laskea. Tällä hetkellä taitaa olla taas nousun vuoro, sillä eilen aamupäivällä satoi ja tänään koko päivän klo 17 saakka. Lähipurot kohisevat voimakkaasti ja se tietää veden nousua Tenossa. Ehti sen verran laskea, että Junttikarikin pääsi vähän näkyviin. Tällä viikolla kalastajat saivat kuulemma kirkkaita tinttejä.

Päivien lämpötilat olivat aivan mukavantuntuisia. Lämpötilat olivat lämpimillään +12,9 ja +18,2 asteen välillä. Yölämpötilat olivat enimmäkseen +6 ja +10 asteen välillä. Kylmin yö oli keskiviikkoyö, jolloin oli +2,7 astetta. Joten hillat eivät ole kylmästä kärsineet. Sateiden johdosta ne kylläkin ovat aika vetisiä ja maku on vähän heikentynyt. Meidän osalta hillastus on todennäköisesti tältä kesältä ohi. Hillastuksessa pätee sama sääntö kuin lohestuksessa. Totuutta ei pidä kertoa, mutta valehdella ei saa. Joten olemme tyytyväisiä.

Luonto on laskeutumassa syksyyn. Lehtipuut ovat alkaneet haalistumaan, keltaisuutta ja osin ruostetta on ilmestynyt niihin. Pihallamme isojen koivujen latvat ovat ruskeina, joka juoruaa ruostesienen tuloa. On ollut niin kosteaa, että mitään hienoa ruskaa ei voi tästä seurata.

Nyt odotellaan mustikoiden ja puolukoiden kypsymistä, sekä niiden sadon runsautta. Minä lopetin kalastuksen 09.08 ja venekin on nostettu pukeille. Tyytyväinen olen saaliiseen. Meidän entinen kirkkoherra oli kerran kokemassa verkkoaan, josta oli tullut jo yksi lohi veneeseen. Näki jonkun lähestyvän veneellä, käski pojan laittaa lohen piiloon teljon alle. Vene saapui viereen ja kysyi miten saalista on tullut? No enempikin voisi tulla, oli vastaus. Voisitko rehellisempää vastausta antaa?

Toivon kaikille hyvää vointia ja kesän jatkoa terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 13.08.2017 19:07
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Varsin sateinen viikko on saatu viettää ja tämä päivä on ollut viikon sateisin. Melkein koko päivän on satanut ja aika vetistä on sade ollut. Toisen kerran tälle viikolle Junttikari alkaa taas häipymään näkökentästä. Onneksi eilen iltapäivällä tuli tehtyä kuntolenkki tunturiin. Tänään ei ollut ulkoilusäätä.

Lämpötilat ovat päivisin olleet aivan kelvollisia, kylmin oli perjantai, silloinkin lämpötila oli lämpimillään +15 astetta. Eikä yölämpötilatkaan mitään kylmiä ole olleet, kaksi viimeisintä yötä olivat kylmimpiä +5,7 asteisia.

Tällä viikolla en ole paljon lohia häirinnyt. Keskiviikkona iltapäivällä soudin 2 kertaa Kylmäkaltion. Ensimmäisellä laskulla perhovavan kärki vähän heilahti. Sen johdosta laskin vielä toisen kerran ja silloin vapa taipui paremmin ja meritaimenhan sieltä nousi veneeseen. Olin kiitollinen ettei muita kiusanneet rysänlohi ollut haukannut perhoani. Muiden saaliista minulla ei ole tietoa. Tyhjähän tuo joki on ollut päivisin soutajista. Silloin, kun olen sinne vilkaissut.

Säihin on kyllä tullut jo syksyinen sävy ja tuntu. Kävimme alkuviikosta Rovaniemellä ja matkalla huomasimme kellastumaan alkaneita koivuja aivan Rovaniemen lähelläkin. Kuuset olivat kuusensuopursusienen johdosta aivan ruskeita, jopa Rovaniemen kaupungissa kuusiaidat olivat ruskeita. Jotkut tutkijat ehtivät jo ennustamaan, että Lappiin tulee kaunis ruska. Alkaa kyllä tämä sateista johtuva kosteus epäilyttämään ruskan kauneudesta.

Siitä huolimatta toivon kaikille hyvää vointia ja kesän jatkoa terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 06.08.2017 13:32
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin on elokuustakin jo viikko kulunut ja säät ovat ainakin tällä hetkellä muuttuneet syksyn tuntuisiksi. Pilvisten säiden johdosta yöt ja osin illatkin ovat alkaneet hämärtymään. Valoja pitää sisällä sytytellä, jos lukee tai tekee muuta tarkempaa työtä. No tämähän on sitä normaalia vuodenaikojen kiertoa.

Kulunut viikko oli enimmäkseen pilvinen. Kolmena päivänä pilvisyys vähän rakoili, että nähtiin auringonkin vielä olevan taivaalla. Kolmena päivänä sateli vähän vettä, latvavesillä ehkä vähän runsaammin, kun vesi viikolla nousi ja lopuksi pysyi melkein tasassa. Nyt näkyy taas laskevan, mutta Junttikari on edelleen piilossa.

Lämpötilat ovat pysytelleet lämpimillään enimmäkseen +15 asteen alapuolella. Lämpimintä oli torstaina, jolloin oli +16,5 astetta. Yölämpötilat ovat olleet kylmimmillään tiistaiyönä jolloin oli +6,9 astetta, muina öinä +10 asteen seutuvilla.

Maanantai-illan yhden laskun lisäksi soudin kolmena päivänä. Saaliiksi sain isohkoja harjuksia maanantai-illan karkeutuksen lisäksi. Joitakin soutajia on ollut yhtaikaa liikkeellä. Kenenkään en ole nähnyt taluttelevan tai saavan edes tinttiä. Muualla ovat näkyneet saaneen kirkkaitakin lohia. Vieraspaikkakuntalaisilla lohestus päättyy torstaina 10.8 klo 19.00, jos ei ole paikkakuntaista soutamassa.

Meillä oli aikoinaan kirkkoherra, joka alkoi harrastamaan lohen pyyntiä verkolla Mantojärvessä. Sai myös lohia ja kysyi sitten paikkakunnan mieheltä. Miten minun pitäisi saaliista kertoa? Sai neuvon, totuutta ei pidä kertoa, mutta valehdella ei saa.

Toivon kaikille hyvää vointia ja kesän jatkoa terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 30.07.2017 18:52
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin on tämän kesän todennäköisesti ainoa helleviikko takanapäin. Olemme palanneet normaaleihin kesäsäihin tänään +11 astetta saavutettiin sateisen päivän johdosta. Viimeyönä alkanut sade on jatkunut heikompana koko päivän. Kävin äsken siirtämässä venettä jo toisen kerran tämän päivän aikana. Sade oli tauonnut, mutta vesi nousee reipasta vauhtia. Muutamana päivänä tällä viikolla näkynyt Junttikari oli taas häipymässä näkökentästä.

Olihan sen lämmin viikko, vain eilen lauantaina lämpötila jäi alle +20 asteen. Lämpimien päivien johdosta minäkin vietin kesälomaa soutamisesta. Maanantai-iltana tein yhden laskun ja tiistaina aamupäivällä yhden ja iltapäivällä yhden. Sen jälkeen kävin vain siirtämässä venettä ensin vesille ja tänään maalle päin. Välillä olemme nauttineet auringosta istuen ja välillä kävellen. Sauna on lämmennyt jokaisena iltana, ei enää tänään.

Lämpimästä vai mistä johtuen, joella on ollut hiljaista soutajista. Päivisin on ollut 1 - 2 kahteen venettä näkyvissä. Kaksi oli klo 18.00, kun kävin venettä siirtämässä. Päivällä sumuisen sateen seassa näkyi 2 heittelijää Kylmäkaltion rannalla. Lohisaaliista en tiedä mitään muuta, kuin mitä olen Tunturitupien ja Tenon Lohitupien pitämästä tilastosta lukenut. Alkavalla viikolla on tarkoitus vielä soudella, tiedossa on taas roskainen vesi.

Tenontien päällystysvaurioiden korjaus on käynnissä Osman ja Nuorbiniemen välillä. Myös Utsjoen koulukeskuksen kohdalla on tien levennys meneillä. Näiden molempien johdosta tiellä on melkoinen “autoralli” työpäivinä käynnissä. Siihen lisäksi matkailijoiden ja paikallisten autot, niin ei oikein voi tiellä kävellä. Jo pakokaasukäryt ovat haittana. No ohimenevää se onneksi on.

Toivon kaikille hyvää vointia ja kesän jatkoa terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 23.07.2017 18:03
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin on kesäinen viikko taas vierähtänyt ja alamme viettämään heinäkuun viimeistä viikkoa. Sen viettäminen tulee ennusteiden mukaan olemaan ehkä kesän lämpimin. Tänään on ollut oikein aurinkoinen ja lämpötilakin kohosi varjossa +19,6 asteeseen. Ei kulunut viikkokaan huono ollut. Tiistain sateen jälkeen on ollut poutaa. Vesi Tenossa nousi sateen johdosta yli 20 sm. Perjantaina alkoi laskemaan ja nyt laskee nopeaa vauhtia.

Kuluneella viikolla kalastajat olivat tyytyväisiä, lohia saatiin hyvin ja joukossa isojakin. Minä soutelin kuopuksemme pojan kanssa 2 lupaa. Tiistai meni sateen johdosta enimmäkseen sisällä olopäiväksi. En ole koskaan pitänyt sateella soutamisesta ja näin vanhempana vielä vähempi. Keskiviikkona iltapäivällä Mikael pääsi väsyttämään kunnon kojamotintin. Torstaina ja eilen soutelin sitten yksin, perjantaina en käynyt joella lainkaan. Eilen iltapäivällä lähdin klo 14.45 soutamaan kotirannasta ja tulin takasin kotirantaan klo 15.15 lohen kanssa. Oma sitomani perho petti naaraslohen.

Hyvä on ollut soudella, eipä ole tarvinnut juuri vuoroa odotella. Joskus Nollamista lähteneet soutajat ovat jatkaneet soutua meidän ohi. Niiden olen antanut soudella rauhassa ja kysäissyt kuulumiset heidän ohi soudellessa. Eilen aamupäivällä taisi olla yksi muu soutaja minun lisäkseni joella. Tänään aamupäivällä kävimme kävelemässä Kordsamissa päin ja näimme 2 venettä soutelemassa.

Kävellessä ihailimme harvinaisen runsasta luonnonkukkien määrää. Luonnolle kulumassa oleva kesä on ollut hyvä. Luonto on saanut kastetta ja sopivasti lämmintä, ei ole helle vaivannut kuivuudellaan kasvillisuutta.

Hyvää vointia ja kesänjatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 17.07.2017 13:25
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Tulvakesä jatkuu Tenolla, tällaista tulvaksää ei ole minun aikana Tenolla ollut. Kun jäiden lähdön jälkeen ollut tulva laski niin, että Junttikari näkyi. Sen jälkeen sateiden ja Norjan tuntureiden lumien sulamisvedet ovat aiheuttanut tulvan, joka näyttää vain jatkuvan. Junttikaria ei ole näkynyt ja meidänkin rannassa normaali kivikkoinen ranta on pysynyt veden alla. Edellinen vedennousu oli peräti 78 sm. Nyt hiljalleen taas laskee.

Vettä on nyt hyvin riittänyt soutajille samoin kuin lohta. Lohen tavoittaminen on vaan ollut normaalia vaikeampaa. Väljässä vedessä ja kovassa nousuinnossa olevat lohet eivät ole olleet oikein innokkaita nappaamaan. Kiireissään otit ovat olleet sellaisia, että karkuutuksia on ollut usealla soutajalla.

Kuluneella viikolla lohta nousi veneisiin niin hyvin, että onnellisia lohestajia oli aika hyvin. Aivan kunnon lohia nousi veneisiin. Lapinmieskin oli tartuttanut samanaikaisesti 2 lohta ja saanut 10 ja 13 kg lohet samalla soudulla. Näin kerrotaan, lapinmies ei kyllä ole itse asiaa kommentoinut. Hän ei ole sellainen, että huutelisi kaikki asiansa.

Minullakin pysyi lohi kiinni lauantaina niin, että sain sen koukata veneeseen. Oli juhlaa yksin soudella, väsytellä kunnon lohta ja vielä koukata veneeseen. Tiukalla pitelin, vähän oli koukkujen haarat levenneet. Jo se, että olen saanut lähteä omasta rannasta suoraan onkimaan, on ollut minulle erinomainen etu. Kotirannan ja Kordsamin välinen osa joesta on minun soutuvettä.

Muita soutajia on käynyt rannassamme juttelemassa. Osa on keskustellut soutaessaan lähellä rantaa, kun olen ollut laittamassa vieheitä siimoihin. Oikein on ollut mukava tavata Herrasmiehiä joella. Kaikille heille kiitoksia juttuhetkistä, joista osa on ollut vain muutamia ystävällisiä sanoja.

Säät ovat aivan hyviä kesäisiä säitä, kun yölämpötilatkin olivat kuluneella viikolla vähän alle tai yli +10 asteen. Eilen Norjan retkellä oli harvinaisen aurinkoinen ja lämmin sää. Konsgfjurdissakin oli +18 astetta.

Oikein hyvää vointia ja kesää kaikille terveisin Posti-Pekka

Uudemmat viestit | Aiemmat viestit

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Perhoboxi.com sivuja

 Kirjoita päiväkirjaa