Pekka Haapala (Postipekka)

Tenopäiväkirja

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Paluu

Paluu

Viestit ennen 1.8.2005

Näytetään viestit 10 - 20 uusimmasta vanhimpaan.

Uudemmat viestit | Aiemmat viestit

Päivämäärä: 01.07.2018 21:16
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Olemme siirtyneet heinäkuulle ja puolet vuodesta 2018 on kulunut. Kulunut viikko alkoi lämpötiloilla, jotka olivat lähes +18 astetta. Ne päivät olivat maanantai ja tiistai. Niinä päivinä tuuli oli vielä siedettävä. Keskiviikkona lämpötila laski +13 asteen tuntumaan ja perjantaina +10 asteen tuntumaan. Keskiviikkona oli liikkeellä sadekuuroja ja luoteen puoleinen tuuli puhalsi puuskissa 10 m/s voimalla. Soutaminen oli näin vaikeaa, vieheitä ei saanut kunnolla uimaan. Puuskien aikana perhot tahtoivat painua pohjaan ja vaaput nousta pintaa. Tänään oli +20 astetta meidän mittarissa.

Soudin sukulaismiehen kanssa 3 lupaa ja saalis oli yksi jalan väsytys, joka päätyi irtipääsyyn. Ei pysynyt vaikka otti vaappuun. Yksi tärppi oli vielä perhoon. Hiljaista oli joelle, soutajia vähän ja kenenkään emme nähneet kalaa väsyttävän. Ei ole näkynyt montakaan kalaa Matkailuyrittäjien saalistilastoissa, nekin enimmäkseen pieniä kaloja. Vaikea lohikesä näytti tulevan. Yksi 21 kg lohi ei vielä paljoa kohenna saalistilastoa.

Vesi on alkanut laskemaan ja lupailevat vielä hellettä, niin tilanne ei taida parantua. Voi olla, että olen väärässä. Telkkärintamalla kävi sitten niin, että vain yhdestä pöntöstä kuoriutui poikue. Siihen pönttöön jäi yksi muna kuoriutumatta. Kahdesta pöntöstä en ole vielä ottanut hautomattomia munia pois. Pitänee huomenna tyhjentää, kun lupasivat hellettä, alkavat pian hajoamaan.

Hyvää vointia ja kesää kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 24.06.2018 20:15
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Tämä päivä on vanha Juhannuspäivä, joka työmarkkinajärjestöjen toimesta siirrettiin vietettäväksi aina lauantaisin. Siirto ei kyllä vaikuttanut säihin mitään, ei ainakaan mainittavasti. Päivät alkavat lyhenemään ja etelässä kasvillisuus lakastumaan. Meillä kasvua on vielä edessä ja varsinkin marjojen kohdalla. Kyllä heinäkin on vielä varsin alussa kasvun osalta. Sateinen ja kylmä oli meidän Juhannus. Viikon kolme ensimmäistä päivää olivat mukavan lämpimiä ja heikkotuulisia. Sade oli alkuviikosta lyhyitä ja heikkoja kuuroja.

Sadetta saatiin torstaista alkaen, torstaina satoi koko päivän. Perjantaina ja lauantaina sateessa oli jo vähän taikoja. Tämä päivä on ollut jo poutainen, vain muutamia pisaroita on tullut. Aurinko on päässyt nyt illalla vähän näyttäytymään. Tänään on kylmätuuli vähän häirinnyt sään lämpenemistä.

Vesisateet saivat Tenon veden voimakkaaseen nousuun. Minulla ei ole vielä asteikkoa vedessä, mutta arvelen veden nousseen noin 40 sm. Jospa vedennousu saisi vähäiset lohet nousuun. Kovin on ollut hiljaista ja varsinaiset lohet näyttävän olevan vain muutamassa kappaleessa saalistilastoa pitävien sivuilla. Alkavalla viikolla pitäisi alkaa lohia näkymään, mikäli niitä tänä kesänä nähdään.

Telkkien kohdalla tilanne on se, että vain yhdessä pöntössä oli alkuviikosta haudonta käynnissä. En ole nyt käynyt kurkkimassa, jotta eivät häiriintyisi. Kovin näyttävät olevan arkoja verrattuna aikaisempien vuosien telkkiin.

Toivon kaikille hyvää vointia ja hyvää kesän jatkoa terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 17.06.2018 20:00
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Juhannus lähestyy ja säät lämpenevät hiljalleen. Alkuviikko oli vielä +7-8 asteen lämpötiloissa. Torstaina päästiin +17 asteeseen ja eilen jo +20,5 asteeseen. Tuntui aivan mukavalta ja toivorikkaalta päästä kesäisiin lämpötiloihin. Alkavalle viikolle ja Juhannukseksi lupailevat sitten huomattavasuti viileämpää ja sateista säätä.

Kuluneella viikolla tiistaina oli pieniä sadekuuroja, jotka eivät kyllä kastelleet juuri mitään. Perjantai-iltana meni vähän vetisempi sadekuuro ja tänään pieni kuuro. Vettä kyllä kaipaa luonto ja joki, jotka molemmat ovat kärsineet sateen puutetta. Joessa vesi on aivan kesäkorkeudessa ja vesi on vielä kirkasta. Eilen soudin Kylmäkaltion ja pohja näkyi joka paikassa polaroiduilla laseilla.

Soutu oli ensimmäinen tälle kesälle ja jäi kesken. Jo lähteissä oli tuulen puuskat voimakkaita, mutta yltyivät Kylmäkaltion alapäässä todella navakoiksi ja pitkäkestoiseksi. En jaksanut soutaa vastatuuleen ja virtaan tarpeeksi voimakkaasti. Vaaput kelluivat veden pinnalla ja alkoivat jäämään veneen sivulle. Katsoin viisaammaksi kelat siimat sisään ja ajaa kotirantaan.

Ei ole näkynyt kuin muutama vene liikenteessä ja yksi rantakalastaja tänään Junttikarilla. Kulkuttajien saaliista en tietä muuta kuin puheita. Toiset kertovat, että ovat saaneet hyvin ja toiset, että heikosti. Itse kulkuttajia en ole puhutellut enkä oikeastaan nähnytkään. Joten en voi kehua enkä moittia.

Toivon kaikille hyvää vointia ja kesän alkua terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 10.06.2018 19:15
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Edellisestä kirjoituksestani on vierähtänyt vähän pitempi aika. Kävimme Riitan luona viettämässä perhetapahtumia. Pääjuhla oli Riitan esikoispojan lakkiaiset. Samalla matkalla vietimme Liisan, Jorman ja vävypojan syntymäpäiviä sekä Liisan ja minun 62 hääpäivää. Olimme koolla koko meidän perhe. Saimme samalla matkalla nauttia hellepäivistä, joita täällä Utsjoella ei ole edes joka kesä. Aivan oli soma istua ulkona auringossa minkään ötökän häiritsemättä.

Kun 5.6 lensimme Ivaloon, niin vastassa oli rae- ja räntäsade. Vähän tuntui vilpoiselta kesävaatteissa. No palasimme normaaliin päiväjärjestykseen, kun ajomatkalla tuli vesi- ja räntäkuuroja vuorotellen. Viikko on hyvin kulunut muutaman plusasteen päivälämpötiloissa, eikä öisinkään ole ollut miinusasteita. Vesisateita on kovasti kaivattu, mutta muutamia hyvin heikkoja sadekuuroja on ollut liikkeellä. Tällä hetkellä sataa heikosti ja sateen on ennustettu jatkuvan maanantai iltaan saakka.

Kuivuus näkyy myös Tenossa, jossa vesi on melkein kesävedessä. Junttikaria näkyy pitkä pätkä ja melkein kaikki kesäkivet näyttävät jo itsensä pyörteillä Tenossa. Eilen vedin veneeni ja venetelineen rantaan. Ehkä torstaina tai perjantaina lähden soutelemaan kalastusmielessä. Vielä on töitä täällä maalla tehtävä pois onkimisen tieltä. Eikä joelta ole kuulunut mistään ihmeellisistä saaliista, syömäkaloista puhuvat. Ennustukseni on, heikko lohikesä, no elokuun lopussa kuulemme lähes totuuden.

Telkkien kohdalla näyttää käyneen niin, että kahdessa pöntössä hautoo ja kolmannessa on suuri määrä kylmiä munia. Naarastelkkiä lentelee öisin useita, käyden jopa pöllön pöntössä viettämässä aikaansa. Urokset ovat jo häipyneet. Eilen kuulimme ensimmäisen kerran käen kukuntaa, tänään jo useasti ja aivan lähelläkin.

Lehtipuissa lehdet kasvavat hitaasti, kaipaavat vettä ja lämpöä niin kuin ruohokin. Tunturissa on hilla aloittanut kukkimisen, joten lämpöä ja pölyttäjiä kaivataan. Toivottavasti kulunut kylmäviikko oli se kylmäviikko, joka normaalisti on juhannusviikko.

Toivon kaikille hyvää vointia ja alkavaa kesää terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 27.05.2018 19:31
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Olemme saaneet viettää hyvän viikon ulkotöiden osalta. Sää on ollut sopivat lämpöinen tehdä töitä ulkona, ei ole helle vaikeuttanut työntekoa. Päivälämpötilat olivat enimmäkseen +12 asteen lämpimällä puolella, vain keskiviikkona oli vain +9,2 astetta. Perjantai oli viikon lämpimin päivä +18,9 astetta. Yhtenä yönä, torstaiyönä lämpötila laski -0,6 asteeseen. Hyvin pieniä ja lyhyt kestoisia sadekuuroja saatiin maanantaina - keskiviikkona. Eilen lauantaina oli viikon tuulisin päivä. Lännestä alkanut tuuli kääntyi luoteeseen ja puhalsi puuskissa lähes 20 m,/s, Kevon ilmoituksen mukaan. Minä laitoin vielä pukeilla olleen veneeni köydellä kiinni pukkeihin.

Kävimme eilen ajelulla Ylä-könkäällä, mäen päällä yritin ulos autosta. Piti heti astua takaisin autoon, hiekka lensi niin ettei pystynyt katsomaan tuulen suuntaan. Heti kotiin tultua piti mennä huuhtelemaan hiekkaa silmistä.

Vene on valmis kesän soutuja varten, niin on taas kuin uusi vene. Vesi olisi ollut nyt sellaisella korkeudella, että olisi ollut lyhyt matka vetää vene vesille. Mutta vesi laskee sellaisella vauhdilla, että olisi pitänyt päivittäin olla siirtämässä venettä vesirajaan. Enkä ole aloittamassa soutamista kovin aikaisin, vasta lähempänä juhannusta.

Telkkärintamalla näyttää sellaiselta, että vain yksi telkkä hautoo tosissaan. Kolmessa pöntössä on munia, mutta kahdessa munat ovat peittämättä. Yhden pöntön läheisyydessä rannan lähellä uiskentelee usein uros telkkä. Siinä pöntössä munat ovat peitettynä untuvilla, kun olen kurkistanut sinne. Pikkulintujen ruokkimisen lopetimme tällä viikolla, kun siemenet loppuivat syöttösäiliöstä. Eivät käyneet monena päivänä katsomassa onko syötävää tullut.

Sadetta kaipaa kuiva maa ja kaikki kukkapenkit. Eikä se pahaa tekisi joellekaan saada vettä lisää, kun lumet ovat häipyneet.

Hyvää vointia ja alkavaa kesää kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 20.05.2018 18:31
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Varsin kesäistä viikkoa olemme saaneet viettää vaikka olemme vielä toukokuun puolivälissä olleet. Päivälämpötilat ovat olleet +10,4 ja +19,7 välillä. Lämpimin päivä oli keskiviikko ja aurinko on päässyt paistamaan päivittäin. Tämä sunnuntai on ollut pilvisin, aamupäivällä aurinko paistoi jonkin verran. Tällä hetkellä sataa vettä aivan maahan saakka. Lumet ovat häipyneet nopeasti, lumi oli “hötyä” eikä kestänyt näitä lämpötiloja. Lämpötilat ovat öisinkin olleet plussan puolella perjantaiyötä lukuun ottamatta, jolloin oli -0,9 astetta.

Tulva on ollut jatkuvasti korkealla, joka on lohennousua ajatellen hyvä asia. Ei kuitenkaan noussut aivan korkeimmille lukemille. Arvioni mukaan jäi noin 30 cm korkeimmasta lukemasta 25 vuoden aikana, jonka olemme tässä asuneet. Hitaasti on nyt laskemassa, sadetta kaipaisi Norjan tuntureiden lumet kuin kuivan puoleinen maakin. Puiden silmut ovat hyvin turvoksissa ja nuoremmat puut jo vähän vihertävät.

Telkkiä on ollut normaalia vähempi näkyvissä, mikä on oikeastaan hyvä asia. Kolmessa pöntössämme on asukkaat, yhdessä on jo hautomassa, kun eilen pönttöjä tarkastelin. Munat oli peitetty untuvilla, yhdessä pöntössä oli tarkastushetkellä telkkä. Kolmannessa pöntössä oli peittelemättömät munat, munat olivat vielä lämpimät, kun niitä kosketin. Toivottavasti ylimääräisiä naaraita ei ilmesty maisemiin.

Saunomisen olemme aloittaneet kesäsaunassa perjantaina. Onhan ne löylyt puulämmitteisestä kiukaasta aivan omaa luokkaansa sähkökiukaaseen verrattuna. Alkavalla viikolla siirrämme tomaatintaimenet kasvihuoneeseen, pääsevät oikeaan kasvukauteen. Joten kesää kohden mennään vähän etuajassa viime vuoteen verrattuna. Toivotaan parasta ja pelätään tietenkin jälkikylmiä.

Hyvää vointia ja kevättä kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 13.05.2018 20:00
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin ne lähtivät jäät tänäkin keväänä, tosin aika poikkeuksellisesti. Jäät olivat heikot, sanoisinko lahot ja ne hajosivat poikkeuksellisesti useista kohdin jokea. Keskiviikkona jäät alkoivat liikkumaan meidän kohdalla, Junttikarin molemmin puolin valuivat Kylmäkaltioon. Torstaina liikkuminen lisääntyi, mutta Nollamin jäät pysyivät paikoillaan. Kävimme Torstaina ajelemassa Norjan puolella Levajoella asti. Pitkin matkaa jäät olivat liikkuneet ja kasaantuneen suvantojen niskoille.

Perjantaiyön aikana jäät olivat siirtyneet Kylmäkaltiosta alaspäin. Perjantaina puolenpäivän tienoilla lähtivät Nollamin jäät ylhäältä tulleiden jäiden johdosta liikkeelle. Jäät menivät ainakin Sirmaan asti, jossa oli lauantaina aamulla ollut jääpato. Eilinen päivä oli jäiden menoa melkein koko päivän. Eilen tulivat Ylä-Tenon jäät. Vesi nousi voimakkaasti ja vei mennessään täällä rannoille jääneet jäät. Tänään kävimme ajelulla Suomen puolta Outakosken entisen koulun lähellä. Joki oli vapaa jäistä, rannoilta irtoilevia jäitä oli liikkeellä jonkin verran.

Kuluneella viikolla lämpötila laski miinukselle keskiviikkoyönä -0,2 astetta ja viimeyönä -0,7 astetta. Kaikkina muina öinä lämpötila pysyi plussalla. Päivälämpötila jäi maanantaina ja tiistaina vähän alle +10 astetta. Muina päivinä lämpötila kohosi +11,2 asteen ja tämän päivän +15,4 asteen välille. Maanantaina illalla satoi vähän vettä ja lauantaiyönä myös. Maanantai oli pilvisyydeltään jokseenkin pilvinen. Kaikkina muina päivinä aurinko paistanut jokseenkin selkeältä taivaalta. Johonkin aikaan päivästä on saattanut muutamapilvi purjehtia taivaalla. Oli veneiden tervausviikko.

Muuttolintuja on saapunut kuluneella viikolla. Järripeipot, västäräkit ovat näkyvimpinä lennelleet pihapiirissämme. Telkät olivat keskiviikkoaamuna rannassamme, 2 naarasta ja 3 urosta olivat kisailemassa. Naaraat ovat käyneet jo tutustumassa pönttöihin, eilen ei ollut vielä munia ilmestynyt. Nyt veden ollessa korkealla, on mukava seurata niiden soidinmenoja. Koskikarathan ilmestyivät heti rantasulien auettua.

Hyvää vointia ja kevättä kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 06.05.2018 19:42
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin on sitten tämän talven hiihdot hiihdetty. Keskiviikkona haimme rinteestä moottorikelkan ja lullan, jossa olivat suksemme odottamassa hiihtoretkiä tunturiin. Nyt ne ovat laitettu kesäteloille odottamaan ensitalvea. Jäi mukavat muistot viimeisistä retkistä, kun saimme hiihtää uuden pehmeän lumen peittämällä hangella. Vielä keskiviikkona olisi ollut hieno sää hiihtää, mutta kelkkaura meni huonoon kuntoon. Jäinen, kuoppainen ja urainen kelkanjälki tuotti lullassa istujalle vaikeuksia. Oli vaikea pysyä suksien kanssa pahasti keikkuvassa lullassa. Katsoimme terveellisemmäksi lopettaa hiihtäminen tältä keväältä.

Jorma kävin keskiviikkoiltana pilkillä. Aurinkoisilla rinteillä oli vanha moottorikelkan jälki upottanut pohjia myöten. Päivälämpötilat nousivat keskiviikkona ja torstaina yli +7 asteen, perjantaina yli +8 asteen. Lauantaina oli +6,9 astetta. Tänään oli lämpimillään jo +9,4 astetta. Öisin on ollut pakkasia, keskiviikkoyönä -8,5 astetta, torstaiyönä -6,1 astetta, perjantaiyönä oli +2,1 astetta. Lauantaiyönä -0,2 astetta ja viimeyönä -0,8 astetta.

Tenon jää on harmaa ja reikäinen, rannoilla olevat sulat suurenevat. Samaa tekee Junttikarin takana Kylmäkaltion saakka ulottuva sula. Kordsamin koski on myös osittain auennut. Tänään ehdimme tehdä kävelylenkin ennen lyhytaikaista vesisadetta. Puroista kuului vedenlorina voimakkaampana kuin aikaisemmin. Vesi puroissa virtaa vielä jään alla.

Västäräkki keikutteli itseään perjantaina pihallamme, tänään emme ole havainneet. Telkkiä ei ole vielä näkynyt, vaikka rantasulat kohdallamme ovat sen kokoisia, että telkät voisivat niissä uiskennella. Piekanasta ja pöllöistä ei ole mitään havaintoja meidän seudulla. Lumet näyttävät häipyvän taivaan tuuliin, ojissa on hyvin vähän vettä paikoitellen. Mutta yksi on varmaa, kevättä vietämme ja kesä tulee aikanaan.

Oikein hyvää vointia ja kevättä kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 01.05.2018 18:24
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Niin olemme siirtyneet jo toukokuuhun. Koska Vappu päivästä on vielä jäljellä noin 6 tuntia, niin toivotan kaikille Hyvää Vappua!

Edellisen kirjoitukseni jälkeen on ollut vähän kunnolliseen ja nautinnolliseen hiihtoon sopivia säitä. Oli päiviä, jolloin lämpötila oli öisinkin plussan puolella. Silloin keli tunturissa oli huono, aikaisemmin kovana ollut hanki upotti niin kelkkailijoita kuin hiihtäjiä. Nouseminen meidän kohdalta tunturiin oli todella vaikeaa. Koko talven ajettu moottorikelkan jälki upotti melkein pohjia myöten. Jäljestä tuli kuoppainen ja sunnuntaiyön -5,5 astetta jäädytti jäljen vaikeasti kuljettavan. Lauantai päivän lumisade hidasti märän lumen jäätymistä. Joka paikassa oli moottorikelkalla ajettava lauantain jälkeä, ettei uponnut syvälle lumeen.

Uusi lumi sai aikaan kunnolla nautittavan hiihtokelin. Maanantaiyön -11,2 asteen pakkanen jäädytti uuden lumen alla olevan hangen hiihtäjän kantavaksi. Moottorikelkkailijallekin keli parani ja hanki kantoi, kun ei erehtynyt ajamaan notkelmiin. Minä erehdyin eilen ja sain kaivaa kelkkaa ylös puoli tuntia. Onneksi oli pieni lapio mukana. Sunnuntaina ja eilen saimme nauttia lämmittävästä auringosta.

Tänäänkin on aurinko paistanut siniseltä taivaalta. Olisi ollut hieno hiihtosää, mutta nautimme kauniista säästä alhaalla. Tänään ei lumi sulanut kuin katoilla, pihalla on vieläkin lauantaina satanutta lunta. Lämpötila oli tänään lämpimillään +3,7 astetta. Eilen oli lämpimillään +3,3 astetta.

Tenon jää riutuu hiljalleen kovien yöpakkasten johdosta. Junttikarin takana on pitkä kapea sula yläpäästä karia alas Kylmäkaltioon. Rannoilla on sulia, varsinkin purojen suiden kohdalta alaspäin. En kyllä enää lähtisi jäälle hiihtämäänkään. Piekana on lennellyt Kordsamin seudulla. Norjan rinteet alkavat olemaan aika mustina, joten siellä ainakin voi kytätä myyriä ja sopuleita.

Parin edessä olevan yön jälkeen ennustavat pakkasten loppuvan ja päivälämpötilojen nousevan useilla plus asteilla. Kyllä lumi alkaa sulamaan kunnolla ja vedet pääsevät virtaamaan. Tulee kevät.

Hyvää vointia ja kevättä kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivämäärä: 24.04.2018 13:47
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet

Kirjoitan tätä poikkeuksellisesti keskellä päivää. Ulkona sataa vettä maahan saakka, joten ulkoilu ei tällä hetkellä ole houkutteleva. Eilen saimme hiihtää tunturissa aurinkoisessa säässä, heikko kylmä lounaistuuli hieman häiritsi eväiden syömistä.

Viime viikon lopulla ei ollut oikein mieluisia hiihtosäitä. Perjantai oli täysin pilvinen ja pitkin päivää hiutaloi heikosti lunta tuulen mukana. Lämpötila oli koko päivän hieman miinuksella yön -9,9 asteen jälkeen. Lauantai alkoi pilvisenä, jo ennen puoltapäivää pilvisyys alkoi rakoilemaan ja selkeni melkein selkeäksi. Tuuli vain puhalsi 6 m/s voimalla ja puuskissa vielä voimakkaammin. Siksi emme nousseet tunturiin. Lämpötila täällä alhaallakin kohosi vain +1,1 asteeseen.

Sunnuntai oli pilvinen, iltapäivällä alkoi rakoilla ja illalla oli melkein selkeää. Sää oli taas tuulinen, lämpötila kohosi täällä alhaalla +4,4 asteeseen yön -7 asteen jälkeen. Eilen sää alkoi jo aamulla selkenemään ja oli iltapäivällä selkeä. Klo 14 näimme pilvirintaman nousevan lounaan suunnalla. Ehdimme juuri laskeutua kotiin, kun taivas pilvistyi kokonaan.

Tämä kevättalvi ei ole oikein hyvä hiihtäjän kannalta. Säät ovat kovin vaihtelevia ja aurinko ei paista niin kuin hiihtäjä haluaisi. Lisäksi lumen pinta on aivan liian kova ja epätasainen. Sukset tahtovat lipsahdella vähän joka suuntaan. Iltapäivisin ei lumenpinta ole ehtinyt pehmetä, kun on pitänyt jo muiden syiden johdosta laskeuta alas tunturista.

Nyt sade on ainakin tauonnut, joten lähden ulos ja aloitan maantiellä kävelemisen.
Toivon kaikille hyvää vointia ja kevättä terveisin Posti-Pekka

Uudemmat viestit | Aiemmat viestit

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Perhoboxi.com sivuja

 Kirjoita päiväkirjaa