Pekka Haapala (Postipekka)

Tenopäiväkirja

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Paluu

Paluu

Päivä: 29.7.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Nyt ovat viimeisetkin lohet lähteneet uimaan kohti latvavesiä ja kutupaikkojaan. Toissa yönä alkanut vesisade, joka jatkui eilen lyhyitä taukoja pitäen pitkin päivää. Sade voimistui luoteistuulen kanssa kilvan iltaa kohden. Tuulta ja sadetta on jatkunut tänäänkin sen verran, että joelle ei ole ollut haluja. Vesi on noussut eilen illasta tänään klo 20.00 mennessä 24 cm, joten vesi on roskaista ja ruskeahkoa. Lohet ovat varmasti lähteneet liikkeelle ja mikäli vuonossa ei ole uutta nousemassa, niin alajuoksu tyhjenee lohista ja latvoilla on pyydettävää.
Maanantai iltana käväisin soutamassa Nollamia ja sain tunnin aikana 2 tittiä. Olisin vielä soutanut, mutta olisi pitänyt jäädä odottamaan vuoroa, niin tulin kotiin jo klo 20.05. Titit olivat ihan kirkkaita ja ottivat samaan perhoon jolla olen saanut nyt 2 lohta ja 4 tittiä. Kun perhollani ei ollut nimeä, niin tyttäremme tyttö nimesi sen Noidan lumoksi. Hän kyseli vielä onko muita nimettömiä perhoja, että voisi ne nimetä ja tehdä minulle luettelon. Sanoin perhoja oleva satoja, jolloin luopui nimeämisistä.
Seuraava kerran kävin soutamassa Nollamia keskiviikkona ja sain ekalaskulla titin Noidan lumolla. Toisella laskulla ei kuulunut mitään.
Ojasen Jussin kanssa soudimme eilen illalla sateessa ja puuskittaisessa luoteistuulessa Nollamin ja Vitosen, mutta mitään ei kuulunut eikä näkynyt. Lopetimme soutamisen klo 21 tienoilla, kun tuntui, että sielukin jäätyy.
Ahkeraa, Radnukuopassa rannalta, onkijaa kävin aamupäivällä jututtamassa. Hän oli juuri saanut noin kilon painoisen kirkkaan titin ja sai siinä jutellessamme toisen vähän isomman titin. Hän tiesi kertoa, että Yläkönkään alta olisi saatu 28 kg lohi. Aikanaan varmistunee senkin lohen paino ja kuinka paljon siinä on ollut dieettikiloja. Hän, joka jaksaa soutaa ja osaa laittaa oikean vieheen siimaansa, voi saada hyviäkin lohia. Veden nousu näyttää nyt pysähtyneen.
Kunhan sade ja puuskittainen tuuli asettuvat, käyn kyllä uittamassa vaappuja ja lusikoita. Pieniä saamaperhojani on turha laittaa roskien sekaan. Hyvää kesän jatkoa ja vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 24.7.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Sää on muuttunut vähän syksyn tuntuiseksi. Eilen iltapäivällä hiljalleen alkanut vesi sade on jatkunut läpi yön ja on sadellut pieniä taukoja lukuun ottamatta koko päivän. Sade ei tänään ole ollut kuin tihkusateen luontoista. Sumupilvet roikkuvat tuntureiden ja vaarojen rinteillä. Vesi on noussut eilen illasta tänään klo 17.15 mennessä 9 cm ja tämän kesän alimmasta pisteestä noin 14 cm. Veden lämpö oli klo 17.15 +10,8 astetta. Huomiseksikin on luvattu sadetta, joten ainakin heinäkuun alin piste veden korkeudessa on ohi lopullisesti.
Alkavalla viikolla ovat lohet varmasti muuttaneet jo suvantojaan ja niiden pitäisi olla ottavammalla ”mielellä”. Niille luulisi kelpaavan muutkin vieheet kuin pienet perhot, kun vesi on noinkin paljon viilentynyt. Jos sade jatkuu ja vesi nousee, on siellä sitten roskat kalastajien riesana. Ken elää ja kalastaa, niin se näkee ja kokee.
Kävin eilen soutamassa Nollamin iltapäivällä, mitään ei näkynyt vain loiskaus kuului selän takaa. Vain yksi vene ajeli ylöspäin ja tuli sieltä takasin, kun olin lopettelemassa onkimista. Tänään ei ole kuulunut yhtään moottoriveneen ääntä, oudon hiljaista heinäkuun tässä vaiheessa.
Hyvää kesän jatkoa ja vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 22.7.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Paljon on ehtinyt vettä virrata Tenossa viimeisen kirjoitukseni jälkeen. On ollut pientä säpinää niin maalla kuin joella. Säät ovat olleet vaihtelevia, välillä on paistanut aurinko, välillä on ollut pilvistä ja vähän sateitakin. Ukonilman yhteydessä ja sen jälkeen ollut sade nosti vettä noin 5 cm. Nähtävästi latvoilla on satanut, kun vesi nousi uudelleen 2-3 cm vähäisen laskun jälkeen ja on nyt ollut pari päivää pysähdyksissä. Veden lämpötila laski huomattavasti kylmien säiden johdosta ja oli tänään klo 20.15 +14,8 astetta.
Lohi on alkanut liikkumaan ja soutajat ovat saaneet suuriakin lohia pitkin Tenoa. Viime viikolla Kaavassa asustaneet onkimiehet saivat hyvän saaliin, suurin lohi painoi 13 kg. Utsjoen kosken alla on kuulemma ollut kova kysyntä villapaidoista, osa on ollut vailla Villen villapaitaa ja osalla on tainnut olla tarvetta oikeasta villapaidasta, sen verran oli sää kylmä eilenkin. Ovat siellä kuulemma saaneet evänilsuilla, jotkut ovat saaneet pienellä Emmalla.
Minä olen uittanut vaappuja ja perhoja ja olen saanut kuluneella viikolla 7 kalaa. Tänään 10,75 kg lohi, eilen 2 tittiä pienempi 2 kg toinen 2,4 kg lisäksi naaras kyttyrälohi vähän yli 1 kg. Tiistaina ja keskiviikkona titit ja tiistaina uros kyttyrä lohi paino 2 kg, ainoa joka otti vaappuun. Tänään lohi otti Villen villapaidan muunnokseeni ja kaikki titit sain, yhtä lukuunottamatta, Villen villapaidalla. Joten olen onnistunut sitomaan halutun villapaidan, siihen on lisäksi ollut tärppejä. Melkein kaikilta kaloilta on perho pitänyt ottaa pihdeillä suusta. Tämän päivän lohi todella annettiin minulle. no 8 perho oli vähän suupielessä kiinni, mutta siima meni suun läpi toiselle puolelle ja oli siellä leukaluussa kiinni. Lähdin soutamaan Nollamin lähtöpaikalta klo 13.45 ja lohi oli jo klo 14.05 veneessä. Nollami on ollut minulle antoisa suvanto, sillä kaikki olen saanut siitä ja melkein kaikki iltapäivällä, jolloin olen saanut soudella yksin. Kyllä Tenossa lohta on, se tuli vain harvinaisen aikaisten hampaattomaksi. Lisäksi siellä on ehkä vähempi 10 kg seutuvilla olevia lohia, jotka ovat parempia ottamaan kuin 15 kg ja sitä suuremmat, joita siellä on nähty ja monet ovat saaneetkin. 20 kg ja sitä suuremmat ottavat normaalisti vasta elokuussa.
Hiljainen on joki soutajista ainakin näillä seutuvilla veneet ja mökit odottavat käyttäjiä. Hyvää kesän jatkoa ja vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 13.7.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Helle on ainakin toistaiseksi ohi, lämpötila klo 17.25 +10,5 astetta, vettä on satanut jo useita tunteja melkein taukoamatta. Vesi on laskenut hyvin hiljalleen 4 cm ja korkeus alkaa olemaan normaali kesien lukemissa. Veden lämpö oli tänään klo 11 tienoilla +15,8 astetta ja vesisateen johdosta jäähtyy varmasti lisää.
Maanantai iltana toiveikkaita soutajia ja soudettavia oli jonotukselle saakka. Kävin soutamassa Nollamin kerran. Tarkoitus oli kauniissa säässä soutaa toisenkin kerran, mutta en viitsinyt jäädä jonottamaan vuoroa. Kävimme eilen ostamassa tyttären 6 vuotiaalle pojalle (kalakaverille) luvan ja lähdimme klo 14 jälkeen kotirannasta ajelemaan ylöspäin. Tarkoitus oli mennä Vitoseen, mutta voimakas ja puuskainen ylävirran puoleinen tuuli aiheutti muutoksen suunnitelmiin. Ajoinkin Nollamin lähtöpaikalle ja siinä istutin kalakaverin taakse istumaan pieni vapa kädessä, jossa oli 8 numeron Undertaker. Itselle otin 2 vapaa, toisessa oli Villen villapaita ja toisessa sen oma muunnokseni. Molemmat perhot olivat no 8 3-haaraisia. Pienen vesikuuron jälkeen alkoi aurinko paistamaan. Kalakaveri ei ehtinyt kysymään kuin muutaman kerran, koska se nappaa? Kalakaverin isä istui veneen etuosassa kamera valmiina kuvaamista varten. Kamera taltioi ajan klo 14.44, kun lohi nappasi muunnokseen, kameraan taltioitui useita hienoja tapahtuma kuvia väsytyksen aikana ja itse koukkauksen, joka tapahtui klo 14.53. Jussi laittanee sen kuvan joskus Tenojoki.fi sivuille.
Takaisin kotirannassa olimme vajaan 45 minuuttia lähdöstä. Lohi oli pyöreä kirkas, pituus 107 cm ja paino 10 kg. Kyllä oli kalakaveri jos itse soutajakin onnellinen. Tapani mukaan lopetimme kalastuksen siihen ja nautimme loppupäivästä saunoen ja päivän tapahtumaa muistellen.
Ennen joelle lähtöä kyselin sieltä tulleita yön ja päivän tapahtumista, eivät tienneet muuta saaduksi kuin muutama tintti. Viime yön ja tämän päivän tapahtumista en tiedä, sillä emme lähteneet vesisateessa soutamaan. Nyt puroista tulee jo runsaammin vettä, todennäköisesti vesi hieman nousee ja viilenee. Hyvää kesänjatkoa ja vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 9.7.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Utsjoki Kevo +30 astetta klo 15.00, Junttijoella +26. Tenon vesi laskenut viimeisen vuorokauden aikana 4 cm, vesi +20 asteista klo 18.45 tänään. Joten Tenossa käydessä virkistyy, kun on sentään vähän viileämpää kuin ilma. Joella ei ole tungosta, yksi vene oli aamupäivällä Nollamissa ja yksi vene ajeli ylöspäin iltapäivällä, ei näyttänyt kalastajilta.
Lämpimiä ja kauniita ilmoja sekä vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 8.7.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Hellettä hellettä ja vieläkin hellettä on Tenon laaksossa. Lohet ovat laiskistuneet ja ottavat vain auringonkylpyjä. Utsjoki Kevo eilen ja tänään Suomen lämpimin paikka. Meillä Junttijoella varjossa Tenon puoleisella seinällä eilen +23,9 ja tänään sama lukema. Asumme kahden tunturipuron välissä ja lämpötilamme pysyttelee hieman alhaisempana.
Veden lasku on hidastunut, viimeisen vuorokauden lasku oli vain 3 cm. Nyt veden ei tarvitsisi laskea enää lainkaan, virkistävä sade, joka nostaisi vettä vaikka 10 cm, olisi paikallaan. Suvantoihin juroneet hampaattomat lohet lähtisivät liikkeelle ja suvantoa vaihtaessaan ottaisivat paremmin vieheisiin.
Kävin aamupäivällä Lohi Aslakin mökkien nuotiopaikalla juttuuttamassa onkimiehiä. Muutamia tinttejä oli porukalla saaliina kuluneella viikolla. Ensikertalainen oli oikein tyytyväinen kahteen tinttiin. On nauttinut komean Tenojoen maisemista, kauniista ja lämpimistä säistä. Harreja miehet olivat paistaneet ja kehuivat ettei makkaraa Tenolla paistella.
Kun sukulaismies eilen meni päiväunille, en viitsinyt sisällä istua vaan lähdin nauttimaan aurinkoisesta ja lämpimästä säästä. Ajoin Kivikoskelle, soudin sen ja Vitosen, mitään ei kuulunut, mutta 2 lohijalkaa ja useita tinttejä kyllä hyppäsi soudun aikana. Villen Villapaitaa tarjosin, vain smoltille se kelpasi. Tiistai illan lohi otti samaan no 8 3-haaraiseen perhoon. Samalla perholla olen saanut edellisinä vuosina tinttejä ja lohijalan.
Lämpimiä säitä ja hyviä vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 6.7.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Kävin mittaamassa veden lämmön ja se oli klo 17.15 +18,6 astetta. Veden lämpöä meidän rannassa viilentää 2 puroa, joiden vesi on Tenon vettä viileämpää. 02.07 olleessa Lohikuninkuus kilpailussa kuulin, että isoilla lohilla on jo hammashuolia. Alkavat olla hampaattomia ja niin oli myös meidän saamamme lohi melkoisen hampaaton, vain leukaluiden etuosassa oli hampaat.
Tänään on ollut kaunis aurinkoinen ja lämmin päivä, lämpötila max. +22,1, Kevolla +25 astetta. Välillä on tuullut ja välillä tyyntä, varsinkin aamupäivä oli jokseenkin tyyni. Tenolla on hyvä soudella lämpimässä ja aurinkoisessa säässä, mutta mikäät lohimiehen toivesäät nämä eivät ole. Soutajia on Nollamissa riittänyt ja alku illasta oli jatkuvasti veneitä liikenteessä. Hyviä jatkoja kaikille terveisin Postipekka.
PS. on ollut hauska tavata juttujeni lukijoita täällä Tenojoella.

Päivä: 6.7.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Aurinko paistaa melkein taukoamatta, vähän oli eilen aamulla ja samoin tänä aamuna pilvisyyttä, mutta ennen puolta päivää aurinko on paistanut siniseltä taivaalta. Maanatain ja tiistain saalis oli tietojeni mukaan vain muutama tintti. Minulle ja vaimoni sukulaismiehelle suotiin kuitenkin eilen illalla ahkeran soudun jälkeen 11,3 kg painava naaras lohi Nollamista. Lohi otti klo 21 Nollamin alapäässä ja oli klo 21.15 veneessä. Jaa, että mihinkä otti, no se otti omatekoiseen pieneen ”villapaitaan”. Vesi laskee hiljalleen ja on laskenut kaikkiaan tähän aamuun mennessä 261 cm. Veden lämpötilan mittaaminen on nyt jäänyt vähän rästiin, mutta mittaan sen tänään ja ilmoittelen sen vielä tänään. Lämmintä säätä näkyy olevan joka puolella Suomea, joten hyvää jatkoa ja vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 3.7.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Utsjoen Lohirieha on takanapäin ja saalis siinä jäi vaatimattomaksi. Jos joku ei vielä tiedä niin 5 tinttiä oli kilpailun saalis ja voitto heltisi 1640 gr. painoisella tintillä. Vieraskirjassa on kyllä kirjoituksia paremmista saaliista, joten en puutu lohisaaliisiin sen enempää.
Sää on ollut 2 päivää todella kesäinen, aurinko on paistanut pilvettömältä taivaalta. Viime yönä lämpötila oli +8,3 astetta ja max. lämpötila tänään +22,3 astetta, Kevolla on todennäköisesti ollut +24 astetta. Lämmintä ja kaunista on luvattu edelleen.
Vesi on laskenut nyt kaikkiaan 253 cm ja oli tänään klo 18.00 +17,4 astetta. Kävin tänään Tanan sillalta katselemassa lohia ja näimme useita lohia nousemassa ylöspäin.
Lämmintä ja hyvää kesää ja vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 1.7.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Uusi lämpöaalto saapui tänään Utsjoelle, max. lämpötila Junttijoella +17,0 astetta, Kevolla +20,0 astetta. Viime yö oli kylmä, vain +4,0 astetta. Vesi jatkaa laskuaan, Junttikari näkyy jo reilusti ja meidän puronsuun yläpuolella oleva kivikin on jo näkyvissä. Vesi on laskenut kaikkiaan 243 cm, mutta silti onkivettä riittää ja patojakaan ei ole ilmestynyt kuin muutama.
Tämän päivän Lapin Kansassa oli kirjoitus, jossa vanha norjalainen kalastaja ”murehti” ettei nuoret ala enää kalastajaksi ja lähinnä lohen pyyntiin. Se on kyllä suomalisille paremminkin iloinen uutinen. Mitä vähempi Tanavuonossa ja Tenon suualueella on verkkoja, sen paremmin villiä lohta on Tenojoessa tulevaisuudessakin.
Lohta on saatu pitkin jokivartta siellä sun täällä. Suurin lohi Kortsamista 23 kg, Nollamista 12,5 kg, Niittyrannasta 15 kg, nämä ovat viime vuorokauden tietooni tulleita lohia. Isoja lohia on saatu jo aikaisemmin, kun käy katselemassa Uulan Säästössä olevaa saalistaulukkoa. Itse sain tänään tyytyä klo 15 tienoilla 3 kg lohijalkaan, otti itse sitomaani perhoon. On siinä rajoilla onko tintti vai jalka. Verkon läpi oli tämäkin jalka joutunut uimaan. Hyvin paljon on vioittuneita lohia nykyisin Tenossa tavattu. Näissä jutuissani saattaa tulla muutaman päivän katkoksia, sillä nautin kesästä lohestamalla ja vieraiteni kanssa Norjassa käyden. Paljoltihan tänne Utsjoelle on tullut jo sellaisia lohestajia, joilta muut saavat tietoa tilanteesta joella. Hyvää kesän jatkoa ja vointeja kaikille terv. Postipekka.

Päivä: 28.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Eilinen päivä oli kohtalaisen kesäinen lämpötila max. +14,8 astetta. Illalla alkoi kylmä tuuli puhallella ja joella tuli kylmä. Viime yö oli myös aika kylmä, lukemia en tiedä sillä olin ongella klo 23 saakka ja sitten tänään aamulla menimme klo 5.30 ongelle. Aamulla puhalteli kylmä tuuli ja sai panna päälle kaikki vaatteet mitä oli mukana joella. Tämän päivän max. lämpötila jäänee +11 asteeseen.
Jussin kanssa aloimme soutamaan Miljoonasuvantoa klo 19.00. Suvannon alapäässä sitten vapa notkahti ja rulla alkoi ”laulamaan”. Jussi pääsi väsyttämään lohta, joka punnituksessa osoittautui kunnon loheksi, painoi 13 kg ja oli naaraslohi. Lohi oli suorastaan hotkaissut Jussin n:o 4 3-haaraiseen koukkuun sitoman perhon, pihdeillä jouduin perhon irrottamaan. Menimme nukkumaan klo 23 jälkeen ja nousimme ylös klo 5, toivossa, että olisi aurinkoinen aamu. Ei ollut ja alavirran puolelta puhaltava tuuli teki soutamisesta kevyen, joka ei lämmittänyt. No, eka laskulla saimme Miljoonasuvannon alapäästä eurotintin. Kaksi isoa lohta kävi soutumme aikana pinnassa, mutta eivät huolineet perhojamme. Emme tarjonneetkaan muita kuin perhoja.
Pientä lohta oli liikkeellä aika hyvin, Sirman kohdalla olivat saaneet useita tinttejä ja lohijalkoja. Myös alempana olivat saaneet tinttejä ja lohijalkoja. Isompien lohien saajista emme saaneet tietoa. Ja sitä miten täällä Kivikoski – Kortsam seudulla ovat saaneet, minulla ei ole tietoa. En ole vielä kalastajia jututtanut.
Vesi on hiljalleen laskemassa, kokonaislasku taitaa olla 220 cm tienoilla, en ehtinyt vielä asiaa tarkistamaan. Hyviä vointeja ja kesänjatkoa kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 26.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Juhannus on ohi ja Tenolla alkaa vilkkain lohestusaika. Lohiuutisista en tiedä muuta kuin mitä olen Jussin kirjoittamana nähnyt. Juhannusaattona kävin 49 vuotispäivän kunniaksi soutamassa kotirannasta Kortsamin suvannon alapäähän. Ei ollut tämä aatto samanlainen kuin 49 vuotta sitten, jolloin sain elämäni ensimmäisen yksin soutamani lohen, joka painoi 11 kg. Hyvin nousi vene sauvomalla läheltä Garnjargaa Onnelan suvannon rantaan, kun oli lohi veneessä.
Juhannusaattona oli aamupäivällä sadekuuroja ja klo 17 jälkeen tuli oikein rankkoja ja jatkuvampia sadekuuroja. Niiden johdosta vesi nousi 4 cm eilen aamuun mennessä ja pysytteli eilisen päivän paikoillaan. Viime yön aikana laski 2 cm ja on pysytellyt tämän päivää paikoillaan. Joten kokonaislasku ei ole 213 cm muuttunut. Veden lämpötila oli klo 18.15 +11,5 astetta.
Ilman lämpötilakin on ollut melko vaatimaton, eilen max. +10,6 astetta, tänään +12,4 astetta. Toissa yönä min. +8,5 astetta ja viime yönä min. +7,7 astetta.
Yritimme tänään patikoida Rasticaisan juurelle, mutta viime vuoden kevään tulvan viemää siltaa ei oltu rakennettu uudelleen. Vettä joessa oli niin runsaasti ettei kumisaappaan varret olisi riittänyt. Siellä oli kuitenkin aivan erilainen sää kuin täällä. Aurinko paistoi eikä siellä ollut satanut niin kuin täällä. Maa maastotiellä oli niin kuiva, että se oli halkeillut ja pölisi. Lämmintä oli hyvän joukon toistakymmentä astetta, kun tulimme kotiin oli +10,5 astetta ja pilvistä. Linnuntietä meiltä on matkaa sinne noin 20 km.
Menomatkalla klo 14 – 15 välillä näin Radnussa yhden veneen ja Onnelan suvannossa yhden, joten ei ollut tungosta. Syynä saattoi olla navakka luoteistuuli. On jäänyt mainitsematta, että Junttikarista näkyy muutama kivennokka. Hyviä vointeja ja kesän jatkoa kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 24.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Jussin kanssa soutaessa ja muissa touhuissa on pari päivää livahtanut kirjoittamatta. Lohikuulumisista ovat näköjään muutkin pitäneet teidät ajantasalla. Aurinkoiset ja lämpimät päivät ovat muuttuneet epävakaisemmiksi ja lämpötila on jäänyt +17 asteen seutuville. Yölämpötila ovat olleet yli +10 asteen, joten ei sää lämpötilojen suhteen ole mitenkään huono. Päinvastoin hyvä, jos vertaa sitä aikaisempiin kevät kesän lämpötiloihin. Monesti juhannusviikolla on ollut hyvinkin kylmiä säitä, räntää on saattanut sataa ja öisin on ollut pientä hallaa.
Vesi nousi välillä, mutta on nyt laskemassa ja on laskenut kaikkiaan 213 cm. Toissa yönä satoi hieman vettä, yli kahden viikon yhtenäisen poudan jälkeen. Viime yönä satoi sitten kunnolla niin, että kuivaksi mennyt luonto sai tarpeellisen kasteensa. Eilen olivat poistaneet meidän metsäpalovaroituksenkin. Tämän päivän aikana näemme, miten sateet alkavat vaikuttamaan veden laskuun. Veden lämpötila on hieman viilentynyt, tänään klo 10.00 oli sen lämpötila +13 astetta. Yön jälkeen yleensä vähän viileämpää kuin alku illasta, jolloin olen aikaisemmat lukemat ilmoittanut.
Lohensoutajissa ja rannalta onkijoissa on sekä tyytyväisiä, että tyytymättömiä lohen saannin suhteen. Erittäin tyytyväisenä lähtivät Kortsamista 14 kg lohen saaneet. Sillä he saivat vielä rannalta perhoa heittämällä ison lohen, jonka paino vaihtelee 15 – 16 kg välillä. Olivat heittelemässä jossain Radnukuopan seutuvilla ennen pois lähtöä, kun isomus iski. Jättivätkö he minun talovälkkytolpan päähän perhon? Keskustelin eilen aamupäivällä kahden tyytyväisen kuusamolaisen miehen kanssa. Olivat saaneet ylös ainakin 9 ja 12 kg lohet, lisäksi oli ollut useita kunnollisia tärppejä. Kaikki lohet olivat ottaneet eri vieheisiin, mitään muuta säännöllisyyttä ei ollut kuin se, että yleensä tummaan.
Lohet uivat vielä väljässä vedessä, ovat nirsoja ottamaan ja ottavat ehkä siihen vieheeseen, joka sopivasti sattuu ”nokan” eteen ärsyttämään. Tintit ovat kuulemma enimmäkseen lyhyitä ja paksuja sekä tunnetusti huonosti ottavaa lajia. Niille, lohestamaan tuleville, jotka tiedustelevat, minkälaisia vieheitä pitäisi ottaa matkaan, ei voi antaa tyhjentäviä neuvoja. Paikkakunnalta saa sellaisia vieheitä, joilla täällä yleensä saa. Eräkontio on 27.6 lukien niin tarjottavien vieheiden kuin Manun asiantuntemuksen kanssa käytettävissä. Sen varoituksen sanon, että korkean lohikuumeen kanssa ei pidä kauppamiesten luokse mennä. Jäitä pitää olla sopivasti hatussa.
Saadut lohet tahtovat yleensä kasvaa vasta maalla. Olen sanonut, että olemattomia kiloja ei voi syödä, niitä on turha lisäillä. Eilen kuulin siihen uuden syyn, ne ovat niitä dieettikiloja.
Kaikille oikein hyvää, kaunista, lämmintä ja turvallista juhannusta! Terv Postipekka.

Päivä: 21.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Aamusta pilvinen, sitten selkeää ja aurinkoista ja taas illan suussa pilvistä. Lämpimän yön +13,1 asteen jälkeen aurinko päivällä lämmitti niin, että lämpötila kohosi +23,4 asteeseen. Ajoittain navakka ja puuskainen tuuli on tänään haitannut soutamista ja rannalta onkijoilla nousi siima ajoittain veden pinnasta ylös. Veden lasku pysähtyi eilen illalla, on nyt noussut klo 18 mennessä 6 cm. Lämpimät päivät ovat saaneet Rasticaissojen lumet jälleen sulamaan.
Olihan siellä minullekin lohi ja se annettiin minulle eilen illalla ensimmäisellä laskulla Radnukuopan seutuvilta. Niin se annettiin, väsytyksen aikana vaapun etukoukku irtosi lohen suusta ja peräkoukku oli kiinni poskiluussa. Koukku oli onneksi niin lujasti kiinni, että kesti väsytyksen loppuun saakka. Sain koukata 8,5 kg naaraslohen onnellisena miehenä veneeseen. Tällä kertaa lohelle kelpasi tarjolla olevista Emma vaappu ja se oli tehtaan jäljiltä, en ollut tehnyt sille mitään muutoksia.
Eilisen illan ja viime yön aikana olivat saaneet Kivikoski – Kortsam välillä useita tinttejä. Tänään saamamiehenä oli jo vuonna 1958 Tenolla käynnit aloittanut mies. Hän sai kaverinsa kanssa Kortsamista klo 11 tienoilla 14 kg naaraslohen. Tenolla käynnit hän aloitti isänsä kanssa ollessaan vielä poikanen, joten hyvin on ”vitsa” vääntynyt. Tänään minulla on mennyt vastatuuleen ja vastavirtaan souteluksi. Nyt illalla jäi Radnussa ottivaappu kiven taakse, moottori piti ottaa avuksi, että sain vaapun ylös. Siihen lopetin tältä päivältä. Vesi on kirkastunut, vain Norjan rannan puolella uiskenteli roskia. Hyviä vointeja ja kesää kaikille terveisin Postipekka.
Joo ja kaikille oikein hyvää ja turvallista Juhannusta!

Päivä: 20.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Uusi viikko on alkanut lämpimänä, lämpötila tänään lämpimillään +22,9 astetta, viime yönä laski +7,7 asteeseen. Tänään on ollut pilvisyyttä , mutta aurinkokin on päässyt paistamaan. Pieniä ystäviäkin on ilmestynyt, mutta ei sillälailla kuin eteläisessä Lapin maakuntaa, muutamia lentelee varjoisissa paikoissa.
Vesi jatkaa laskuaan, on laskenut kaikkiaan 191cm. Onnelan suvannon mittauspisteessä oli viikon aikana laskenut tasan 100 cm, lukema tänään klo 14.35 216 cm. Junttikarista ei näy vielä merkkiäkään. Viikonlopun aikana olivat saaneet rannalta onkijat eripuolilla Ylä- ja Alakönkään välillä. Oli kuulemma joku saanut soutamallakin. Lähden kokeilemaan kelpaako vieheeni tänä iltana lohelle. Vointeja ja hyviä jatkoja terveisin Postipekka.

Päivä: 19.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Osittain aurinkoinen kesäpäivä on illassa, lämpötila viime yönä oli vain +3,5 astetta. Päivällä aurinko paistoi sen verran, että lämpötila nousi +17 asteeseen. Kävin rannassa klo 21.15 toteamassa, että vesi oli laskenut kaikkiaan 184 cm ja oli +12,8 asteista. Tänään en ole nähnyt yhtään venettä vesillä vaikka menin 4 kertaa eri aikoina kylälle. Todennäköisesti lohta ei ole tullut tai ovat saaneet niin hyvin, että ovat kyllästyneet väsyttämisiin. Rannalta onkijoita oli 2 kpl, en pysähtynyt kysymään kuulumisia. Kaikesta huolimatta hyvää jatkoa ja vointia kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 18.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Jälleen olemme saaneet viettää kauniin aurinkoisen kesäpäivän. Lämpötila nousi +15,3 asteeseen ja oli viime yönä +5,1 astetta. Vesi on laskenut tänään klo 17.00 mennessä 167 cm ja veden lämpö samaan aikaan +13,1 astetta. Roskat vähenevät kaiken aikaa ja vesi kirkastuu hiljalleen.
Kuoppilassuvannosta on saatu 9 kg lohi, Junttijoen ja Kortsamin väliltä myös 9 kg lohi. Rannalta onkija on Kortsamissa saanut 3 lohikalaa, joiden kokoa en tiedä. Soutajia oli tänään liikkeellä useita, kävin itse myös soutamassa aamupäivällä. Laskin kotirannasta Kortsamin rannan ohi kahta vaappua ja kahta perhoa. Mitään ei kuulunut eikä näkynyt, eikä vieheissä ollut roskia. Toisen laskun soudin Kylmäkaltion alapäästä Kortsamin suvannon Suomen puoleisen rannan poliisien majan kohdalle. Mitään ei kuulunut eikä näkynyt, kahdessa vaapussa pienet roskat. Hyvää kesän jatkoa ja vointeja terveisin Postipekka.

Päivä: 17.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Aamusta pilvinen sää selkeni puolenpäivän tienoilla ja lämpötila nousi +17,0 asteeseen, yöllä oli ollut +8,3 astetta. Vesi on laskenut eilen illasta vain 10 cm eli yhteensä 154 cm. Veden lämpö klo 19.30 +12,3 astetta. Vesi näkyy kirkastuvan pikku hiljaa.
Soutajia on ilmestynyt lisää joelle, eräs mies jonka kanssa pääsin keskustelemaan, oli talutellut elämänsä suurinta lohta jonkin aikaa. Lohi oli sotkenut siimat ja siinä rytäkässä oli päässyt irti. Oli ottanut jossain Radnukuopasta alaspäin. Itse en ole tänään käynyt joella. Rytinki näkyy kirjoittavan, että lohta on tulossa hyvin jokeen. Hyvää kesän jatkoa ja vointeja kaikille terveisin Postipekka

Päivä: 16.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Lämmin aurinkoinen kesäpäivä näyttää päättyvän pilviseen yöhön. Lämpötila lämpimillään +19,9 astetta ja viime yökin oli edellisiä lämpimämpi +5,7 astetta. Veden lasku on tänään vähän hidastunut, mutta laskee kuitenkin ja kokonaislasku on 144 cm. Veden lämpötila tänään klo 18.45 oli +12,6 astetta. Maanantaina klo 15.40 oli Onnelan suvannon asteikossa veden korkeus 316 cm, joten tulvaa on vielä reippaasti.
Soutajia on ilmestynyt joelle, kävin itse iltapäivällä soutamassa kotirannasta Kortsamin rannan ohi. Mitään ei kuulunut eikä näkynyt. Soudin kahta perhoa, vaappua ja lusikkaa. Lusikassa oli pitkä heinä ja vaapun peräkoukussa pienempi roska. Ei kannattaisi soutaa noin pitkää matkaa yhtä soittoa. Kylällä näin yhden tyytymättömän kulkuttajan, ei ollut saanut koko kulkutusaikana kuin yhden talvikon, joka oli ollut vielä tiukasti verkossa irtipäästettäessä. Norjalaisten kulkuttajien kertoi nähneensä saaneen kymmeniä lohia. Eiköhän se lohi ala pikku hiljaa pysähtelemään ja uskaltaa taas uida rantavesissäkin, kun kulkutus päättyi ja vesi laskee. Hyvää kesän jatkoa kaikille ja vointeja terveisin Postipekka.

Päivä: 15.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Kaunis, aurinkoinen ja mukavan lämmin päivä, lämpötila lämpimillään +16 astetta. Viime yö oli kylmä vain +1,4 astetta ja se näkyy heti veden laskussa. Nyt vesi on laskenut jo 131 cm kaikkiaan eli eilen illasta 23 cm, veden lämpötila +10,6 astetta.
Veneitä liikkuu jo joella ja Lohi Aslakin rannassa oli 3 venettä sekä 2 miestä virittämässä vieheitään nyt illalla. Lohiuutisista en tiedä mitään, sillä tänään oli pakollinen käynti Ivalon Autokatsastusasemalla. Meille on ”etuisuus” ajaa 360 km, jotta saa autonsa katsastettua. Tapasin Ivalossa miehen Karigasniemeltä. Hän tiedusteli, joko olen uinut? Vastasin kieltävästi ja sanoin vain onkineeni ja sain eilenkin vain roskia. Hän sanoi, että hän hakee polttopuut metsästä eikä Tenosta. Oli huumori miehiä. Hyvää kesän jatkoa ja vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 14.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Päivä on ollut kaunis, aurinkoinen ja vähän puuskainen tuuli on puhaltanut Luoteen ja Koillisen väliseltä suunnalta. Puuskat olivat välillä niin voimakkaita, että haittasivat soutamista. Laskin kotirannasta Kortsamin rannan ohi ja tulos oli, että jokaisessa vieheessä oli roska. Soudin kahta perhoa ja kahta vaappua. Ensimmäinen urheilukalastajain venekin oli liikenteessä.
Ilman lämpötila oli tänään lämpimillään +11,6 astetta, viime yönä oli ollut vain +4,5 astetta. Veden lämpötila klo 19.00 +10 astetta ja on laskenut kaikkiaan 108 cm.
Kyllä Aslak on vielä hengissä, ruumiin ja sielun voimista en tiedä. Näin kylällä hänen kulkuttaja kaverin emännän ja hän kertoi miesten kulkuttavan niin ahkerasti, että ei ole juuri miestään nähnyt. Tiedusteluuni lohen tulosta, emäntä kertoi ettei hän kyllä ole saanut edes maistaa. No miesten on huomen illalla klo 24.00 lopetettava kulkutus. Sitä, milloin miehet kotiutuvat ei tiedä kuin miehet itse. Emäntä lupasi kertoa terveiseni, kun näkee miehensä. Se Teno ja kesä.
Vointeja vain kaikille ja hyvää kesän jatkoa terveisin Postipekka.

Päivä: 13.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Eivät ole päivät samanlaisia. Eilen oli aurinkoinen lämmin päivä. Tänään aurinkoista säätä riitti klo 14 seutuville, sitten pilvistyi ja kylmä luoteistuuli alkoi puhaltamaan. Lämpötila nousi +14,8 asteeseen auringon paisteen aikana, yöllä oli +8,3 astetta. Vesi on nyt laskenut kaikkiaan 88 cm, eilen illalla alkanut nousu kääntyi aamuyöstä laskuksi. Nousu oli todella Norjan sulamassa olevien lumien aiheuttama. Tänään ei ole ollut samaa ilmiötä, koska sää on viilentynyt.
Kalastus on taas yhtä soutua vähempänä, kävin laskemassa kerran keväisen soutupaikan Kortsamin rannankin soudin. Siinä Jurmu vaappua kävi vähän nykäisemässä. Soudin yhtä perhoa ja kolmea vaappua, yhdessä vaapussa oli roska. Vesi on siten aika roskatonta, mutta vielä aika ruskeaa. Veden lämpö oli klo 17.45 +10,5 astetta ja ilman lämpötila nyt illalla soudun aikana +8,4 astetta. Väljää vettä siellä saa vielä soudella eikä ollut tungosta, olin ainoa soutaja. Hyvää kesää ja vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 13.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Eivät ole päivät samanlaisia. Eilen oli aurinkoinen lämmin päivä. Tänään aurinkoista säätä riitti klo 14 seutuville, sitten pilvistyi ja kylmä luoteistuuli alkoi puhaltamaan. Lämpötila nousi +14,8 asteeseen auringon paisteen aikana, yöllä oli +8,3 astetta. Vesi on nyt laskenut kaikkiaan 88 cm, eilen illalla alkanut nousu kääntyi aamuyöstä laskuksi. Nousu oli todella Norjan sulamassa olevien lumien aiheuttama. Tänään ei ole ollut samaa ilmiötä, koska sää on viilentynyt.
Kalastus on taas yhtä soutua vähempänä, kävin laskemassa kerran keväisen soutupaikan Kortsamin rannankin soudin. Siinä Jurmu vaappua kävi vähän nykäisemässä. Soudin yhtä perhoa ja kolmea vaappua, yhdessä vaapussa oli roska. Vesi on siten aika roskatonta, mutta vielä aika ruskeaa. Veden lämpö oli klo 17.45 +10,5 astetta ja ilman lämpötila nyt illalla soudun aikana +8,4 astetta. Väljää vettä siellä saa vielä soudella eikä ollut tungosta, olin ainoa soutaja. Hyvää kesää ja vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 12.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Lämmin kesäinen päivä on kallistumassa iltaan, lämpötila kohosi tänään +22,2 asteeseen. Lämmin sää sai lumet sulamaan ja vesi on nyt illan aikana kääntynyt nousuun. Vesi ehti laskea kaikkiaan 79 cm tämän päivän aamuun mennessä. Nyt on noussut 4 cm, joten lämmin aurinkoinen päivä sulattelee Norjan tuntureiden lunta. Veden lämpötila oli klo 19.45 +10,2 astetta.
Lohikuulumisia minulla ei ole, eilen oli 2 muuta venettä soutelemassa Radnukuopan seutuvilla. En näkynyt heillä mitään tapahtumia. Hyvää kesää ja vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 11.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Tänään on ollut oikein kesäinen päivä, lämpötila lämpimillään +19,3 astetta. Veden lämpö oli klo 17.15 +8,8 astetta, joten perhoja pitää laittaa jo siimoihin. Vesi on nyt laskenut klo 17.15 mennessä kaikkiaan 67 cm. Tänään iltapäivän aikana lasku on selvästi hidastunut, eilen ja tänään ollut lämmin sää on alkanut sulattelemaan Norjan tuntureilta lunta.
Kävin tänään klo 15 jälkeen tekemässä 2 laskua. Ensimmäisellä tuli vain roskia kahteen vaappuun. Toisella lyhyemmällä laskulla tuli lohi mallia 2004, joten pihtejä tarvitsin. On ne sitkaita kavereita, kun eivät malta laskeutua mereen syömään. Niin, vesi on vielä hyvin ruskeaa ja roskia on yksin soutajalle liikaa. Hyvää kesää ja vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 10.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Niinhän se vesi lähti laskemaan nopeaa vauhtia. Tänään klo 18.00 mennessä oli laskenut kaikkiaan 51 cm. Kova on vedellä kiire Jäämerta kohden, vene meni liukkaasti alas, kun lähdin klo 15 tienoilla soutamaan kotirannasta. Kyllä siellä lohi otti, mutta huomasi, että nyt hän otti vääränmiehen vaappuun ja nopeasti puisteli vaapun pois suustaan. Lähti sitten hakemaan oikean miehen vaappua. Niin oli mieluisa minun luotto Jurmuni, että ei malttanut olla kokeilematta.
Minulla oli 4 vaappua tarjolla ja rannan puolella olevaan Jurmuun otti. Monena keväänä olen saanut sillä ensimmäiset lohet. Sää ei nyt ollut aurinkoinen, siihen on ottanut aurinkoisella säällä. Olin niin lähellä rantaa, että kohta poikittain ollut vavan kärki rantakiviä hipoi. Paikka, jossa otti, on ollut minulla luottopaikka keväisin. Siinä eivät talvikot viivähtele. Kahdessa vaapussa oli sitten roskat koukuissa ja uintilevyssä.
Tänään on ollut pilvipoutainen sää, pikkusen ukkonen jyrähteli tunturin takana, kun olin ulkona. Niinpä otin 2 tunnin ajaksi tietokoneen piuhat irti pistorasioista. Siksi tämä kirjoituskin tulee näin myöhään. Lämpötila oli lämpimillään +13,8 astetta ja viime yönä oli ollut +7,6 astetta. Tänään en ole kuullut lohiuutisia alhaalta, en ole nähnyt sellaisia miehiä joilta olisi voinut kysellä. Jahka tuo vesi vielä laskee yhden metrinkään, niin lohi alkaa pysähtelemään ja malttaa ottaa vieheisiin. Hyvää kesää ja vointeja kaikille, terveisin Postipekka.

Päivä: 9.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Teno lähti viime yönä laskuun ja on laskenut tänään klo 18.15 mennessä 23 cm. Tämän kevään tulvan huippu oli silloin jäiden lähdön jälkeen ja siitä huipusta jäätiin nyt 40 cm alapuolelle. Tuntureilla on sen verran lunta, että lämpimillä ja sateisilla säillä veden lasku hidastunee. Nyt lasku näyttää olevan nopeaa.
Tänään on ollut pilvipoutainen sää, aurinko välillä paistanut. Viime yönä oli +6,6 astetta kylmimmillään ja tänään päivällä lämpimillään +14,5 astetta. Klo 18.30 oli vielä +13,5 astetta. Luonto vihertää, koivuissa on lehti ohi hiirenkorvan ja nurmikot ovat vihreänä. Ranualla oli löydetty maanantaina hillankukka, me löysimme sunnuntaina kävelylenkillä tien penkasta hillankukan. Lähellä on pieni jängän läntti ja sieltä nähtävästi on levinnyt penkkaan.
Kävin iltapäivällä soutamassa löysiä pois. Työläs oli soutu sillä puuskittainen ylävirran tuuli vei venettä melkein miten tahtoi. Kova oli virran voima ja rannassa isojen, peitossa olevien, rantakivien aiheuttamat pyörteet vielä vaikeuttivat soutua. Roskia myös tuli liiankin kanssa. Hyviä vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 8.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Päivä on ollut poutainen ja aurinkokin on paistanut aamusta aivan pilvettömältä taivaalta. Ennen puoltapäivää alkoi keräämään pilviä ja pilvisyys on lisääntynyt iltaa kohden. Viime yönä lämpötila laski +3,3 asteeseen ja lämpötila päivällä oli lämpimillään +12,6 astetta. Veden nousu Tenossa pysähtyi aamulla ja on ollut koko päivän samassa korkeudessa. Vesi nousi kaikkiaan 107 cm, jos ei tule kovia sateita, niin vesi alkaa hiljalleen laskemaan. Suomen puolen tuntureissa lumi on jo vähissä ja lumesta sieltä ei tule enää tulvaa nostavaa vettä. Todennäköisesti Norjan puolen lumet hidastavat nyt veden nopeaa laskemista.
Lohirintamalle kuuluu hyvää, alhaalla saavat kulkuttajatkin lohia, useita lohia aina venettä kohden. Sinne alas lähtivät Utsjoen kylän kulkuttajatkin, joten lohta nousee Tenoon ja uivat todella väljässä vedessä. Jos vesi alkaa laskemaan, pitänee huomenna käydä soutamassa löysiä pois. Hyviä vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 7.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Viime yön ja tämän päivän aikana on satanut runsaasti vettä. Ei aivan jatkuvasti, mutta aika vetisinä kuuroina ja toisinaan useiden tuntien ajan jatkuvasti. Lämpötila ei tänään jaksanut nousta kuin +6,5 asteeseen ja sekin lämpötila oli lyhyehkön ajan. Vesi nousee nyt reipasta vauhtia ja on noussut klo 18.00 mennessä kaikkiaan 94 cm. Kun vesi nousee vielä 44 cm, niin vesi on sillä korkeudella mistä lähti nousemaan. Viime yön ja tämän päivän sademäärä oli sitä luokkaa, että todennäköisesti tämän kevään tulvakorkeus saavutetaan 2 päivän sisällä. Mutta mihinkään uusiin tulvaennätyksiin ei päästäne.
Muutamia nopeita soutajia on ollut Radnukuopan seutuvilla ongella. Ainakin kaksi oli saanut vain roskia, joka on täysin varma saalis tällä vedellä. Hyviä vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 6.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Päivä on ollut sateen tuhruinen, aamusta satoi aivan kunnolla, iltapäivä on ollut enempi tihun puolella. Lämpötila jäi tänään lämpimillään +10,2 asteeseen, yöllä oli ollut kylmimmillään +6,5 astetta. Vesi jatkaa nousuaan oli klo 17.15 mennessä noussut 60 cm kaikkiaan. Todennäköisesti nousee vielä ainakin saman verran, riippuen sateista ja sään lämpenemisestä.
En lähde tänään onkimaan roskia, joita todennäköisesti veden nopea nousu on saanut liikkeelle runsaasti. Kyllä tässä ehtii kesän mittaan soutaa aivan tarpeeksi. Matti Rytinki ilmoittelee kuulemma Alakönkään ja Nuorgamin seudun lohiuutiset. Tenojoki.fi etusivulta aukeaa hänen juttunsa, kertoi Jussi. Hyviä vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 5.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Lämpöaalto saavutti Utsjoen, olimme tänään Suomen lämpimin paikka teksti TV:n klo 15.00 lämpötilojen mukaan. Meillä oli +18,9 astetta klo 15.00 varjossa ja vielä tuulen puoleisella seinällä. Nytkin klo 19.15 on vielä +15,7 astetta.
Lämpö sai sen aikaan, että purot kuohuvat valkoisena ja vesi Tenossa nousee. On noussut klo 19.15 mennessä 22 cm, kun viime yönä alkoi nousemaan.
Ensimmäiset soutajatkin olivat ilmestyneet joelle, kun kävin kävelemässä Kortsamissa. Kun juttelin soutajien kanssa, oli yhdellä ollut talvikot kiusana. Toinen oli vasta aloittanut soutamisen eikä ollut tapahtumia. Hän oli käynyt Alakönkäällä nakkelemassa, oli saanut 2 meritaimenta. Tiedusteluuni, miten siellä ovat saaneet, hän vastasi, että viime päivinä kohtalaisesti. Kolmannen soutajan kanssa en päässyt keskustelemaan. Itse katson tilanteen huomen illalla, jos vesi kovasti nousee, en lähde roskia onkimaan. Voihan tuo vesi nousta vielä vaikka yhden metrin, kun lupasivat kaksi sateista päivää. Joten ei tule lohilla uintivedestä puutetta. Jäitä hattuihin, ei kiirettä joelle, ainakaan veneillä. Hyviä vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 4.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Kesä on saapunut Utsjoelle, eilen kukkui käki ja tänään lämpötila kävi jo +15,6 asteessa. Kesän ensimmäinen ukonilmakin kolisteli tänään kuurosateineen. Vesi Tenossa on tämän päivää pysynyt ”paikoillaan”, no eihän virtaava vesi voi pysyä paikoillaan. Vesi ei siis ole enää laskenut, mutta ei noussutkaan. Vesi ehti laskea kaikkiaan 148 cm. Nyt sitten odotellaan minkä verran vesi nousee lämmenneen sään ja ukkoskuurojen johdosta. Ei ainakaan ennätys tulvaksi, sillä lumet ovat huvenneet tuntureilta kaiken aikaa.
Lohikuulumisia kuuluu Alakönkäältä ja Piltamosta. Könkäällä ovat onkimiehet saaneet useita lohia, vaikka lienee jo yli 10 lohta. Piltamossa ovat kulkuttajat saaneet ainakin yhden lohen. Täältä ylempää ei ole kuulunut saaliista mitään. Väljässä vedessä uivat lohet, verkot eivät oikein pohjaa Suomen puolen rannoilla. Hyviä vointeja kaikille toivottelee Postipekka.

Päivä: 3.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Vesi jatkaa laskuaan ja oli tänään klo 8.30 mennessä laskenut kaikkiaan 142 cm. Viime yönä lämpötila kävi täällä alhaallakin –06 asteessa, joten tunturissa vedet jäätyivät. Tällä hetkellä sataa heikosti vettä ja metereologit ovat lupailleet vähän lämpimämpiä säitä. Lauantaiksi +12 ja sunnuntaiksi jo +15 astetta ja siihen lisäksi ainakin kuuroluonteisia sateita. Näin ollen tunturissa olevat lumet alkavat lopullisesti sulamaan. Pääasiassa siellä lienee jäljellä kinoksia, jotka sulavat hitaasti ja pitkittävät tulvaa. Vesi todennäköisesti alkaa nousemaan lämpenevien säiden ja sateiden johdosta. Nähtäväksi jää minkä verran nousee, käsitykseni mukaan ei ennätys tulvaan.
Lohiuutisia en ole kuullut, enkä ole nähnyt joella veneitä liikkeellä. Näätämössä olivat saaneet ainakin yhden lohen koska sitä näytettiin tänä aamuna TV 1 aamu ohjelmassa. Hyviä vointeja kaikille, koettakaa jaksaa ”kuumeen” keskellä vielä jonkin aikaa. Terveisin Postipekka.

Päivä: 1.6.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Luoteistuuli puhaltelee lumikuuroja, lämpötila +3,4 astetta, yöllä +1,0 astetta. Vesi laskenut nyt kaikkiaan 116 cm, hieman alkaa hidastumaan laskunopeus.
Palaan seuraavan kerran juttuihini perjantaina, Jussi laittanee näkyville tietoa, jos jotain maata mullistavaa Tenolla sillä aikaa tapahtuu. Hyviä vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 31.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Kylmä navakka tuuli puhaltaa luoteesta ja lämpötila klo 14.25 +6,4 astetta. Viime yönä oli vain +1,7 astetta täällä alhaalla, joten tunturissa oli hieman pakkasella. Tänään aurinko on paistanut vähä pilviseltä taivaalta. Vesi jatkaa laskuaan oli tänään klo 14.15 laskenut kaikkiaan 105 cm. Koivuissa ovat silmut turvonneet pihapiirissämme, joten luonto alkaa heräämään.
Selailin muistiinpanojani Tenon jäiden lähdöistä, vuonna 1965 jäät alkoivat liikkumaan Onnelan suvannossa 09.05 ja lähtivät 16.05. Jäiden lähdöstä on merkintä, että jäät sulivat melkein paikoilleen. Jäiden lähtemisen jälkeen tulva kävi korkeimmillaan 09.06 ja lukema oli 392 cm. Kesäkuun 30 päivä oli veden korkeus ollut 216 cm. Heinäkuun 11 päivä vesi oli käynyt 250 cm lukemassa. 08.07 veden korkeus oli ollut 196 cm, joten vettä on täytynyt sataa runsaanlaisesti.
Hyviä vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 30.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Oletan, että Tenon tulvan huippu tälle keväälle oli lauantaita vasten yöllä. Aamu yöstä oli jo laskenut n. 5 cm, lauantain pysyi paikallaan. Sunnuntaita vasten yöllä alkoi laskemaan ja nyt menee sellaista vauhtia alas, että saan asteikkoa siirtää päivittäin. Tänään klo 18.50 mennessä vesi oli laskenut jo 75 cm meidän kohdalla. Onnelan suvannossa klo 13 tienoilla oli laskua ollut 50 cm. Siirsin asteikkoa tänään klo 12.30, kun kävin klo 18.50 katsomassa oli vesi laskenut jo 10 cm.
Ympäristökeskus ennustaa ensi viikolle uutta tulvahuippua Tenolle. Näin kylmällä säällä vesi ehtii viikon aikana laskea vielä toista metriä eli laskua ehtisi kaikkiaan olla noin 2 metriä. Lämmintä vettä ja kovin lämmintä säätä pitäisi olla, että uusia huippuja saataisiin. Kaiken aikaa lumi on kuitenkin vähentynyt tuntureilta ja Norjan suuret lumimäärät tuntureilta ei taida sulaa yhtä aikaa Suomen lumien kanssa. Ken elää näkee mitä tapahtuu ensi viikolla. Voikaahan hyvin ja välttäkää Tenon kuumeen nousemista niin korkealle, että tarvitaan metrimittaa mittaukseen. Terveisin Postipekka.

Päivä: 29.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Teno lähti sitten laskuun, eilisen päivän oli pysähdyksissä ja yöllä lähti laskemaan. Nyt on laskenut jo 20 cm, kylmä sää ja sateiden loputtua, veden tulo jokeen on hidastunut. Asensin eilen rantaani asteikon niin voin seurata veden liikkeitä tarkemmin. Lasku 20 cm on todettu tänään klo 13 tienoilla. Yöllä lämpötila oli ollut +2,8 astetta ja nyt klo 14.05 +3,8 astetta, joten meitä ei lämmöllä hyväillä. Laitoin takkaan tulen niin saan takkatulen lämmössä katsella formuloita. Ei ne sateet ole aivan tyystin loppuneet, välillä vähän pirskoo vesipisaroita kylmän tuulen kanssa. Hyviä vointeja kaikille toivoo Postipekka.

Päivä: 28.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Kirjoitan tätä juttuani klo 14.40 ja tilanne tällä hetkellä on seuraava. Eilisen päivän ja sitä edeltäneen vesisateen johdosta vesi nousi meidän kohdalla noin 10 cm ehkä vähän yli. Kun mitassani ei ole asteikkoa ja tuuli tuo laineita rantaan, niin tarkkaa lukemaa ei voi sanoa. Vesi oli yön aikana pysähtynyt ja näyttää edelleen olevan pysähdyksissä. Onnelan suvannon asteikko näytti klo 11.50 426 cm, siinäkin aallot haittasi lukeman tarkkaa arviointia. Joka tapauksessa runsas vesisade ei saanut kummoisia aikaan. Sadevesi valuu hyvin nopeasti Tenoon jyrkkien rinteiden johdosta. Eilen illalla sade oli vain pisartelua ja tänäänkin on vain välillä pisarrellut. Jos tänne ei saavu helleaaltoa tai tule rankkaa vesisadetta, niin tulvan huippu on tälle keväällä jokseenkin näissä lukemissa. Eikä nuo metereologit ole lupailleet lämpimiä säitä
Yöllä oli lämpötila käynyt +2,7 asteessa, joten tunturissa on ollut ainakin lähellä nollaa jos ei jo miinuksella. Tällä hetkellä on +5,9 astetta, eikä sillä lämpötilalla tuntureiden lumille tapahdu ihmeitä. Seuraan tilannetta tarkasti ja kirjoittelen mustaa valkoiselle kaikille tiedoksi. Ei kannata hätkähtää tiedotusvälineiden juttujen johdosta, Teno ja Utsjoki on oma elementtinsä tulva-asioissa. Terveisin Postipekka.

Päivä: 27.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Eilen kirjoittelin, että muistiemme mukaan kerran oli tulva noin metrin korkeammalla kuin eilen Onnelan suvannon asteikolla. Tänään poikamme haki muistivihkot, joihin olen 01.01.1961 alkaen merkinnyt Tenon veden korkeuden päivittäin. Jäiden lähdöt ja kesällä veden lämpötila, joka mitattiin aamulla klo 8 tienoilla.
07.06.1968 oli veden korkeus asteikossa klo 21.30 515 cm. Jäät lähtivät Onnelan suvannosta 03.06. klo 15.50 liikkeelle. 04.06. klo 18.00 oli jäitä tullut joen täydeltä, vielä 05.06 klo 13.00 on jäitä tullut runsaasti. Kysymyksessä on ollut Ylätenon jäät, koska 06.06 on tullut vain harvakseen jäätelejä. Sen jälkeen on jäiden tulo ehtynyt. Veden korkeus 08.06 klo 8.00 aamulla ollut 510 cm ja klo 17.15 500 cm.
Veden lämpötilaa olen alkanut mittaamaan ko. vuonna 09.06, jolloin se on ollut klo 8 tienoilla +2,6 astetta. Muistiin merkitsimme tiedot päivittäin vuoden 1973 joulukuun 03 päivään saakka. Tuona päivänä otettiin käyttöön limni, joka piirtää vieläkin käyrää viikoittain vaihdettavalle paperille. Paperi vaihdetaan maanantaisin ja silloin vesi mitataan sulan veden aikana myös asteikolta ja jään aikana pohjatapista. Pohjatappia ei ole vaaittu asteikon kanssa samaan lukemaan. Veden lämpötilaa mitattiin vielä useita vuosia sulan veden aikana.
Olisipa aikaa ja tarmoa viedä tiedot vihoista tietokoneelle. Selailen ja lueskelen vihkoja silloin tällöin ja laitan mustaa valkoiselle tähän päiväkirjaani.
Tämän päivän tilanne on se, että veden nousu pysähtyi viime yönä ja laski päivän aikana noin 10 cm. Viime yönä alkanut sade, joka on jatkunut koko päivän, on saanut veden hiljalleen nousuun. Purot ja joet alkoivat tänään iltapäivällä työntämään vettä melkein samalla teholla kuin keskiviikkona. Vaikka tuntureilla on lunta vielä runsaasti, niin se sulaa siellä erilaisella tempolla kuin jängillä ja alamaissa. Varsinkin Norjan korkeat tunturit luopuvat lumistaan hitaasti ja myöhemmin. Kun olen vuosikymmeniä seurannut Tenon tulvia, niin tulva on ollut korkeimmillaan vain muutaman päivän jäiden lähdön jälkeen. Lunta on ollut aikaisempina talvina runsaammin kuin kuluneena talvena. Lumi tuntureilla ja ylhäällä jängillä vaatii aikansa ennen kuin se ”kypsyy” lähtemään vetenä alas. Vettä kertyy jängille, lammille ja järville hiljalleen. Se imeytyy siellä olevaan lumeen, kun sataa runsaasti vettä ja säät lämpenee, niin se sohjolumi muuttuu nopeasti vedeksi. Pienet joet ja kaikki purot auetessaan laskevat aluksi sohjoa, jäitä ja risuja. Vesi on ollut patoutuneena ja padot aukeavat kerralla. Purot ja joet laskevat muutaman päivän valkoisena (enempi kyllä ruskeana) kuohuna vettä. Tämän johdosta vesi Tenossa alkaa nousta nopeasti, vieden jäät mennessään, silloin kun niitä vielä joessa on. Kun tulva saavuttaa huippunsa ja pysähtyy, on veden tulo, varsinkin puroissa, heikentynyt. Kun vesi kääntyy laskuun, vaatii runsaasti uutta vettä, että se edes pysähtyy, saatikka että se alkaa uudelleen nousemaan. Nousu silloinkin on verkkaista.
Nyt on satanut runsaasti vettä ja lumet tunturissa sulavat nopeammin kuin auringon paisteessa. Mutta nyt sitten meterologit ovat luvanneet kylmää säätä, jopa räntää, silloin lumen sulaminen hidastuu, jopa korkeilla tuntureilla pysähtyy. Tänäänkin on ollut vain muutama plus aste, klo 20.30 +2,7 astetta. Katsotaan nyt mitenkä tilanne kehittyy. Me ihmiset voimme vain ennustella ja arvailla.
Hyviä vointeja kaikille, vettä riittää Tenossa nyt pitkään, joten odotellaan rauhassa soutu- ja onkikelejä. Terveisin Postipekka.

Päivä: 26.5.2005
Viesti:
Vielä tiedoksi, että Onnelan suvannon mittauspisteessä vesi on noussut kaikkiaan noin 320 cm. Lukema tänä iltana asteikossa oli 420 cm. Muistelimme pojan kanssa, että silloin kun asuimme kylällä, tulva kävi kerran yli 500 cm, jotain 520 cm tienoilla. Vesi nousee vielä hyvin hitaasti.

Päivä: 26.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Nyt on vesi saavuttanut aikaisemman huippukorkeuden, josta edellisellä kerralla kirjoitin. Valitettavasti en voi sanoa veden nousun määrää, sillä eilen asentamani harjateräksinen mittani oli yön aikana peittynyt veden alle. Sitä en havainnut sieltä vaikka auringon paisteessa yritin tiirailla. Vesi on tänään noussut niin hitaasti, että oletan nousun pysähtyvän ensi yön aikana. Tänään kyllä oli lämpimämpi päivä kuin eilen, joten saattaa yön aikana vielä nousta. Viime yönä oli täällä alhaalla seinällä pakkasta –1,0 aste, joten tunturissa lumi ja vedet jäätyivät. Teno on kuin järvi tässä meidänkin kohdalla ja rannimmaiset risukot ovat vedessä. Meidänkin rannimmaisten koivujen juurella on vesi. Tenolla ei liene kenelläkään tulvasta vaaraa eikä vahinkoja vielä syntynyt. Hyviä vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 25.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Vesi Tenossa nousee niin, että kohina käy. Asensin tänään klo 15.15 mittatikun rantaan ja klo 20.15 kävin katsomassa sitä. Vesi oli noussut 28 cm 5 tunnin aikana. Kun vesi nousee vielä noin 50 – 60 cm, niin silloin se sillä korkeudella, missä se on meidän tässä asuessamme käynyt. Kysymyksessä on oikea tulva korkeus, ei mikään jääpadosta johtunut veden nousu. Olemme asuneet tässä 13 vuotta ja minulla on rannassa tulvarajaan lyöty metalli putki. Nyt voi käydä niin, että saan pudottaa veneeni pukeilta suoraan veteen, ei tarvitse vetää maata myöten. Kyllä on lohilla vettä uida vastavirtaan ja sehän onkin lohen tie. Hyviä vointeja kaikille ja kiitos mielenkiinnosta juttuihini. Postipekka.

Päivä: 24.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Kaikki Tenon jäät menivät, no ei nyt aivan kaikki. Rannoille ja matalikoille jääneet jäät tulevat sitä mukaan, kun vesi nousee ja laittaa ne taipaleelle. Tänään klo 14.30 laukesi jossain Pahtavaaran yläpuolella ollut jääpato. Jäiden etupää ohitti Junttijoen klo 16.45, vesi alkoi nousemaan jo klo 16 tienoilla ja irrotteli rannoilla ja matalikoilla olleita jäitä, Nyt on Junttikarikin häipynyt tulvaveden alle ja jäät huilasivat karin yli ongelmitta.
Tänään ovat myös kaikki purot ja sivujoet alkaneet tulvia. Meidän pihalle kuuluu purojen voimakas kohina, ääntä pitää korottaa jos juttukaveri on 10 metrin päässä. Aamusta alkaen paistanut aurinko meni pilveen klo 14 jälkeen ja vesisade alkoi klo 18 tienoilla. Nyt sataa maahan asti oikein vetistä vettä. Se tietää lumien todellista sulamista ja veden nousua Tenossa. Loppuviikolla sitten sää viilenee ja niin pitääkin. Sillä aina kun Tenojoen jäät menevät merelle, sää viilenee joksikin aikaa. Hyviä vointeja kaikille ja älkää siellä helteisillä paikkakunnilla polttako nahkaanne. Ottakaa vain alkurusketus, niin voitte sitten Tenolla soudella paidatta. Heh….heh…. Terveisin Postipekka.

Päivä: 23.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Niin vain kävi, että jäät hajosivat ja häipyivät Alakönkään alle, jossa näkymät eivät ole sellaiset kuin normaali keväinä. Jäitä siellä on hyvin vähän. Matalalla olevasta vedestä johtuen jäitä jäi mataliin rantavesiin pitkin jokea. Jäät ovat menneet Levajoen suun yläpuolelta saakka. Pahtavaaran kohdalta ylöspäin ovat jäät vielä pitkissä suvannoissa jokseenkin liikkumatta. Lähtenevät päivän tai kahden sisällä. Muualla Ylä-Tenolla jäät ovat hajonneet ja liikkuneet niin, että siellä on pitkät matkat sulaa jokea. Tänään on jäitä huilannut pienissä erissä useaan otteeseen. Vesi nousee, niin rantavesissä olevat ja kiviin tarttuneet jäät ovat päässeet liikkeelle.
Lauantai päivä oli aurinkoinen, mutta illalla pilvistyi ja alkoi vesisade, jota kesti sunnuntain iltapäivään. Tänään oli aamupäivän pilvistä ja aurinko pääsi paistamaan vasta puolilta päivin. Lämpötila lauantaina lämpimillään +9,1 astetta, eilen +9,7 astetta ja tänään jo +12,8 astetta. Yöt ovat olleet viileitä, lauantai ja maanantai öinä vain +0,3 ja +0,4 astetta täällä alhaalla. Joten tunturissa on käynyt pakkasella. Sunnuntain sadeyönä oli +2,0 astetta.
Vesisade ja tänään lämmennyt sää sai lumet sulamaan tunturissakin. Tänään on osa puroista auennut, meidän kohdalla oleva Pesnjara aukesi iltapäivällä. Ei siitä kyllä tule vielä kovin runsaasti vettä, mutta sen verran, että toi jäät ja lumisohjon tullessaan. Junttijoestakin tulee vielä vähän laiseen vettä. Vesi on noussut perjantaista tähän iltaan 65 cm Onnelan suvannossa, meidän kohdalla noin 50 cm. Junttikarilla makaavat vielä syksyllä jäätyneen joen jäät. On siinä ja siinä olisiko kari peitossa tällä vedellä.
Lämmintä ja vesisateista säätä ovat meteorologit luvannet alkuviikoksi ja loppuviikolle sateita ja kylmenevää. Jopa yöpakkasia saattaa esiintyä vielä viikon lopulla. Tunturissa on vielä paljon lunta, jos sää kovasti viilenee, niin tulvakaudesta tulee pitkä. Sehän kyllä sopii hyvin, jotta lohi pääsee nousemaan vielä lähempänä juhannusta, jolloin varsinainen nousun aika alkaa. Kyllä tästä hyvä tulee, jos vain merestä ilmaantuu nousevia lohia. Hyviä vointeja ja lämpöisiä säitä kaikille toivoen Postipekka.

Päivä: 20.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Jäät hajoavat ja osa menee myötävirtaan vaihtelevin nopeuksin. Onnelan suvannossa ollut jäänlähtöveikkausmerkki oli lähtenyt liikkeelle tänään klo 13.30 ja 14.00 välisenä aikana. Tänään iltapäivän aikana virta syövytti väylän jäihin Radnukuopan kohdalla pysähdyksissä oleviin jäihin. Jäät olisivat kuulopuheiden mukaan menneet jo Aittisuvannonkin läpi. Joten joessa on väylää kai jo lähelle Vetsikkoa.
Vesi meidän kohdalla on laskenut niin, että kivi josta mainitsin edellisessä kirjoituksessa, näkyy nyt noin 40 – 50 cm. Joten aivan on kesävedellä joki. Tuntureilla on lunta paljon, poika kävi tänään kelkalla pilkillä ja kertoi, että pälviä saa hakea tuntureilla. Täällä alhaalla satoi viime yönä räntää niin, että auton päällä oli yöllä noin 3 cm räntää. Tunturissa kaikki oli tullut lumena. Jahka ensiviikolla sää lämpenee, niin kyllä vettä tulee jokeen kunnon tulvan verran. Pitänee sanoa, että riippuu siitä miten nopeasti lämpenee ja auttaako vesisateet lumen sulamista tuntureilla. Pelkkä auringon paiste ei oli hyvä sulattaja, varsinkin jos on jäätiköitä.
En ole muistanut mainita, että meille on tullut paljon muuttolintuja. Västäräkki, viherpeippo, järripeippo, kirjosieppo, urpiainen, telkkä, tukkakoskelo, jotain kahlaajia käyskenteli rannalla, en päässyt tunnistamaan. Tietenkin lokit ovat tulleet ensimmäisenä. Tunturissa oli näkynyt jo kapustarintakin. Tietenkin kaikkia mainitsemiani lintuja on useita. Telkkä naaras on käynyt useita kertoja pöntössä talomme nurkalla. Joten kyllä nyt on kai kevät vaikkei lämpömittari ole vielä montakaan astetta plussan puolella. Aurinko on paistanut melkein jokaisena päivänä ja öisin on ollut hieman pakkasta. Hyviä vointeja kaikille! Terveisin Postipekka.

Päivä: 18.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Tenolla alkoi tapahtumaan Junttijoki – Kortsam seudulla. Jo aikaisemmin Kortsam koski oli auennut suvantoon saakka. Tänään aamupäivällä klo 10 aikaan jäät lähtivät liikkeelle välillä Kortsam – Junttijoki, Norjan puoleisella väylällä. Iltapäivällä klo 16 tienoilla jäät liikkuivat uudelleen samalla alueella, mutta nyt koko joen leveydeltä. Jäät ovat liikkuneet sen verran, että Junttikarin molemmin puolin joki on avoinna. Vettä on niin vähän, että jäät eivät pääse huilaamaan kivikkoisen Radnukuopan seudulla, vaan tarttuvat isoihin kiviin. Vesi on meidän kohdalla noussut noin 15 cm. Ne kalastajat, jotka ovat asustaneet Lohi-Aslakin mökeissä, muistanevat litteän kiven puron suun yläpuolella. Tästä kivestä näkyy vielä vähän kuivana, joten voinette siitä päätellä veden korkeuden. Meidän lähellä olevista puroista alkoi tänään liristä hieman vettä. ”Lahot” näkyy jäät olevan, kun noin hajoavat. Kevät terveisin Postipekka.

Päivä: 16.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Hitaasti edistyy kevään tulo, lumi haihtuu täältä alhaalta, ojiin eikä Tenoon ilmesty vettä. Tähän iltaan mennessä vesi Tenossa on noussut meidän kohdalla noin 10 cm. Jäät murenevat virtapaikoissa mutta suvannoissa jäät ovat vielä valkoisena. Kävin tänään ajelemassa Kuahppilasjoen kohdalla, siellä Tenossa oli keskellä kapea jääkenttä ja sen molemmin leveät sulat. Kivikosken yläosa oli auki melkein rannasta rantaan. Kylällä Onnelan suvannon jäät ovat menneet, vain Suomen rantaan on jäänyt jää, jossa on jäänlähtöveikkauksen merkkilippu. Junttijoen seudulla sulat suurenevat hiljalleen Junttikarin molemmin puolin. Puroihin ei ole vielä ilmestynyt vettä, sillä tunturissa vielä eilenkin juoksi uusi lumi hangen päällä. Aurinkoinen ja kylmä tuulinen sää ei sulattele tuntureilla lunta.
Jakson aikana on ollut öisin pakkasta perjantaista alkaen –0,1 ja -2,9 asteen välillä. Lukemat on mitattu Tenonjoen puoleisella seinällä olevasta mittarista (1,5 m maan pinnasta). Päivisin lämpötila on ollut lämpimillään +6,2 ja +10,6 asteen välillä. Aurinko on siis paistanut päivittäin, perjantaina, sunnuntaina ja tänään pilvettömältä taivaalta. Muinakin päivinä on aurinko paistanut ainakin puoli päivää. Lauantai iltana satoi ensin vettä ja sitten räntää oikein kunnolla.
Metereologit eivät lupaile vieläkään lämpöisiä säitä, joten jäät olla jököttävät ehkä ensi viikkoon. Kosket ja virtapaikat aukeavat, mutta suvannot pidättelevät. Ei nuo Yrjön yöt nyt oikein pitäneet paikkaansa, lämpimämpää olisi pitänyt tulla. Ei hätäillä, kyllä ne jäät lähtevät tänäkin vuonna. Mitä myöhemmin sitä parempi. Hyviä vointeja ja keväisiä säitä kaikille. Postipekka.

Päivä: 11.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Matka Lounais-Suomeen on tehty ja kotiin pääsimme eilen illalla hyvissä sielun ja ruumiin voimissa. Kovin oli vaihtelevat säät sielläkin päin. Raumalla ei satanut, mutta ei siellä ollut kovin lämmintäkään, aurinko paistoi lauantai iltasella ja sumu haittasi ajamista yöllä Raumalta Vaasaan. Onneksi emme selvinneet Oulusta maanantaina kotimatkalle, sillä täällä Lapissa olisi ollut kurja ajokeli. Kun tiistaina auringon paisteessa ajelimme niin huomasimme, Torvisen tienoilta tänne Utsjoen Mieraslompoloon saakka, että tietä oli aurattu. Inarilaisesta luin tänään, että Ivalossa oli satanut kosteaa lunta 20 cm. Täällä Utsjoella ei ollut satanut niin paljon, mutta kaikki hanget olivat puhtaan valkoiset. Auringon paisteessa oli häikäisevän kirkasta.
Kevät on edistynyt täällä Tenon varressa, niin että lumi on vähentynyt huomattavasti. Vettä ei kylläkään näy missään, ojat ovat jokseenkin kuivat ja Tenon vesi ei ole vielä noussut senttiäkään. Poikani, joka käy mittaamassa veden korkeuden ja vaihtamassa paperin piirturiin, sanoi, että hän ei muista milloin vesi olisi ollut näin alhaalla tähän aikaan talvesta. Tuntureilla lunta on ja siellä olisi hyvät hiihto- ja ajelukelit. Eilen oli päivällä vähän pehmennyt, mutta viime yönä oli –3,0 astetta, joten hankea olisi ollut ainakin aamulla.
Poissa ollessani oli sadellut useina päivinä lunta, räntää ja välillä vettäkin. Lämpötila oli +7,6 asteessa (eilen) ja –4,3 asteessa jonain yönä. Eilen iltapäivän paistoi aurinko ja tänään on ollut pilvinen sää. Lämpötila nousi tänään lämpimillään +8,2 asteeseen ja iltapäivällä alkoi tihuuttamaan vettä. Sain juuri teräsharjalla puhdistettua veneen ulkopuolelta, tarkoituksella tervata se, kun sade alkoi.
Tenojoessa virtapaikoissa ja rannoilla olevat sulat ovat suurentuneet, myös lumi jäällä alkoi muuttumaan harmaaksi tämän päivän aikana. Jos sää tästä lämpenisi vähän nopeammin, niin ensi viikon lopulla jäät voisivat lähteä liikkeelle. Toukokuussa ei soutajilla ole kiirettä Tenolle, niin näyttää myöhäiseksi jäiden lähtö menevän. Kyllä tästä keväästä taitaa tulla parempi kuin moni edellinen kevät on ollut, nimittäin veden runsauden puolesta. Pian aikaan saamme Norjan tuntureiden tulvan juhannuksen tienoilla. Riippuu lämpimistä. Hyvää kevättä kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 3.5.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet! Aika se vain rientää ja olemme jo toukokuussa ja toiveemme talvisten säiden jatkumisesta ovat vielä toteutuneet. Jaksolla 27.4. – 3.5. on öisin ollut pakkasta –1,5 asteesta –8,4 asteeseen, kylmimpiä ovat olleet sunnuntai- tiistai väliset yöt. Tuntureilla on teräshanki, siellä saa päivisinkin kävellä missä haluaa. Päivisin on kuluneella jaksolla ollut lämpimillään +0,5 asteen ja +3,4 asteen välillä, viimeksi mainittu lämpötila oli 27.4. Päivät ovat olleet enimmäkseen pilvisiä, jonain päivänä on aurinko paistanut vähän aikaa aamupäivällä tai iltapäivällä. Sunnuntai teki poikkeuksen, silloin aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, edes Rasticaisojen päällä ei ollut pilven hattaraakaan. Siellä oli todella sininen taivas ja Caisat näkyivät komeina ja valkoisina auringon paisteessa. Tuuli on vain ollut kiusana jatkuvasti, jonain päivänä aamupäivällä on saattanut tuuli olla heikko, mutta iltapäivällä on tuulla viuhottanut hiihtäjille ikävästi. Lauantaina aamupäivällä hangella oli 4 – 5 cm uutta iso kiteistä lunta, siinä kimalteli miljoonia miljoonia ”timantteja”. Oli todella upean näköiset maisemat. En muista milloin olisin nähnyt niin komeaa kimallusta lumen pinnalla. Iltapäivällä voimistunut tuuli vei kimalluksen ja juoksutti lumet mihin sattui.
Täällä alhaalla lumi hieman sulaa siellä missä se on likaista ja paljaan maan vieressä. Vettä ei kyllä ilmesty mihinkään, siitä pitävät yöpakkaset ja kuivaavat tuulet huolen. Meidän näköpiirissä Kortsamin koski oli osittain auennut. Niin on kuulemma käynyt muuallakin, että voimakas virtaiset paikat alkavat aukeilemaan. Tämän viikon sääennustukset eivät lupaile meille korkeita lämpötilaoja. Lumisateita ovat luvanneet, mutta ei täällä ole satanut vettä ei räntää eikä luntakaan. Jäiden lähtö näyttäisi menevän ainakin 15.5 päivälle, ehkä vielä myöhemmäksikin. Lämmintä vettä pitäisi sataa, että tunturin teräshanget sulaisivat ensiviikon aikana. Tenojoen vesi ei ole vielä noussut.
No minun aikana on Tenon jäät lähteneet viikon lämpimien päivien johdosta. Kun Tenojoki varressa ei ollut maantietä vaan liikenne Karigasniemeen ajettiin Tenon jäätietä pitkin. Menimme sunnuntai aamuna miesten kanssa taksilla Vitosen mutkaan ja nousimme siitä hiihtäen teräshankia pitkin Norjan puolelle pilkille. Päivän pilkittyämme ja raudun syödessä hyvin, emme huomanneetkaan ennen kuin pois lähteissä, että lumi oli jäällä sulanut. Teräshanki oli päivän aikana pehmennyt ja sukset upottivat pohjia myöten. Kun pääsimme Tenolle, hiihdimme Kaavaan soittamaan taksia. Meidän onneksi taksi olikin tulossa Bogdanoffista ja pääsimme kyytiin. Tenon auratulla jäätiellä oli vettä noin 10 cm. Taksimies sanoi, että oli viimeinen ajo Tenon jäätiellä tälle talvelle. Viikon päästä sunnuntaina jäät mennä rymistelivät jäämerta kohti. Että kyllä ne jäät voivat lähteä nopeastikin.
En ole muistanut mainita niistä mieluisista keväisistä aamuista mitä olen saanut aamulla aikaisten nauttia. Kun olen aamulla klo 6 tienoilla mennyt avaamaan ulko-oven, ovat riekot meidän kohdalla rinteessä pitäneet aamukonserttiaan. Siellä ollut soidin menot täydessä käynnissä, ovat parhaina päivinä konsertoineet keskellä päivääkin. Vaihdoin viime viikolla kesärenkaat autoon, niin kyllä ne nauroivat minun renkaiden vaihdolle. Hyviä vointeja kaikille ja hyvää kevättä sinne missä kevät on käsillä. Palaan asiaan ensi viikon keskiviikkona, kun palaan kotimaisemiin. Terveisin Postipekka.

Päivä: 26.4.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Hieman alkaa säät muuttumaan keväisimmiksi, ainoastaan viime viikon tiistaina jäi lämpötila vuorokauden läpi miinukselle. Päivällä lämpimillään oli –0,2 astetta ja yöllä –11,3 astetta. Kaikkina muina päivinä jakson aikana nousi lämpötila päivisin +1,5 ja +7,4 asteen välille. Öisin lämpötila laski miinukselle, jopa ensimmäisenä Yrjön yönäkin, tosin vain –0,7 astetta. Yrjön päivän jälkeen kahtena yönä lämpötila oli kylmimmillään +1,6 ja +2,6 astetta. Viime yönä mittarissa seinällä lämpötila laski +0,6 asteeseen. Lumen pinta oli kyllä hieman jäässä, joten lumen pinnalla on lämpötila laskenut hieman miinukselle. Yrjön öiden ja täyden kuun säiden perusteella voi olettaa, että lämpötilat öisin eivät laske pääsääntöisesti miinukselle tulevan 27 vuorokauden aikana.
Säät ovat jakson aikana olleet pääsääntöisesti pilvisiä, joinakin päivinä on aurinko vain vähän pilkistänyt pilvien raosta. Joinakin päivinä aurinko on paistanut aamusta ja loppu päivä on ollut pilvistä. Parina päivänä iltapäivällä aurinko paistoi muutaman tunnin ajan.
Tunturissa on vielä täysi hiihtokeli ja vasta sunnuntaina ilmestyi pälviä tuntureille. Lumen pinta lauantaina ja sunnuntaina meni kyllä nuoskaksi, mutta ei upottanut hiihtäjää. Olen maininnut, että en pidä moottorikelkan jäljellä hiihtämisestä. Sunnuntaina hiihdimme muutaman satametriä kelkan jäljellä ja saimme suksista täysin luistamattomat. Kosteasta lumesta kelkan jäljellä suksien pohjiin tarttuu mustaa nokea. Minulla on melkein valkeat suksenpohjat luistopinnan osalta, kun tulimme kotiin ne olivat melkoisen mustat. Mitä märempää lumi kelkan jäljellä on, sitä pahemmin sukset likaantuvat.
Täällä alhaalla lumi sulaa pikku hiljaa ja joihinkin ojiin on eilen ilmestynyt vettä. Tenojoessa rantasulat suurenevat hiljalleen ja uusia rantasulia ilmestyy normaaleille paikoille. Tenojoen jäällä on vesi tullut paikoitellen lumen läpi, eniten näkyy Radnujoesta alaspäin vettä jäällä eli lumi on siellä sulanut nopeammin. Lähden ensi viikolla katsomaan miten kevät on edistynyt Lounais-Suomessa. Toivottavasti ehdin takaisin viikon pituiselta matkalta ennen jäiden lähtöä.
Hyvää kevättä ja hyviä vointeja kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 18.4.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Seuraavanlaisia säitä on pidellyt jaksolla 09 – 18.4. Viime viikko oli lumisateinen alkuviikosta, loppuviikolla lumisateet olivat kuuroluontoisia. Lunta kertyi tunturiin ainakin 30 cm, sillä täällä alhaalla vetenä tai räntänä tulleet sateet tulivat tunturissa lumena. Päivät olivat tuulisia, jopa navakka tuuli puhalsi tunturissa ja siellä lumi lensi välillä vaakatasossa.
Aurinko on paistanut harvoin, sunnuntaina 10.4 ja eilen 17.4 aurinko paistoi osan aikaa päivästä. Perjantai ja lauantai olivat tuulettomia päiviä, mutta silloin olikin tunturissa sumua ja heikkoa lumisadetta, joten näkyväisyys oli huono. Tuntureilla oli ennen lumisateita paljon pälviä ja kivikoita piti hiihtäessä kierrellä. Nyt ei näy pälven pälveä ja vain suurimmat kivet ovat näkyvissä.
Jakson aikana on lämpötila öisin ollut –0,2 ja –14,4 välillä, viimeksi mainittu lukema oli sunnuntaita vasten yöllä. Päivisin on lämpötila ollut +0,3 ja +4,3 asteen välillä, keskiviikkona, torstaina ja tänään lämpötila jäi pakkasen puolelle. Tällä hetkellä klo 20.00 on lämpötila –5,1 astetta.
Tenojoessa ovat normaalit rantasulat auenneet, meidän rannassa Junttijoen suusta Kylmäkaltioon. Junttikarin Norjan puoleiselle sivulle on ilmestynyt sula. En ole liikkunut Kivikoskella päin, joten tiedä miten siellä ovat rantasulat auenneet, oletan niitä siellä kyllä jo olevan. Kävin tänään moottorikelkalla tunturista tultuani kääntymässä Norjan rannalla, hanki oli joella kantava, juuri jäi kelkan jälki. Kevään tulo näkyy viipyvän sopivasti, taidamme saada normaaliin aikaan tulevan jäiden lähdön. Ensi sunnuntaina on täysikuu ja lauantaina on Yrjön päivä, silloin on merkkiyöt kevään tuloa seuratessa. Viikon päästä voinemme ennustella kevään edistymistä vähän paremmin.
Joten hyvää kevättä ja vointeja kaikille. Terveisin Postipekka.
PS. tänään poikamme suoritti lumen mittauksen ja lunta oli 4 km mittausmatkalla 58 cm keskivahvuudella. Oli paikkoja, joissa lunta oli yli 80 cm.

Päivä: 9.4.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Kävimme tänään hiihtolenkkimme tunturissa ja arvatkaapa mitä näimme. No siellä oli 15 cm uutta kosteaa lunta ja lisää satoi kaiken aikaa. Meidän täytyi hiihtää moottorikelkan jälkiä pitkin, vaikka se minulle on vastenmielistä siinä hiihtää. Satoi märkää lunta ja oli sumua, joten muualla ei nähnyt hiihtää kuin valmiilla kelkan jäljellä. Ja kyllä se uusi lumi sen verran upottikin ettei siinä oikein viitsinyt hiihtää. Olemme saaneet kuluneella viikolla ainakin 25 cm uutta lunta ja lisää näyttää satavan. Joten hyvältä näyttää tällä hetkellä. Terveisin Postipekka.

Päivä: 8.4.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Heti aluksi ilmoitan hyviä uutisia, lunta satoi tunturiin keskiviikkoa vasten yöllä noin 10 cm. Jokilaaksoissa, joissa tuuli ei päässyt lunta juoksuttamaan, oli uutta lunta 10 cm vahvuudelta. Tänään on satanut koko päivän tasaisen varmasti lunta täällä jokilaaksossakin. Tunturissa se on varmasti kuivaa lunta ja siellä käy aika tuprakka, kun tuuli alkaa sitä lennättää.
Eilen, kun vaimon kanssa kävimme hiihtämässä, oli edellinen lumi jo jonkin verran kovettunut eikä upottanut hiihtäjää kuin 3 – 5 cm. Riippuen siitä oliko tuuli juoksuttanut lunta aikaisemman kovan hangen päältä vähemmäksi. Navakassa kaakkoistuulessa sinnittelimme noin 10 km päähän, josta oli käännyttävä takaisin, lumi lensi ja kasvot olivat paleltumisvaarassa. Todellinen kuntolenkkihän siitä tuli, mennen tullen sai hiihtää umpista.
Jaksolle 2 – 8.4. sisältyy vain yksi aurinkoinen päivä, viime sunnuntai. Silloin aurinko paistoi aamusta alku iltaan, jokseenkin siniseltä taivaalta. Silloin kyllä puhalsi navakka pohjoistuuli, joka piti hiihtäjän tuntureilla suojaisissa jokilaaksoissa. Kaikkina muina päivinä on ollut pilvistä, vain vähän on aurinko päässyt pilkistämään pilvien välistä tai ohuemman pilviharson takaa. Tuuli on puhallellut kaikkina muina päivinä paitsi tiistaina, jolloin oli jokseenkin tuuletonta ja aurinko paistoi pilviharson takaa. Silloin lumen pinta pehmeni tunturissakin sopivaksi hiihtää. Luisto säilyi silti hyvänä koska lumi oli karkeaa. Jakson aikana on ollut pientä pakkasta öisin –0,3 ja –10,0 asteiden välillä, keskiviikkoa vasten yöllä oli +0,7 astetta lämmintä. Päivisin on lämpötila kohonnut plussan puolelle +1,1 ja +6,4 asteiden välille, paitsi sunnuntaina, jolloin oli –3,7 astetta ja eilen, jolloin oli –0,4 astetta.
Tänään sataneen lumen määrää en osaa vielä sanoa, mutta kävin tuossa puolen päivän jälkeen kolaamassa pihamaata ja silloin sitä oli noin 8 cm. Lumisateessa on ollut nyt illalla pieniä taukoja, mutta metereologit ennustavat vielä sateiden jatkuvan, tosin kuuroluontoisina. Utsjoki on kyllä sitä aluetta, että Suomen metereologien taidot eivät oikein yllä tänne. Norja näytti tänäänkin, että tänne ei tulisi sateita lähipäivinä. Saisimme viettää tällaista säätä vielä viikon pari, niin hyvä tulisi kevät lohestajien silmillä katsottuna. Todennäköisesti kuukauden päästä alkaa jäiden lähtö olla lähellä ja 20.5 alkaa meikäläisellä 49 vuosi lohen onginnassa Tenojoella. Jos terveyttä ja elonpäiviä suodaan, on ensi vuosi Juhlavuosi!
Terveyttä ja hyvää kevättä kaikille. Postipekka.

Päivä: 1.4.2005
Viesti:
Hyvää kevättä hyvät ystävät ja kylänmiehet. näin voin jo toivottaa ainakin tänään. Nopeasti muuttuivat pakkassäät keväisiksi, 3 viimeistä vuorokautta on lämpötila ollut koko ajan plussan puolella. Viime viikon torstaista lähtien lämpötila on ollut päivisin +1,0 ja +5,4 asteen välillä. 2 Pääsiäispäivänä oli –1,3 astetta lämpimin lukema. Viime viikon torstain ja kuluvan viikon tiistain välisinä öinä on ollut pakkasta –2,3 ja –6,3 asteen välillä. Edellä jo mainitsin, että kolme viimeistä vuorokautta on lämpötila ollut plussan puolella, öisinkin +3,0 astetta.
Viime viikon torstaina satoi vettä ja lämpötila oli +5,3 astetta. Päivät ovat olleet enimmäkseen pilvisiä, välillä on paistanut jonkin aikaa aurinko, joka on saanut täällä alhaalla lumen kosteaksi ja jopa pihat pehmeäksi. Tunturissa, jossa olemme melkein päivittäin hiihtäneet, lumen pinta on jäähileellä ja paikoin niin kova, että suksista juuri jälki jää. Suunnaltaan vaihtelevaa tuulta, ajoittain voimakastakin, on ollut muina päivinä paitsi viime lauantaina. Silloin oli melkein tyyntä ja sää oli sumuinen ja sateli alijäähtynyttä vettä. Sumussa oli vaikea hiihtää ja kun lasit vielä jäätyi alijäähtyneestä vedestä, pois sieltä oli tultava. Rantasulat ovat ilmestyneet Junttijoen suusta Kylmäkaltioon ja sinne oli tänään tullut myös vettä jäälle.
Nyt ovat meteorologit luvanneet kylmempää säätä ja sitä todella toivomme mekin. Saisi pitää vielä ainakin 2 viikkoa pakkasia, ainakin öisin, muuten nuo lumet häipyvät niin kuin edellisinäkin keväinä liian aikaisten. Hyvää kevättä kaikille Postipekka

Päivä: 23.3.2005
Viesti:
Talviset säät ovat jatkuneet Utsjoella ja varsinkin Junttijoki - Kaava seutuvilla. Viime viikon torstaina ja perjantaina oli vielä kunnon yöpakkaset. Lauantain yö oli pilvinen ja lämpötila laski vain –12,3 asteeseen. Sunnuntain yö oli selkeä ja lämpötila laski –21,5 asteeseen. Sen jälkeen on ollut vain –17,7 ja –7,5 asteen pakkaset yöllä. Päivisin lämpötila, torstaita lukuunottamatta, kohonnut –2,1 ja –4,4 asteen välille. Torstai ja tämän viikon tiistai olivat aurinkoisia päiviä. Muut päivät ovat olleet puolipilvisiä tai aurinko on paistanut puolipäivää ja toinen puolisko on ollut pilvistä. Lauantai oli pyrypäivä, silloin satoi lunta Junttijoen maisemissa ainakin 15 cm. Lumikuurot olivat sakeita ja niitä esiintyi aika suppealla alueella. Lumen syvyys lienee nyt 65 – 70 cm seutuvilla. Lauantaina satanut lumi oli aika hötyistä, ajan myötä se tiivistyy alle 10 cm vahvuiseksi.
Nyt meteorologit ovat ennustaneet pari päivää lauhempaa, jopa plusasteita, lauantaina tuuli kääntyisi luoteeseen ja sieltä virtaisi uudelleen kylmää ilmaa jatkamaan meidän talvea ja hyviä hiihtokelejä Toivotan kaikille hyvää ja iloista pääsiäistä. Terveisin Postipekka.

Päivä: 16.3.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet talvi Utsjoella vain kovenee. Olemme päässeet ”nauttimaan” vanhan ajan maaliskuun säästä yöpakkasineen ja päivisin auringon paistetta. Viime viikon pyryn jälkeen säät selkenivät, oli osittain aurinkoisia päiviä ja lämpötila perjantai iltaan saakka sopivissa pakkaslukemissa. Perjantaina illalla lämpömittari alkoi laskemaan hyvää vauhtia ja saavutti yön aikana –30,5 lukeman. Sunnuntai yönä laski vain –28,4 asteeseen, sen jälkeen –32,1, -33,8 ja viime yönäkin –32,7 astetta. Päivisin on aurinko paistanut melkein siniseltä taivaalta, mutta päivälämpötila varjossa ei ole noussut kuin –11,7 ja –16,7 asteen välille. Hiihtäessä on kiusana ollut toisinaan voimakaskin tuuli, kasvoja on saanut suojata paleltumiselta.
Viime viikolla saimme seurata norjalaisten koiravaljakoiden kilpailua 1000 km pituisella reitillä. Kilpailu alkoi Altasta 5.3.05 ja reitti kulki tuntureiden yli aina Kirkkoniemeen saakka. Menomatkalla valjakoilla oli tarkastuspisteitä ja levähdyspakkoja mm Karasjoelle ja Levajoella. Paluumatkalla valjakot laskeutuivat tuntureilta Tenojoelle Sirmassa, josta reitti kulki Tenoa pitkin Karasjoelle, josta Karasjokilaaksoa nousivat tunturiin ja Altaan. Kilpailu oli järjestyksessään 25 eli oli eräänlainen juhlakilpailu ja siihen osallistui 29 valjakkoa, joista keskeytti ainakin 8 valjakkoa. Voittajavaljakko käytti kilpailussa aikaa 5 vrk 23 h 52 min. eli 8 minuuttia vaille 6 vrk. Toiseksi tullut hävisi 37 minuutilla. Valjakoissa oli koiria 7 – 12 koiraa. Valjakoista näimme valoisana aikana 14 valjakkoa, 5 valjakkoa sivuutti Junttijoen yön aikana. Suomalaisia ei osallistunut kilpailuun. Kilpailua sai seurata netistä.
Hyvää talven jatkoa kaikille. Terveisin Postipekka

Päivä: 8.3.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet! Kirjoitan heti hyviä uutisia kevättulvia odottaville. Meille satoi eilisen päivän, viime ja tänään aamupäivän aikana n 30 cm lunta. Oikein piti ottaa lumilinko avuksi lumitöihin. Klo 13 jälkeen hinasin hiihtäjän tunturiin. Vanhalla m-kelkan jäljellä oli niin paljon lunta, että ensin piti ajaa tyhjällä kelkalla jälki tunturiin. Lunta tuli m-kelkan kuomun ja tuulilasin yli syliini. Jäljen ajon jälkeen vasta jaksoi m-kelkka, vaikka on pitkätelainen, hinata suksinaisen perässään ylös tunturiin. Sielläkin oli kivikot peittyneet uuden lumen alle ja tuuli juoksutti lunta. Kun kylmää säätä ja lumikuuroja on luvattu tänne edelleenkin, niin kyllä tästä hyvä tulee. Lumisin terveisin Postipekka.

Päivä: 7.3.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Niin se vain aika rientää, elämme jo maaliskuun 7 päivää, ensi kuun lopulla aletaan jo veikkailemaan jäiden lähtöä ja kevään tuloa. Maaliskuu kuitenkin on alkanut aivan kunnollisena pakkaskuukautena, niin kuin ennen vanhaan ”hyvään” aikaan. Viime viikon yöpakkaset menivät –18,4 ja –27,5 lukemissa. Päivälämpötilatkin jäivät kolmena päivän –10,2 ja -14,7 lukemiin. Keskiviikkona sateli lunta ja lämpötila nousi –5,1 asteeseen päivällä. Päivät olivat yleensä pilvisiä ja yöt selkeitä. Eilen nousimme tunturiin hiihtämään, täällä alhaalla oli melkein tyyntä, mutta tunturissa tuuli niin, että lumi lensi. Ei siinä tuulessa viitsinyt montakaan kilometriä hiihtää, kun laskeennuimme Pesnjara jokilaaksoon tuulen suojaan. Siellä oli hyvä hiihdellä ja katsella riekkojen jättämiä erilaisia jälkiä, aivan kuin niillä olisi ollut kevättä rinnassa. Kettukin oli ollut uteliaana tutkimassa niiden jälkiä. Aurinko vielä paistoi sinne jokilaaksoon, niin olihan siellä mukava hiihdellä. Viime yö eli maanantaita vasten yö oli sitten jo lauha, vain –13,4 astetta ja aamulla klo 6.30 –3,5 astetta. Aamupäivällä lumikuurot peittivät näkyväisyyden, klo 11 tienoilla alkoi vähän selkenemään. Äkkiä hiihtovarustus päälle ja tunturiin. Olemme sen verran mukavuudesta nauttivia, että nousemme moottorikelkalla ylös tunturiin ja tulemme sillä alas. On tuo nousu sen verran jyrkkä ja mutkikas, että varsinkin alas tulo olisi liian vaarallinen vahoille jäsenille. Jo menomatkalla alkoi lunta pyryttää ja näkyväisyys meni heikoksi, mutta emme lannistuneet. Siellä vain hiihtelimme, välillä pyrytti vähemmin ja välillä enempi. Tasan 2 tuntia hiihdimme ja saimme katsella isoa porotokkaa, jossa porot katselivat, että tuoko nuo ruokaa vai eivät. Jos olisimme olleet siellä moottorikelkalla liikkeellä, niin ne olisivat tulleet aivan viereen.
Lunta on tunturissa ja täällä alhaalla enempi kuin viime talvena tähän aikaan. Nyt voi hiihdellä aavassa tunturissakin eikä tarvitse laskeutua laaksoihin lunta etsimään. Tänään satoi yli 5 cm pakkasia enteilevää hötylunta. Kyllä tästä vielä hyvä tulee, tälle viikollekin on luvattu kylmiä säitä ja lumikuurojakin tänne. Joten oikein hyvää talven jatkoa kaikille. Terveisin Postipekka.

Päivä: 28.2.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Olen palannut kotikunnaille ja ihaillut puhtaan valkeita lumisia maisemia neljän päivän ajan. Mukava oli käydä katsomassa lapsia perheineen ja muitakin sukulaisia. Siinä samalla tuli katseltua Saksan ja vähän Ranskankin maisemia. Komeat ovat maisemat sielläkin, mutta en viihtyisi niissä maisemissa kovin pitkään. Kyllä se pitää olla kunnolliset vuoden ajat, talvi, kevät, kesä, syksy ja kaamos, silloin on vaihtelua elämässä, ei ehdi kyllästyä mihinkään vuoden aikaan.
Torstaina, jolloin saavuimme oli pilvipouta ja lämpötila -3,3 astetta. Matkamme aikana oli mittariini ilmestynyt +3,7 ja -28,9 asteen lukemat, joten niiden välillä on lämpötila täällä ollut. Torstai-iltana alkoi satelemaan lunta ja perjantai aamuna kolailin yli 5 cm lumikerrosta pihamaalta. Pitkin päivää tuli lumikuuroja ja illalla satoi oikein sakeasti. Lauantai aamuna oli kolattavaa yli 10 cm, ehkä 13 cm. Lämpötila perjantaina -5,8 ja -8,1 asteen välillä, lauantaina -6,3 ja -11,8 asteen välillä. Sunnuntai oli kaunis aurinkoinen päivä, lämpötila aamulla -14,2 astetta, päivällä -8,5 astetta ja illalla -25,5 astetta. Nihkeää oli lumi hiihdellä, kun piti hiihtää umpista, vanhalla moottorikelkan jäljellä oli uutta lunta 10cm verran. Viime yönä lämpötila laski -27,8 asteeseen, mutta päivän aikana on hiljalleen lauhtunut pilvisyyden johdosta. Nyt illalla on lämpötila enää -10,7 astetta. Ei tainnut tulla –37 asteen pakkasia, joilla tunturimittarin toukat kuolisivat. Lunta on enempi kuin viime talvena tähän aikaan, lumen vahvuus on ainakin 60 cm, ehkä vähän enempikin. Hyvää talven jatkoa kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 20.2.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Olen vielä katsellut ja kokenut näitä Karlsruhen säitä ja vaihtelevia ovat olleet. Viime päivinä on satanut melkein päivittäin lunta. Tänä aamuna oli noin 8 cm nuoskaa lunta ja pääsin tyttömme lasten kanssa tekemään oikein kunnon lumiukon. Kun saimme ukon valmiiksi porkkananenineen, käpysilmineen ja suineen, niin 1 tunnin kuluttua ukko oli jo kädetön ja 2 tunnin kuluttua pääkin putosi nurmikolle. Sää lämpeni nopeasti, kun aurinko alkoi paistamaan siniseltä taivaalta. Sitten käytinkin hienon sään edukseni ja tein yli tunnin kävelylenkin. Ennen auringon laskua tein toisen yli tunnin kävelylenkin. Myös saksalaisia oli lenkkeilemässä, toiset lastensa kanssa. Alkavalle viikolle on luvattu lumisateita ja öisin pakkasta. Tiistaina pitäisi päästä Frankfurtiin aamupäivän koneelle, nähtäväksi jää millainen on keli baanalla ja millaiset ruuhkat. Täällä lumi sotkee kesärenkailla ajelevien liikenteen pahemman kerran. Viikon päästä alan kirjoittelemaan Junttijoen seudun säistä, kuluneella viikolla siellä on ollut -25 asteen pakkasiakin.
Aslakille hyvät nimmaripäivät keskiviikolle, olen silloin vielä Suomi neidon jalkopäässä. Täällä se on ollut tosi tylsä katselle MM kisoja Saksan kanavilta. Näyttävät reippaasti omiaan ja haastattelevat niitä joka käänteessä.
Tyttömme lapset ovat Eurooppakoulussa, siellä pitää olla kotoa kirjallinen todistus, jos läksyt on jäänyt tekemättä. Tarkalla tyttöoppilaalla oli unohtunut matikan kirja kotiin. Opettaja kysyi tytöltä, onko sinulla kirjelappu kotoa? Ei se opella oikein ajatus tainnut toimia.
Hyvää talven jatkoa kaikille terveisin Postipekka.

Päivä: 12.2.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet! Olen eksynyt kauas kotimaisemista, kirjoittelen viestiäni Saksan Karlsruhen esikaupungissa. Ilmoja on pidellyt täälläkin, tiistaina ja keskiviikkona paistoi aurinko ja oli hyvä ulkoilusää. Torstaina alkoi puolen päivän tienoilla sadella vettä ja siitä lähtien on satanut lyhyitä taukoja lukuun ottamatta. Eilen kävimme puutarhamessuilla ja siellä vierähti aikaa useita tunteja. Kyllä on saksalaisten puutarhailme ja ”maku” vähän erilainen kuin suomalaisen ja varsinkin lappilaisen. Liisa vaimo osteli kukan mukuloita ja siemeniä. Ihmeesti ovat täältä edellisinäkin vuosina ostetut kukan siemenet kasvaneet ja kukkineet Junttijoella. Minä otin vähän ideoita erilaisista suihkulähteistä, meillä ei ole puutetta vedestä eikä paineista. Kiviäkin löytyy suuremmitta ongelmitta. Viime yönä alkoi myrsky jymähdellä seinissä ja katossa, myrsky on jatkunut illan suuhun saakka. Vesisateessa oli sen verran taukoa, että ehdimme tyttäremme pojan kanssa lähteä kävelylenkille. Märkinä palasimme lenkiltä.
Aslakin keksimän uuden houkuttimen kuljetusta varten kävimme vävypojan kanssa Stuttgartissa Mersun tehtaalla katsomassa valmisteilla olevaa uusinta mallia olevaa täysperävaunua. Eivät luvanneet 100% varmasti autoa valmiiksi 22.2.05 mennessä, lupasivat yrittää tosissaan, kun kuulivat mihin tarkoitukseen ja minne saakka autolla on matka.
Tännekin ovat luvanneet räntä- ja lumisateita huomisesta alkaen. Myös lämpötila laskee tämän hetken +10 asteesta huomattavasti. Koettakaa voida hyvin ja nauttia Suomen kunnollisesta talvesta. Varo Aslak saattamasta itseäsi ylikuntoon se on monen huippu-urheilijan kompastuskivi. Kompastut vielä omassa rannassa. Terveisin Postipekka.

Päivä: 28.1.2005
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet!
Kunnollinen talvinen viikko lähestyy loppuaan. Tänään lauhtui ja sateli yli 5 cm pakkasta enteilevää hötylunta. Niin sitten metereologit TV:ssä ennustivatkin huomiseksi –20 pakkaslukemia. Sunnuntai – torstai päivinä lämpötila oli lämpimillään päivisin –6,0 – 10,9 asteen välillä, kylmimmillään lämpötila mainittuina päivinä oli –18,1 ja –27,3 asteen välillä. Keskiviikkoa vasten yöllä satoi noin 10 cm lunta ja tänään jo mainitsemani yli 5 cm. Lumipeitteen vahvuus on nyt noin 55 cm ja lumi on rakeista eli vesipitoista sulaessaan. Joten voimme keväällä saada jonkinlaisen tulvankin, jos lunta satelee samaan malliin kuin tänä vuonna on satanut.
Noita lämpötiloja on täällä vaikea seurata, sillä ne vaihtuvat lyhyelläkin matkalla. Samoin tekee sää yleensäkin. Tässä oli yksi viikko kun Kevo ilmoitti lumisadetta päivittäin ja meillä ei satanut lainkaan. Lämpötilassa meidän ja Kevon välillä on usein 10 asteen ero. Aamu TV:ssä sääennustuksen jälkeen näkyy lämpötiloja eri paikkakunnilla. Siinä näkyy Utsjoen kohdalla Petsikolla olevan Tielaitoksen mittauspisteen lämpötila. Tänä aamunakin siellä oli 12 astetta lämpimämpää kuin meillä täällä. Kirkonkylän ja Junttijoen lämpötiloissa saattaa olla useiden asteiden ero. Minä kirjoittelen Junttijoen seudun säistä.
Oli tuota pakkasta vähän liikaa hiihdellä ja luntakin tuli jään päälle, niin en ole voinut käydä naputtelemassa Vitosen lohille kuulumisista puolin ja toisin. Perhoistahan sitä pitäisi saada vähän ennakko vihjeitä ettei tarvitsisi kovin paljon sitoa koe uitettavia.
Köyhän ei kannata ostaa halpaa eli kun olen Soneran kaapelin päässä, niin on luotettava siihen. Kallishan se Sonera on, mutta sen piuhoja myöten ne halvemmalla lupaavat operaattorit joutuvat toimimaan. Kun vaikeuksia tulee, niin Sonera ei taida olla ensimmäisenä niiden vikoja korjaamaan. Asentajat kun saattavat olla satojenkin km päässä.
Vähän kevennystä mukaan. Pelastusupseeri kulki eräässä kaupungissa puiston läpi, siellä istuskeli rappioalkoholisteja ja halusivat keskustella hänen kanssaan. Mikäs sotamies se sinä olet, kärisi muuan holisti. Minä olen taivaallista sotajoukkoa, ryhdistäytyi armeijalainen. Vaan, vaan onpa sulla pitkä matka kasarmille, totesivat holistit. Hyvää talven jatkoa kaikille Postipekka

Päivä: 22.1.2005
Viesti:
Tänään oli niin selkeä ja kaunis kuutamo, että piti välttämättä käydä hiihtämässä Tenojoen jäällä.
Keli ei kylläkään ollut paras mahdollinen sillä aamupäivällä satoi vähän lunta ja lämpötila oli –9,4 astetta, oli nihkeä keli. Kun oli tyyni sää, niin päätin nyt Vitosessa kuunnella lohien kuulumisia. Paljaalle jäälle oli satanut vähän lunta, vedin sen teräsreunasuksella pois. Jätin paljaan jään Viddasjoki laaksosta loistavan melkein täyden kuun valaisemaan lohien valtakuntaa. Jatkoimme vaimon kanssa hiihtoa Kivikoskelle, jossa oli vettä jäällä ja jouduimme kääntymään takaisin. Hiljaa hiihdin Vitosessa puhdistamalleni jäälle ja koputin morsenmerkkini lohille. Kun korva jäässä kiinni kuuntelin hetken, niin kohta kuului jään alta pyrstön lätkäys jäässä. Siinä sitten tiedustelin miten on talvi kulunut pimeydessä ja lohduttelin, että rapian 3 kuukauden päästä pääsette päivän valoon ja merelle syömään pitkän paaston jälkeen. En malttanut olla tiedustelematta. että mihinkähän vaappuun ne uudet lohet mahtavat tulevana kesänä ottaa? Luettelin sitten aakkosjärjestyksessä muutamia vaappuja, Emma Joonas ja Jurmu. Vastaus tuli, 3 pyrstön lätkäytystä jäähän. Vielä tiedustelin entäs miten olisi omatekoisten vaappujen laita? Silloin tuli oikein tosi paukaus, minä melkein riemusta kiljaisin, mutta samalla havaitsin, että jäähän se siinä pakkasen kiristymisen johdosta halkesi ja siitä se paukahdus johtui. Joten sen pituinen se.
Vointeja kaikille Postipekka.

Päivä: 19.1.2005
Viesti:
Hyvät Ystävät ja Kylänmiehet. Aika rientää ja tammikuutakin on kulunut kohta 2/3 osaa. Kaamoskin on sitten taakse jäänyttä elämää. Pilvisen sään johdosta aurinko on vielä näkemättä, mutta komeasti etelän taivas ruskotti lauantaina. Edellisessä kirjoituksessani mainitsin Tennilän sääprofeetan ennustuksien toteutumattomuudesta. Ei olisi pitänyt sotkeutua sääprofeetan ennustuksiin. Heti tiistaina 11.1 satoi yli 5 cm lunta.
Aika reipasta on säiden vaihtelu ollut, lämpötila vaihtelivat viime viikolla –1,9 ja –29,8 asteen välillä. Lämpimin päivä oli perjantai jolloin lämpötila oli –1,9 ja –4,8 välillä, muina päivinä oli sopivasti –8,6 ja –17,3 välillä. Lauantai iltana lämpötila laski kahden tunnin aikana –25,2 asteeseen. Sunnuntai aamuna oli –14,9 astetta, mutta klo 12 aikaan jo –22,2 astetta ja illalla –29,8 astetta. Maanantaita vasten yöllä oli ollut vielä –15,6 ja päivällä –5,3 ja –9,5 asteen välillä. Eilen tiistaina oli sitten +1,9 astetta ja iltapäivällä satoi vettä. Päivät ovat olleet enimmäkseen pilvisiä, lauantaita ja sunnuntaita lukuunottamatta.
Vaimon kanssa olemme aloittaneet hiihtokauden, maanantaina kävimme Vitosen mutkassa. Olisin kuunnellut mitä lohet juttelevat, mutta tuuli sen verran, että sekoitti äänet. Samoin kävi eilen. Maanantaina oli hyvä keli, jäällä vähänlaisesti lunta ja sekin kantavaa. Sauvan piikki vastasi jäähän melkein koko matkalla. Eilen, kun hiihtelimme Nollamissa kotia kohden, alkoi satamaan vettä, sukset meinasivat takerrella, kun silikonit olivat kuluneet matkalla.
Vähän kevennystä lopuksi. Keski-Pohjanmaalla eleli aikoinaan vanhempi poikamies Piekkon Aukku, hän keräili pellon lannoitetta erikoisella tavalla. Kun torppaan oli tulossa vieraita ja eteisestä kuului lorinaa, tuumasi Aukku, tuttu tulee, kun lorina kuuluu. Hänellä oli eteisessä napes vai oli nelikko, johon kylässä kävijöiden piti tehdä tarpeensa pellon lannoitusta varten. Napes ja nelikko ovat puisia suolakalan säilytys astioita, lähinnä silakan. Hyvää talven jatkoa kaikille Postipekka.

Päivä: 10.1.2005
Viesti:
Hyvää Uutta Vuotta Hyvät Ystävät ja Kylänmiehet! Oikeastaan saisin toivottaa hyvää loppu vuotta, on nimittäin vuosi jo 10 vuorokauden ikäinen.
Monenlaista säätä on ehtinyt pitää sen jälkeen, kun viimeksi olen kirjoitellut. Jos lyhyesti mainitsen loppuvuoden säästä niin sää oli pilvinen ja useina päivinä sateli heikosti lunta. Joskus sen verran, että piti ulkoilla kolan kanssa pihalla, ne päivät olivat jouluaatto ja joulupäivä. Lämpötila vaihteli nopeaan tahtiin, 23.12 lämpötila laski –22,2 asteeseen ja vielä aattoa vasten yöllä oli –20,4 astetta. Joulupäivä ja tapaninpäivä oli –5,7 ja –13,2 asteen välillä. Maanantaina 27.12 illalla lämpötila laski –26,1 asteeseen ja oli yöllä –26,5 astetta. Tiistaina 28.12 laski vielä –18,0 asteeseen, mutta sitten lauhtui +1,9 ja –7,6 asteen välille. 31.12 uuden vuoden aattona oli tuo +1,9 astetta ja melkein myrskyisän tuulen mukana sateli vettäkin.
Vuoden 2005 ensimmäisen päivän oli aamulla +0,4 astetta, tuuli vielä navakasti ja taivas oli melkein selkeä. Sunnuntaita vasten yöllä lämpötila laski –16,8 asteeseen. Sen jälkeen on lämpötila ollut –2,0 asteen ja –9,0 asteen välillä. Sää on ollut pilvinen, tuulikin on puhallellut ja hieman ripotellut luntakin päivittäin. Lauantaina 8.1 alkoi lämpötila laskemaan ja oli –14,8 ja –15,9 asteen välillä. Eilen sunnuntaina lämpötila laski aamuisesta – 14,8 asteesta tunnissa –22,2 asteeseen ja illalla oli –25,3 astetta. Taivas selkeni aamupäivällä, mutta illan suussa sateli hiljalleen pakkasta enteilevää hötylunta. Viime yönä oli ollut –27,3 ja aamulla klo 6.30 oli vain –14,8 astetta.
Niin siinä kävi, että uuden vuoden yö oli pilvinen eikä päässyt katselemaan tähdistä millainen lohikesä tulee. Pitkä Antti eli Välimaan Antti 45 vuotta sitten opetti minua ja kehotti katsomaan uuden vuoden yönä tähdistä tulevaa lohikesää. Jos oli oikein tiheä ja pieni tähtinen taivas, tuli paljon lohia ja enimmäkseen pieniä. Harvakseen, mutta isoja tähtiä ennusti taasen isoja lohia. No, ei ole tullut tehtyä merkintöjä miten hyvin pitää paikkansa. Se on tuo ennustaminen vähän onnen kauppaa. Olen seurannut Lapin Kansasta tenniläläisen ”sääprofeetan” ennustuksia. Leikkasin hänen juttunsa lehdestä talteen jotta voin siitä katsella miten ennustukset ovat toteutuneet. Ennustaja asuu Rovaniemen maalaiskunnassa, joten eivät hänen ennustuksensa täällä toteudu. Tammikuussa yli kahden kymmenen asteen pakkasia piti olla vasta 23-25 päivinä, mutta meillä ne olivat 9-10 päivinä. Lumista ja lauhaa talvea hän ennustaa, tammikuu pitäisi olla oikein lumisateinen. Ei ainakaan tähän mennessä ole ollut lupaavia merkkejä. Hötylumi mitä on satanut tämän vuoden puolella, ei juuri lumen määrää lisää.
Kun maailmalla ja omassa maassammekin on ylipääsemättömän tuntuisesti murhetta ja kärsimystä, niin en ala keventelemään. Meidän jokaisen on syydä pysähtyä miettimään ja myötä elämään tässä tilanteessa. Hyvää talven jatkoa vain kaikille. Terveisin Postipekka.

Päivä: 22.12.2004
Viesti:
Rauhallista Joulua hyvät ystävät ja kylänmiehet! On jo aaton aaton aatto, näin sanoi Joulukalenterissa Tonttu Toljanteri aamulla, joten Joulu on lähellä. Maisematkin alkavat näyttää jouluisemmalta, sillä saimme viikon lopun aikana lunta noin 30 cm, joten lunta on seisovissa (tuulettomissa) paikoissa noin 50 cm. Kevolla näyttää eilisen mittauksen mukaan olleen 52 cm. Lämpötila vain on pysytellyt enimmäkseen lauhan puoleisena. Viime viikolla oli lämpötila tiistai - lauantai päivinä lämpimillään +0,3 - +2,9 astetta. Eikä öisinkään lämpötila laskenut kuin yhtenä yönä –11 asteeseen, muut yöt olivat –0,2 ja –8,9 asteen välillä. Maanantai iltana käväisi –18,3 asteessa.
Päivät olivat pilvisiä ja tuuleskeli jonkin verran. Perjantaina satoi heikosti lunta, varsinaiset lumisadepäivät olivat lauantai ja sunnuntai.
Tällä viikolla maanantaina alkoi iltapäivällä sää kylmenemään ja illalla oli –20,4 astetta, yöllä jo lauhtui –2,1 asteeseen. Eilen aamulla oli –24,4 astetta ja yöllä oli ollut –25,8 astetta. Kovin jäi lyhyt aikaiseksi ilo pakkasesta, sillä pilvisyyden levitessä pakkanen lauhtui iltaan mennessä –7,0 asteeseen. Totta se on, pakkasia olen toivonut, sillä jäälyhdyt eivät jäädy lauhalla säällä. Eilen sain jäädytettyä 7 jäälyhtyä, tänä aamuna laitoin 10 lyhtyä jäätymään, kun pakkasta oli –15 astetta. Kovin hitaasti ovat jäätyneet, sillä iltapäivällä oli –4 astetta ja nyt illalla –2,0 astetta.
Metsämiehet perinteisesti julistavat ennen Joulua metsän eläimille Joulurauhan. Missään en ole nähnyt juttua enkä ole kuullut, että kalamiehet julistaisivat kaloille Joulurauhan. No kylläkai ne saavat melko rauhassa viettää Joulua ilman julistuksia näin pimeänä aikana. Päivä oli pesässään eilen ja kyllä se aika hämärä olikin, kun pilvistyi. Keskipäivän hämärä käytettiin öljylamppujen aikana lamppujen tankkaukseen. Ei se aika kovin kaukana vielä ole, sillä sähköt saimme Utsjoelle 1962 1963 talven aikana. Postitalossa sähköt syttyivät tammikuussa 1963.
Hyvät ystävät, olette yllättäneet minut mielenkiinnolla näitä kirjoituksia kohtaan, siitä lausun Teille kaikille sydämelliset kiitokseni. Toivotan Teille oikein Hyvää ja Rauhallista Joulun iloa. Samoin Toivotan Onnellista ja kalaisaa Uutta Vuotta 2005. Olkoon tuleva vuosi meille kaikille parempi kuin vuosi 2004. Jouluisin terveisin Postipekka.

Päivä: 12.12.2004
Viesti:
Hyvää päivää hyvät ystävät ja kylänmiehet!
Elävänä ja jokseenkin terveenä olen saapunut kotiin tuolta Etelä-Suomen hulinasta, jossa on sitä elämän sykettä. Mukavaasi siellä kului aika, kun olin enimmäkseen leikkikaverina 5,5 vuotiaalle pojalle ja 3,3 vuotiaalle tytölle. Siellä satoi lunta niin, että saimme tehtyä ison lumiukon ja iglun, josta muodostui hyvä mäki laskea liukureilla ja rattikelkalla.
Utsjoen lumitilannetta seurasin Hesarin sivulta ja soittamalla pojallemme. Hesarissa oli Kevon lumitilanne ja se oli välillä jo 27 cm, kun soitin pojalle, oli Junttijoella lunta 5 cm. Paikallisia olivat lumisateet olleet. Kun tulin kotiin oli täällä lunta noin 20 cm, perjantaina satoi yli 5 cm.
Lämpötila ovat kuluneella viikolla vaihdelleet kovasti, lämpimimmät olivat keskiviikko ja perjantai, silloin oli +0,6 astetta. Maanantai, tiistai ja torstai olivat viikon kylmimmät –15,7, -14,9 ja –19,2 asteen pakkasineen. Poissa oloni aikana oli lämpötila käynyt +1,0 asteessa lämpimillään ja –26,5 asteessa kylmimmillään.
Tenojoki oli jäätynyt marraskuun puolella ja jää on Kaava Junttijoki seutuvilla tasaista ja joki jäätynyt veden ollessa melko alhaalla. Keskiviikkona päivä valkeni selkeänä ja niin päätin lähteä ottamaan jäätä Tenosta jääveistosta varten. Tyhjensin moottorisahan teräketjuöljystä ja käytin sataa vielä vähän aikaa ilman teräketjuöljyä, jottei joki saastu. Kävelin jokea kotirannan ja Junttikarin puoliväliin suunnilleen, siitä sitten aloin varovasti sahaamaan jääsoiroja. Mutta eihän se terä mennyt läpi vaikka sahasin aivan saha pystyasennossa. Hain jääkairan ja porasin reiän, sitten mittasin jään paksuuden, se oli huikeat 50 cm. Aluksi en uskonut mittaustani ja niin mittasin uudelleen ja oli todella tasan 50 sm kovaa jäätä. Jäässä ei ollut kerrostumia eli kohvajäätä. Minkähän on jään paksuus keväällä, kun nyt jo on noin paksu.
Tänään, kun kävimme kävelemässä Kaavan suunnalla, katselin jäätilannetta vähän tarkemmin. Junttijoki ja ”meidän” puro ovat työntäneet vettä jäälle, joten niiden vedet ovat todennäköisesti kasvattaneet jään meidän kohdalla 50 senttiin. Toivottavasti on näin. Lunta jäällä perjantaisen lumisateen jälkeen noin 20 cm, meidän kohdalla noin 5 cm.
Nyt en keventele vaan toivotan kaikille hyvää adventin aikaa, olkaahan kilttejä älkääkä tonttuilko. Oikeat tontun seuraavat kalamiesten touhuja näin Joulun edellä. Tervein Posti-Pekka

Päivä: 9.11.2004
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet! Marraskuu näyttää alkaneen yhtä lauhana ja sää yhtä epävakaana, eli sää vaihtelee nopeasti pienestä pakkasesta useamman asteen plussan puolelle. Viime viikolla sateli vettä hieman kaikkina muina päivinä paitsi torstai iltana ja perjantaina päivällä, silloin sateli hieman lunta. Keskiviikkoa vasten yöllä oli +3,7 astetta ja keskiviikkona aamupäivällä +5,8 astetta lämmintä. Silloin vähäinen lumi sulasi lopullisesti, kun hieman sateli vielä vettä. Ylä-Tenolla olivat ainakin suvannot jäätyneet, mutta lämpöaalto vesisateineen tiesi jäiden lähtöä. Keskiviikko iltana Ylä-Tenon jäät ohittivat Junttijoen seudun ja veivät mennessään meidänkin rantajäät. Torstaita vasten yönä ja koko torstai päivän lämpötila oli –0,4 - -3,6 välillä. Torstai iltana ja vielä yöllä satoi sen verran lunta, että maa muuttui valkoiseksi. Lauantaina lämpötila nousi +2,4 asteeseen ja sunnuntaina satoi melkein koko päivän vettä. Sunnuntai iltana lämpötila nousi +3,7 asteeseen. Vesisade ja lämpöaalto oli sulattaa taas kaiken lumen, mutta eilen lämpötila laski miinuksen puolelle ja sulaminen pysähtyi. Sunnuntaina oli todella luistava keli maantiellä ennen kuin hiekoitusautot ehtivät liikkeelle. Puuskittainen tuuli oli vielä haittaamassa ajamista, varsinkin Ylä-könkään kohdalla auto käyttäytyi levottomasti 60 km/h nopeudella.
Lokakuun 19 päivänä tuli kuluneeksi 49 vuotta siitä, kun saavuin Utsjoelle ensimmäisen kerran eläissäni. Silloin oli pakkasta 10 asteen tietämissä ja Tenossa niin paljon suppoa, että postimoottoriveneellä tulimme Bogdanoffista asti sauvomalla ja soutamalla Onnelansuvantoon. Äimäjoen suussa oli miehen kantavaa rantajäätä useiden metrien leveydeltä. Lunta oli muutamia senttimetrejä ja talvi tuli lokakuun aikana. Tuloni tänne lyötiin lukkoon 24.12.1954 illalla silloisen postitarkastaja Armas J. Miettisen luona jouluaattoillan kahvipöydässä. Hän tiedusteli olisinko valmis lähtemään syksyllä 1955 vuodeksi postitoimistonhoitajaksi Utsjoelle? Tarkoitus on opetella postin hoitoa vaikeissa olosuhteissa. No minähän suostuin, koska oli kuullut juttuja hyvästä lohijoesta Jouko Lukkarilta. Hänen kanssaan olimme yhtä aikaa Rovaniemen Kauppaoppilaitoksessa opiskelemassa. Ei arvannut postitarkastaja, että mies oli niin huono-oppinen, että ei oppinut vuodessa. Ei ole tarvinnut katua, olen saanut viettää todella rikasta (ei rahallisesti) elämää. Olen saanut nähdä ja tutustua suureen joukkoon hienoja ihmisiä ulkomaita myöten. Tenojoella sain tavata hienoja lohimiehiä ja –naisia. Puhumattakaan hienoista mieliin painuvista hetkistä Tenolla, sekä kävellen tai hiihtäen tuntureilla.
Seuraavan kerran kirjoittelen itsenäisyyspäivän jälkeen, jos elän ja olen terveenä. Laskeudumme vaimon kanssa Suomineidon jalkopäähän lapsemme perheen luokse. Hyvää syksyä ja vointeja kaikille. Terveisin Posti-Pekka.

Päivä: 2.11.2004
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet! Marraskuu on jo menossa, ensi kuussa alkaa päivä taas jatkua ja on Joulu. Kyllähän nuo päivät lyhenevät vielä pitkälti toista kuukautta, mutta pitää olla optimistinen ja ajatella aina myönteisesti, niin elo on helpompaa. Talvi ei ole saanut otetta Tenon laaksossa, välillä yrittää pakastaa ja nakkelee muutamia lumihiutaleita, mutta ote herpaantuu nopeasti. Viime viikon torstaista lähtien lämpötila päivisin nousi plussan puolelle. Eilen illalla navakka tuuli toi lämmintä niin, että yöllä oli +3,7 astetta. Täällä alhaalla satoi vettä niin kuin kesällä, tunturissa saattoi tulla räntänä. Aamulla maantie kiilteli jäisenä, kun lähdin kylällä käymään. Lumi on sulanut niin, että maa täällä jokilaaksossa on ennemmin harmaa kuin valkoinen. Tenojoessa on rantajäitä ja suppoa virtaa, yöpakkasista riippuen, enempi tai vähempi. Tunturijärvet ovat jäässä, vain Mantojärvi ja Polmakjärvi ovat sulana. Mukavastihan tämä syksy kuluu näin leppoisilla säillä. Ehtii sitä lunta ja pakkasia tulla aivan riittävästi. Näin tuntuu talvi lyhyemmältä.
Jaa, että kevennystä, no olkoon menneeksi. Vanhat Tenon kävijät muistavat Jooseppi Guttorm nimisen miehen, hänet tunnettiin nimellä Taka-Lapin Jooseppi. Hän sai vieraaksi silloin virassa olleen kirkkoherran ruustinnan kanssa. Jooseppi jutteli, että hän pyytäisi riekkoja, mutta hänellä ei ole sipuleita. Hän pyytää pakkasella riekkoja ripottelemalla sipulin lohkoja hangelle. Riekot tulevat niitä haistelemaan, jolloin silmät alkaa vuotamaan vettä ja jäätyvät kiinni. Hän pitää vain juuttisäkin suuta auki ja riekot juoksevat säkkiin. Ruustinna otti asian todesta ja lähetti Joosepille pussillisen sipuleita.
Hyvää syksyä kaikille. Terveisin Posti-Pekka.

Päivä: 25.10.2004
Viesti:
Viimeistä viedään, nimittäin lokakuun viikoista viimeinen on menossa, eikä talvesta ole vielä tietoakaan. Viime viikon maanantaina yritti pakastaa, yöllä oli –10,9 astetta ja aamupäivällä –11,2 astetta. Yritykseksi jäi, sillä tiistaita vasten yöllä oli vain –2,1 astetta. Viime viikon muut päivät olivat leutoja, päivisin oli lämpötila vähän plussan puolella ja öisin vähän miinuksella. Pilvistä ja välillä kaunaili hiljalleen lunta. Lunta on maassa sen verran, että maa on valkoinen. Tänään teimme vaimon kanssa kuntolenkin kotitunturiin, kun maantie on jäinen, niin ei ole mielekästä kävellä siinä. Tunturissa on muutama sentti lunta ja oikein hyvä kävellä. Junttijoen latvoilta kuului koiran haukuntaa ja kiväärin laukaus, taisi olla hirvimies tai -miehiä liikkeellä. Tälle päivää sääennustuksissa luvattiin pilvistä säätä, mutta meillä aurinko paistoi siniseltä taivaalta ja jopa lämmitti. Täällä alhaalla jokilaaksossa oli –7,7 astetta ja tunturissa aurinko sulatti lunta mättäillä. Tänään taas näyttää sää kylmenevän klo 19.45, jolloin kirjoitan tätä, on lämpötila –10,8 astetta. Tenossa on suppoa ja vesi on laskenut jo alle kesän lukemien. Kyllä vain saisi tulla lunta ja oikea talvi. Keski-Lapissa, muun muassa Saariselällä, on jo 20 sm, paikoitellen enempikin.
Lopuksi vähän kevennystä. Muutama vuosi Lapin sodan jälkeen postiauto oli matkalla Rovaniemeltä Ivaloon. Postipoikana (rahastajana) oli Losoi niminen nuorimies. Sodan jälkeen autonrenkaat olivat vielä huonoja ja autot ylikuormitettuja. Postiautosta ”räjähteli” matkan aikana renkaita niin, että vararenkaatkin loppuivat ja ajaminen loppui siihen. Onneksi lähistölle sattui talo ja kuljettaja laittoi postipojan soittamaan Rovaniemen postiautovarikolle matkan keskeytymisestä. Postipoika käveli taloon ja sai luvan soittaa. Kun postiautovarikko vastasi, niin postipoika sanoi ”Täällä Losoi kaikki renkaat meni”, sulki puhelimen ja lähti postiautolle odottamaan renkaiden tuojaa.
Oikein hyvää syksyn jatkoa kaikille ystäville ja kylänmiehille. Terveisin Posti-Pekka.

Päivä: 13.10.2004
Viesti:
Hyvät ystävät ja kylänmiehet! Mikään ei ole niin kuin ennen, vanhat säämerkitkään eivät enää pidä paikkaansa. Yksi sellainen talven tuloa ennustettaessa on ollut Mikkelin talvi. Jos noin viikkoa ennen Mikkelin päivää on ollut pakkasia ja vieläpä sadellut luntakin, niin syksy on ollut niin sanotusti pitkä. Eli talvi lumipeitteineen ei ole tullut vielä lokakuussa. Jos sitten Mikkeliltä sää on kylmennyt, tullut pakkasia ja sadellut lunta. Silloin talvi tulee aikaisten ja on useimmiten pakkaset ja lumi on vain siitä lisääntynyt. Tänä syksynä ei ollut Mikkelin talvea vaan Mikkelin päivän jälkeen alkoi pitelemään pakkasia ja viime viikon lopulla oli päivittäin lumikuuroja. Sunnuntaina ajeli jo aura-autokin, joka mielestäni oli vähän ennen aikaista. No lunta oli satanut Tenojoki laaksossa paikoitellen erilailla. Sirman seutuvilla, molemmin puolin jokea, oli lunta maassa jo noin 15 sm. Kyllä siinä jo aurattavaakin oli.
Maanantaina 11.10 oli Tenojoessa ensi kerran, tälle syksylle, suppoa. Useiden perättäisten pakkasöiden (-4,9 – 8,1 astetta) ja päivisinkin vain +0,6 - +2,4 asteen lämpötilojen johdosta vedet ovat jäähtyneet ja varsinkin tuntureilla. No, eilen sitten saapui lämpöaalto, päivällä lämpötila nousi +6,4 asteeseen ja iltapäivällä satoi vettä, lumi alkoi häipymään. Viime yönä lämpötila laski +3,0 asteeseen ja aamulla oli jo +5 astetta. Nyt lunta ei näy täällä alhaalla missään. Lämmintä on luvattu jatkossakin tälle viikolle, joten syksy jatkuu ja Mikkelin talvi ennustus ei pitänyt paikkaansa.
Vähän kevennystä lopuksi. Tiemestari sanoi tiehöylän kuljettajalle. ”Mene käymään P-järvellä tiehöylällä”. No kuljettaja lähti ja saapui yllättävän aikaisin takaisin. Tiemestari kyselemään. ”No kävitkö sinä P-järvellä?” Kuljettajaa vastaa. ”Kävin tietenkin”. No oliko sinulla terä alhaalla?” ”Ei ollut, ethän sinä käskenyt muuta kuin käydä”. Tuonne P-järven päähän, jossa olisi pitänyt käydä soratietä höyläten, on matkaa liki 70 km. Hyvää syksyä kaikille terveisin Posti-Pekka.

Päivä: 3.10.2004
Viesti:
Meidän talon rantaan ovat Tenojoen jäät aikoinaan kaivaneet kuopan, oikeastaan niitä oli aluksi kaksikin, mutta toisen ovat jäät taas täyttäneet. Kesällä, kun vesi laskee kesäkorkeuteen kuopasta muodostuu pieni lampi, johon lähellämme virtaavasta purosta juoksee vettä. Kuluneena kesänä sain seurata pienten lohenpoikasten uiskentelua ja käyttäytymistä lammessa. Lohenpoikasia oli 10 – 20 kpl välillä. Aurinkoisella säällä ne erottuivat selvästi. Kun seurasin niiden touhuja liikkumattomana, niin huomasin, että jokaisella poikasella oli oma paikkansa, jossa se hyvin pienellä alalla uiskentelivat. Välillä ne nousi pintaan ja poimivat suuhunsa jotain ravintoa. Jokainen piti tiukasti kiinni omasta reviiristään, jos joku poikanen tuli lähelle toisen ”asentopaikkaa”, ajoi se heti toisen pois. Varsinkin jos pienempi sattui erehtymään isomman asennolle. Isommat näkyivät hyvin asettuneen pohjassa olevien kivien päälle, pienemmät oleskelivat hiekkaisella pohjalla. Lampeen johdin pääpurosta sopivan ojan, jota pitkin lampeen virtasi jatkuvasti uutta raikasta vettä. Lammen alapäässä oli kivien välissä rakoja, josta vesi pääsi virtaamaan Tenoon. Yritin seurata lähtisivätkö poikaset nousemaan vastavirtaan ojaa pitkin pääpuroon ja sitä maantien alla olevaan siltarumpuun, mutta en nähnyt. RKTL:n tutkijat ovat havainneet rummussa lohenpoikia jo 10 vuotta sitten. Itse olen havainnut siellä minkin ruokailemassa lohenpoikasilla. Elokuun, muistaakseni 6 päivänä, oli ukonilma ja vettä satoi reippaanlaisesti. Vesi nousi purossa ja Tenossa, tämän nousun jälkeen en enää havainnut lohenpoikasia lammessamme. Pienenä aloittavat lohet pitämään reviiristään kiinni. Poikaset olivat muutaman sentin mittaisia, jotkut olivat ehkä yhden sentin toisia pitempiä ja ne isommat olivatkin reviiristään tarkkoja.
Vähän kevennystä lopuksi. Postiautolinja Rovaniemi – Ivalo oli pitkä ja siinä postiautosta jaettiin posti linjan varrella melkein jokaisen talon omaan heittolaatikkoon. Postiautoa, taas kerran, ajoi lempinimeltään kuuluisa YK, hän oli pitkän linjan postilainen. Postipoikana eli rahastaja oli uusi poika. YK sanoi pojalle, ”että aina kun hän nyökäyttää päätään niin heitä postia laatikkoon”. YK oli puhelias kuljettaja ja nyökytteli päätään jutellessaan, autoon sattui myös puhelias matkustaja. YK keskustellessaan matkustajan kanssa nyökytteli päätään myöntymisen merkiksi. Matka edistyi ja postipoika heitti lehtikäärön aina kun YK nyökäytti päätään. Niinhän siinä kävi, että postipojalla loppui posti paljon ennen Ivaloa.
Tänään oli kolmas peräkkäinen aurinkoinen syyspäivä, illalla oli –1,2 astetta ja aamulla klo 7.20 +5,0 astetta. Syysterveisin Posti-Pekka.

Päivä: 1.10.2004
Viesti:
Oh hoh! Aika on luiskahtanut lokakuulle ja edellinen päiväkirja merkintäni on elokuulla. Aika on kohdallani saanut siivet, ainakin siltä tuntuu. Elokuun lopulla Tenon vesi nousi sitten kaikkiaan 120 sm, saattoi olla muutaman sentin ylikin. Asteikkoni peittyi tulvaveden alle ja oli sieltä ongittava pois, lopun mittasin sitten rannassa ja jäi vähän epäselväksi loput sentit. Odottelimme sitten veden laskua ja mielenkiinnolla viimeisiä soutupäiviä. No ei niistä mitään ihmeitä lohen suhteen tullut. Itse en ehtinyt kaapelin kaivutöiltä joelle, mutta ne jotka siellä jaksoivat soutaa eivät saaliitaan kehuneet. Kuulin puhuttavan muutamasta kirkkaasta tintistä. Elokuun 30 ja 31 päivinä 3 venettä oli meidän seutuvilla liikkeellä ahkerasti. Yhdeltä soutajalta jälkeen päin kyselin saaliita, hänellä oli ollut Osmassa 2 lohta kiinni, mutta molemmat pääsivät jatkamaan kutuhommia, jota varten jokeen olivat nousseetkin. Vesi laski syyskuussa lähemmäs kesäkorkeutta kunnes syyssateet taas nostivat vettä 82 cm. Nyt laskee hiljalleen. Vähän jäi harmittamaan elokuun lopun lohestaminen, sain kokeiltavaksi Jurmu vaappuja, mutta vähäiseksi jäi niiden kokeilu. Kuluvan vuoden kesä ei mennyt niin kuin olin sitä suunnitellut, useita ennalta tietämättömiä asioita tuli muuttamaan kesälle suunnittelemia soutamisia.
Kun elokuussa meilläkin vihdoin saatiin sadetta, niin sitä on sitten sadellutkin pitkin syksyä. Ei mitään kaatosateita eikä päivätolkulla, mutta melkein päivittäin on sadekuuroja kulkenut. Nyt alkaa pohjavedet olla täälläkin normaalissa lukemissa. Syyskuussa ei ollut kauniita aurinkoisia päiviä eikä juuri yöpakkasikaan, joten ruskasta ei tullut värikästä ja se oli lisäksi 10 vuorokautta myöhemmin kuin normaalisti. Yleensä ruska on kauneimmillaan syyskuun 10 päivän tienoilla, nyt se oli 20 päivän tienoilla. Yöpakkasia oli vain muutamana yönä syyskuun 13, 15, 18 ja 19, viimeisenä yönä –6,3 astetta silloin paleltuivat pihaltamme melkein kaikki kukat.
Tänään oli sitten viimeinkin kaunis aurinkoinen päivä ja lämpötila kohosi +9,3 asteeseen. Oli oikein mukava työskennellä ulkona. Tänään ei kuulunut metsämiesten paukuttelua eikä hirvet hyppineet poroaitaa vasten. Pari viikkoa sitten keskellä päivää meidän kohdalla hirvi katseli poroaidan ylityspaikkaa. Vaimo pihalla hiisi asiasta minulla, hirvi kuuli huudon ja hyppäsi aitaa vasten niin, että aidasta katkesi 2 tolppaa. Viime viikolla illalla pimeän aikana, poikamme oli tulossa autollaan kotiin, tiellä, meidän liittymän lähellä seisoi hirvi. Se hyppäsi vauhdilla tieltä tunturiin päin ja vasten poroaitaa. Siinä rytäkässä aita kaatui kokonaan, yksi aitatolppa nousi maasta ylös. Hirvillä on nyt levottomat ajat, molemmin puolin jokea on metsästäjiä niitä naakimassa, pakenevat Tenojoen yli vuorotellen puolelta toiselle.
Sitten vähän kevennystä ja siitä väärin ymmärtämisestä. Vuonna 1955 oli Enontekiön postissa lomittamassa ja siellä tapasin tulevanvaimoni silloin vielä nuorena neitona. Ounasjärvessä uiskenteli silloin myös taimenia. Niinpä laitoin pitkänsiiman pyyntiin syötteinä muikkuja. Kävin aamulla kokemassa siiman eikä siellä ollut yhtään taimenta eikä muutakaan kalaa. Illalla menin sitten neitoni luokse kylään. Hän kysyi mitä siimassa puuttui? minä sanoin, että kaloja puuttui. Siihen toinen vastasi, että sehän oli hyvä. Selvisihän asia lopulta, hänellä kala puuttui, kun se tarttui pyydykseen ja minulla pyydys oli silloin tyhjä, kun kaloja puuttui. No hyvin olemme jo oppineet tuntemaan toisemme erilaisine sanoineen, kun 49 vuotta on opiskeltu. Hyvää syksyä vain kaikille. Terveisin Posti-Pekka.

Päivä: 23.8.2004
Viesti:
Kuluneella viikolla päättyi sitten vieropalkisten lohestus Tenojoella vuonna 2004. Viimeinen toivorikas onkimies päätti lohenonginnan 20.08. klo 24.00 Osman seutuvilla. Jäi soutajalta kysymättä tuliko saalista. Paljon oli pettyneitä lohestajia, mutta myös onnellisia lohestajia Tenolta lähti kuluneena kesänä. Kirjoitin kuluneena kesänä, sillä kesä tuntuu menneen ja syksyiset säät tulleet tilalle. Kulunut viikko oli vielä suhteellisen hyvä ja lämmin. Lämpötilat lämpimimmillään olivat +13,0 - +15,8 asteessa, perjantai oli viikon kylmin +11,0 astetta johtuen sateisesta päivästä. Sadekuuroja oli maanantaita lukuunottamatta jokaisena päivänä. Perjantai ja lauantai olivat melko sateisia ja niinpä vesi alkoi lauantaina nousta. Tänään klo 18.00 mennessä vesi oli noussut jo 65 cm meidän kohdalla, Onnelansuvannossa 70 cm. Viime viikolla en käynyt ongella maanantai illan jälkeen. Ahkerat soutajat saivat kyllä lohia ja tinttejä. Tero Kärkkäinen sai 22 kg kojamon, jonka väsyttäminen kesti 1½ tuntia. Lauantaina kuulin , että Peurasta oli saatu 25 – 26 kg lohi.
Tiistaina sain 560 m antennimaakaapelia, sen vetäminen tunturiin ja sieltä alas maahan kaivuineen on vienyt aikani niin etten ole joutanut Tenolle. Kun TV pimeni 21.07 niin 21.08 sain TV kuvan uudelleen näkyviin. Välillä tuntui kivistä maata kaivaessa, että onkohan tässä mitään järkeä. Mukavaltahan tuo tuntui, kun sain nähdä ettei ahertaminen mennyt hukkaan. Hyvin silti kuukausi kului ilman töllötintäkin.
Vähän kevennystä lopuksi. Serkkuni Paulia hänen äitipuolensa pyysi hakemaan linja-autolta (2 km sivunsa) hänen ruokasalin kalusto. Pauli poika valjasti hevosen isojen kärryjen eteen ja lähti hakemaan ruokasalin kalustoa. Sai linja-autosta pienen paketin ja ajeli takaisin kotiin, antoi paketin äitipuolelle ja sanoi; ei sieltä tullut muuta kuin tämä pieni paketti. Johon äitipuoli sanoi; ettei muuta tarvinnutkaan sillä siinä on minun tekohampaat. Se niistä väärin ymmärretyistä asioista. Hyvää loppu kesää ja toisille syksyn alkua Hyvät Ystävät ja Kylänmiehet. Terveisin Posti-Pekka

Päivä: 17.8.2004
Viesti:
Elokuu n jo kääntynyt loppu puoliskolleen ja samalla meidän kesämme täällä on ehtoopuolella. Sää on selvästi muuttunut viileämmäksi ja kosteammaksi. Lämpötila nousi vielä maanantaina ja tiistaina yli +15 asteen. Keskiviikosta alkaen +12,9, +11,1, +10,1, +10,3 ja sunnuntaina +12,2 astetta. Ensimmäiset hallayötkin olemme saaneet kokea kuluneella viikolla, lauantai yönä –0,4 astetta ja sunnuntai yönä –1,3 astetta. Toisena hallayönä perunan varret jo vähän kärsivät kylmästä. Mustikat alhaalla myös pehmenivät kylmästä. Viikot sää päivisin oli enimmäkseen pilvinen ja sadekuuroja oli melkein päivittäin. Sadekuurojen johdosta vesi Tenossa nousi 10 cm ja viilentyneestä säästä johtuen myös Tenon vesi on jäähtynyt ja oli loppuviikolla +14 astetta. Säiden muututtua huomattavasi viileimmiksi ja pilvisiksi sekä sadekuurojen ansiosta lohikin virkistyi. Loppuviikolla ahkerat soutajat saivat mustia lohia ja jotkut onnelliset ovat saaneet kirkkaita tinttejäkin. Jarmo Helander 12 kg kirkkaan lohen Sirman alapuolelta. Itse kävin maanantai iltana soutamassa yhden laskun Vitosessa, torstaina samoin, mitään ei näkynyt eikä kuulunut. Lauantaina soudin sitten 4 tuntia iltapäivällä ja silloin lusikkaa tavoitteli jonkinlainen lohikala 3 kertaa, mutta ei tarttunut. Hyvää kesän jatkoa kaikille ystäville ja kylänmiehille. Posti-Pekka.

Päivä: 11.8.2004
Viesti:
Säitä se on vain pidellyt jo vain. Nimittäin lämpimiä ja jopa helteisiä, joista tiedotusvälineetkin ovat kertoneet. Tämä kesä jää varmasti ikimuistoisena mieleen niin paikkakuntalisille kuin matkailijoille ja varsinkin lohestamaan tulleille urheilukalastajille. Harvoin on Tenoa saanut soudella lähellä puolta yötä T-paita päällä ja pitkään aikaan näin lohetonta Tenoa. Vaikka kesä on lohettomuudessaan tuottanut pettymyksen monille vakiokävijöille, on se antanut onnen hetkiä sellaisille, jotka ovat soutaneet useita vuosia saamatta mitään. Tänään kuulin, että 5 kesää lohetta jäänyt oli tänä kesänä saanut lohen. Niistä säistä vielä sen verran, että viime perjantain ukonilma vei sitten ne meidän kuuluisat helteet. Lauantain ja sen jälkeen lämpötila on päivällä kohonnut korkeimmillaan hieman yli+15 asteen, tänään sateisena päivänä ei päästy kuin +12,9 asteeseen. Vesi on hieman korkeammalla pohjalukemastaan ja hiljalleen nousemassa. Veden lämpötila oli tänään klo 18 +14 astetta. Maanantaina kävin illalla soutamassa Vitosen 2 kertaa ennen klo 21.00. Silloin oli rannalla 2 venettä odottamassa vuoroaan. Toisessa veneessä oli 2 miestä, jotka viime vuonna elokuun 6 päivä yöllä olivat saaneet Vitosesta yli 21 kg kojamon. Miehet tulivat jo klo 18.45 Vitoseen, että pääsevät klo 21.00 aloittamaan soudun. En ole kuullut, enkä ole käynyt Vitosessa katsomassa vieläkö pojat soutavat kojamon kiilto silmissä. Meeri ja Aslak saivat maanantaina ensimmäisen onkilohensa tälle kesälle, lohi oli 6 kg kojamo, ei kuulemma vielä pahasti tummunutkaan. Eiväthän he ole paljoa soutaneet vielä tälle kesälle. En ole maanantain jälkeen käynyt joella, mutta kyllä minä vielä onkasen, niin sanoi meidän edesmennyt seurakunnan esiveisaajakin, kun häneltä tiedustelin mikset sinä ongi. Pidimme silloin hänen kanssaan patoa Junttikarin Norjan puolessa väylässä. Lohta tuli ja tämä esiveisaaja sanoi, ettei patomies ongi.

Ajat ovat muuttuneet ja me ihmiset sen mukana, ainakin pitäisi muuttua. Vaimon kanssa olemme keräilleet hilloja talvea varten ja siinä jänkiä porskutellessa olemme miettineet, mistä johtuu ettei nykyvuosina tule niin hyviä marjavuosia niin kuin ennen. Kun olimme nuoria ja töissä, niin töistä päästyä nakkasimme reput selkään ja kävelimme jopa 10 km päähän hillajängälle. Poimimme kantamukset hilloja ja kävelimme aamuksi töihin. Ei silloin tarvinnut jänkiä porskutella kilometri tolkulla niin kuin nyt. Nytkin olivat hillat pienissä länteissä ympäri jänkiä. Mutta nyt pääseekin maastoajoneuvoilla vähintään jängän reunaan, mönkijöillä jopa jängille. Meillä on mummon hillalantikka, siksi lastenlapset sitä nimittävät. Hyvää ja lämmintä kesän jatkoa vain kaikille ystäville ja kylänmiehille! Posti-Pekka. PS lapsena muistan sellaisen radiolähetyksen jota piti muistaakseni Jahvetti, hän aloitti lähetyksen ”Hyvää iltaa hyvät ystävät ja kylänmiehet”.

Päivä: 30.7.2004
Viesti:
Lämmin ja useiden hellepäivien sävyttämä kesä on vain jatkunut edellisen päiväkirjamerkinnän jälkeen. Ja jatkuu edelleen kulumassa olevalla viikollakin. Ilmatieteen laitoksen 5 vuorokauden paikallissää ennustuksessa, joka yltää ensi viikon tiistaille, lämmintä ennustetaan sunnuntaista alkaen 25 astetta Me utsjokiset nautimme täysin rinnoin näin harvinaisesta kesästä. Viime vuonna oli Utsjoella 1 hellepäivä, joka oli muistaakseni kesäkuun lopulla. Valitettavasti emme huomanneet sitä hellepäivää. Helteisillä säillä on omat huonot puolensa, silloin ovat ukonilmat herkässä. Viime viikon keskiviikkona eli 21.7 oli Junttijoen seudulla niin ankara ukonilma, että en muista sellaista täällä kokeneeni. Olen jo Tenolla 2004 sivulla kirjoittanut millaista tuhoa se esimerkiksi meille aiheutti, joten se siitä. Kuluvalla viikolla keskiviikko oli sateinen päivä ja sen johdosta vesi nousi meidän kohdalla 10 cm. Kalastajat ovat joutuneet kärsimään lohettomasta joesta ja harvat lohet, jotka siellä yrittävät pysyä elossa lämpimässä vedessä, eivät juuri erehdy vieheisiin nappaamaan. Eilen aamulla juttelin kahden venekunnan miesten kesken ja kumpikaan venekunta ei ollut saanut mitään koko yön kestäneestä soudusta huolimatta. Toissa yönä oli Junttijoen mökkien rantakiville ilmestynyt tintin pää, joten jollakin oli ollut onnea mukana soudellessa. Itse olen käynyt silloin tällöin Kivikosken soutamassa, jo kaunis sääkin saa soutamaan, tiistai aamuna sain pienen tintin. Kesä on vain kerran vuodessa, eikä talvella voi soutaa, niin on paras soutaa nyt vaikka lohen saanti on vaikeampaa kuin lottovoitto. Ojasen Jussin kanssa oli tarkoitus soutaa tästä illasta 1 lupa, mutta Jussi soitti ja ilmoitti, että hänellä on 35 eurolle parempaakin käyttöä. Hän nauttii kauniista hellesäästä Tenojoen hiekkarannalla perheensä kanssa. Eletään toivossa, että ensi talvi olisi luminen, kevät tulvainen ja kesä lohisempi kuin tämä vuosi. Hyvää lämmintä kesää myös muuallekin kuin Lappiin. Terveisin Posti-Pekka.

Päivä: 20.7.2004
Viesti:
Lämmin ja hyvä kesä jatkuu Utsjoella, ainakin Junttijoki – Kaava seutuvilla. Viime viikolla oli tiistai +15,4 astetta ja lauantai +16,2 astetta viileimmät päivät, muina päivinä lämpötila kohosi vähintään +20 asteeseen. Ukkosta niiden mukana rankkojakin vesikuuroja saatiin niin, että vesi nousi kaikkiaan 40 cm. Todennäköisesti rankimmat sateet sattuivat tuonne Ylätenolle, ehkä latvoille saakka. Tänne sattuneet sademäärät eivät mielestäni olisi nostaneet vettä niin paljon. Vesi oli sitten todella roskaista, vaaput niin kuin heinäsuovan läpi vedettyjä. Perhot ja lusikat pysyivät puhtaina, perhoihin piti laitaa roskankerääjiä perhojen etupuolelle. Kun vesi nousi, niin vähäisetkin lohet uivat lähellä rantoja. Perhomiehet onnistuivatkin saamaan muutamia lohia, ei täällä meidän seutuvilla. Sunnuntaina veden nousu pysähtyi ja alkoi lasku, jota on tämän päivän klo 17.00 mennessä 24 cm. Lämpimistä säistä olemme saaneet todella nauttia. Eilen olin ongella, soutelin vielä klo 22 aikaan lyhythihainen eli T-paita päällä. Lämpimiä säitä kaikille ja hyvää kesälomaa lomalaisille terveisin Posti-Pekka.

Päivä: 13.7.2004
Viesti:
Päiväkirjan kirjoittamisessa on ollut pakollinen tauko, joka johtuu Saunalahdesta. Koko viime viikon oli internetyhteys poikki, vasta eilen klo 13 tienoilla pääsin nettiyhteyteen. En ehtinyt silloin kirjoittelemaan, oli sidottava perho illan soutua varten. Kuluneet 2 viikkoa säiden puolesta ovat olleet kesäiset. 02.07.04 alkanut lämmintä säätä kesti viime viikon perjantaihin eli 09.07.04 iltaan saakka. Olimme jatkuvasti Suomen lämpimin paikkakunta ja useina päivinä Keski-Euroopankin lämpötiloissa. Kevään kylmät säät tuli korvattua, moni kyllä päivitteli hellettä eikä muistanut kevään kylmiä säitä. Lämpimästä säästä olivat hyvillään myös pikku ystävät eli sääsket ja mäkäräiset. Varsinkin mäkäräiset näyttävän nauttivan lämmöstä, sääskiä ei kovin paljoa tullut, ei ainakaan minua ole kiusanneet. No nykyisin on kuulemma jo karkotteita mäkäräisillekin, joten kyllä täällä toimeen tulee niidenkin kanssa. Lohi ei vain ole suuremmin onkijoiden vapoja taivutellut. Yrittäjiä on ollut kaikesta huolimatta ja vängällähän se jonkun rulla pärisee ja onnellisia lohimiehiä on ollut jossain päin jokea. Lohettomia soutajia ja rannalta perhostelijoita sitäkin enempi. Itse sain viikko sitten tintin ja eilenkin illalla oli tintti jo veneen vieressä, mutta ei suostunut tulemaan haaviin vaan lähti jatkamaan uintiaan. Hyvää kesän jatkoa kaikille. Paljon olen tuolla joella tavannut kalastajia, jotka ovat kertoneet lukeneensa juttujani. Terveisin Posti-Pekka.

Päivä: 29.6.2004
Viesti:
Niinhän siinä kävi, että Juhannusviikko oli lämmin ja kaunis. Päivälämpötilat kohosivat +20 asteen tuntumaan, poikkeuksen tekivät torstai ja sunnuntai, jolloin lämpötila kohosi vain +15,2 ja +15,8 asteeseen. Aurinko paistoi ainakin osan päivistä, jos päivällä oli pilvistä, niin illalla selkeni ja illat olivat aurinkoisia kesäiltoja. Yölämpötila olivat alkuviikosta alle +7 asteen, loppuviikolla yli + 10 asteen. Juhannuspäivä oli todella hieno, aurinkoinen ja lämpötila meilläkin varjossa +23,5 astetta. Matkailijoiden kannalta oli vielä hyvä asia, että pikkuystäviä sääskiä ei juuri lennellyt. Sunnuntaina tuuli kääntyi luoteeseen ja vei lämpimän kauniin sään mennessään. Päivä oli pilvinen ja välillä tihuutti vähän vettäkin, eikä lämpötila kohonnut kuin +15,8 asteeseen. Sitten se melkein kaikkien himoitsema lohi, vain harvat ja valitut ovat päässeet sitä siiman päässä väsyttelemään. Juhannusviikon pitäisi yleensä olla melkein parasta lohennousua, mutta nyt joessa ui todella vähän lohta. Ei se kehumalla parane, eikä kaikilla voi olla niin huonot vieheet ettei juuri kukaan saa vaikka kuinka onkisi. Siitä huolimatta hyvää kesän jatkoa kaikille. Posti-Pekka.

Päivä: 21.6.2004
Viesti:
Juhannusviikkoa edeltävä viikko oli pääasiassa kylmä ja sadekuurojen höystämä. Näin se meillä pääasiassa ja enimmäkseen onkin. Kuluneen viikon yöt olivat osittain aurinkoisia ja kylmiä, lämpötila +3,0 asteen ja +5,3 asteen välillä. Päivisin lämpötila kohosi yli +10 asteen paitsi tiistaina jolloin oli vain +8,0 astetta. Lauantaina lämpötila kohosi +17,3 asteeseen ja sunnuntaina +19,0 asteeseen. Muualla päivälämpötilat olivat korkeammat. Meillä lämpömittari sijaitsee varjossa Tenojoen puoleisella seinustalla, johon joen kylmä vesi tekee viilentävän vaikutuksen. Lauantaina tuli jo hiki Jussin kanssa soudellessa Palokoskella, kun oli toppahousut jalassa ja useita paitoja ja pusero päällä. Eilen sitten käyskentelin pihallamme T-paidassa ja kesäisissä vaatteissa. Tänään on kesäpäivän seisaus ja sää on aurinkoinen ja lämmin, taitaapa se kesä tulla meillekin juhannusviikolla. Oikein hyvää ja hauskaa Juhannusta kaikille! Eläkäähän siivosti! Posti-Pekka.
PS. Missähän ne lohet luuraa? Onkijoiden veneet ovat puhtaina suomuista ja rannalta pyytäjätkin puistelevat päitään. Toiset puhuu, että Tanavuono on täynnä lohta ja toiset puhuu, että siellä on vain vähän lohta. Molemmat vuonon tiedot ovat saatu norjalaisilta kalastajilta.

Päivä: 13.6.2004
Viesti:
Kesä saapuu pikku hiljaa Utsjoellekin, päivät ovat loppuviikon aikana lämmenneet alkuviikon räntä- ja lumisateiden jälkeen. Lehti on kolmen päivän aikana kasvanut ”kohisten”. Maanantaista perjantaihin olivat yölämpötilat vain +1,7 asteesta +3,0 asteeseen. Lauantai yönä +7,5 astetta koska oli pilvistä ja satoi vettä, sunnuntai yö oli osaksi selkeä ja lämpötila +5,6 astetta. Päivälämpötila maksimissaan oli maanantaina +5,9 astetta sää kylmä tuulinen ja pilvinen. Tiistaina oli sitten oikein räntäinen sää, räntäkuuroja tuli useita päivän aikana, lämpötila silti kohosi +7,6 asteeseen. Keskiviikosta alkaen on sitten päästy yli +10 asteen, perjantaina – sunnuntaina olivat maksimilämpötilat +15,4, +15,0 ja tänään +15,9 astetta. Perjantain ja lauantain vesisateet saivat veden laskun pysähtymään ja on tämän päivän aikana noussut n. 6 cm. Lohisaaliit ovat kulkuttajilla ”syömään on päässyt”, kun sitä heiltä tiedustelee. Jollakin veneellä on viikon saalis ollut 8 lohta. Ylätenolle on lohta kuitenkin päässyt nousemaan, siellä saadaan lohta, verkoilla (padoilla ja seisovilla) sekä onkimalla. Veden lämpötila tänään klo 22.15 +10,6 astetta. Sain torstaina 1,4 kg tintin Kivikoskesta. Oikein hyvää kesää kaikille Posti-Pekka.

Päivä: 7.6.2004
Viesti:
Olemme jo kesäkuulla, mutta sää ei ole kesäinen, kylmä luoteistuuli on puhallellut niin, että kohtapa on pitänyt olla 2 villapaitaa päällä. Taivas on ollut enimmäkseen pilvinen, alkuviikosta aurinko välillä pääsi vähän pilkistämään pilvien välistä. Lauantaina puolilta päivin alkoi hiljalleen sadella ja illalla satoi jo oikein kunnolla. Sadekuuroja oli vielä sunnuntain myrskytuulen tuomana. Eilinen tuuli oli sen verran voimakasta, että taisi onkijoilla olla työlästä soudella ja rannalta onkijoilla taisi siimat lentää rantapusikoihin. Lämpötila oli lämpimimmillään +6,5 ja +12,5 asteen välillä, kylmimmillään +2,5 ja 4,7 asteen välillä. Öisin lämpötila oli –0,2 ja +4,4 asteen välillä, -0,2 astetta oli lauantai yönä. Vesi on ”juossut” myötävirtaan niin nopeasti, että on laskenut tämän kevään alimpaan lukemaan. Veden korkeus oli tänä aamuna noin 60 cm alempana kuin 18.5 jolloin se alkoi nousta ja nousi noin 50 cm. Lohikuulumiset näkyy sivulla Tenolla 2004. Lämpimiä säitä kaikille toivotellen Posti-Pekka.

Päivä: 1.6.2004
Viesti:
Niin olemme siirtyneet jo kesäkuulle, vaikka ei se kesäiseltä tunnu sään suhteen. Viime viikko oli enimmäkseen pilvinen ja tuulinen, Keskiviikkona aurinko vähän pilkisteli ja sunnuntai oli jo aurinkoisempi. Päivälämpötilat kohosivat niin, että torstaina ja sunnuntaina oli +11,5 ja +11,6 astetta lämpimimmillään. Keskiviikkona +9,7 astetta, perjantaina +9,0 astetta ja lauantaina +5,7 astetta. Yöt olivat viileitä +2,7 ja +1,8 asteen välillä, sunnuntai yönä oli –0,7 astetta. Vesi laski viikon aikana 25 cm. Milloinka sää lämpenee? Torstaina 3.6 on täysikuu, jos sää ei silloin ala lämpenemään niin sitten juhannusviikolla, jolloin on kesäpäivänseisaus. Joka vuosi on kuitenkin ollut kesä ja lämmintä niin paljon ettei ole tarvinnut edes yhtä villapaitaa. Jotkut sanovat, että Lapin kesä on kahdenlainen, se on yhden villapaidan tai kahden villapaidan kesä, että sillälailla. Terveisin Posti-Pekka.

Päivä: 24.5.2004
Viesti:
Viime viikko oli sään suhteen vaihteleva, maanantaista torstaihin päivittäin aurinko vähän paisteli. Keskiviikkona ja torstaina oli liikkeellä sadekuuroja ja aika rankkojakin välillä, perjantain satoi melkein koko päivän ja sade tuli osaksi räntäsateena, lauantaina satoi vielä aamulla. Sadetta oli öisinkin, varsinkin perjantai yönä. Sateiden johdosta vesi alkoi nousta keskiviikkona ja nousi tähän aamuun mennessä noin 50 cm. Asensin vedenmittausasteikon torstaina puolen päivän jälkeen ja sitä aikaisempi nousu oli arvioni noin 10 cm. Veden nousuun vaikutti myös päivän lämpötilat, ma +7,3, ti +7,4, ke +12,5 ja to +11,8 astetta, sitten päälle vesi- ja räntäsadetta niin Norjan tuntureilla alkoi lumi sulata. Loppuviikon lämpötilat jäivätkin sitten +6,9 ja +4,9 asteen välille. Yöt ovat olleet viileitä, maanantai yönä oli vielä –1,8 astetta, muina öinä +1,3 ja +4,2 asteen välillä. Tänään vesi alkoi jo laskemaan, lyhytaikainen ilo oli veden nousu, mutta ei ole lohta vielä vuonossakaan saatikka Tenojoessa. Hyvää kesää kaikille terveisin Posti-Pekka.

Päivä: 17.5.2004
Viesti:
Kulunutta viime viikkoa voi lyhyesti luonnehti seuraavasti: Kylmä, tuulinen, alkuviikko pilvinen, loppuviikosta aurinkokin näyttäytyi ja lumikuuroja tuli neljänä ensimmäisenä päivänä useita päivittäin. Olivat vain niin olemattomia, että vettä niistä ei juuri tullut, kun vesiämpäri oli syöksytorven alla niin koko katon lape antoi ämpärillisen vettä. Jokaisena yönä oli pakkasta –1,2 asteesta –6,1 asteeseen. Lämpötilat päivisin kohosivat vähän plussan puolelle, +1,5 asteesta +4,7 asteeseen, sunnuntaina oli jopa +7,2 astetta. Kun lämmin sää toissa viikolla sulatti lumet, niin viime viikolla vesi on Tenossa laskenut melkein kesäkorkeuteen. Vesi on tällä hetkellä 30-40 cm normaalin heinäkuun lopun korkeutta ylempänä. Joten tilanne ei naurata, on todella vakava tilanne. Saa nähdä koska saamme sateita, Foreca (MTV3) ja Ylen sääennusteissa kyllä luvataan sateita, mutta ne ei näytä tänne saapuvan. Loppuun pieni kevennys. Inarin kunnan puolella olivat erään yrityksen hallintoneuvoston jäsenet kokoontuneet yhden jäsenen syntymäpäiville. Miehet tietenkin saunoivat, kun oltiin Lapissa. Saunan jälkeen kuistilla pukeuduttiin, yksi saunojista alkoi kaipaamaan kalsareitaan, niitä ei löytynyt mistään. Päivänsankari sanoi, odotappa vähän minä tarkistan mitä minulla on jalassa. Päivänsankari avasi vyön ja alkoi laskemaan, hänellä oli viidet kalsarit jalassa, hän sanoi, täällä on sinun kalsarisi ei minulla pitänyt olla kuin neljät. Oli kesäkuu, miehet puheliaita ja ilman väkeviä. Joten hyvää kesää kaikille Posti-Pekka

Päivä: 10.5.2004
Viesti:
Todella erilainen ja ennalta arvaamaton tuo joka keväinen jäiden lähtö on. Edellisessä jutussani mainitsin, että Ylä Tenon jäät tulevat normaalisti 2 – 3 vuorokauden kuluttua täältä lähteneiden jäiden jälkeen. Nyt ne tulivat jo seuraavana päivänä puolen päivän jälkeen. Ne tulivat melkein normaalin vesimäärän saattelemina. Kulunut viikko oli lämpimyydeltään todella harvinainen tähän aikaan vuodesta. Päivällä lämpötila kohosi Tenon rannalla +17,9 asteeseen maksimissaan, minulla lämpömittari on Tenon puoleisella seinustalla varjossa. Rannassa oli vielä jääröykkiöitä ja kylmä vesi joessa viilensivät mittarin ympäristön. Kylällä ja Kevolla lämpötila kohosi +19 - +21 asteeseen. Lämmin sää sulatti lumet Suomen puolelta melko tarkoin ja jopa Rasticaisoillakin lumet alkoivat sulamaan. Tästä johtuen tulva joessa nousi normaali korkeuteen sunnuntai aamuun mennessä. Lauantai iltana sää alkoi viilenemään voimakkaasti ja sunnuntaina lämpötila käväisi hetkellisesti +5,2 asteessa. Enimmäkseen lämpötila oli +2 asteen tienoilla ja illalla vain +1 aste. Sunnuntai olikin pilvinen ja pieniä lumikuuroja tuli useita päivän aikana. Vesi alkoi heti sään viilennyttyä laskemaan ja on tähän mennessä laskenut noin 50 cm meidän kohdalla. Onnelansuvannon mittauspisteen lukemaa minulla ei ole vielä tiedossa. Millainen on tulevan kesän vesitilanne ja millainen lohikesä? Onneksi meistä ei kukaan vielä tiedä, eikä kannata ruveta veikkailemaan. Odotellaan, katsotaan ja eletään päivä kerrallaan. Elokuun lopussa sen sitten kukin tiedämme. Onnellista kesää vain kaikille lukijoille. Terveisin Posti-Pekka.

Päivä: 5.5.2004
Viesti:
Tämä päivä on mennyt jäiden liikkeitä seuratessa. Eilen alkoivat jäät liikehtiä Pässinivan seudulla, jo aikaisemmin oli jäät valuneet Pässinivaan ja eilen illan suussa ne tulivat Osmansuvannon jäiden kanssa Kivikoskeen. Myöhään illalla jäät siirtyivät Kaavan talon kohdalle ja yön aikana ne olivat siirtyneet Nollaminsuvannon keskivaiheille. Junttijoen kohdalla jäät ovat tänään siirtyilleen useaan otteeseen Kortsamia kohden. Klo 11.40 jäät Junttijoen kohdalta siirtyivät lähelle Radnukuoppaa. Kortsamista lähteneet jäät patoutuivat Aittikoskeen, jossa jääpato piti aina klo 18.30, jolloin Yläkönkään yläpuolelta tuli jäitä runsaan vesimäärän kanssa ja laukaisi Aittikosken jääpadon. Meidän kohdalla vesi nousi siihen pisteeseen, että aloin kääntelemään veneitä oikein päin, että jäävät kellumaan, jos jääpato ei laukea. Kun ensimmäinen vene oli ”seilauskunnossa” pato laukesi ja vesi alkoi laskemaan ja jäille tuli kiire myötävirtaan. Minun muistissa ei ole vastaavaa tilannetta, että Aittikoskeen on patoutuneet. Syksyisessä jäiden lähdössä jäät jäivät Aittikoskeen ja siksi se oli nyt niin luja paikka. Melkein aina, kun jäät lähtevät vähällä vedellä liikkeelle, on vaara, että ne patoutuvat matalissa paikoissa. Varsinkin jos jäät ovat paksuja, nyt oli ohuet ja hauraat jäät. Ylä Tenon jäät tulevat yleensä 2-3 vuorokautta sen jälkeen, kun täältä jäät ovat menneet. Niille, jotka tuntevat minun rannan, tiedoksi, että vesi jäät kävivät rannimmaisten koivujen juurella. Lämpöistä kevättä ja eteläisimmille ehkä jo kesääkin. Terveisin Posti-Pekka.

Päivä: 3.5.2004
Viesti:
Huhtikuun viimeinen viikko alkoi jo osoittamaan todellisen kevään merkkejä, lämpötila oli plussan puolella jokaisena päivänä useita asteita. Lämpimillään oli torstaina +9,5 astetta ja alhaisimmillaan +5,1 astetta perjantaina jolloin sataa tihuutti vettä melkein koko päivän. Öisin lämpötila laski pakkasen puolelle 5 yönä ollen –5,1 asteesta –9,5 asteeseen. Perjantai ja lauantai öinä oli +0,6 ja +0,8 astetta. Sää oli selkeää tai melkein selkeää 5 päivänä, perjantaina ja sunnuntaina oli pilvistä, molempina päivinä satoi vettä ja sunnuntai iltana oikein kunnolla useita tunteja. Jäät ovat haurastuneet ja taitavat hajota ilman kunnollista jäiden lähtöä. Vesi on noussut tähän iltaan mennessä 45 cm, nousu on tapahtunut viikon aikana. Jäille tullenee noutaja tällä viikolla, kun metereologit lupasivat jo huomiseksi +17 astetta ja lämpimiä päiviä olisi vielä useita päiviä. Hyviä lämpimiä päiviä kaikille lukijoille. Terveisin Posti-Pekka

Päivä: 26.4.2004
Viesti:
Kulunut viikko oli talvinen, öisin pakkasta –2,1 astetta maanantai yönä, tiistai yönä –5,5 astetta, muina öinä sitten –9,4 asteen ja –16,3 asteen välillä. Päivätkin olivat viileitä, vain kolmena päivänä oli hieman plussan puolella +0,2 asteen +2,6 asteen välillä. Tiistaina ja perjantaina satoi hieman lunta. Täysin aurinkoisia päivä olivat keskiviikko ja lauantai ja niinä päivinä oli tuntureilla upea hiihtosää ja –keli. Jokilaaksossa lumi sulaa hiljalleen pälvien ympärillä. Tenojoki on meidän kohdalla vielä valkoinen, ohut puhdas lumi peittää jään. Tänään maanantaina oli jo huomattavasti lämpimämpi ja täysin aurinkoinen sää, joten lumi alkaa sulata päivisin. Merkkiyöt Yrjön yöt olivat kaikki pakkasöitä ja jos vanhat merkit pitävät paikkansa niin pakkasöitä riittää vielä. Tänään hiihtoretkellä tunturiin, olivat Baddajoen laaksossa riekot vielä valkoisia, vain päässä oli hieman ruskeita höyheniä. Tuleekohan pitkä kevät? Hyvää vappua kaikille lukijoille. Terv. Posti-Pekka

Päivä: 19.4.2004
Viesti:
Huhtikuu lähenee loppuaan ja kevät keikkuen tulee. Lämpötila maanantaista perjantaihin oli öisin hieman miinuksella, kylmin oli tiistaita vasten yö –4,7 astetta, muina öinä –0,3 ja –0,9 asteiden välillä. Lauantai ja sunnuntai öinä oli plussalla, +0,2 ja +0,7 astetta. Lauantai yönä satoi vettä ja sunnuntaina oli sadekuuroja pitkin päivää. Keskiviikkona satoi aluksi vettä ja myöhemmin lunta, joten torstaina oli tunturissa todella loistava hiihtokeli. Maanantai ja tiistai olivat osittain aurinkoisia, perjantai oli viikon paras hiihtopäivä tunturissa, edellisen päivän hieman nuoska lumi oli yöpakkasen jälkeen todella luistavaa. Kuluneen viikon aikana on lumi sulanut laaksoissa nopeaa vauhtia ja ojissa on paljon vettä. Tunturissa sulaminen on ollut hitaampaa yöpakkasten johdosta. Viime yönä lämpötila laski –2,1 asteeseen ja lunta on satanut tämän aamun klo 9 mennessä noin 3-4 cm, uskokaa pois lumisade saa mielen iloiseksi ja toiveita herättäväksi. Sääennusteiden mukaan tiedossa on huomenna hiihtoretki tuntureille. Hyvää kevään tuloa niille, jotka sitä odottavat.
Posti-Pekka

Päivä: 12.4.2004
Viesti:
Olemme saaneet viettää kauniin ja aurinkoisen viikon, pitkäperjantai oli ainoa sateinen päivä. Jo yöllä alkanut vesisade jatkui melkein taukoamatta ja iltapäivällä satoi räntää. Illalla sade loppui ja sää alkoi seljetä. Päivisin lämpötila kävi plussan puolella ja lämpötila oli +1,3 ja +5,6 asteen välillä. Öisin on ollut pakkasta, kahtena yönä –10 astetta ja sunnuntaita vasten yöllä –14,5 astetta. Pakkasöiden ansiosta lumi ei ole kovin paljoa sulanut täällä jokilaaksossa. Alkaneelle viikolle on luvattu alkuviikosta vähän viileämpää ja loppuviikolla saapuu lämpimämpi ilman virtaus, joten kevät tekee tuloaan sille emme mahda mitään. Joten hyvää kevättä kaikille toivoo Posti-Pekka.

Päivä: 5.4.2004
Viesti:
Terveisiä täältä aurinkoisesta Tenojoen laaksosta Junttijoki – Kaava seutuvilta. Aurinko paistaa päivittäin ja hiihtokelit ovat hyvät siellä missä on lunta. Onhan sitä lunta, kun ei mene aivan tunturi paljakoille. Luntakin on satanut vähän, keskiviikko aamuna oli 2 cm ja torstaina aamulla satoi n. 5 cm. Tiistai oli pilvisin päivä, muina päivinä on aurinko paistanut, ajoittain aivan selkeältä taivaalta. Lämpötila oli maksimissaan +6,0 astetta lauantaina, perjantaina +2,0 astetta ja eilenkin oli +3,0 astetta, muina päivinä on ollut miinuksella, minimissään –16,9 astetta. Öisin on yleensä ollut –10 asteen kahtapuolen. Hyviä vointeja kaikille ja muistakaahan pilkkijät ja muutkin jäillä liikkujat meillä kaikilla on vain yksi henki ja sitä ei kannata uhrata kalojen vuoksi. Posti-Pekka

Päivä: 29.3.2004
Viesti:
Maaliskuu alkaa olla lopuillaan ja talvi tuntuu jatkuvan. Eilen oli todella suuri nautinto istua sisällä ja katsella, kun satoi lunta, tapahtui se mitä tässä on useiden viikkojen ajan odotettu. Lauantai aamuna oli 2 cm uutta lunta auton päällä ja eilen illalla klo 17 tienoilla oli 10 cm. Saimme siis viikon lopulla 12 cm uutta lunta, nyt voi taas hiihtää ja jos sataisi vähän lisää, pääsisi suunnittelemaan perinteistä hiihtovaellusta tuntureille. Kuluneen viikon aikana on lämpötila ollut päivisinkin pakkasella, maksimi lämpötila –1,7 astetta tiistaina ja minimi lämpötila –17,3 astetta oli torstaina aamulla. Maanantai ja sunnuntai olivat pilvisiä päiviä, muina päivinä on aurinko paistanut melkein selkeältä taivaalta. Joten hienoja säitä olemme saaneet viettää. Hyviä vointeja kaikille kansalaisille toivottaa Posti-Pekka.

Päivä: 22.3.2004
Viesti:
Maaliskuusta on menossa viimeinen kolmannes ja olisi säiden puolesta parhaat hiihtosäät, mutta lumettomuudesta johtuen ulkoilu on suoritettava kävellen. Aurinko on paistanut ainakin osittain jos ei koko päivää lauantaita lukuun ottamatta. Se oli viikon ainoa täysin pilvinen päivä. Päivälämpötilat ovat olleet +0,6 - +1,8 asteeseen, torstaina oli –0,2 astetta kylmän puolella. Yölämpötilat –1,7 –11,5 asteeseen. Lunta ei ole satanut, muutama lumihiutale leijaili eilen. Lumen pinta ei ole kuluneen viikon aikana juuri laskenut. Tenojoen jää on edelleen luistelu kelpoista. Alkaneen viikon sääennustuksessa ei ole luvattu lumisateita, muuten talvista säätä ovat luvanneet. Kaikesta huolimatta kevättä kohden mennään ja perhoja olen sitonut lohen soutu mielessä. Hyviä vointeja kaikille terveisin Posti-Pekka.

Päivä: 15.3.2004
Viesti:
Maaliskuu on puolivälissä ja Tenolla olisi nyt paras kulkuväline retkiluistimet, on nimittäin sileää jäätä harmiksi asti. Tiistaina saapui sellainen lämpöaalto, että se sulatti lumet joella vedeksi. Maanantaista perjantaihin oli lämpötila päivällä plussan puolella +3,5 - +5,9 asteiden välillä. Kaksi yötäkin meni niin, että oli lämpöasteita +3,5 astetta. Aurinko paisteli useana päivänä ja oli täysin poutainen viikko. Lumi sulasi hyvää vauhtia, eilen suoritettu lumenmittaus antoi hangen vahvuudeksi lukeman 36,6 cm, joten vähäksi meni. Nyt on sitten tosi hankikeli, saa kävellä huoleti hangella ja hiihtäminen ja kelkkailu tunturissa on kuulemma koluamista vähäisellä ja kovalla lumella. Lauantain iltana ja sunnuntain vastaisen yön –7,0 ja 8,9 pakkanen jäädytti läpimärän lumen pohjia myöten. Odotellaan ja toivotaan sateita, joko lumena tai myöhemmin vetenä. Kyllä se tästä vielä iloksi muuttuu. Hyviä vointeja vain kaikille Posti-PekkaMaaliskuu on puolivälissä ja Tenolla olisi nyt paras kulkuväline retkiluistimet, on nimittäin sileää jäätä harmiksi asti. Tiistaina saapui sellainen lämpöaalto, että se sulatti lumet joella vedeksi. Maanantaista perjantaihin oli lämpötila päivällä plussan puolella +3,5 - +5,9 asteiden välillä. Kaksi yötäkin meni niin, että oli lämpöasteita +3,5 astetta. Aurinko paisteli useana päivänä ja oli täysin poutainen viikko. Lumi sulasi hyvää vauhtia, eilen suoritettu lumenmittaus antoi hangen vahvuudeksi lukeman 36,6 cm, joten vähäksi meni. Nyt on sitten tosi hankikeli, saa kävellä huoleti hangella ja hiihtäminen ja kelkkailu tunturissa on kuulemma koluamista vähäisellä ja kovalla lumella. Lauantain iltana ja sunnuntain vastaisen yön –7,0 ja 8,9 pakkanen jäädytti läpimärän lumen pohjia myöten. Odotellaan ja toivotaan sateita, joko lumena tai myöhemmin vetenä. Kyllä se tästä vielä iloksi muuttuu. Hyviä vointeja vain kaikille Posti-Pekka

Päivä: 8.3.2004
Viesti:
Maaliskuusta on ensimmäinen viikko takanapäin. Alkuviikosta sateli meille hyvin mieluista ainetta lunta, sitä saimme noin 10cm, se oli kuivaa ”hötyistä” lunta, lunta kuitenkin. Päivät ovat olleet enimmäkseen pilvisiä, mutta on aurinkokin paistanut. Lämpötila on ollut maksimissaan +1,2 astetta eilen päivällä ja minimissään –19,4 astetta torstaita vasten yöllä. Päivisin lämpötila on ollut –5 asteen kahtapuolen, lauantaita ja eilistä lukuunottamatta, jolloin oli vähän plussan puolella. Olemme vaimon kanssa hiihdelleet Tenojoen jäällä ja siellä on lunta niin paksulti, että olemme pysytelleet moottorikelkan jäljellä. Hiihdellessä on kummasti tullut mieleen tulevan kesä lohestus. Kivikosken ja Vitosen kohdalla on ajatukset menneet onginnan puolelle ja minkälainen on tuleva kesä lohikesänä. Pitänee alkaa suunnittelemaan uusia perhoja. Löysin Saksassa käydessä mielenkiintoista lankaa, kun jaksoin naisten matkassa käydä lankaliikkeissä. Hyviä vointeja vain kaikille terveisin Posti-Pekka.

Päivä: 1.3.2004
Viesti:
Näkyy jääneen päiväys pois tuosta kirjoituksestani. Kirjoituspäivä on 01.03.2004

Päivä: 1.3.2004
Viesti:
Olen palannut kotimaisemiin ja -25,4 astetta tervehti saapujia eilen klo 16.40. Lämpötila poissa ollessani oli ollut maksimissaan +5,4 astetta ja minimissään -31,9 astetta. Lunta näkyy sadelleen jonkin verran lisää. Poikani oli suorittanut 17.02.04 Suomen Ympäristökeskuksen seurannassa olevan lumenmittauksen, lumen keskisyvyys tuolla 4 km matkalla oli ollut 53,9 cm. Toissa viikolla ollut lämpöaalto oli laskenut silloista lumenpintaa jonkin verran. Kyllä sitä vettä Tenoon keväällä saadaan, jos lumi sulaa normaalisti oikeaan aikaan. Lumisateista ja keväällä vesisateista saanemme vielä nauttia. On vähän maailman kirjat sekaisin, Etelä-Suomessa ja puhumattakaan Etelä-Euroopan maista, tuskaillaan lumisateiden kanssa. Me rakastamme lunta ja toivomme sitä lisää. Viime yönä ja tänään aamupäivällä on satanut muutaman sentin lisää. Hyvää talven jatkoa kaikille terveisin Posti-Pekka

Päivä: 7.2.2004
Viesti:
Helmikuun ensimmäinen viikko alkaa olla lopuillaan ja sään suhteen ei ole tapahtunut mitään ihmeellistä. Lunta on satanut viikon aikana noin 4 sm. Lämpötila on ollut viileänlainen, 1 ja 2 päivä olivat pakkaspäiviä, lämpötila –22 ja 27 välillä, 3 päivästä alkaen päivällä on ollut –10 ja 16 välillä, maksimi lämpötila –4,2 astetta, iltaisin on lämpötila laskenut –20 kylmemmälle puolelle. 6 päivä alkoi lämpötila laskea ja illalla laskeutui –23 asteeseen, eikä ole jaksanut nousta sieltä ylös, perjantaina oli maksimi lämpötila –23,5 astetta ja minimi –30,1 astetta. Tänään lauantaina aamulla klo 9.15 oli –35,0 astetta, yöllä oli käynyt –35,2 asteessa. Oikein on sopeva sää olla sisällä ja katsella, kun Kaavassa paistoi aurinko talon sisälle ensimmäisen kerran tälle vuodelle. Me saamme vielä odotella, tämän kuun 23 päivä paistaa aurinko sisälle meillä, mikäli ei ole pilvistä. Seuraavan kerran palaan ”ruutuun” 01.03.04, mikäli elän ja olen terveenä. Nyt on sopeva aika käydä katsomassa lapsia ja lastenlapsia. Eläkäähän terveenä ja siivosti. Terv. Posti-Pekka

Päivä: 31.1.2004
Viesti:
Terveisiä täältä Junttijoki – Kaavan alueelta. Tammikuu vaihtuu 5 tunnin kuluttua helmikuuksi, viikon aikana säässä ei ole tapahtunut mitään oleellisesti uutta. Hyvin heikkoa lumisadetta on ollut viitenä päivänä, sade on ollut niin heikkoa, että lunta kertyi ehkä 3-4 sm. Lämpötila on ollut sopiva ulkoiluun, maksimi lämpötila –2,1 astetta ja minimi –22,2 astetta eilen alku illasta. Edelleen lumet satelee sinne, missä siitä vähiten iloitaan. Tänään vierailin naapurissa Kaavassa, siellä vietettiin Jouni isännän 80 vuotispäiviä. Osa juhlaväestä jo mietiskeli tulevan kesä ottivieheitä, joten lohimiehillä on keskellä talveakin kesän tulo ja lohi mielessä. Päivä on täällä jatkunut ja lienee ainakin 5 tunnin pituinen, joten kevättä kohden olemme menossa. Hyvää talven jatkoa toivottelen vielä kuitenkin Posti-Pekka

Päivä: 23.1.2004
Viesti:
Hyvää loppuvuotta kaikille Perhoboxin lukijoille! Vuosi on vaihtunut ja tammikuu alkaa olla lopuillaan. Aurinkokin näkyi olevan vielä tallella, kävin tänään omin silmin sen toteamassa tuolla kirkonkylällä. Kuluva talvi on säätyypiltään ollut nopeasti vaihtuva, välillä on ollut napakoita pakkasia, mutta ne ovat olleet kestoltaan vain muutaman päivän mittaisia. Normaalia tammikuun suvea ei ole vielä ollut eikä luntakaan ole mahdottomia satanut. Lunta oli virallisella mittauspaikalla (4 km pituinen matka jolla mitataan 20 paikasta) maanantaina 19.01.04 40,05 cm ja lumi pohjia myöten pehmeää ”hötyä”. Joten lumen määrä ja vesipitoisuus on alhainen. Lunta saisi sataa huomattavasi lisää ja välillä saisi olla kunnon suojakelikin, jotta vesiarvot kohoaisi eikä lumi keväällä sulaisi kovin nopeasti. Hyväpuoli asiassa on se, että olla sentään vasta tammikuussa. Vielä ehtii sataa paljonkin lunta, joten ei vielä surra, annetaan hevosen surra sillä on isompi pää. Niin tuumasi entinenkin myös, kun toiset murehtivat jotain asiaa. Satelee tuota lunta aivan väärissä paikoissa, kun Kreikassa ja Turkissa, eihän sitä sinne pitäisi sataa, kun niillä poloisilla ei ole kunnon aurauskalustoakaan.
Tenojoessa, meidän rannassa olen jäädyttänyt siltaa, että pääsit jäälle. On nimittäin rantasulat niin leveät ettei suksilla ole päässyt jäälle, kumisaappaat on täytynyt olla jaloissa ja kahlata virtaavassa vedessä. Toissa öinen pakkanen sitten tuli avuksi ja rannassa on nyt ohut jää. Ei siellä Tenojoen jäällä kyllä hiihtämään pysty, lumen alla on noin 5 sm vettä. Lämpötilat ovat vaihdelleet nopeasti 21.01 oli maksimilämpötila –5,4 astetta ja minimi –24,7 astetta, 22.01 oli maksimilämpötila –9,4 astetta ja minimi –27,4 astetta. Tänä aamuna klo 6.02 oli –5,6 astetta ja klo 15.00 –5,0 astetta puolipilvistä. Terveisin Posti-Pekka

Päivä: 9.1.2004
Viesti:
Päiväkirja | Pekka Haapala
terv. Jussi

Perhoboxi.com

Tenojoki.fi

Perhoboxi.com/Perhosivut

Perhoboxi.com sivuja

 Kirjoita päiväkirjaa