Tiedotteet |www.perhoboxi.com| www.tenojoki.fi

Päivä: 14.8.2003
Viesti:
Taas kassilohia karannut! Lukekaa 14.8 ilmestynyttä Lapin Kansaa. Lehden nettiversio on osoitteessa http://www.lapinkansa.fi/, siinäkin ko asiaa.
terv. Jussi

Päivä: 11.8.2003
Viesti:
aslak:
no niin! sitten se tapahtui. lauantai- sunnuntai välisenä yönä lossisuvannosta saivat 10 lohta. suurimmat ylin 15. Koukut olivat oikeilleet ja kaloja oli katkotettu. Vesien viileneminen alkaa puremaan.
Kuten tarkkaavainen likija huomaa niin kyseessä on juuri la- su välinen yö.alkava vko on arvoituksellinen.
eli lohta on.
aslka

Päivä: 8.8.2003
Viesti:
aslak:
vanha ilmiö on rapukalastus.heinäkuun jälkimmäisellä puoliskolla alkaa rapumiesten ja naisten sesonki.
ravuilla kalastaminen on vanha ilmiö. uusi ilmiö on se että valvojat saavat vesseleitä kiinni.Vanhat ihmiset osasivat kertoa että kun ravuilla oli ongittu jotain suvantoa olivat lohet aika levottomia. eivätkä olleet kerkeitä ottamaan asiallisiin vieheisiin.

jos minä olisin maksanut maltaita päästäkseni tenolle ja sitten huomaisin että ravuilla ongitaan voisin olla nasse- sedän lailla hyvin hyvin vihainen.
saatan myöhemmiin kertoilla lisää rapukalastuksesta.
mitä yleisesti ottaen tulee kalastusrikkeisiin tenolla niin norjan kanssa voisi sopia että käräjille menevät rikkeet käsitellään vesisaaressa norjan lakien mukaan.
Heti kättelyssä valtiolle menisivät kaikki kalastusvälineet moottoreita ja veneitä myöten.

Suomen sakot hyötyyn ja kiinnijäämisriskiin verrattuna ovat symboliset.
vesi nousee. härkösen pasikin sai illalla kalan.
aslak

Päivä: 3.8.2003
Viesti:
Eilen illalla ja viime yönä satoi vettä aika ajoin rankasti täällä Ylä-Tenolla ja vesi alkoi nousta. Puoleen päivään mennessä vesi oli noussut noin 20 cm. Olin joella soutamassa kuusi tuntia ja sinä aikana vesi nousi vielä viitisen senttiä, mutta muuta muutosta en sitten havainnutkaan. Outakoskella ei ainakaan näkynyt merkkiäkään lohesta, vaikka nyt kyllä olin jo hyvin toiveikas saaliinkin suhteen.
Taitaa olla niin, että kalaa joessa ei yksinkertaisesti täällä ylhäällä enää ole, tai sitä on sitten niin vähän että kaikkien jumalien pitää olla samalla puolella jos kalan meinaa siiman päähän saada. Toivottavasti vesi olisi noussut alhaallakin ja uutta kalaa alkaisi jokeen nousta niin että lohen makuun päästäisiin vielä täällä ylhäälläkin.

-Jupe-

Päivä: 3.8.2003
Viesti:
Viesti aamulla Junttijoelta: "Vettä satoi koko yön, vesi noussut 12 cm. Kelit muuttuneet. Suuntaan auton nokan tiistaiaamuna kohti Utsjokea.
terv. Jussi

Päivä: 1.8.2003
Viesti:
aslak:
ole käymassa norjassa. tapasin torhopissa kalastajan joka kertoi ettei vuosiin ole ollut niin paljon pikku lohta liikkeella kuin nyt.
oho ! ajattelin.Tuo pitaa heti julki tuoda perhoboxissa. ajelin appiukon luo. han vahvisti asiat: " Ovat saaneet tosi hyvin kalaa alatenolla. Miksi sitten nain vaikka tutkujat ennustivat että se ei olisi mahdollista. He eivat millaan voineet ennustaa nain lämmintä kesää ja varmasti meren lampotilakin pohjoisilla merialueilla on lämmennyt tassa paahteessa.
kireita siimoja!
aslak

Päivä: 1.8.2003
Viesti:
Tenon veden lämpö 01082003 Miljoonasuvannolla 20,6.

Päivä: 31.7.2003
Viesti:
aslak, alaniemelästä:
käynti joella osoitti että lohi on pakkautunut syviin suvantoihin. Lossisuvannossa parikymmentä muljahdusta muutaman minuutin aikana.
näyttävät jo reagoivan vaappuihin. vielä ei aika ole täyttynyt. elokuun aikana moni kalastaja voi petrata omaa rekordikalaansa.
aslak

Päivä: 31.7.2003
Viesti:
Kävijämittarissa lukema 142942 . Kävijöitä viime kuukauden aikana melkein 17.000
Helle jatkuu Lapissa. Aamulla klo 8 Kemijärvellä mittarissa lukema liki 30 astetta. Taivas on pilvetön. Tenolla vesi laskee edelleen.

Päivä: 27.7.2003
Viesti:
Niin, allekirjoitushan se jäi puuttumaan tuosta äskeisestä vedettömästä ja lähes kalattomasta viestistä. Mutta jokainen kai hoksasi ettei moista viestiä voi kukaan muu matkailuyrittäjä kirjoittaa kuin Jupe Seitalasta... ;-)

Päivä: 27.7.2003
Viesti:
Lämmintä pitelee ja kalat on lujassa edelleen suurimmalle osalle kalastajia. Nuorpiniemen shamaani, Tiihonen, se vain saa edelleen kaloja olosuhteille ja muille saamattomille kalastajille naureskellen.
Erkin eilinenkin saalis, neljä lohta, tuntuu kyllä uskomattomalta näihin olosuhteisiin nähden, mutta pakkohan se on uskoa, kun olen vierestä katsonut kun mies saa kalaa ja muut ei.
Vesitilanne joessa on joka tapauksessa huonompi kuin kertaakaan aiemmin tänä kesänä ja parempaa ei ole luvassa. Siis vesi ei ole kertaakaan aiemmin koko kesänä ollut noin alhaalla kuin nyt on.
Aika moni turisti on siirtänyt reissua myöhempään ajankohtaan vesitilanteen takia ja ellei vesi nouse, joutuvat siirtämään kalareissunsa ensi kesään... :-(
No, vielä ois kuukausi kalastusaikaa ja toivoa vain sopii että tilanne paranisi edes elokuussa, että joulukalan pakkaseen sais.

Päivä: 25.7.2003
Viesti:
aslak, alaniemelästä:
kylkikiviiva- aistini kertoo että pian vavat notkahtelevat ja kylällä tapaa pitkästä aikaa muikeita kalamiehiä.
tottahan ilman viileneminen heijastuu myös jokeen ja pianhan tuo jaakkokin viskaa kylmän kiven kunhan kesäkiireiltänsä ehtii.
yöt pimenee ja vesi viilenee. se on viesti lohelle että kesän selkä on taittumassa. mielessä pyörii jo syyskuinen viimeinen valssi. Ne joilla on almanakassa tilaa ja kukkaron pohjalla joku ropo niin ehkä olisi aika pohtia lohestamista.
on meinaan tihenemään päin hopeakylkisten rannalle kantamiset.
itse en pidä rannalla mitään merkkitikkuja seuratakseni veden liikahtelua. luotan silmämääräiseen havainnointiin.sentin ja kahden sentin muutokset eivät ole mitään. vasta kun silmä havaitsee muutoksen ollaan ratkaisun hetkissä.
syvät suvannot ovat ne kalakellarit josta väki pian purkautuu ylävirtaan.Lossisuvannossakin näyttää olevan muutama tosi peikko.
terv aslak

Päivä: 23.7.2003
Viesti:
Kaavassa vesi noussut 3,5 cm. Jokohan se lohestus alkaa????

Päivä: 21.7.2003
Viesti:
Havaintoasema: Utsjoki Kevo
Tuorein havainto: 21.07.2003 10:00
lämpötila 11.4 °C paine 1016.8 hPa kosteus 92 % koillistuulta 2.0 m/s
Vesi edelleen alhaalla. Sateet eivät ole nostaneet vesipintoja.
terv. Jussi

Päivä: 20.7.2003
Viesti:
aslak, alaniemelästä:
viime yönä kävin katsastamassa utsjoen kosken, palosuvannon ja lossisuvannon.
kosken alla pomppi joitakin tinttejä. muutama isompikin kurkisti.
palosuvannossa yksi isompi possu näytti selkäänsä, poikkivirtaan, se aina sen merkki ettei kyseinen yksilö ainakaan aio ottaa mihinkään vieheeseen.ylävirtaan kurkistava sen sijaan on edes teoreettinen saaliskala.
lossisuvannossa oli monta venekuntaa. heitä ilmiswelvästi stimuloivat ne lukuisat lohet jotka kurkkivat milloin mitenkin päin. parhaan minuutin aikana näkyi ainakin parikymmentä eri kalaa. tuskin nuo parikymmentä olivat ainoita.
syvässä suvannossa jossa hiljainen virta vesselit ovat vaikeasti yllätettävissä, mutta kun lähtevät konttaamaan nivojen yli ja matalien suvantojen kautta ylemmäksi.
muutoin olen ihmetellyt hieman matkailijoiden starategiaa tulla joelle maanataina ja kalastaa keskiviikkoon tai torstaihin. Itse saatan maanataina seitsemän jälkeen tehdä jonkun kiepauaksen, mutta pääasiassa keskittyä sitten paremmin kun verkott on nostettu joesta eli torstai- iltana. rata on silloin auki.maanataina toki päättyy viikorauhoitus , mutta silloin pistetään joelle kymmeniä ellei satoja verkkoja. Ne jarruttavat kalan nousua. muutama ruma vaappu ei jaksa lohta edes naurattaa.
aslak

Päivä: 16.7.2003
Viesti:
aslak alaniemelästä:
elämme perinteisesti niitä aikoja jolloin uistimia pilataan läjäpäin värjäämällä ja tuhertamalla niitä milloin minkäkin "varman vinkin" mukaan.
itsellänikin on takavuosilta runsaati erikoisen värisiä uistimia. Nyt taitaa olla musta tussi käyttökelpoisin väritysväline. kynsilakat jne.
aslak

Päivä: 14.7.2003
Viesti:
aslak, alaniemelästä:
mikäli oikein keskityn niin voin tiedustella norjan verkkomiehiltä ihan jokisuulta milloin verkkoon jotain tarttuu.
Bonakaksen seutuvilla viime viikko oli ollut aika hyvä.siitä on sata kilometriä utsjoen koskelle.
on vielä sellainenkin puoli kun veden pinta pitkään on samalla korkeudella. nimittäin patomiehet pitkin jokea voivat viritellä pyydyksiään kivaan malliin, kun ei tarvi al
variinsa siirrellä patoa.vedinpinnan rajut vaihtelut teettävät töitä patomiehille.
ensi yö saattaa olla lohille erityisen tuhoisa. nimittäin jouko viritteli mökkiin uuden ison jääkaapin jossa vielä pakastinkin. jos vielä aamu eskelisen mukana tulee kalan fileeraajia botsfjuurdista on yö ollut teurastusten yö.
aslak

Päivä: 14.7.2003
Viesti:
Terveisiä Tenolta. Reissu hyvä, ilmat aurinkoiset ja lohet hukassa. Soudimme viime torstain ja perjantain välisenä yönä n. 7 h Palokoskessa. Saldo: Ei nykyäkään, ei näkynyt kaloja, emme nähneet muidenkaan saavan mitään. Vettä oli niin vähän, jotta kosken ajaminen alkoi vaatimaan tarkkuutta, koska esim. niska oli jo niin matala, että ajaessa aina silloin tällöin kolahteli. Onneksi on nuo potkurinsuojat.
Koska uutta kalaa tuli niukasti, päätimme mennä katsomaan Tanan sillalle niitä suuria lohilauttoja, joita siellä on kuulemma tulossa. Eipä näkynyt sen puolen tunnin aikana, jonka sillalla vietimme kuin yksi lohi miettimässä, että uskaltaako mennä sillan varjon läpi.
Ylempänä Tenolla kalastajat olivat saaneet jonkin verran kalaa, mutta enpä ole vielä nähnyt tänä kesänä kalan väsyttäjiä Miljoonassa tai Palokoskessa. Omat kalat supistuvat kolmeen tinttiin, joista niistäkin yksi tuli Kivikoskesta Kaavan yläpuolelta.
Toivottavasti sataisi oikein reilusti, jotta kunnon nousu alkaisi. Ehkä elokuussa toisella viikolla, jolloin meinaan taas ajella ylös. Kireitä kaikille lukijoille. terv. jussi

Päivä: 13.7.2003
Viesti:
aslak (alaniemelästä):
talla kertaa olen ollut paivan tenovuonossa. turskaa tuli runsaasti.muutama seiti.Muutama hylje nakyi. se on taalla luonnollista. yleensähän mainitaan hylkeet syyksi jos ei tenossa kala ota.
Mutta tosiasia on se että jos ei hylkeitä tenon suulla ole ei ole lohtakaan.Tokihan hylkeillä muutakin syøtävää on kuin lohet.silloin ne pulikoivat vuonon puolella, mutta kun lohta on paljon nousussa niin hylketkin nousevat nousuveden ja lohen kanssa kilpaa monta monta kilometriä joen puolelle.
15. pvä alkaa meritaimenen kalastus jokisuulla. siinä hommassa eräs suomalainen vaappu on POP.niin: tämänpaäiväinen kalastus tapahtui veneestä käsin. täkälaisellä kaverilla oli omat systeeminsä: rautapaino ja monta seitionkea. minulla oli haspeli ja yksi painava lätkä. kyllä hänkin jonkun isomman sai.
täällä on iltapäivällä sadellut. jos kelit tälläisinä pysyy niin ensi vkolla voisi jo käydä vakavammin tenolla.
aslak

Päivä: 12.7.2003
Viesti:
aslak.: olen käymässä tenon suulla. täällä kuulen kuinka lohet makaavat hiekkasärkkien takana. tuskin se satua on kun niin monet puhuvat.
eilen kävin alaniemelän rannassa. 5 merkkitikkua oli tøkätty rantaveteen. tarkoitaa: veden pinta on visussa seurannassa. pienestä sateesta ei kannata vielä riehaantua. taitaahan olla niin että viimeinen kunnon sade on ollut lokakuussa, joten kuiva maa imee vettä.
kauppisen jouko oli vakain tuumin ja harkiten teurasatanut liki kympin kalan.
aslak

Päivä: 12.7.2003
Viesti:
Aika rauhallista alkaa olla joella. Veden vähyys vaikuttaa jo kalastajien määräänkin. Täällä saa kalastella ihan rauhassa, oli sitten soutamassa, tai perhoa rannalta viskomassa. Outakoskikin on aikalailla kapea jo kapeimmasta kohdastaan. Pianhan tuosta uistimella yli heittää, jos ei vettä ala tulla lisää.
Kaloja on kuitenkin soutajien toimesta saatu muutamia kosken alapuolisista suvannoista. Niissähän ne lohet nyt tuntuvat majailevan. Sanoinkin rannan perhomiehille että siinä vaiheessa kun alkaa epäilyttämään että joessa ei olisi kalaa, voin lähteä käyttämään heitä veneellä pikku mutkan. Istutaan vaikka rannalla ja hörpätään kaffit samalla kun nähdään miten paljon lohta käy suvannossa pinnassa. -Ja vain isoja kaloja. Jotenkin kun sais ne ärsyyntymään puraisemaan perhoa tai vaappua. Lohet ovat olleet suvannoissa jo sen aikaa, että ovat kovin passiivisia vieheiden suhteen.
Yhden kymppikiloisen sain alkuviikosta ja sen jälkeen en ole joella edes käynyt. Tiihosen Erkki on hieman ahkerampi soutaja näilläkin keleillä ja hänen lohisaldonsa tälle kesälle onkin huomattavasti minua parempi. Erkillä taitaa olla tällä hetkellä saatuna jo kolmattakymmentä kalaa ja pienin on kuusikiloinen. Mitään jättiläisiä ei Erkinkään pakastimessa ole, 12 kiloinen on suurin, mutta ihan hyvästi tällaisena kesänä.
Tinttejä on Outakosken seutuvilla hyvin vähän. Yhden olen itse saanut, eikä montaa ole saaneet muutkaan. Toisaalta ihan hyvä näin. Tärppitiheys on harvempi, mutta silloin kun vapa taipuu, odotettavissa on todennnäköisemmin kunnon kala.

-Jupe-

Päivä: 11.7.2003
Viesti:
aslak,alaniemelästä: olen ollut ois kehistä kesäkuun lopusta asti. nyt taas joen reunalla. eilen alaniemelän väki veti useampia täysikasvuisialohia. suurin oli 13,5 kiloa.
on luvannut sadetta. tapasin eilen tn- vaapujen tekijän tapio nuojuan.tuotannossaan on joitakin helmiä.
aslak

Päivä: 6.7.2003
Viesti:
Lohikuninkuus 2003 voittajat: Tässä kolme parasta. Loput tulokset laitan myöhemmin Perhoboxiin.

1. Väinö Guttorm, Jukka Heikkilä.
9,170 kg
2. Matti Röntynen, Juha-Matti Röntynen
8,470 kg
3. Antti Ilmari Wuopiota , Veikko Koivisto.
8,452 kiloa.

Päivä: 5.7.2003
Viesti:
Havaintoasema: Utsjoki Kevo
Tuorein havainto: 05.07.2003 11:00
lämpötila 10.4 °C paine 1010.3 hPa kosteus 77 % pohjoistuulta 3.0 m/s
Jokohan nyt alkaa lohi ottamaan. Vielä kun vesi nousis.
terv. jussi

Päivä: 1.7.2003
Viesti:
aslak.alaniemelästä:
viime yönä saivat pari n. 7 -kiloista lohta. ehkä palosuvannosta. pitkäset ja peltolat.lisäksi kantoivat vielä pari tinttiä mäkeen. itse kävin sestomassa pari tuntia kuivalla radalla. ei paljoa näkynyt liikettä. ei notkahtanut hiilikuituvapa. silloin tällöin sentään loiskahti jossain.utsjoen kosken rantamiehet taisivat saada pari tinttiä.
vesi alkaa jo olemaan aika lämmintä. jos nämä helteet tälläisina vielä kuukauden jatkuvat saattaapi lapinmies käydä tenossa kastautumassa polvia myöten. Saattaapi.
aslak

Päivä: 1.7.2003
Viesti:
Perhomiehet, käyttäkää ihmeessä kahlatessanne jonkinlaisia pelastusliivejä kahlatessanne Tenossa. Tänään Junttikarin seutuvilla hukkui perhomies (rannalta kalastaja) kun kahlasi virtaan.
t. jussi

Päivä: 1.7.2003
Viesti:
Kala tiukassa, vettä vähän ja hellettä. Ohessa Ilmatieteen laitosen lukemia tältä päivältä:
Havaintoasema: Utsjoki Kevo
Tuorein havainto: 01.07.2003 10:00
lämpötila 26.4 °C paine 1012.8 hPa kosteus 22 % lounaistuulta 3.0 m/s

Päivä: 30.6.2003
Viesti:
30.06.2003 mittarissa lukema 125984 . Kesäkuussa kävijöitä reilusti yli 15.000. Kiitos mielenkiinnosta. t. jussi

Päivä: 30.6.2003
Viesti:
Kyllä on lohi lujassa Tenossa tällä hetkellä. Vesi on kohta alempana kuin viime kesänä. Vesi on lisäksi vielä tosi lämmintä ja kirkasta. Araksi menee lohi noissa olosuhteissa, joten tuuria pitää matkassa olla jopa enemmän kuin ymmärrystä, jos meinaa kalan joesta nyt napata.
Eilen oli Outakosken lohensoutukilpailut ja pääpalkintona ollut Tenon vene meni puolentoista kilon tintillä. Ja koko kisassa saatiin vain kaksi tinttiä. Ja jos keli ei tästä muutu, Utsjoen kisassa voidaan aloittaa palkintojen arpominen vaikka jo nyt alkuviikosta... :-)
Ala-Tenolta on kuulunut juttuja lohisaaliista, mutta taitavat olla todellakin vain juttuja, koska ihmiset ovat täältäkin siellä käyneet ja kalaa ei ole edes nähty isommasti saatavan.
Parhaiten saavat kalaa tällä hetkellä Tenon vesistössä Karasjoelta ja Karasjoen sivujoesta, Iesjoesta. Sain juuri hieman saalistilastoa noilta joilta ja tähän mennessä kesän suurin on saatu Karasjoesta 17.6. Painoa kalalla oli 24,8 kg ja se oli saatu rannalta perhoa heittämällä. -On muuten kaikkien aikojen toiseksi suurin Norjassa rannalta heittämällä saatu kala. Suurin on 25,8 kg vuodelta 1982.
Lisäksi neljän päivän tilastoissa oli seitsemän 10-16,5 kilon kalaa.
Kolmetoistavuotias Jan Christer Hansen Iesjoelta oli saanut kahtena päivänä 10,5 kg, 9,5 kg, 8 kg ja 7,5 kilon kalat. -Aika kalastaja ikäisekseen. Ja kun otetaan huomioon, että tuolla kalastetaan vain rannalta heittämällä...
Outakoskella on ollut hieman hiljaisempaa. Tiihosen Erkki taitaa olla ainoa, joka on lohta saanut mainittavammasti. Viime viikon saldo Erkillä oli 9 kalaa. Kooltaan 6-11 kiloa.
-Jupe-

Päivä: 30.6.2003
Viesti:

Kotiin välillä hellettä pakoon. Kiitos Camping Lapinkylän pitäjille Annukalle ja Nillalle hyvästä palvelusta ja mukavista hetkistä. Hyvä, että kestitte. Ps. Ailulle terveisiä!

Päivä: 29.6.2003
Viesti:
aslak, alaniemelästä:
Viime yönä tuntui lohen nousu olevan kuin ennen vanhaan.vautia tuntuu olevan. muutama tovi ja utsjoen koski on uitu läpi. on ns. kauttakulkuliikennettä.
sain minäkin jonkunlaisen jalan. honkosen pariskunta päätti viikon rupeaman. saldona 4 isompaa kalaa+ jalkoja ja tinttejä.elmenit taisteli ainakin 4 kalaa.
utsjoen kosken rantamiehet ovat vetäneet kalaa tasaiseen tappavaan tahtiin. luulen että kahden vkon aikana enemmän kuin venemiehet.
perhomiehet reagoivat nopeammin kun kalaa tulee. heti on seuraava jo vyötäisiä myöten joessa. venemiehillä kun on pahana tapana taivastella ja tiirailla kuinka sen käy jolla kala on kiinni. silmitellä onko iso vai pieni, sinä aikana ennättää kalaparvi pyristellä ohi.
Minusta on turha pitää puolen kilometrin välejä kun kalaa on suvantoon tai koskeen tullut.
soututyylejä tulee väkisten seurattua: on hiljaista lipsuttelijaa ja sitten totisen luterilaisia himosoutajia, jotka eivät vahingossakaan hellitä hetkeksikään: "Väellä ja voimalla kala kyytiin".
eilen meni kieltämättä kolme laskua pilalle himosoutajien vuoksi.
Uistimet ja perhothan ne pyytävät. Ei airoissa ole koukkuja!!!!!
Vuosien aikana olen huomannut että jos ei luota oikein vieheisiin sitä puurtaa hankaimissa niska limassa.
Joskus on perusteltua soutaa voimakkaasti mutta harvoin sitäkään koko laskun pituudelta.Tietopaikoissa pikkuisen topata.
utsjoen koskella on ollut heittellijöitä kaikkiaan npoin 15 vaitopenkit mukaan lukien. luulen etteivät utsjoen kosken rantamiehet kaipaisi enää uusia vaihtopenkkejä.
Koski on siitä ovela että mitä alempana veden pinta sitä enemmän lohet uivat Suomen rannan kautta.
aslak

Päivä: 28.6.2003
Viesti:
Kaikenlaista juttua täällä kuulee Tanan sillan alla olevista suurista lohilautoista ja suurista saaduista kaloista. En ole yhtään isomusta vielä nähnyt, en soutaessani, enkä muutenkaan. Vettä alkaa jo olla liiankin vähän ja kala arkaa, tosin veden lämpö on aika sopiva perhopyytäjälle. Ystäväni Tampereelta ovat kalastaneet Piltamossa useita vuorokausia ja viime kesien saamamiehet ovatkin pudonneet tavallisten “turistien saamaluokkaan”. Yksi tärppi, ei muuta. Soutajat siellä ovat saaneet muutamia tinttejä ja pari lohtakin, mutta heikkoa on ollut.
Olen pitänyt taukoa ikun sain soudettua “löysäet pois” niiden neljän vuorokauden aikana, jona jeolla olen ollut. Kahdella viime luvalla on saalis ollut täysi nolla, en ole nähnytkään lohia ja kukaan muukaan ei ole kaloja saanut sinä aikana kun monä ja Pekka olemme joella olleet.
Vettä odottelen ja veden nousua..... jospa sitten!!!!
terv. Jussi
Ps. Tänään Heikki Akukoskelta oli saanut 10 kiloisen Jussin Harmaalla.

Päivä: 27.6.2003
Viesti:
aslak, alaniemelästä:
viime yö ja aamu olivat tulisia. minäkin sain 17,2- kiloisen. huttunen repi 11,5 ja 8,5 kiloiset. honkoset ysin kalan. siinäpä alaniemelän kiihkeimmät. niin ja elemenit vielä ainakin yks viisikiloinen.
kokin jorma sai kunnon lohen. sinkkonenkin avasi pistetilin.
kaikenkaikkiaan pitkästä aikaa tolkun yö.
porsaita floppaili siimojen päällä.kaloja hyppi ja yleensä oli vireä tunnelma. utsjoen kosken rantamiehet sortavat tasaiseen tappavaan tahtiin lohia.
lohia tuli kosken alta. jarimista, palosuvannosta ja laitista.
eli tälle alueelle havaintokykyni yltää.
hyvin monet ovat taas pelissä mukana.vaikka kaloja meni ylävirtaan niin odotan jonkun jalan vielä kiipeävän jos vielä kojamonkin.
aslak

Päivä: 24.6.2003
Viesti:
Lupa soudettu Pekan kanssa. Saalistakin tuli kolmen tintin verran. Kalat tuli perhoilla. Terv. Jussi

Päivä: 24.6.2003
Viesti:
aslak, alaniemelästä:
laskin yöntuteina kosken alustan ja palosuvannon. hiljaista oli. ainoa erikoinen tapahtuma oli se kun lähdin liikkeelle palosuvannon lähtöpaikasta. Työntäessäni veneen vesille muljahti jonkun kokoinen kala pinnalla. oli juonimassa jokea ylös. liki rantaa konttailee pikkuhiljaa. Ehkäpä se on sille luontevaa kun mieli tekisi ylävirtaan mutta veden pinta vaan jatkaa laskuaan. ei ryntäile. - vaan nousee koko ajan.Täytynee klalastavaisten siis ottaa huomioon ettei jalka tai lohempi lohi nelipyöräluisua pujottele tenon tsikaaneja.
ja kun vesseli liikkuu hitaammin on se myös alttiimpi rekisteröimään joen tapahtumia. liiottelua sentään olisi laittaa airon lapojen päälle villasukat.
Kovan nousun aikana yleensä tollommankin soutajan vieheet tulevat yllättäen lohen havaintopiiriin.
Urheilutermein:- ratamestari on tällä haavaa tehnyt vaikean puoleisen radan.On täsmäiskujen aika.
pian kelit muuttuvat- näillä näkymin ensimmäiset hulluuteen vievät vesipisarat tippunevat palosuvantoonkin keskiviikon aamupvän tunteina.
ensimmäinen vaikutus on se että vedenlasku pysähtyy. Muutaman vesipisaran vuoksi ei kannata vielä riehaantua. Enemmän se piristää kalastajaa kuin kalaa.
aslak

Päivä: 24.6.2003
Viesti:
aslak, alaniemelästä:
laskettiin kurosen kanssa kolmesti utsjoen koski. eka laskulla 8, 7- kiloinen.
rantamiehet kans notkistelivat rannalla vapojaan. eli tapahtumia oli.
näkyi iloisia lohien pintaponkaisuja.
aion ongiskella säästeliäästi.
ylenmääräinen onkiminen olisi jo sairautta.
kalastaja voi itse jäädä koukkuun.
aslak

Päivä: 23.6.2003
Viesti:
Aurinko paistaa. Lämmintä riittää ja vesi laskee Tenossa. Menen illalla soutamaan ja ilmoittelen huomenna mitä joelle kuuluu. terv. jussi

Päivä: 22.6.2003
Viesti:
aslak, alaniemelästä:
la- su yönä piipahdin joella laskin pari mäkeä: utsjoen kosken ja palosuvannon. saldona 8, 6 kiloinen voimanpesä.
utsjoen kosken alla oli muhkeasti jengiä, tai oikeastaan vain rantamiehiä. rannalle ilmestyi myös henkilö joka yrittää ylläpitää paikkakuntalaisen imagea. selosti paikalle olleille utsjoen kosken salaisuudet tuotapikaa. Nautin kun paikalla ollut nuori poika kyseli mitä tuo lapinvyö maksaa? "sata euroa". mitä tuo luuperäinen puukko maksaa? "300 euroa". mitä iso lapinleuku maksaa, joka roikkuu polvien alapuolelle? " 50 euroa". Asuttuani ikäni Tenon rannalla olen luullut että tuollaisia viritelmiä kukaan lohimies ei pidä yllänsä. Siimat sotkeutuu!
Poika tiedusteli miksi pitää olla niin kalliit vehkeet. Olisi kysynyt minulta niin olisin heti osannut kertoa että esiintymisasut maksavat.
Kuinka voisin kertoa hienovaraisesti ja kautta rantain että satutunteja ei kannata turisteille pitää.
Kaikille tulee hyviä kesiä ja huonoja kesiä. Pitkän linjan lohenpyytäjät ovat nöyriä miehiä, jos sellainen ei vielä ole niin Teno opettaa. Lohta ei oteta! Kenellekään ei lohensaanti ole varmaa. En dota koskaan että lohi lähtisi valtavina parvina kerta kaikkiseen nousuun.
Pikkuisen nautin tälläisista keleista kun lohen liike joessa on pikkuisen lyhytliikkeisempää. rauhallista liikahtelua poterosta poteroon. On luotettava että tähän aikaan lohen pyrkimys on ylävirtaan.
Olen nähnyt kun lohi tosissaan nousee jokeen. vauhdin hurmassa se ei välitä meidän viritelmistä.
Ehkä kalamies kaipaa uskonvahvistusta jota hyppivät kalat antavat. Mutta vanhaan aikaan sanottiin ettei hyppäävä kala ota.Eiväthän etelästä Tenolla suuntaavat kiireiset kalastajat itsekään istuskele huoltoasemien kahviloissa.
aslak, lohilinnan kupeesta

Päivä: 21.6.2003
Viesti:
aslak, niemelästä:
onhan toki viikolla ollut tapahtumia. Kaikkien saamat kalat kun ei heti singahda julkisuuteen. Viime maanantaina oli paikallinen veikko napannut kaksi kalaa kosken alta, kuten me Kurosen kanssa.
tiistai aamuna kantoi Honkosen pariskunta 8- kiloisen ja 3- kiloisen mäkeen Alaniemelän lomamajoille.
Viime yö oli ollut eräällä tavalla vireä. Kala oli pomppinut joessa ja olipa myös napannut useaankin perhoon utsjoen kosken alla. Joku oli katkottanut ja joku muuten vain " ravistanut" lohen irti.
Ainakin alkukesä on koulinut kärsivällisyyteen.Vesi on aika matalalla.
Saattaa joku miettiä sääolosuhteita ja hiljaa mielessään hyräillä: "kauas pilvet karkaa, niin minäkin". Siis sellainen joka on malttamaton.
aslak

Päivä: 20.6.2003
Viesti:
aslak, niemelä:
Thuristit tähyävät taivaanrantoja josko sadepilviä! Jollakin on ilmapuntari seurannassa. Säätiedotukset ovat tärkeimpiä. "Pitäis sataa" ,niin sanovat.
Kyllä se vielä sataa kunhan pojat malttavat odottaa. Näin lämmin juhannus ei ole jokavuotista herkkua. Jos tästä kesästä tulee huono lohikesä niin moni kalastaja oppii paljon. Ainakin nöyryyttä.Perhon liottaminen veneestä käsin on jo enemmän kuin perusteltua.
Alkukesällä luin Finnmarkenista että norjalaisten uistin suosikki näätämöllä on Emma- uistin.
Itse olen aina ollut huono innostumaan uusista vaapuista, mutta TN- vaappu on jo kivunnut minunkin mielestä uistimien eliittiin.
Itsellani on ollut kesiä jolloin pääosa kaloista on tullut Emmalla tai Tissinilssillä. Olisin ehkä voinut saada muillakin jos olisin niitä uittanut.
Olen huomannut monien turistien( ulkopaikkakuntalainen virkistyskalastaja) edenneen aika syvälle lohenkalastuksen saloihin. Ovat perehtyneet perhonsidontaan.
Ei heitä käy nimeämään mutta annan arvoa heidän tavalle kalastaa. Itse olen kalastanut lähes pelkästään Utsjoen koski- lossisuvanto välistä aluetta.Vieläpä niin että alkukesällä utsjoen koskea ja palosuvantoa. Loppukesästä myös Lossin eli Laitin eli Vidgavein suvanto ontuu kehiin.
Olen saanut nähdä muutoksia tapahtuvan. Joskus v. 1975 turisti luuli että tenolla pitää olla jatkuvasti pikku jurrissa. Nykyään sellaista ei juurikaan näe.
Tutkijat ovat vuosien aikana suurempien tutkimusmäärärahojen toivossa nähneet kaikenlaisia uhkia Tenolla. vajaa kymmenen vuotta puhuttiin kivisimpusta. Sittemmin se höpötys on loppunut. Gyrodaktalyksesta on jaksettu muistuttaa. tosin aihetta onkin.
viimeisen maailmalopun uhka on kassilohi.Tutkijat tietävät että kassilohi nousee Tenoon loppukesästä. eivät tiedä miksi. Voisikohan johtua siitä että niillä on olematon pyrstö ja jokeen nousu on helpompaa vesien madaltuessa.
Jos nyt joku sattuu pääsemään kutupaikoille on vielä muutamat pikkujutut. Täytyy kamppailla kutupaikoista. Muutama päivä sitten tutkijat toivat julki että kassilohi on kutuaikana paha vastustaja villilohelle kun se on niin agressiivinen. Jokainen voi kuvitella jos syksyllä lehmät ja sonnit karkaavat hirvien sekaan. auttaako mullikan agressiivisuus jos toisella on vankka fyysinen ylivoima?Tässä kohden ns. puuttuva lenkki voisi olla kutuasuinen kassilohi.

Päivä: 20.6.2003
Viesti:
Veden lämpö Kaavassa tänään klo 13.30 12,7 astetta. T. jussi

Päivä: 20.6.2003
Viesti:
Katsokaahan taas vieraskirjaa. Niemelästä on uutisia. Omat näkyvät etusivun kuvassa. terv. jussi. ps. kuvan kala tuli perholla.

Päivä: 18.6.2003
Viesti:
Kettusen Jussi kepitti tänään rannalta heittämällä klo 11.00 lohen. Paino 8.2 kg, saantipaikka Dalvadas,
viehe Sarvijaakko.
terv. jussi O

Päivä: 18.6.2003
Viesti:
Katsokaa vieraskirjaa. Aslak on lähettänyt mukavaa luettavaa lohimiehelle!
terv. jussi

Päivä: 17.6.2003
Viesti:
Lupa 16.6 - 17.6 soudettu. Ei tapahtumia. Soudettiin 16.6 kuusi tuntia Palokoskessa ja Miljoonasuvannolla. Ei nähty yhtään kalaa vaikka joella oli useita veneitä. Kokeilimme sekä perholla, että vaapulla. Sää oli ihan mukava, vaikkakin veden lämpö oli alle 10 astetta.
17 paivänä vaihdoimme paikkaa Kivikoskeen. Sousimme pääasiassa perhoilla noin 5 tuntia. Ei tapahtumia. Kallion olavi oli saanut n klo 13 kolmen kg:n titin Oksmannin kojamolla.
Könkäälläkään eivät soutajat ole saaneet mainittavaa saalista. Huomenna kalastustauko.... odotellaan veden lämpiämistä.
terv. jussi

Päivä: 15.6.2003
Viesti:
Ilman lämpö Utsjoella klo 12.00 8 astetta. Veden lämpö Kaavassa eilen illalla 7 astetta.
terv. jussi

Päivä: 13.6.2003
Viesti:
Vesi jäähtyy. Kaavassa aamulla veden lämpö oli 7 astetta. terv. jussi

Päivä: 13.6.2003
Viesti:
Soudettiin eilen 5 tuntis Pekan kanssa Miljoonsuvannolla ja Palokoskessa. Ei kaloja. Ilman lämpö 4 astetta ja tuuli oli niin kova, että Miljoonasuvanto oli vaahtopäänä. Päätettiin siirtää soutuja myöhemmälle ajankohdalle.
terv. jussi

Päivä: 12.6.2003
Viesti:
No nih...
Nyt on sitten kausi virallisesti auki minullakin. Illalla sain veneeseen haavittua kirkkaan 9,6 kiloisen lohimamman. Ja yhtä hyvältähän tuo tuntui kuin ennenkin... ;-)
Vesi on jo melkoisen alhaalla täälläkin, joten perhomiehetkin pääsevät parhaille ottipaikoille. Ja kyllähän perhomiehiä Outakosken rannalla joen molemmin puolin on jo jonkun verran näkynytkin. Saalis heillä on tainnut vielä jäädä harreihin ja pari heistä tuumasikin saamani kalan jälkeen että kummasti kalamiehen mieltä lämmittää, kun näkee edes jonkun saavan kalan. Silloin se usko itselläkin viriää taas kovasti. -Varsinkin näin kylmällä ilmalla koskessa hytistessä... :-)

Päivä: 9.6.2003
Viesti:
Olin viikonloppuna Nuorgamissa keikalla. Todella huonosti saavat kuulemma kalaa sieltä alhaalta. Toivottavasti se ei ole merkki huonosta lohikesästä. Vesi ei kyllä ole vieläkään kovin lämmintä. Siinä(kin) saattaa olla yksi syy huonoon kalan saantiin. Vaikka ei kai veden kylmyyden kyllä pitäisi vaikuttaa kovinkaan paljon kulkutusmiesten saaliisiin.
Täältä Outakoskelta olivat saaneet muutamia kaloja sillä välin. Tiihosen Erkki peräti jo tintinkin. Nopeasti ovat kyllä nousseet näinkin ylös tintitkin tänä vuonna. Peikko oli soutanut Nuorpiniemestä hienon 12-kiloisen.

Jupe

Päivä: 8.6.2003
Viesti:
Olen käynyt 3 kertaa soutamassa, perjantaina ja eilen sai soudella rauhassa, muita soutajia ei ollut, hiljaista vain on. Eilen illalla harjus otti Oksmannin kojamoon, joten kyllä pitäisi lohenkin ottaa perhoa. Tänän aamuna oli veden lämpöt +9,4 astetta ja vesi menee melkein yhtä nopaa alas kuin se virtaa jäämereenkin, keskiviikosta on laskenut jo 30 sm meidänkin kohdalla. Kävin tänään katsomassa Lapin kukkia tunturiisa, uuvana oli aloittamassa kukintaa ja sieliköt nupuillaan. Raekuuro kiusasi kuvien ottamista. Rakeita sateli klo 18 tienoilla täällä jokilaaksossakin. Kylmää on ja sitä luvattiin alkavalle viikollekin. Lupaisivat ja tulisi kunnon vesisateita, niitä kaipaa luonto ja Tenojoki lohineen. Taitaa tulla kahden villapaidan kesä, sellaiset ovat ennusmerkit. Entinen postiautonkuljettaja sanoi turisteille, kun kyselivät millainen on Lapin kesä,se on kahdenlainen yhden villapaidan tai kahden villapaidan kesä. Terveisin Postipekka.

Päivä: 8.6.2003
Viesti:
Heikki sai Akukoskelta 5 kg kauniin naaraskalan.
t. jussi

Päivä: 7.6.2003
Viesti:
Vesi Tenolla Kaavan seudulla n.50 cm normaalin heinäkuun alun korkeuden yläpuolella. Eilen oli veden lämpö 10.4 astetta.

Päivä: 7.6.2003
Viesti:
Heh, kai niitä (ala-/ylä-)könkäällä täytyy jo olla, kun niitä on jo Karasjoeltakin saatu... :-)
Täällä ylhäälläkin on alkanut jo tapahtua. Minä olen vain ootellut niitä lohiuutisia väärästä suunnasta. Eihän ne Ala-Tenon äijät puhu mitään, vaikka kaloja saisivatkin. En vain tiedä, miksi. Taitavat alapään kulkutusmiehet olla hiljaa kuin se sukassa, ettei vain kukaan pääsisi arvostelemaan tuota niin hienoa, ikimuistoista kalastustapaa, kuten parina aikaisempana keväänä on päässyt tapahtumaan... ;-) ;-) Aika hiljaista on edelleen Utsjoen-Nuorgamin osalta täälläkin Perhoboxissa.

No, joka tapauksessa Rovisuvannosta saatiin jo viikko sitten torstaina 15,8 -kiloinen soutukala ja Upikin avasi kauden komeasti kaksikymppisellä kalalla viime keskiviikon vastaisena yönä. Sitä ennen hän oli saanut muutamia vähän pienempiä.
Karigasniemeltä oli saatu myös jo useita kympin kahta puolen olevia kaloja. Ja kalaa on saatu ihan kohtuullisesti jo Karasjoelta asti.
Itse olen ehtinyt joelle soutamaan vasta kaksi kertaa. Nytkin tällä viikolla aika meni Tromssassa käydessä. Eilen illalla sieltä tulin ja tänään pitää lähteä jo taas nuorgamilaisia viihdyttämään... :-(

Jupe

Päivä: 6.6.2003
Viesti:
Olen kuullut huhuja, jotta nyt ovat lohet tulleet Könkäälle. Kassilohia ei siellä ole näkynyt. Kireitä siimoja. t jussi

Päivä: 31.5.2003
Viesti:
Ensi yönä alkaa sitten turistikalastuskin tälle "kesälle". "Kesälle" siksi, että parasta aikaa ulkona sataa lunta ja lämpötila on +1,5 astetta. Mutta pitäähän sitä joku positiivinen asia esiin penkaista: eipä näy sääskiäkään. Kannattaa varmaan varata toisetkin välihousut mukaan, jos heti alkukaudesta meinaa joelle suunnata.
Eilispäivän satoi vettä ja kun puolen yön jälkeen kävin veneistä vettä tyhjentämässä, oli vesi noussut joessa peräti 2-3 senttiä. Parempaan suuntaan siis oli menossa. Satais nyt vielä edes viikon, niin saatettais saada lohikesä tänäkin vuonna.

Jokohan siellä alhaalla on lohia näkyny. Aika hiljaisia ovat kalamiehet sielläkin. Siellä siis tulee kalaa niin etteivät ehdi kommentteja nettiin kirjoittelemaan, tai kalaa ei ole tullut yhtään, ja eivät sitä kehtaa julkisesti myöntää... ;-)

Jupe

Päivä: 31.5.2003
Viesti:
Ensi yönä alkaa sitten turistikalastuskin tälle \"kesälle\". \"Kesälle\" siksi, että parasta aikaa ulkona sataa lunta ja lämpötila on +1,5 astetta. Mutta pitäähän sitä joku positiivinen asia esiin penkaista: eipä näy sääskiäkään. Kannattaa varmaan varata toisetkin välihousut mukaan, jos heti alkukaudesta meinaa joelle suunnata.
Eilispäivän satoi vettä ja kun puolen yön jälkeen kävin veneistä vettä tyhjentämässä, oli vesi noussut joessa peräti 2-3 senttiä. Parempaan suuntaan siis oli menossa. Satais nyt vielä edes viikon, niin saatettais saada lohikesä tänäkin vuonna.

Päivä: 30.5.2003
Viesti:
Mittarin lukema 30.05.2003 klo 20.00 on 109362 . Toukokuun kävijämäärä ylitti reilusti 10000 kävijää. Kiitos!
terv. jussi

Päivä: 29.5.2003
Viesti:
Hiljaista on joella ollut täällä Ylä-Tenolla. Outakoskellakaan ei ole näkynyt vielä yhtään kalastajaa tälle keväälle. Itse laitoin veneen veteen viime lauantaina ja käväisin illalla yhden laskun soutamassa. Pari tärppiä oli saaliina. Ensimmäinen kosken niskalla perhoon ja toinen, riskimpi tärppi, kosken alla Joonakseen. Sittemin en ole joelle kiirehtinyt. Osittain syynä sekin, että olen ollut pikku-Lohen kanssa kaksin kotona ja hänen kanssaan en vielä ole soutamaan lähtenyt. Tuollaisen kaksivuotiaan pitkäjänteisyys kun lohen soudussa ei vielä ole ihan kypsemmän lohimiehen luokkaa... :-)

Ilmatkin sitten jäähtyi ja vielä kylmempää säätiedotus lupasi. Ja lupasi myös vesisateita, joita kyllä todella tarvittaisiinkin, ettei toistuisi viimekesäinen kuivuus ja kurjuus.
Vesi on jo huolestuttavan alhaalla, mutta jospa ne säätiedotuksen lupaamat sateet hieman paikkaisi tilannetta.
Sääskiäkin näkyi jo ensimmäisen "hellepäivän" iltana ja olipa otuksilla kokoa. En muista moisia jättisääskiä ikinä nähneeni. Anoppi sanoi isojen sääskien tietävän kylmää kesää. Saapa nähdä, pitääkö vanhan kansan ennustus paikkansa. Monesti kyllä kesän ensimmäiset sääsket ovat hiemen keskikesän sääskiä isompia.

Tällaista kuuluu siis Outakoskelle 29.5.2003

Jupe

Päivä: 27.5.2003
Viesti:
Onnelan suvannon vesi laskenut n. 90 cm viikon aikana. Kaavassa vesi laskee, lauantain ja tiistain välisenä aikana vesi on laskenut 14 cm. Tulvaa on kuitenkin joessa vielä useita kymmeniä senttejä.
t. jussi

Päivä: 22.5.2003
Viesti:
Teno aukesi kokonaisuudessaan viime perjantai-iltana, kun könkään alta viimeinen "tulppa" aukeni. Kun maanantai muuttui tiistaiksi, siimat suoristettihin. Joki tuntuu kuhisevan pulleita meritaimenia, monet niistä päälle 2 kilon, joten mikäpäs se on lohia odotellessa soudella kun tuon tuostakin vapa nyökähtää ja siiman päässä potkii sangen maukas punalihainen. Iltapäivällä neljällä vavalla soudellessa nappasi meritaimen kahteen vapaan yhtäaikaa, ja kun toinen kaloista sotkeutui tyhjään siimaan, jouduin vetämään tuon tyhjän ongen käsin siimasta, jolloin siihen jytkähti kolmas taimen. Puolenkymmentä takaisin päästettävää talvikkoa, vähintään saman verran irti päässeitä meritaimenia, ynnä seitsemän kyytiin päässyttä taimenta pitivät huolen siitä, että ei käynyt aika pitkäksi, eikä tekemisen puute vaivannut iltapäivän tunteina, joten niin ne taitavat lohestuksen "oikeat liikeradat" löytyä tänäkin kesänä.

Puskaradio kertoo että että Nils Lukkari olisi Vetsikossa saanut onkimalla 12 kg lohen, Uula Eriksen eilen Piltamosta kulkuttamalla 2 lohta, ja tänään illansuussa eräs Nuorgamin uusi asukas pääsi ottamaan "tuntumaa" Tenon loheen Alakönkäällä. Lohi veti siimat suoraksi, ja surina päättyi katkotukseen. Köngästiikerin palveluskausi oli ollut kahden heiton mittainen. Eipä tainnut kovin kummoinen vaappu olla, kun heti ekalla heitolla ei tullut mitään...

Jäitä on Boratbockan alaosassa rannoilla paljon, sensijaan varsinaisen könkään "pikajuoksurata" on jäiden suhteen täysin esteetön. Veden korkeus on kerrassaan upea sekä ranta- että soutukalastukseen, Jalven nuoran niska on kuin "viritetty pommi", jahka lohiparvi saapuu niin kyllä päsähtää....

Mutta nyt jos tässä taas sortuu pidempiin jaarituksiin niin se parvi tietenkin ehtii uida ohi ilman että ehdin osingoille, joten...lähdenpäs tästä kalalle.

Kuulemiin! sanoo Koskikettu

Päivä: 16.5.2003

Viesti:
Perjantai 16.5.2003 klo 19.15
Boratbocka on auki, ja joitakin vuosia sitten tapahtuneen Norjanrannan vyörymän tienoilla on enää vain n. 50 metrin matkalla joki koko leveydeltään jäässä. Se aukenee varmasti pian, ja sittenpä onkin avoin väylä ajella veneellä Nuorgamista Jalveen. Tiistai-iltana siis toivon mukaan paistellaan loimulohta...

vesi kielellä: koskikettu

Päivä: 15.5.2003
Viesti:
Juha Lohi Outakoski Kes Tou 14, 2003 8:51 pm
Jäät lähtivät tänään iltapäivällä. 2-3 kilometrin mittainen jääpato sai veden ja jäätkin nousemaan Outakoskella sen verran korkealle, että kun pato laukesi, jäitä jäi melkoinen määrä rannallekin juuri Outakosken kohdalla ja kilometri kosken molemmin puolin. No, eiköhän nuo juhannukseen mennessä sula.
Ihmeitä sen sijaan pitää tapahtua, tai ainakin muutaman päivän vettä sataa kaatamalla, jos aion saada omasta rannasta veneen vesille ensi tiistaina.
Ylä-Teno on siis ainakin auki Karigasniemestä Dalvadakseen asti. Voi olla jopa koko joki, mutta vain Dallasissa saakka kävin tänään ajelemassa...

Päivä: 14.5.2003
Viesti:
Tenon jäät lähtivät tänä aamuna Kaavan seudulta ja huilasivat
rauhallisesti Onnelan suvannon ohi. Vedet vieläkin alhaalla ja
näyttää siltä, että jäät menevät tänä vuonna rauhallisesti.
terv. jussi

Päivä: 9.5.2003
Viesti:
Tänään tuli Perhoboxin mittariin 100 000. Kiitos mielenkiinnosta.
terv. Jussi

Päivä: 8.5.2003
Viesti:
Koskikettu kommentoi!

Jää- ja vesitilanne Tenojoessa 7.5.2003
Pääsin tekemään kattavan "yleiskatsauksen" Tenon jää- ja vesitilanteeseen viime viikonloppuna, ajellessani pitkin jokivarsia Kilpisjärven legendaariseen pilkkikilpailuun (josta en voittanut moottorikelkkaa enkä maailmanympärimatkaa). Mennyt talvihan on Tenon valuma-alueella ollut kovin vähäluminen, ja pääsiäisen aikoihin näytti jo siltä että kalamiehet joutuvat joutilaina pällistelemään vapaassa joessa valtoimenaan hyppeleviä lohia kokonaisen kuukauden päivät, kalastuskausi kun lain mukaan paikkakuntalaisillekin alkaa vasta 20. toukokuuta. Muutama lämmin päivä lisää, ja jäät todellakin olisivat lähteneet, niin oli voimakasta veden nousu joessa. Heti pääsiäisen jälkeen kelit kuitenkin kylmenivät - onneksi, tuumailee moni; saatiin reippaita yöpakkasia jotka kuivattivat jo vapaina ja vuolaina virranneet tunturipurot, ja Tenon virtaus vaimeni ja vesi laski. Siitä asti kylmää onkin piisannut, ja 7.5.2003 on tilanne se, että ainoastaan koskipaikoista jäät ovat enemmän tai vähemmän purkautuneet ja joki niissä paikoin auennut, mutta aivan jokilatvoja myöten kaikki suvannot ovat yhä jääkannen peittämät. Utsjoen tienoilla tosin ranta on jo sula, samoin myös Ala-Tenolla, ja ellei lämpötila oleellisesti kohoa, tai reippaammat vesisateet sulata nopeasti tuntureiden jäljellä olevia lumia, niin tämänvuotiset jäät taitavat hissun kissun hiipua niille sijoilleen missä ovat nyt. Liitteenä olevat valokuvat kertovat tilanteen tuhansia sanoja tarkemmin.


Katso Perhoboxin uutta, siellä on kuvia tilanteesta.
Markun puolesta lähetti Jussi.

Päivä: 4.5.2003
Viesti:
Muista katsoa perjantaina 16:20 Kireitä siimoja.
Perhokalastusta. Ohjelma on kakkosella.
t. jussi

Päivä: 3.5.2003
Viesti:
Havaintoasema: Utsjoki Kevo
Tuorein havainto: 03.05.2003 22:00
lämpötila -1.6 °C paine 1013.4 hPa kosteus 70 % luoteistuulta 3.5 m/s

Päivä: 1.5.2003
Viesti:
Hyvää vapunpäivää täältä Kemijärven sateesta.
t. jussi

Päivä: 30.4.2003
Viesti:
Havaintoasema: Utsjoki Kevo
Tuorein havainto: 30.04.2003 13:00
lämpötila 1.0 °C paine 1011.0 hPa kosteus 50 % länsituulta 1.0 m/s

Päivä: 30.4.2003
Viesti:
Klara vappen kaikille!
terv. Jussi

Päivä: 29.4.2003
Viesti:
Havaintoasema: Utsjoki Kevo
Tuorein havainto: 29.04.2003 09:00
lämpötila -4.0 °C paine 1006.7 hPa kosteus 89 % pohjoistuulta 6.0 m/s
t. jussi

Päivä: 28.4.2003
Viesti:
Tämä tiedotussivusto laitettiin nettiin 28.04.2003. Tarkoitus on, että laitan tänne on- line tiedotteita matkan varrelta.
Terv. Jussi